Pepo84
napsal(a):
Zdravim,kedy začinate krmit kličenym australiu v akom čase?Dakujem
Dobrý den,
klíčeným moc nekrmím, podávám spíše máčené. Je to pro mě rychlejší a hlavně se zmenší riziko zaplísnění zrna. Během máčení měním vodu minimálně dvakrát denně s řádným propláchnutím a do sklenice přidám kapku jablečného octa. No a tímto máčeným krmím po celý rok, jen dávky se mění. V zimním období je to spíše jen doplněk ke stravě a nosič vitamínů. A od března pomalu zvyšuji dávky máčeného až tvoří téměř 90% denní krmné dávky.
PapaAus
napsal(a):
Dobrý den,
klíčeným moc nekrmím, podávám spíše máčené. Je to pro mě rychlejší a hlavně se zmenší riziko zaplísnění zrna. Během máčení měním vodu minimálně dvakrát denně s řádným propláchnutím a do sklenice přidám kapku jablečného octa. No a tímto máčeným krmím po celý rok, jen dávky se mění. V zimním období je to spíše jen doplněk ke stravě a nosič vitamínů. A od března pomalu zvyšuji dávky máčeného až tvoří téměř 90% denní krmné dávky.
Nevím jestli máčené je nosič vitamínů, určitě se tam mění nutriční hodnoty ty vitamíny se tam začnou vytvářet právě tím klíčením u austrálie opravdu není kam spěchat stačí koncem března. Jinak já osobně kupuji a jsem velmi spokojen se směsí deli natur 33 s luštěninami, perfektně vyvážená směs s perfektní klíčivostí. Můj typ je kupte si klíčící misky jsem s nimi velmi spokojen a krmivo mi v nich určitě nechytá plíseň.
frodik
napsal(a):
Nevím jestli máčené je nosič vitamínů, určitě se tam mění nutriční hodnoty ty vitamíny se tam začnou vytvářet právě tím klíčením u austrálie opravdu není kam spěchat stačí koncem března. Jinak já osobně kupuji a jsem velmi spokojen se směsí deli natur 33 s luštěninami, perfektně vyvážená směs s perfektní klíčivostí. Můj typ je kupte si klíčící misky jsem s nimi velmi spokojen a krmivo mi v nich určitě nechytá plíseň.
i máčením se v zrnu mění nutriční význam. Nosičem vitamínů jsem myslel hlavně to, že máčené zrní používám pro podávání Vitamixu, prášku, kterým zrní posypu. Ale je pravda, že při klíčku se nutriční význam semena navýší na maximum. Ovšem klíčky nesmí přerůst, nejlepší je ten počátek. Taky podávám klíčené zrní, ale jen občas, jak jsem říkal, hlavní krmní dávka je máčené zrno. Zvláště při odchovu mladých ho ptáci dobře berou. Celý rok jej podávám především z důvodu, abych se vyhnul jarnímu zvykání na toto krmení. Mám zkušenosti, že když jsem máčené krmivo v zimě vynechal, tak na jaře jsem musel na něj ptáky zvykat. V zimě tvoří máčené jen doplněk, potom je to téměř hlavní krmná složka, ale to jsem už psal výše.
brody1
napsal(a):
o jaké zrní jde, popř v jakém poměru,
máčím/klíčím úplné tu samou směs, s kterou krmím i v suchém stavu plus k tomu přidám pšenici a ječmen. Samozřejmě se dají koupit i speciální směsi na klíčení pro střední papoušky. Ovšem z ní mi ptáci brali jen mungo, oves a pšenici. Což jsou stejné zrniny, s kterými krmím normálně.
Směsi pro andulky mám ve složení žluté, červené, zelené proso, lesknice, oves, len k tomu přidám pšenici s ječmenem
pro rosely, kouřáky, nádherné a královské.. ječmen, pšenice, pohanka, slunečnice, oves, cardi občas když mám přidám i mungo
eli22
napsal(a):
Já nedávám klíčené, v podstatě ani máčené. Nikdy. Protože už takhle mi všichni hnízdí několikrát ročně, což potom kdybych to ještě podporovala klíčeným. To fakt nevím..
máčené zrní je právě vhodné při odchovu mladých, kdy jej rodiče velmi přednostně berou před suchým. Lépe se jim mláďata krmí a ty i takto upravené zrno dobře tráví...
