Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.2.2020 10:50
Michal.Š

XXX.XXX.43.226

Dobrý den potřeboval bych poradit jakou děláte michanici z mrkve , mám ji doma v mrazáku na hrubo nastrouhaný asi 40kg tak bych potřeboval poradit jakou dobrou michanici z toho mám udělat aby to ptáci Dobře brali ..... Děkuji za odpovědi

2.2.2020 11:05
kubanec

XXX.XXX.103.242

Dejte si zde do vyhledávače slovo vajecna michanice a můžete studovat

2.2.2020 14:39
láďa42

XXX.XXX.187.164

kolik páru máte když pro ně máte připraveno 40 kg mrkve nastrouhané na hrubo?Když k tomu přidáte vajíčka a nějakou strouhánku ja přidávam mořskou řasu Algolith tak toho budete mít pěknou hromadu a mrkev se dáva nastrouhaná na jemno.

Neregistrovaný uživatel

2.2.2020 16:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Michal.Š napsal(a):
Dobrý den potřeboval bych poradit jakou děláte michanici z mrkve , mám ji doma v mrazáku na hrubo nastrouhaný asi 40kg tak bych potřeboval poradit jakou dobrou michanici z toho mám udělat aby to ptáci Dobře brali ..... Děkuji za odpovědi

Je potřeba vědět o jaké jaké ptáky se jedná, tak to vypadá podle zásoby mrkve na tři chovné samice králíků.Pokud takovou mrkev dáte středním papouškům,tak počítejte z větším odpadem.Teď v zimním období- mrkev ne nahrubo+nastrouhaný suchý rohlík+např.roboran H.Na jaře+nastrouhané vejce a vitamín E.Jinak jak radí kubanec studovat,máte k tomu hodně možností.

2.2.2020 17:36
Michal.Š

XXX.XXX.49.179

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je potřeba vědět o jaké jaké ptáky se jedná, tak to vypadá podle zásoby mrkve na tři chovné samice králíků.Pokud takovou mrkev dáte středním papouškům,tak počítejte z větším odpadem.Teď v zimním období- mrkev ne nahrubo+nastrouhaný suchý rohlík+např.roboran H.Na jaře+nastrouhané vejce a vitamín E.Jinak jak radí kubanec studovat,máte k tomu hodně možností.

Mám 14 páru Alexandru v 7 druzích , nje to zásoba že zahrádky tak jsem nevěděl co s tím tak jsem to nastrouhal . Díval jsem se na ostatní příspěvky ale abych řekl pravdu tak vůbec nevím k čemu se mám přiklonit ... Děkuji za odpovědi

2.2.2020 17:41
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

Michal.Š napsal(a):
Mám 14 páru Alexandru v 7 druzích , nje to zásoba že zahrádky tak jsem nevěděl co s tím tak jsem to nastrouhal . Díval jsem se na ostatní příspěvky ale abych řekl pravdu tak vůbec nevím k čemu se mám přiklonit ... Děkuji za odpovědi

Příště, až budete mít takovou úrodu, tak ji dejte někam do sklepa do bedny s pískem. Budete jí mít stále čerstvou po ruce.

2.2.2020 17:44
Michal.Š

XXX.XXX.49.179

Miroslav Bláha napsal(a):
Příště, až budete mít takovou úrodu, tak ji dejte někam do sklepa do bedny s pískem. Budete jí mít stále čerstvou po ruce.

Příště to udělám když říkáte že má být na jemno ..... Děkuji

2.2.2020 17:47
Miroslav Bláha

XXX.XXX.168.116

Michal.Š napsal(a):
Příště to udělám když říkáte že má být na jemno ..... Děkuji

Já jsem neradil na jemno. Naopak, já dávám raději na hrubo, protože pak nepouští tolik šťávy a nemusím dávat do míchanice hodně strouhanky. Ale každý má svůj vyhovující způsob přípravy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.2.2020 18:22

Ja tiez davam na hrubo, ako kedy. Ked struham ja tak nahrubo, ked mi to pomaha mama, alebo babka tie na jemno ci uz vacje alebo mrkvu. Do toho pridavam pelove zrnka, struhanku, po 7 dni ked su mlade uz pridavam aj naklicene zrno. Do toho trocha roboranu, vapencovu drť, ked tak najemno nasekanu zihlavu, zacal som davat aj proteinovy srot z mucnych cervov a susene gamarusy (žradlo pre vodne korytnacky). Vtaci to velmi dobre zeru, odchovy mam, nic mi nekape chvalabohu. Takze za mna takyto recept, keby niekto chcel pre inspiraciu. Samozrejme nikomu ho nevnucujem, len cisto moja skusenost.

