Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bobonus

23.1.2020 15:44
Bobonus

XXX.XXX.20.25

Ahoj, muzu poprosit nejake rozsahle podrobnosti o ARA Nobilis?
Chci ji mít jen jako mazlicka.
Zajima me hlavne, chovani, co ma rada (hracky, strava atd.), jeslti se rada koupe a jak casto.
Jaka klec by byla nejlepsi a cokoliv dalsiho vas napadne.

Moc diky =).

24.1.2020 12:06
oldpavel

XXX.XXX.216.126

Také uvažuji že začnu chovat pár Ary nobilis, proto se připojuji k dotazu, ale zajímá mne hlavně jakou směsí krmit. Našel jsem na webu doporučení na deli nature č,60 a 64.S ovocem a zeleninou to bude asi podobné jako u Amazonků černotemených které chovám. Dále doporučená velikost budky. K chovu budu mít pokojovou voliéru velikost cca 2,8x2x0,8m (dlxvxš) a venkovní 2,4x1,9x1m.Děkuji.

24.1.2020 13:26
misimisi

XXX.XXX.243.14

Zdravím, když zadáte ara Nobilis do lupy tady na fóru, vyjedou vám diskuse, potom snad i v článcích, ve vyhledávači Google... Nobilis spáva v budce, tak je třeba jí mít zavěšenou na kleci nebo umístěnou ve voliéře stále. Jste li si jist, že s pouštěním nebude problém, kupte klec, jinak to chce voliéru cca 2*1*2 m. Zhotovit může firma nebo pořiďte skládačku, na kterou si sám přidělate pletivo. Počítejte tak 1-2 měsíce od firmy. Jako hračky použijte přírodní věci - ovocné větve, šišky atd bez barevných nátěrů. Případné provázky, třeba na houpačku, použijte sisalový, ne bavlnu a pod. Strava není složitá, jedovaté je avokádo!!! jinak zeleninu a ovoce cca napůl se zrním pro velké papoušky (s ořechy), často něco zeleného (listy a pupeny na větvičkách, kousek salátu, pampelišku celou, jitrocel, heřmánek, dle vaší dostupnosti), možno vitamíny a doplňky, určitě sépiovou kost. V období toku vynechte zelené, dejte méně suchého i ovoce. Koupání - dejte větší misku s vodou, roste rozprašovačem, noste na prstu do sprchy. Papoušci mají nejvíce napilno se koupat, když vrčí vysavač 😁😉 Nobilis je velice chytrý. Ať Vám dělá samou radost.

24.1.2020 20:33
Karelch

XXX.XXX.197.69

Máme nobilisku a je to velký mazel a mluvka. Doporučuji

24.1.2020 20:39
tymílie

XXX.XXX.251.190

Dobrý den posílám vám informace o:
ARA NOBILIS

( ARA NOBILIS )

Původ :

Výskyt: východní Venezuela, jižní a východní Brazílie, jv Bolívie
Velikost: 30 cm
Hmotnost: 165 gr
Kroužek: 7,5 mm
Počet vajec: 2 - 5 ks
Inkubační doba: 24 dní
Potrava: směs zrnin, ovoce, zeleninu, zelené krmení a různé bobule

Věk : 20 - 40 let

Samec:
Je celkově zelený, na spodní části těla žlutější, čelo a přední část temene má modré, okraj křídla a velké spodní krovky křídelní červené, ostatní spodní krovky křídelní zelené. Spodní strana ocasu a letek tmavě olivově žlutá, nahá lícní oblast bílá, zobák tmavě šedý, duhovka tmavě oranžová, běhák tmavě šedý.

Samice:
Je zbarvena stejně jako samec.

Mláďata:
Mají zobák černý, čelo a přední část temene bez modré, ohbí a okraj křídel bez červené barvy. Spodní křídelní krovky jsou červené, duhovka hnědá.