PapaAus
napsal(a):
máčím/klíčím úplné tu samou směs, s kterou krmím i v suchém stavu plus k tomu přidám pšenici a ječmen. Samozřejmě se dají koupit i speciální směsi na klíčení pro střední papoušky. Ovšem z ní mi ptáci brali jen mungo, oves a pšenici. Což jsou stejné zrniny, s kterými krmím normálně.
Směsi pro andulky mám ve složení žluté, červené, zelené proso, lesknice, oves, len k tomu přidám pšenici s ječmenem
pro rosely, kouřáky, nádherné a královské.. ječmen, pšenice, pohanka, slunečnice, oves, cardi občas když mám přidám i mungo
No nevím dávat luštěniny normálně je asi nesmysl, když je nenamočíte nebo nepovaříte tak je za prvé papoušci snad ani neberou a za druhé nabobtnají a ptáci by měli potíže. Příklad když dáte kaprům syrový hrách tak vám popraskají jak se z toho nafouknou to je známá věc.
Souhlasím, jen ne s tím, vyřadit namočené luštěniny. Cituji: 2 lžíce namočených luštěnin 2 krát týdně jako zdroj bílkovin je pro papouška plus. Ještě je třeba říct že jihoamerické, africké atd-.Rozely tak nekrmte.
Přečtěte si něco o blokátorech trávení, významu povaření atd.
Chov ptáků je vášeň, lze číst stovky názorů a hlavně používat to, co se ve vlastní praxi osvědčilo. Ale u toho zestárnete.
Moudivláček
napsal(a):
Souhlasím, jen ne s tím, vyřadit namočené luštěniny. Cituji: 2 lžíce namočených luštěnin 2 krát týdně jako zdroj bílkovin je pro papouška plus. Ještě je třeba říct že jihoamerické, africké atd-.Rozely tak nekrmte.
Přečtěte si něco o blokátorech trávení, významu povaření atd.
Chov ptáků je vášeň, lze číst stovky názorů a hlavně používat to, co se ve vlastní praxi osvědčilo. Ale u toho zestárnete.
látky nebo blokátory trávení se vztahují pouze na máčené luštěniny, když je naklíčíte nebo povaříte tuto vlastnost eliminujete. Naopak papoušci jižní ameriky se živí plody co jsou složením podobné luštěninám a je to pro ně přirozená potrava a prameny říkají že ve stravě by měli být denně do 25% denní dávky, zřejmě máme odlišné prameny, ale jak říkáte názorů je spousta.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Aby sa vtáci dostali do toku krmit kličeným,po znesení prvého vajíčka len suchym + ovocie a zelenina,po vyliahnutý prvého mladého začat krmit máčaným, nie naklíčeným.
napsal(a):
Aby sa vtáci dostali do toku krmit kličeným,po znesení prvého vajíčka len suchym + ovocie a zelenina,po vyliahnutý prvého mladého začat krmit máčaným, nie naklíčeným.
Nerozporuji Vaše zkušenosti, ale mohl by jste mi popsat proč máčeným? Jak jsem psal výše právě klíčením se do zrnin dostávají vitamíny a další potřebné složky, máčené tyto vlastnosti nemají a pak jim musíte dávat různé vitamixy apod. aby jste jim tyto potřebné věci dodal, není to škoda je takhle dopovat chemickejma doplňkama, když by jim stačilo dát klíčené??? Neříkám, že je to špatné jen mě zajímá, jak jste k tomu dospěl?
jam99

XXX.XXX.100.170
frodik
napsal(a):
Nerozporuji Vaše zkušenosti, ale mohl by jste mi popsat proč máčeným? Jak jsem psal výše právě klíčením se do zrnin dostávají vitamíny a další potřebné složky, máčené tyto vlastnosti nemají a pak jim musíte dávat různé vitamixy apod. aby jste jim tyto potřebné věci dodal, není to škoda je takhle dopovat chemickejma doplňkama, když by jim stačilo dát klíčené??? Neříkám, že je to špatné jen mě zajímá, jak jste k tomu dospěl?
Ziadna chemia.