Neregistrovaný uživatel

2.2.2020 18:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Ještě se vracím k použití mrkve-čím větší kousky tím menší využití,velké kousky ptáci si pohrají něco málo pozřou a zbytek je odpad.Mrkev na jemno+vejce na jemno +např. vitamíny ideální míchanice v přiměřeném množství beze zbytků-pořád se jedná o střední papoušky u mne o rozely.

2.2.2020 18:33

Ještě se vracím k použití mrkve-čím větší kousky tím menší využití,velké kousky ptáci si pohrají něco málo pozřou a zbytek je odpad.Mrkev na jemno+vejce na jemno +např. vitamíny ideální míchanice v přiměřeném množství beze zbytků-pořád se jedná o střední papoušky u mne o rozely.

Ano to je pravda s Vami suhlasim ja dodavam ze ja mam všetko tie vacsie a velke druhy, pri australii tiez by som volil na jemno postruhanu aj mrkbvu aj vajce:)

2.2.2020 18:48
Michal.Š

XXX.XXX.49.179

A jaký poměr mrkve a vajíček a stouhanky ? Abych věděl a mohl to zkusit 😁 děkuji vám za rady

Neregistrovaný uživatel

2.2.2020 18:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Michal.Š napsal(a):
A jaký poměr mrkve a vajíček a stouhanky ? Abych věděl a mohl to zkusit 😁 děkuji vám za rady

Vaječná míchanice-základ vejce doplněno asi třetinou mrkve a do polosucha strouhanka+další ingredience.Zaleží v kterou dobu v chovné sezoně.

2.2.2020 18:57

Vaječná míchanice-základ vejce doplněno asi třetinou mrkve a do polosucha strouhanka+další ingredience.Zaleží v kterou dobu v chovné sezoně.

Presne tak. Aby to bolo take akurat.) nie mazlave a nie moc suche...akurat:)

2.2.2020 18:59
Pavel506

XXX.XXX.222.75

Dobrý večer, mrkvu nemusíte dávať len do vajíčka keď jej máte tak veľa ja strúhaný zeleninu mrkvu , cviklu tieto 2 zložky musia byť a potom dám čo mám doma alebo co kúpim , zeler petržlen , uhorku , atď atď a niekedy pretlačím cesnak alebo sušené bylinky. Prajem pekný večer

Neregistrovaný uživatel

2.2.2020 19:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Dotaz byl na vaječnou míchanici,jinak míchanic lze vytvořit podle zdroje velké množství,ale záleží na chovancích jestli ji budou brát.

2.2.2020 19:12
Pavel506

XXX.XXX.222.75

Ja len keď je jej tak veľa tak ju môže použiť aj inakšie

2.2.2020 21:25
zosrnia

XXX.XXX.180.86

Ja dávam do miešanky,mrkvu,varené vajíčka,vaječnú zmes sušenú,brokolica,stonkový zeler,žihľava,vtačinec,meta,medovka,vitamíny,zošrotované vaječné škrupiny,strúhanku,konzervovanú kukuricu,púpavu,atď vždy čo mám momentálne poruke možnosti a konbinacii je dosť.

3.2.2020 07:07
glanz

XXX.XXX.76.18

Michal.Š napsal(a):

Měla by být sypká a neměla by tvořit hrudky. Časem si na to přijdete, je to otázka zkušeností. Taky podle druhu ptactva. Dát mrkev z mrazáku modrohlavým, tak máte po chovu.
A pozor na plíseň ve strouhance.

3.2.2020 07:25
frodik

XXX.XXX.2.250

Michal.Š napsal(a):

Základ je mrkev, brokolice a vajíčka , zasypat směsí strouhanky kvalitního jílu a pivovarských kvasnic a máte vydatnou míchanici, ještě ji můžete obohatit o klíčené luštěniny.

