Andulky 11/24 - 1/25

Prodám Andulku vlnkovanou - Prodám andulky 11/24 - 1/25. Výběr z více kus...
Zdravím,jedná paní mi darovala samce tyrkys pěknej velkej a mohutný, je to mazel nechá se hladit, prosím vás je zdravý? Lítá normálně, jedná se o Opaliná? Má i kroužek na nožičce. Přidávám zde fotky, jen nevím kolik mu je, podle mě asi mu bude rok. Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem
Zdravým,len pre upresnenie je to svetlomodrý opalín nie tyrkyz.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Dobrý den,kareta,asi si drápky neumí důkladně okousat jako jeho páníček.
hersyko
napsal(a):
U andulek, žádná tyrkysová barva neexistuje. Pouze modrá,kterou ovlivňují přidané faktory např.tmavnuti,violet, .. základní barvu dále ovlivňuje i kresba. Máte modrou opalinovou.
Dovolím si nesouhlasit.V modré řadě barevný tón ovlivnuje barva masky.Takže světlomodrá žlutolící vykouzlí tyrkysový odstín samozřejmě že oficiálně to není tyrkysová
papá
chondro
napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit.V modré řadě barevný tón ovlivnuje barva masky.Takže světlomodrá žlutolící vykouzlí tyrkysový odstín samozřejmě že oficiálně to není tyrkysová
papá
Píšete,že nesouhlasíte,ale říkáte to samé co já.(ovlivnění základní barvy díky faktoru). U vámi zminované žlutolící nutno zohlednit ,o jakou žlutolícost se jedná zda o australskou,nebo evropskou.V každém případě se jistě shodneme na neexistenci tyrkysu .
chondro
napsal(a):
Ano, ale faktor který jsem uvedl vy ne a právě ten modré ptáky opticky ztyrysoví
Samozřejmě jsem nevypisoval všechny :) , stejně jako se nezminuji o faktu,že záleží i na samotné modré barvě (zda je BL1,nebo BL2) zrovna u žlutolících. Zadavateli ,by to stejně nic neřeklo. Já ho pouze upozornil,na fakt ,že tyrkys u andulek není nic víc nic mín.Hlavní je ,at mu dělají radost.
Vážení,
každý máte kus pravdy, jenže již údajně existují (nikoli v Evropě) mutace modré řady.
Přírodní lokus „ bl+“ doznal mutanty:
„bl 1; bl 2; bl tg; bl aq .
Přičemž symboly za označením přírodního lokusu „bl“ jsou označovány horním indexem, (který mě zde nejde vložit).
Jinak řečeno modrá (modrý faktor1), modrá (modrý faktor 2), tg – tyrkysová, aq - aqua někdy označována jako australská zlatolící.
Přeji hezký den
hersyko
napsal(a):
Samozřejmě jsem nevypisoval všechny :) , stejně jako se nezminuji o faktu,že záleží i na samotné modré barvě (zda je BL1,nebo BL2) zrovna u žlutolících. Zadavateli ,by to stejně nic neřeklo. Já ho pouze upozornil,na fakt ,že tyrkys u andulek není nic víc nic mín.Hlavní je ,at mu dělají radost.
No a já zase uprozornil že v jistých případech je andulka opticky barvy mořské zelený či tyrtysové.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Budgie1
napsal(a):
Není světlé modrý, na fotkách tak vypadá, ve skutečnosti tyrkysový
Na rozdiel od niektorých fotiek ktoré sa tu obiavuju su tieto kvalitné.Opakujem je to obyčajný svetlomodrý opalín samec.
rdc
napsal(a):
A já zrovna dneska byl u chovatele, který měl krásného tyrkysového samce andulky. Po přečtění této diskuze jsem se vydal na google hledat " tyrkysová barva " a souhlasilo. Škoda, že jsem ho nevyfotil
Já jsem vám tyrkysového vyfotil. Ale bude to stejně modrý opalín.
zosrnia
napsal(a):
Žltolíca Andulka je rovný zo žltou hlavou a žltohlavý je opalínový zo žltou hlavou,aspoň tak by to malo byť.
No a když s je s hlavou bílou? Genetické značky jdou mimo mě, ale zajímalo by mě pojmenování správné. Bohužel čím víc hledám mám v tom větší zmatek. Člověk bohužel nachází velmi rozdílné informace.
pterodactyll
napsal(a):
No a když s je s hlavou bílou? Genetické značky jdou mimo mě, ale zajímalo by mě pojmenování správné. Bohužel čím víc hledám mám v tom větší zmatek. Člověk bohužel nachází velmi rozdílné informace.
Je to světle modrá.Takové rozdíli v modré řadě jsou běžné(jelikož jsou dnes obě dvě modré mezi sebou prokříženy) záleží také na tom,jak byl jedinec odchován např.který z rodičů ,byl tmavší,který světlejší atd.Fakt,že má bílou hlavu nemusí značit ,že není žlutolící. Na určení a potvrzení tyrkysu,by jste potřeboval mít pruřez brkem,a znalosti o kterých ani netušíme :)
je to jak napsal vabl
obecně :
modrá je 100% redukce psittacinu ( bl1 a bl2 )
tyrkys a aqva částečná redukce
vše je autozomálně recesivní
tyrkys je recesivní k "zelené" a dominantní nad modrou
aqva je rec. k "zelené" a dom. nad tyrkys i modrou
Skutečnosť, že vidíme věci červené, žluté, zelené, modré, atd... je důsledek toho, že pozorované materiály určité vlnové déĺky (teda barvy) světelného spektra pohltí a jiné zase odrazí. Ty odražené se nám jeví jako konkrétní barvy pozorovaných materiálů. To samé platí pro strukturu ptačích per.
lupus4
napsal(a):
je to jak napsal vabl
obecně :
Skutečnosť, že vidíme věci červené, žluté, zelené, modré, atd... je důsledek toho, že pozorované materiály určité vlnové déĺky (teda barvy) světelného spektra pohltí a jiné zase odrazí. Ty odražené se nám jeví jako konkrétní barvy pozorovaných materiálů. To samé platí pro strukturu ptačích per.
