Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych poprosit, jestli by mi někdo mohl prosím vás vysvětlit, jak to je ze štěpitelností na straky. Jak zjistím že štěpí na straku. Nikde to bohužel nemůžu zjistit jak to je. Děkuji Martin
Strakatosť je receptívné,može štepit aj 1,0aj0,1-štepitelnosť sa nedá zistiť je to nevidiťelná.u niektoré ako su aj kakariky maju prsty alebo nechty svetlé.
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych poprosit, jestli by mi někdo mohl prosím vás vysvětlit, jak to je ze štěpitelností na straky. Jak zjistím že štěpí na straku. Nikde to bohužel nemůžu zjistit jak to je. Děkuji Martin
Hlavně musíte straky rozdělit na dominantní a recesivní, může být i zároveň dominantní a recesivní z čehož třeba u kakariku vypadnou žlutí ptáci. Dominantní neštěpí a buď je a nebo není straka, může mít jeden faktor nebo dva to lze poznat dle strakatosti, jednofaktorové jsou málo strakaté a kolikrát mají pouze bílí drápek jak napsal kolega výše, celkově dominantní nedosahují strakatosti jak recesivní. Potomstvo po těchto strakách bude z 50% strakaté a z 50% obyčejný pták, který není straka. U recesivních musíte mít minimálně oba rodiče štěpitelné jedince, aby jste odchoval straku nebo kombinaci strakatého ptáka a štěpitelného, tak asi tak.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Dobrý den,píšete to v jádru dobře,ale z vlastní zkušenosti musím mírně oponovat.
Výjimky potvrzují pravidlo a nestává se to zřídka.Někdy asi před patnácti lety jsem koupil od chovatele červené mládě penanta samečka s tím,že štěpí na modrou skořici.Rodiče,modrá skořice samička,samec červený obyč na první pohled.
Další rok jsem samce spároval s modrou skořicí ,ta však rozbíjela a žrala vajíčka.Čtyři jsem však dokázal zachránit.Podsazeno pod rosely pestré.Vylíhnuta čtyři mláďata,hned bylo divné,že mají šedou podsadu s bílými fleky.Jen jedno nikoli.Vylétly tři červeno žluto bílé straky a jedna červená samička.Všechna mláďata sedmdesát procent strakatost.Jako chovatel mutací jsem počal přemýšlet,jenže modroskořicová samička ,jejich matka pocházela z Holandska,byla dvanáctiletá,takže dopídit se rodičů nemožné.Nechal jsem to být.
Během sezony jsem se zastavil u chovatele odkud byl samec,prohlídl papoušky a zastavil jsem se u voliéry s rodiči mého samečka.Nic jsem nekupoval,ptáci v klidu,starý samec přilétl na pletivo,a seskočil ke mě zády na nejbližší bidlo.Hned jsem si všiml,že má na hlavě světlé peříčko,nijak výrazně,spíš to vypadalo,jako prosvítající chmýří,nebo umazané.Byl dominantní straka a jeho syn,kterého jsem koupil také,jen na něm nic nebylo vidět,Drápky,kůže,oko,zobák.
Podobně je to i s ostatními druhy ptáků,včetně strakatých kakarik,se kterými jsem začínal někdy v čtyřiadevadesátém roce,rodiče malá strakatost,některé mládě osmdesát procent žluté.
Jako kluk jsem měl recesivní straku andulku samce téměř celý bílý,velikost dnešních zpěváků,samička sice méně strakatá a drobnější,odchovali spoustu mladých,ani jedno se nepřiblížilo procentuelně ke strakatosti rodičů.
Bývá to náhoda když zrovna vypadne hodně strakatý pták.
Základem je totiž sto procent a to se rovná sto odchovaným jedincům.
co si takhle koupit nebo půjčit, ale hlavně PŘEČÍST
https://www.kniha.cz/detail/kniha-397562-rosely-a-jejich-mutace
Martin-rosely
napsal(a):
Dobrý den, předem vám všem děkuji za odpověď a tim pádem mám ještě jednu.
Pokud budu mít pár složený z jedné straky, tak by mi měli mladé štěpit do strak??? Martin
Záleží jaká je to straka u dominantní budete mít pár mladých i straky a pokud recesivní tak samé štěpáky do strak, aspoň podle mladých poznáte o jakou mutaci jde.