3.2.2020 08:50
kubanec

XXX.XXX.103.242

To jako chcete radit borcovy který má 14 páru alexu ? Že do michanice patří vajíčko atd ? ten by tady snad sám měl rady rozdávat.....

3.2.2020 11:07
martin1147

XXX.XXX.68.183

Zdravím. Můžu dávat do míchanice místo strouhanky kukuřičný šrot? Je to pro papoušky zpěvavé a neofémy tyrkysové. Děkuji za vaše názory.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2020 11:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Michal.Š napsal(a):

Michal.Š-vy jste zřejmě veselá kopa, všichni již poradili a teď vaše recepty na míchanici.JT

3.2.2020 12:17
kubanec

XXX.XXX.103.242

martin1147 napsal(a):
Zdravím. Můžu dávat do míchanice místo strouhanky kukuřičný šrot? Je to pro papoušky zpěvavé a neofémy tyrkysové. Děkuji za vaše názory.

Jednou tu byla zuřivá debata od jedné osoby že strouhanka je jed protože je z bílého pečiva a to je nezdravé takže určitě kukuricny šrot není špatný nápad a stoji za to na to rozvést diskusi ale asi nebude vstrebavat vlhkost jako strouhanka ale jako přimęs asi dobrý i když tu jeden pán napsal že příliš bohaté krmné směsi zatěžují ptakum játra a ledviny ......

3.2.2020 12:35
eli22

XXX.XXX.58.41

Zdravím. Vy všichni dáváte vaječnou míchanici pravidelně? To mě překvapuje. Já dávám pouze při odchovech.

3.2.2020 12:37

ja tiez mimo odchovu mládat nedavam vajecnu miesanku vobec. Pocas preperovania a hniezdeno kludu krmim pestro bez vajecnej miesanky-. Vajecnu miesanku zacinam podavat viac menej par krat do tyzdna pred chovnou sezonou a pocas sedenia na vajickach vynecham, a neskor podaávam 2 dni pred liahnutím mladat. Pocas odchovu mladých podavam stale.

3.2.2020 12:39
kubanec

XXX.XXX.103.242

Pravidelně ji nedávám dávám ji jen při chovne sezóně a když hodně pelichaji teda pokud si vzpomenu .....

Neregistrovaný uživatel

3.2.2020 13:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

eli22 napsal(a):
Zdravím. Vy všichni dáváte vaječnou míchanici pravidelně? To mě překvapuje. Já dávám pouze při odchovech.

Myslím že každý trochu zkušený chovatel,by to měl vědět-kdo to nevěděl mohl se na tomto vlákně poučit,teda pokud měl zájem.

3.2.2020 13:37
martin1147

XXX.XXX.68.183

kubanec napsal(a):
Jednou tu byla zuřivá debata od jedné osoby že strouhanka je jed protože je z bílého pečiva a to je nezdravé takže určitě kukuricny šrot není špatný nápad a stoji za to na to rozvést diskusi ale asi nebude vstrebavat vlhkost jako strouhanka ale jako přimęs asi dobrý i když tu jeden pán napsal že příliš bohaté krmné směsi zatěžují ptakum játra a ledviny ......

Ano, též jsem to tady už četl že příliš bohatá směs krmiv může škodit na játra a ledviny. Psal zde o tom Pan Š. Vaječnou smésí krmím jen při odchovu mladých a trochu před chovnou sezonou.

3.2.2020 14:07
frodik

XXX.XXX.2.250

martin1147 napsal(a):
Ano, též jsem to tady už četl že příliš bohatá směs krmiv může škodit na játra a ledviny. Psal zde o tom Pan Š. Vaječnou smésí krmím jen při odchovu mladých a trochu před chovnou sezonou.

P.Š. psal o komerčních průmyslových směsích, které jsou tak bohaté na živiny a vitamíny až papouškům, když se krmí hodně uškodí. Osobně nevidím pro papoušky nic špatného, když jim dáte dvakrát týdně trochu míchanice a živočišné bílkoviny v podobě vajíčka. Všechno je to o množství samozřejmě to nesmíte přehánět a nakonec místo vajíčka dávejte vařenou rýži a máte úplně po problémech.