Otázka je zda ,byl tyrkas u andulek opravdu potvrzen.A jak ho rozeznat.
lupus4
napsal(a):
je to jak napsal vabl
obecně :
Tak to platí obecně napříč druhy, jak píšete, ale ve vztahu k andulkám pochybuji nad tvrzením,že je tyrkys dominantní nad modrou. Podle mě je to genotypově jen jedna varianta z modré řady bez faktoru. Co-dominantní jsou z modrých žlutolící typ 2, který má po přepelichání vzhledově tyrkysovou barvu, když prostoupí žlutá do modré.
Muzu se zeptat ? Mozna to bude mimo tohle tema. Kdyz je zlutolici evropska forma s 1 faktorem a da se na taky na zlutolici evropskou formu s 1 faktorem. Tak budou nektere andulky s 2 faktory a budou mit bilou masku ? A bude k nerozeznani od normalni modre ? Jen pomoci kontrolniho hnizdeni pozname ze je zlutolici 2F ?
pyzma
napsal(a):
Muzu se zeptat ? Mozna to bude mimo tohle tema. Kdyz je zlutolici evropska forma s 1 faktorem a da se na taky na zlutolici evropskou formu s 1 faktorem. Tak budou nektere andulky s 2 faktory a budou mit bilou masku ? A bude k nerozeznani od normalni modre ? Jen pomoci kontrolniho hnizdeni pozname ze je zlutolici 2F ?
Osobně to nemám odzkoušeno ,ale myslím si, že pokud je 2F, tak bude žlutolící vždy a pokud jsou 1F, tak jsou zelené a není na nich vloha fenotypově vidět. Jestli je to jinak, at se k tomu někdo vyjádří, kdo má praktickou zkušenost bez genetické kalkulačky.
pyzma
napsal(a):
Ano 2F evropská je bělolící.
Už jsem to tu kdysi psal všichni máte částečně pravdu ale taky se částečně pletete. Tak především jsou dva žlutolící typy a to Evropský a Australský. Evropský typ neprobarvuje celé tělo maximálně trochu zesvětluje, tyrkysoví ptáci se nevyskytují a křížení dvou evropsých žlutolících dá ptáky zase s bílou maskou ale 100% štěpící do žlutolících(jejich potomci při křížení s normálním ptákem jsou všichni žlutolící).
Australsky typ probarvuje celé tělo, všichni ptáci jsou více či méně tyrkysoví a je nepodmíněně dominantní takže i potomci dvou aus. žlutolících jsou žlutolící.
Jen pro srandu-letos tu mám ptáka aus. žlutolící a vypadá tak že laik by řekl že je sv. zelený
frikmon
napsal(a):
Už jsem to tu kdysi psal všichni máte částečně pravdu ale taky se částečně pletete. Tak především jsou dva žlutolící typy a to Evropský a Australský. Evropský typ neprobarvuje celé tělo maximálně trochu zesvětluje, tyrkysoví ptáci se nevyskytují a křížení dvou evropsých žlutolících dá ptáky zase s bílou maskou ale 100% štěpící do žlutolících(jejich potomci při křížení s normálním ptákem jsou všichni žlutolící).
Australsky typ probarvuje celé tělo, všichni ptáci jsou více či méně tyrkysoví a je nepodmíněně dominantní takže i potomci dvou aus. žlutolících jsou žlutolící.
Jen pro srandu-letos tu mám ptáka aus. žlutolící a vypadá tak že laik by řekl že je sv. zelený
My se bavíme o evropské a tam jsem psal ,že 2F je vizuálně bělolící (geneticky pořád žlutolící) ,jak sám uvádíte a potvrzujete. Jen ,bych asi neuváděl že takový 2F jedinec štěpí,jelikož nemůže štěpit do něčeho co sám je (žlutolící).Každopádně odchov opět žlutolící (vizuálně) jak píšete.
hersyko
napsal(a):
My se bavíme o evropské a tam jsem psal ,že 2F je vizuálně bělolící (geneticky pořád žlutolící) ,jak sám uvádíte a potvrzujete. Jen ,bych asi neuváděl že takový 2F jedinec štěpí,jelikož nemůže štěpit do něčeho co sám je (žlutolící).Každopádně odchov opět žlutolící (vizuálně) jak píšete.
Jojo přesně tak s tím souhlasím člověk píše tak spíš lajcky pro vysvětlení a já psal všeobecně i o evropských a tam je F2 fenotypově bílá maska ale genotypově je stáke žlutolící proto neštěpí jak píšete ale dává všechny potomky žluolící
frikmon
napsal(a):
Jojo přesně tak s tím souhlasím člověk píše tak spíš lajcky pro vysvětlení a já psal všeobecně i o evropských a tam je F2 fenotypově bílá maska ale genotypově je stáke žlutolící proto neštěpí jak píšete ale dává všechny potomky žluolící
No a já mám pouze ten typ australský a proto jsem se s tím nikdy nesetkal.