Osobne chemiu eurofaune ziadnu nedavam. Cerstva bazalka je najlepsia.
Odporucit mozem, emanox ma prirodne zlozenie. Pouzivaju ho viacery chovatelia aj u kanarov. Pri napadnuti 1 kvapku do zobaka a potom riedit do vody.
https://www.hradsky-sunk.cz/prevence-a-mineraly/emanox-pmx-proti-kokcidioze
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, sam chovam eurofauny - hyle lesne aj v mutaciach. S kokcidiozou som sa uz stretol ale teraz uz hodnú chvilku mam od nej pokoj. Vzdy mi na kokcidiozu uhynuly vtaci ktorych som kupil ako novych.
Davkovanie mam od veterinara, u ktoreho si davam robit pravidelne rozbor trusu.
Davkujem cca 1ml na 2-2,5dcl vody 3 dni po sebe. Potom dva dni pauza a zasa 3 dni. Pri tomto davkovani odcervujem vzdy na jar a na jesen. A mam pokoj. V lete davam do vody jablcny ocot, koli okysleniu tam sa bakterie horsie mnozia.
Svoje hyle chovam vonku celorocne. Od februara po parene a a rozdelene v jednotivych volierach, od cca septembra - oktobra vsetky spolu vo velkej priestrannej voliere kde zimuju (4,5x2x2,5) - š,v.h.
Na voliere si davam pozor hlavne aby boli dobre vetrane, nie vsak v prievane a aby sa tam neudrzovala vhkost. Je lepsie mat suchu podstielku ako mokru. Vlhke a teple pocasie je ako jarmok pre bakterie.
Misky pravidelne kazdy tyzden dezinfikujem alebo vyvaram vo vriacej vode. Dalsie pozor na volne zijuce vtactvo ako su vrabce a ich trus.
AK je uz nejaky vtak nafuknuty nacepírený, často je pri krmitku a žere a chodi len po zemi, byva uz neskoro. Ale treba ho urychlene odchytit dat do karantenneho boxu s vyssou teplotou cca 25st, podavat takto baycox a davat mu len suche zrno nic viac. Takto sa mi podarilo zachrnait aj moju a podla tejto rady aj kamaratovu samicu hyla.
Toto je len moj postup, samozrejme moze niekto iny nesuhlasit a nechcem nikoho sudit ze to ako to robim ja je najlepsie. Avsak moje vysledky su s tymto velmi dobre. Uz vyse roka som sa s kokcidiozou nestretol, chvalabohu!
napsal(a):
Dobrý den, sam chovam eurofauny - hyle lesne aj v mutaciach. S kokcidiozou som sa uz stretol ale teraz uz hodnú chvilku mam od nej pokoj. Vzdy mi na kokcidiozu uhynuly vtaci ktorych som kupil ako novych.
Davkovanie mam od veterinara, u ktoreho si davam robit pravidelne rozbor trusu.
Davkujem cca 1ml na 2-2,5dcl vody 3 dni po sebe. Potom dva dni pauza a zasa 3 dni. Pri tomto davkovani odcervujem vzdy na jar a na jesen. A mam pokoj. V lete davam do vody jablcny ocot, koli okysleniu tam sa bakterie horsie mnozia.
Svoje hyle chovam vonku celorocne. Od februara po parene a a rozdelene v jednotivych volierach, od cca septembra - oktobra vsetky spolu vo velkej priestrannej voliere kde zimuju (4,5x2x2,5) - š,v.h.
Na voliere si davam pozor hlavne aby boli dobre vetrane, nie vsak v prievane a aby sa tam neudrzovala vhkost. Je lepsie mat suchu podstielku ako mokru. Vlhke a teple pocasie je ako jarmok pre bakterie.
Misky pravidelne kazdy tyzden dezinfikujem alebo vyvaram vo vriacej vode. Dalsie pozor na volne zijuce vtactvo ako su vrabce a ich trus.
AK je uz nejaky vtak nafuknuty nacepírený, často je pri krmitku a žere a chodi len po zemi, byva uz neskoro. Ale treba ho urychlene odchytit dat do karantenneho boxu s vyssou teplotou cca 25st, podavat takto baycox a davat mu len suche zrno nic viac. Takto sa mi podarilo zachrnait aj moju a podla tejto rady aj kamaratovu samicu hyla.
Toto je len moj postup, samozrejme moze niekto iny nesuhlasit a nechcem nikoho sudit ze to ako to robim ja je najlepsie. Avsak moje vysledky su s tymto velmi dobre. Uz vyse roka som sa s kokcidiozou nestretol, chvalabohu!
Dávate určite Baycox? Nejedná sa o Sulfacox? Ďakujem vopred za odpoveď.

zbosace
napsal(a):
Dávate určite Baycox? Nejedná sa o Sulfacox? Ďakujem vopred za odpoveď.
Davam Baycox urcite, o suflacoxe sme sa bavili tiez ale odporucil mi skor ten Baycox, je to veterina Pelikan v Trencianskej Turnej, odporucam aj co sa tyka exotickeho vtactva. Z bosace to nemate daleko:)

zbosace
napsal(a):
Ďakujem za odpoveď. Trochu ma mätie to časové rozpätie liečby, charakteristické pre Sulfacox. Baycox som vždy dával 2 dni po sebe podľa návodu a odporúčania veterinára.
ALe inak mate pravdu, nasiel som ten listok od veterinara a ako prevencia 2 dni po sebe a dva dni pauza a potom dva dni. Pauza je koli vyvinovym stadiam.
Ak je uz kokcidioza potvrdena tak 3dni baycox, 3 dni pauza a 3 dni baycox, nemalo by sa to miesat s podavanim vitaminu B. prikladam foto kde je letak davkovania od veterinara. Ospravedlnujem sa ze je to pokrcene.

Rado sa stalo, ak mate aj vy nejake dobre a zarucene informacie kludne mi napiste aj do internej spravy, rad sa poucim. Skusali ste emanox? Mate s nim skusenosti?
Ďakujem za info pytal som sa preto lebo mi uhynul stehlik.....a chcem sa pri pravit aby sa to uz nestalo hlavne treba castejšie čistit klietku a dezinfikovat .Chovatel od ktoreho som kupoval mi povedal ze dava každy mesiac 2 dni bayxoc...stehlika som liečil sutrikolom no nepomohlo....tak ze nedavat vitamin B počas liecby...davam aj oreganovy pripravok do vody......

Ono ta eurofauna je celkovo hakliva na kokcidiozu, ja som si o tom studoval dost aj có sa tyka zahranicnych clanokov, studii a casopisov, kde ten Baycox vychvaluju (myslim si ze aj koli reklame). Ale zasa nie je ho dobre podavat moc casto, je to silny prípravok sice ucinny ale zasa tu mikrofloru vie vtakom dost dokazit. Preto davam 2x rocne, v lete do vody pridavam jablcny ocot a snazim sa vtakov drzat na suchej podstielke a 1x tyzdenne aj v zime vyvaram misky (mám kameninove klasicke). A hlavne zamedzit aby sa pri voliérach vyskytovalo volne zijuce vtactvo - vrabce, .. .
Ale aj tak sa clovek nevyhne takymto komplikaciam. Ja nastastie nemam problem s kokcidiozou, ale okolo hylov chodim najviac. Mám ary, zakov ale tie hyle a mi davaju zabrat aby mi to nekapalo, alebo neochorelo. Takze je to narocne, ale vyplati sa.
Tak Vam drzim palce nech sa dari, ak by ste mali aj vy nejake postrehy dajte vediet informacii nie je nikdy dost.