Chov v zajetí:
Tento nejmenší zástupce rodu Ara, zvaný také ara Hahnův, má značnou inteligenci a nezřídka se ve schopnosti mluvení vyrovná i papoušku šedému. Bylo ověřeno, že mohou být chováni i ve větším počtu v jedné voliéře. Brzy z rána jsou ptáci velmi hluční, proto je někteří chovatelé doporučují vypouštět do proletové části voliér až po osmé hodině ranní. Přes zimní období je nutné chovat ary v přitápěných ubikacích. Mráz nesnáší a snadno prochladnou. Jsou náchylní k zápalu plic, který může v krátké době způsobit i smrt. Nemají být vystaveni teplotě pod +10 °C.
Arové červenoramenní jsou velmi čistotní a veškeré nečistoty včetně vlastního trusu z budky vynášejí. Jsou to papoušci vhodní pro chov, protože jsou velmi přítulní a hraví. V místnostech je máme častěji rosit rozprašovačem na rostliny.
Vzhledem k jeho velikosti úspěšně hnízdí i v menších voliérách o délce 2 m.
Vhodná budka pro chov má rozměry 30 x 30 cm základny a výšku 50 - 70 cm s vletovým otvorem 10 cm, jako výstelku můžeme použít rašelinu. Budku potřebují celoročně, neboť v ní nocují. Samička snáší od 2 do 5 vajíček. Inkubační doba je 24 dní, mláďata budku opouštějí po 8 týdnech a rodiče je ještě 2 - 3 týdny přikrmují. Již od počátku dobře létají a mají dobrou orientační schopnost.

Krmení:
Ara červenoramenný bere celoročně slunečnicová semena, různé druhy ořechů, ovoce . zeleninu, zrniny apod.
V době odchovu podáváme vaječnou míchanici a naklíčenou slunečnici, salát, jeřabiny.
Po celý rok mají mít ve voliéře i čerstvé větve z ovocných stromů a denně čerstvou vodu na pití.

24.1.2020 21:01
lupus4

XXX.XXX.205.61

zapomněla jste uvést zdroj, Kikino

24.1.2020 22:36
misimisi

XXX.XXX.243.14

No úžasný papoušek co prozatím nepotřebuje cites. Ještě si dejte pozor na zahřátý teflon (pánve, remosky, plechy, toustovače), uvolněné toxické výpary mohou papoušky rychle zabít - způsobuje to zalití plic krví.

25.1.2020 16:26
tymílie

XXX.XXX.251.190

lupus4 napsal(a):
zapomněla jste uvést zdroj, Kikino

Och moje chyba psal jsem to na wordu

25.1.2020 21:31
Pavel506

XXX.XXX.222.75

Škoda že sa o nich píše tak málo alebo neviem hľadať ,mal som na pláne skupinový chov ale neviem či je to dobrý nápad. Ak má niekto skúsenosti napíšte DAKUJEM

26.1.2020 07:36
kubanec

XXX.XXX.103.242

Tak snad stačí zavolat treba třem chovatelům co nabízí nobilis jak se jejich ptáci projevují během hnízdění a máš hned jasno jestli jde je chovat během hnízdění v nějaký skupině ?

26.1.2020 17:45
misimisi

XXX.XXX.243.14

Pavel506 napsal(a):
Škoda že sa o nich píše tak málo alebo neviem hľadať ,mal som na pláne skupinový chov ale neviem či je to dobrý nápad. Ak má niekto skúsenosti napíšte DAKUJEM

Jezdím je obdivovat (nejen Nobilis) do Papouščí ZOO v Bošovicích. Chovají každý pár zvlášť, ale je možné, že zrovna tito papoušci by se snesli i ve více párech. ZOO najdete i na fb, pokud neporadí chovatelé, zkuste se optat paní ředitelky. Dejte vědět, až zjistíte, je li to možné 😉

26.1.2020 18:50
Karel1979

XXX.XXX.172.226

Dobrý den,jestli vás zajímá cokoli o chovu ar tak si kupte tuto knihu. Ahoj Karel

26.1.2020 21:07
Pavel506

XXX.XXX.222.75

Diky kúpim knihu nemám žiadnu všetko čo viem je z netu

27.1.2020 15:21
henrich

XXX.XXX.143.97

Karel1979 napsal(a):
Dobrý den,jestli vás zajímá cokoli o chovu ar tak si kupte tuto knihu. Ahoj Karel