3.2.2020 14:12
milanplšek

XXX.XXX.20.214

kubanec napsal(a):

Dobry den. Ja mam pravě dobrou zkušenost z jemnym kukuričnym šrotem už ho davam hodně dlouho. Je po něm michanice pěkně sypka i druhy den. Naopak ze strouhankou uz je druhy den směs lepkava . Davam tak jako každy před chovnou sezonou a při odchovu mladych, Dělam každy den 3kg většinou v poměru 1.5 kg mrkve, 1kg červena řepa a 0,5 kg celer. Nastrouham na hrubem strouhadle zamicham zasypu prumislovou michanici, kukuřičnym šrotem nakrajim na jemno hodně kopřiv poprašim roboranem pro exoty a vše dukladně promicham. Podavam odpoledne jak přijedu z práce a zbytek dava manželka rano. A tak každy den až do skončeni chovne sezony.

3.2.2020 16:38
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

milanplšek napsal(a):
Dobry den. Ja mam pravě dobrou zkušenost z jemnym kukuričnym šrotem už ho davam hodně dlouho. Je po něm michanice pěkně sypka i druhy den. Naopak ze strouhankou uz je druhy den směs lepkava . Davam tak jako každy před chovnou sezonou a při odchovu mladych, Dělam každy den 3kg většinou v poměru 1.5 kg mrkve, 1kg červena řepa a 0,5 kg celer. Nastrouham na hrubem strouhadle zamicham zasypu prumislovou michanici, kukuřičnym šrotem nakrajim na jemno hodně kopřiv poprašim roboranem pro exoty a vše dukladně promicham. Podavam odpoledne jak přijedu z práce a zbytek dava manželka rano. A tak každy den až do skončeni chovne sezony.

Cením uvedení hmotnosti složek. Takže 3 kg zeleniny. Ještě napište kolik té průmyslové míchanice a kolik kukuřičného šrotu. Pak to bude víc než 3 kg. Jinak nemám s vaší zkušeností problém a vítám ji.

Přiznám se, že já to dělám podle oka. Astrildům vlhčí, papouškům podle druhů sypkou , nelepavou. Latamům, amazonkům a eklektům ji rozředím jahodovou marmeládou nebo ovocnou šťávou, latamové mají nejraději skoro tekutou, přidám Konvit, tak dvě plévkové lžíce na 3 kg míchanice.
Je to skoro příliš, ale není to každý den.

3.2.2020 16:42

Priznam sa dneska som do svojej vajcovej miesanky dal tiez trocha kukuricneho srotu, malo to super konzistenciu take sypke v pohode. Celkom sa mi to pozdavalo popravde.

3.2.2020 18:20
martin1147

XXX.XXX.68.183

A co říkáte na strouhaný tvaroh do míchanice?

3.2.2020 18:34
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

martin1147 napsal(a):
A co říkáte na strouhaný tvaroh do míchanice?

Bereme roky od zemědělce mléko a tvaroh. Samozřejně ho do míchanice přidám. Jestli je to přínos si o významu živočišných bílkovin lze načíst mnoho názorů. Podle mě ano.
Mám jen tak pro radost a získávání poznatků roky špačka, kosa, drozda, Pár leskjoptví tříbarvých, vránu, které je 18 roků. Ti tvaroh milují.
Jistěže v přírodě se s tím nesetkají, podobně jako papoušci.

3.2.2020 18:52
frodik

XXX.XXX.233.6

Kdyby byla strouhanka špatná nebo jed tak nechápu proč ji tak hojně využívají chovatelé drobotiny a neofém, které jsou tak náchylné na kvalitu potravy. Dále s tím kukuřičným šrotem, když vemu brojery, které dokrmuji dávám jim převážně kukuřici nebo šrot z kukuřice a za tři týdny jsou to koule, kteří mají úplně žlutej tuk takže myslím, že úplně ideální krmivo pro ptáky to není leda by jste chtěli koule co se neudrží na bidle, samozřejmě v mléčné zralosti nemá konkurenci jako krmivo při odchovech. Dále tvarohem nic nezkazíte, ale jako mléčný výrobek nevydrží moc dlouho čerství a riskujete že se v krmivu zkazí, takže ho musíte za krátkou dobu odstranit kdežto pivovarské kvasnice jsou stejně výživné navíc obsahují i biotin pro tvorbu peří atd. takže výborná věc při krmení mladých a přepeřování. Další opomíjená věc je jíl v míchanici, papoušci jižní ameriky tráví požíráním jílu dost času a ví proč, detoxikuje organizmus, stírá ze stěn střeva nečistoty a zabranuje překyselení organismu, takže zlepšuje funkci trávení a zbavuje průjmů a dalších zažívacích problémů, takže je daleko důležitější než podávání všelijakých vitamínů do míchanice, které by měli mít z pestré stravy. Jsem zastáncem míň znamená víc a zbytečně nedávat chemické vitamíny a odrovnávat organismus.