Co sa tyka nutricnych hodnot, macane je lepsie ako suche a klicene je lepsie ako macane. Samotnym macanim (aktivacia enzymov vodou) sa startuje kliciaci proces. Najvacsi percentualny narast hodnot nastava po prvych 12 hodinach macania. Par prikladov zvysenia hodnot pri fazuly: vitamin A o 5%, vitaminy skupiny B o 25%, aminokyselina L-Lyzin o 33% a draslik az o 50% za prvych 12 hodin macania. Potom az do 72 hodin je dalsi narast zanedbatelny. Dalsi narast docielime klicenim. Pri niektorych zlozkach sa uvadza narast az v tisicoch percent. Podstatne su ale absolutne hodnoty. Napriklad “reprodukcny” vitamin E sa v klickoch munga nachadza v mnozstve 0.1mg (na 100g). V mandlach (ktore mi rastu na dvore) je az 26mg vitaminu E na 100g. Rozdiel je priepastny.
Osobne si myslim, ze nie je potrebne podavat suplementy/vitaminy ked skrmujete macane (namiesto kliceneho) za predpokladu, ze vasi zverenci maju pestru stravu.
Samozrejme neodsudzujem chovatelov, ktorych neobtazuje ritual klicenia, maju rokmi odskusanu efektivnu a bezpecnu techniku a chovatelske vysledky potvrdzuju spravnost ich konania. Chovu zdar.

Je to kvoli tomu jako ste písal hore,aby sa samec ukludnil.Máte pravdu kličené obsahuje vela vitamínov,ale hlavne vitamín E ktorý je potrebný aby sa vtáci dostali do toku,ale potom,dalo by sa úpovedat je nežiaduci.Mal som problém so samcami.Stále sa chceli párit a pár krát dokonca pozabijali mladé.
napsal(a):
Je to kvoli tomu jako ste písal hore,aby sa samec ukludnil.Máte pravdu kličené obsahuje vela vitamínov,ale hlavne vitamín E ktorý je potrebný aby sa vtáci dostali do toku,ale potom,dalo by sa úpovedat je nežiaduci.Mal som problém so samcami.Stále sa chceli párit a pár krát dokonca pozabijali mladé.
Tento komentář má určitou logiku a jaksi nevidím kladné hlasy, což mě překvapuje.
Pokud nedojde ke sladění toku obou jedinců, je problém. Agrese nebo čistá vajíčka, třeba kouřoví - horští. Řeší se hlubokou budkou u třěba červenokřídlých, dvěma otvory u kakaduú atd.
¨Nezáleží jen na krmení, ale i na délce dne a teplotě. Co chov, to jiný případ.
Krmím z 95 % máčeným, klíčeným jen když se stane že namočím zrní víc a naklíčí. Mám alexandry vousaté, rudohlavé a mníšky a krmím tak celý rok takže i když samice sedí a neměl jsem se samci žádný problém. Pochybuju že v přírodě po zasednutí samice samec žere něco jiného než předtím.
Ale každopádně netvrdím, že krmit suchým při sezení je nesprávný postup. Asi taky záleží o který druh se jedná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Čím se živí ptáci v přírodě a to co jim dopřejeme my je obrovský rozdíl-pořád ještě na přírodu nemáme!
Pepo84
napsal(a):
Zdravim,kedy začinate krmit kličenym australiu v akom čase?Dakujem
Všichni australští papoušci se nekrmí stejně. Některé můžete klíčeným krmit celou hnízdní sezonu a některým nenamáčíte a neklíčíte vůbec. Nastudujte si v jakých oblastech žijí druhy, která vás zajímají, čím se tam živí a podle toho krmte. Informací je spousta. Hledejte spíše na netu, je i spousta skupin a ornitologů na facebooku, kteří dávají fotky a informace přímo z terénu. Je to lepší zdroj informací, než dokola přepisované zkušenosti o krmení v knihách v kapitolách a odstavcích "chov v zajetí".
atobajus
napsal(a):
Všichni australští papoušci se nekrmí stejně. Některé můžete klíčeným krmit celou hnízdní sezonu a některým nenamáčíte a neklíčíte vůbec. Nastudujte si v jakých oblastech žijí druhy, která vás zajímají, čím se tam živí a podle toho krmte. Informací je spousta. Hledejte spíše na netu, je i spousta skupin a ornitologů na facebooku, kteří dávají fotky a informace přímo z terénu. Je to lepší zdroj informací, než dokola přepisované zkušenosti o krmení v knihách v kapitolách a odstavcích "chov v zajetí".
Pane, dal jsem Vám hlas a ještě ho podporuji za jasnou a stručnou odpověď.