Ahoj není ta kniha v angličtině

27.1.2020 16:09
Karel1979

XXX.XXX.69.182

henrich napsal(a):
Ahoj není ta kniha v angličtině

Není objednat můžete prez Novou exotu dostal jsem ji jako dárek k vánocům a do třech králů jsem ji měl prevarenou je vydána speciálně pro česko cituje tam i ceske chovatele a výrobce volier.Urcite se vám bude líbit chovu zdar Karel

Martina.ny

2.2.2020 11:47
Martina.ny

XXX.XXX.4.100

Máme nobilisku a je to neskutečně umazlený pták,výhoda je, že se nefixuje na jednu osobu (alespoň náš ne), chodí k nám často návštěvy a nemá problém ke komukoliv přiletět a nechat se drbat .Hlučný není ,jen někdy k večeru zakrákorá ale nic strašného..Jo a co si nejvíc cením je, že je neskutečně čistotný,na svou potřebu si zajde vždy do klece . Doporučuji na mazlika!

Rosalinka

5.4.2022 13:19
Rosalinka

XXX.XXX.120.51

Dobrý deň,viete aj odporučiť chovateľa aby nobilis? Ďakujem 🙂

26.9.2022 01:21
Pitras70

XXX.XXX.49.142

Načteno už snad mám, s chovateli jsem hovoril nekolikrát,ptací strom objednaný,klec objednana, teflonové nadobi z domu jen s tou budkou nevim nevim. Než se do mne pustite jako do tyrana zvirat chci ss optat i zde! Fakt je nutná budka pro Aru nobilis? Se vsim tim zazemim co mu vytvorim se nechci dostat do stavu jako kamarad, jenz Arovi budku dal a z nej se pak stal na mesic tyran, ktery budku mesic branil jak Rudá armáda Stalingrad a z ubrebtaneho kamose se stal terorista, ktery nesnesl, aby kolem nej i chodili. Nehodlam Ary chovat v paru, mnozit, ani noc podobneho, proste si ho chci jenom uzit. Děkan za cenne nazory. A slušně prosím!

26.9.2022 11:49
supik99

XXX.XXX.64.140

Více papoušků spavá v budce. Já když pořizovala aratingu sluneční jsem též řešila zda budku ano nebo ne. Nakonec mi bylo porazeno, nevím kým, že budka není potřeba když je to mazlík chovaný doma. Takže jsme bez budky a funguje to taky. Pták si nakonec oblíbil krabice od pizzy, takže jako domeček má v kleci tu. Spodek vždy rozhryže a zabaví se a pak v krabičce přes noc spinká. Chodí si tam zalízt i přes den a v pohodě. Klidně mu tam mohu rukou šmátrat a nevyjede po mě. Když má náladu, tak chodí spát i k nám pod triko. Což právě teď dělá:-). Dříve tak činil každý večer před daním do klece, teď už jen výjimečně. Pták je zkrátka osobnost a s věkem se mění do jisté míry včetně jeho zvyků.

Pokod už máte zkušenost s budkou u nobilisky takto někde zjištěnou, tak bych jí fakt nedávala. Až by pták dospíval, pak by patrně začali výše zmíněné problémy co jste uvedl. Ať se Vám daří a vyberete si skvělého kamaráda. A snad ještě odpoví chovatel na Váš dotaz.

26.9.2022 22:34
Pitras70

XXX.XXX.112.73

Dekuji za reakci a prispevek. Máme to namysleno tak, ze z klece(no spíše voliery) vyleze téměř na ptaci strom. Máte to tak taky? Nebo ho necháte spíše proletet se smerem k nemu? Obývák máme 5x7 metrů takze neni problem dát ho dál od klece. Tyhlety vlastni zkusenosti chovatelú....... no spise milovniků jsou k nezaplacení. Knizek muze clovek nacist 10, ale zkusenosti ,,z lidu" jsou k nezaplacení.

26.9.2022 22:42
Pitras70

XXX.XXX.112.73

Rosalinka napsal(a):
Dobrý deň,viete aj odporučiť chovateľa aby nobilis? Ďakujem 🙂

Mne nasměrovali sem:
https://sites.google.com/site/havloshfarma/ara-nobilis
Snad to neni proti pravidlům

Přidejte reakci

Přidat smajlík