3.2.2020 19:05
kubanec

XXX.XXX.103.242

Ten jil by mě zajimal fotky a videa z jižní ameriky jsou známá ale tam to zduvodnovali mineralnim složením jilu že neutralizuje toxiny z nezraleho ovoce či ořechů ? Dále jsem viděl videa z jižní střední ameriky z farem jak arum dávají jilovitou hmotu z ruky a ti ji dobře brali podle mě není jíl jako jíl můžete to nějak víc rozepsat ?

3.2.2020 19:17
frodik

XXX.XXX.233.6

kubanec napsal(a):
Ten jil by mě zajimal fotky a videa z jižní ameriky jsou známá ale tam to zduvodnovali mineralnim složením jilu že neutralizuje toxiny z nezraleho ovoce či ořechů ? Dále jsem viděl videa z jižní střední ameriky z farem jak arum dávají jilovitou hmotu z ruky a ti ji dobře brali podle mě není jíl jako jíl můžete to nějak víc rozepsat ?

Inspiroval jsem se videem na you tube od chovatele výstavních andulek pana Milera, který dává do míchanice jíl určený pro koně thrive, tak sem neváhal a vyzkoušel co se týká trusu mají ho více konzistenční. Zaujal mě popisek tohoto přípravku, že stírá hlen ze stěn střev potrava probíhá střevy pomaleji a lépe je využitelná a navíc neutralizuje kyseliny ve střevech a zlepšuje jejich funkci to považuji za velice důležité samozřejmě žádné zázračné výsledky nečekám to by ukázala asi až životnost ptáčků, ale rozhodně jim to nemůže ublížit neboť co nespotřebují vyloučí narozdíl od vitamínů řady A a D, které se ukládají v tucích a hrozí předávkování.

3.2.2020 19:28
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

kubanec napsal(a):

Tak to jsem chtěl vyzkoušet, je to asi 3 roky.
Sehnat někde v okolí v přírodě skutečný jíl a ne bláto nebylo jednoduché. Napadlo mě použít ho jako pojivo tzv umělých sepií co se prodávají na burzách. Ale tam je to samá sádra a moc jemné, pro drobné exoty nepoužitelné moc tvrdé, tam je třeba pravá sepie. Tu zase velcí papoušcci rozdrtí a ta není zas tak levná. Kdo má několik jedinců, není problém.
Doporučuji. říční písek - mechanika svalnatého žaludku, vápený grit zdroj kalcia, drcené slepičí skořápky, kde je správný poměr kalcia, fosforu atd, trochu plastinu vše lze načíst. Neházejte skořápky z vajíček do odpadků je to poklad zadarmo. Dřív jsem je převářel, pekl v troubě, abych nepřenesl kokcidiozu slepic na papoušky a ona se na papoušky nepřenáší, další nemoci ano, ale to by byla dlouhá diskuze. Nyní již roky krmím jen usušené a žádná nákaza.
To není návod, třeba mám jen ojedinělé štěstí, zdravé slepice a exoty.

3.2.2020 19:52
zosrnia

XXX.XXX.180.86

frodik napsal(a):
Inspiroval jsem se videem na you tube od chovatele výstavních andulek pana Milera, který dává do míchanice jíl určený pro koně thrive, tak sem neváhal a vyzkoušel co se týká trusu mají ho více konzistenční. Zaujal mě popisek tohoto přípravku, že stírá hlen ze stěn střev potrava probíhá střevy pomaleji a lépe je využitelná a navíc neutralizuje kyseliny ve střevech a zlepšuje jejich funkci to považuji za velice důležité samozřejmě žádné zázračné výsledky nečekám to by ukázala asi až životnost ptáčků, ale rozhodně jim to nemůže ublížit neboť co nespotřebují vyloučí narozdíl od vitamínů řady A a D, které se ukládají v tucích a hrozí předávkování.

Ja som začal používať HUMINO VET,je to sto percentný prírodný Leonardin organicko minerálna kŕmna surovina s obsahom kyselín,je to podpora imunitného systému a metabolizmu u všetkých druhov zvierat detoxikačný účinok optimalizácia kyslosti organizmu pH a má protihnačkový účinok. .zvyšuje konverziu krmiva,podporuje produkciu pankreatických enzýmov .upravuje a stabilizuje pH v tráviacom systéme .absorbuje toxické látky,baktérie,vírusy a plesne v tráviacom trakte .dodáva organizmu mikroelementy .podporuje množenie ,rast a činnosť symbiotickéj mikroflóry .detoxikuje organizmus - vysoko efektívne viaže exogénne vznikajúce toxíny .podporuje celkový imunitný systém a metabolizmus .znižuje úhyn,zabezpečuje dobré produkčné zdravie zvierat,prípravok sa pridáva primieša do krmiva alebo aplikuje priame zvieraťu.

3.2.2020 20:00
kubanec

XXX.XXX.103.242

Nakonec z vaječné michanice vznikla zajímavá diskuze děkuji za přínosné info o tom jilu budu uvažovat určitě

3.2.2020 20:38
zosrnia

XXX.XXX.180.86

A ten HUMINO VET patrí tiež do vaječnej zmesi.

3.2.2020 20:40
saola

XXX.XXX.143.176

Jíl a zmiňované huminové kyseliny ale jsou ale přece dvě naprosto odlišné věci.....
O jílu žádná, jeho konzumaci papoušky by tady určitě nikdo nerozporoval, problémem může být, že složení různých jílů není stejné, a co mají k dispozici jihoameričtí papoušci ve své domovině, nemusí být v Česku v přírodě úplně k mání.
http://www.geology.cz/aplikace/encyklopedie/term.pl?jil
Takže hledat jíl v přírodě a dávat ho papouškům - nevím, no, asi bych to nedělala, pokud neznám jeho konkrétní složení, hlavně co se týče obsahu těžkých kovů.

Ohledně toho, co uvádí zosrnia o HUMINO VETu, je to v podstatě zázrak nad zázraky - ale když si člověk přečte pečlivě popis produktu větu po větě:
https://www.hradsky-sunk.cz/ochrana-prevence-mineraly/humac-natur
tak je to věta za větou blábol.
Huminové kyseliny jako chemické sloučeniny rozhodně neregenerují buňky, neobnovují žádnou jejich energetickou rovnováhu, o nějaké "detoxikaci" organismu nemluvě. A pokud něco "vychytávají" (ano, jsou schopné tvořit komplexy s kovy), tak rozhodně nerozlišují, zda se jedná o látku pro organismus toxickou nebo přínosnou (např vápník, železo apod.).
V půdě? Ano, Pro rostliny? Ano. Tam mají velký význam.
Ale jíst je nebo je zkrmovat zvířatům?
Mohl by někdo znalý podrobněji osvětlit?

3.2.2020 21:21
Karel1979

XXX.XXX.172.226

Dobrý den,
chci se zeptat má někdo zkušenosti s křemelínou díky Karel

3.2.2020 21:36
saola

XXX.XXX.143.176

Křemelina...pokud chcete vyrábět dynamit, tak je to dobrá volba
Jako součást krmné dávky papoušků či jiných zvířat? Jakou výhodu by měla proti běžnému gritu, o jehož přínosu se taky poměrně hojně diskutuje (je nutný/je zbytečný)?
Je to anorganika, a je otázkou, co z křemeliny je organismem vůbec využitelné.
Rozhodně bych ji ale nedávala do míchanice, to tam rovnou mohu přidávat jemný písek - taky SiO2 (jen vtip).

Na druhou stranu mám doma pár kusů vápence z lomu Čertovy schody, na povrchu mají krásné droboučké zkameněliny bývalých mořských potvůrek. Ptáci je rádi ozobávají a jsou to oblíbené kameny pro čištění zobáků. Ale jestli papoušky baví struktura a olamování kousků nebo opravdu cíleně potřebují nějaké stopové prvky, to netuším. Myslím, že je spíš baví ta destrukce.

4.2.2020 07:21
kubanec

XXX.XXX.103.242

Škoda že se k tomu jilu nevyjádřil nějaký větší chovatel aru co kde okoukal a slyšel nebo co podává on na podporu traveni a dobrej stav střev.......

4.2.2020 07:57
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

kubanec napsal(a):
Škoda že se k tomu jilu nevyjádřil nějaký větší chovatel aru co kde okoukal a slyšel nebo co podává on na podporu traveni a dobrej stav střev.......

Zoo Bošovice, zde jsem se ptal a dostal několik rad. Ale ne na jíl

4.2.2020 08:07
kubanec

XXX.XXX.103.242

Tak co dává pan Škrhák ...pokud to neni tajný......

4.2.2020 08:10
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

kubanec napsal(a):
Tak co dává pan Škrhák ...pokud to neni tajný......

Zdravím, já neřešil míchanici, ale chov jednoho druhu, se kterým jsem neměl zkušenosti. A četba je pořád jen četba.

4.2.2020 16:31
V.N.

XXX.XXX.2.242

Moudivláček napsal(a):
Tak to jsem chtěl vyzkoušet, je to asi 3 roky.
Sehnat někde v okolí v přírodě skutečný jíl a ne bláto nebylo jednoduché. Napadlo mě použít ho jako pojivo tzv umělých sepií co se prodávají na burzách. Ale tam je to samá sádra a moc jemné, pro drobné exoty nepoužitelné moc tvrdé, tam je třeba pravá sepie. Tu zase velcí papoušcci rozdrtí a ta není zas tak levná. Kdo má několik jedinců, není problém.
Doporučuji. říční písek - mechanika svalnatého žaludku, vápený grit zdroj kalcia, drcené slepičí skořápky, kde je správný poměr kalcia, fosforu atd, trochu plastinu vše lze načíst. Neházejte skořápky z vajíček do odpadků je to poklad zadarmo. Dřív jsem je převářel, pekl v troubě, abych nepřenesl kokcidiozu slepic na papoušky a ona se na papoušky nepřenáší, další nemoci ano, ale to by byla dlouhá diskuze. Nyní již roky krmím jen usušené a žádná nákaza.
To není návod, třeba mám jen ojedinělé štěstí, zdravé slepice a exoty.

Dobrý den z vařených vajíček usušit skořápky a pomlít mlýnkem na mak tímto sypat namočená krmení,nebo ovoce,zeleninu.Vodu po uvařených vajíčkách využít např.k zalití květin,nebo ji přidat do vody slepicím.Mlete skořápky - prášek se doporučoval lidem s vyšším věkem-při zlomeninách.Ještě bych dodal,že stará vápená omítka byla to nej pro ptáky..... Chovu zdar V.N.

4.2.2020 17:52
Martin1981DS

XXX.XXX.232.131

ja davam miesto struhanky varenu ryzu

4.2.2020 17:53
Michal.Š

XXX.XXX.25.187

Všem vám moc děkuji za odpovědi a rady . Já jsem do teď krmil pouze suchou směsi a spoustou ovoce a zeleniny ze zahrádky kterou jsem měl celý rok i když třeba zamrazenou ... Něco z toho určitě zkusím a uvidim jak mě a ptákům to bude sedět , děkuji a v chovu samí úspěch

4.2.2020 18:09
Kropec

XXX.XXX.17.100

A jsme tak 40 roku zpátky! Stará vapena omítka.Kup vápno a natři jim zobáky.

4.2.2020 18:20
kubanec

XXX.XXX.179.170

Michal.Š napsal(a):
Všem vám moc děkuji za odpovědi a rady . Já jsem do teď krmil pouze suchou směsi a spoustou ovoce a zeleniny ze zahrádky kterou jsem měl celý rok i když třeba zamrazenou ... Něco z toho určitě zkusím a uvidim jak mě a ptákům to bude sedět , děkuji a v chovu samí úspěch

No a ja jsem přešel z vaječné michanice na suchou vajecnou směs kvůli práci a kvůli těm vedrum

4.2.2020 19:03
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

kubanec napsal(a):
No a ja jsem přešel z vaječné michanice na suchou vajecnou směs kvůli práci a kvůli těm vedrum

A o tom to je. Jste li doma jako já důchodce a několikrát denně projdete voliéry, tak můžete dělat zázraky. Kdo chodí do práce, tak, když se v létě večer vrátí, vše zkysané, nebudu rozvádět. Kdo má velkochov, má jednoho krmiče, ale tito lidé zde nediskutují.
¨Zde diskutujeme my zájmoví a ti zkušení komerš ční zde nejsou. Ani se jim nedivím.

4.2.2020 19:24
Michal.Š

XXX.XXX.25.187

Moudivláček napsal(a):
A o tom to je. Jste li doma jako já důchodce a několikrát denně projdete voliéry, tak můžete dělat zázraky. Kdo chodí do práce, tak, když se v létě večer vrátí, vše zkysané, nebudu rozvádět. Kdo má velkochov, má jednoho krmiče, ale tito lidé zde nediskutují.
¨Zde diskutujeme my zájmoví a ti zkušení komerš ční zde nejsou. Ani se jim nedivím.

Máte pravdu já když jsem v létě v 5 vstával a o půlnoci kolikrát chodil domu tak jsem něco takového nemohl kvůli zdraví papoušků a hygieně proto byla jen suchá směs a zelenina a ovoce kterou vždy berou jako první

6.2.2020 21:50
Moudivláček

XXX.XXX.194.39

Kropec napsal(a):
A jsme tak 40 roku zpátky! Stará vapena omítka.Kup vápno a natři jim zobáky.

Nejsme zpátky 40 let, ale staletí. Stačí vidětszdi hradů. Ta stará omítka z doma hašeného vápna byla něco jiného, než rozmíchaný vápenný hydrát. Ale dnes už nikdo hašeným vápnem omítky nedělá a ani štětkou tím hydrátem, který se lehce otírá zdi nelíčí.To jen památkáři.A ono je to vápno dnes docela drahé. Dřív jsme ho sypali na louky, aby tam nebyl mech. Dnes se řeší vědecky kyselé deště.

6.2.2020 22:35
Jamro

XXX.XXX.210.216

kubanec napsal(a):

Majorom, kanarom podavam holuby grit od cechury. Je to tiez nieco ako il, treba kupovat ten co je na baleni papuch. Videl som to u jednoho chovatela velkych papagajov, prvu tehlu som si kupil od neho. Vtedy som choval este papuchov, teraz uz len drobot.

Brali ho vsetci papusi aj drobot ho pekne bere.

Momak

7.2.2020 20:49
Momak

XXX.XXX.182.177

glanz napsal(a):
Měla by být sypká a neměla by tvořit hrudky. Časem si na to přijdete, je to otázka zkušeností. Taky podle druhu ptactva. Dát mrkev z mrazáku modrohlavým, tak máte po chovu.
A pozor na plíseň ve strouhance.

Zaujala ma poznámka o mrazenej mtrve.To naozaj vadí len neofémam modrohlavým, alebo všetkým neofémam ? Vadí to aj vtedy, keď je strúhaná mrkva súčasťou vaječnej mešanice, ktorá je uskladnená v mrazničke a podávaná po rozmrazení ? Bežne to takto praktizujem pri Austrálii a drobotine (andulky, korely, červenokrídle, nádherné, ryžovníky, pásovníky a iné...) a nemal som s tým doteraz problém. Chcem sa venovať aj neofémam, preto ma to zaujalo. Ďakujem za odpoveď.

16.2.2020 11:54
Jamro

XXX.XXX.210.216

Po dlhsej dobe dostali grit, hned sa do neho pustili. Drobotine ho trocha podrvim, papuchom treba dat v celku.

16.2.2020 13:45
Colt

XXX.XXX.109.75

Jo v celku

16.2.2020 17:23
martin1147

XXX.XXX.68.117

Dáváte někdo papouškům dřevěné uhlí? Má působit jako dezinfekce.

16.2.2020 18:02
Kawulok

XXX.XXX.114.192

Moji ptáci mají dřevěné uhlí stále.

16.2.2020 18:49
kubanec

XXX.XXX.103.242

martin1147 napsal(a):
Dáváte někdo papouškům dřevěné uhlí? Má působit jako dezinfekce.

Dřevěné uhli je součástí i komerčních gritu

Přidejte reakci

Přidat smajlík