Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2020 09:00
Abubaide

XXX.XXX.93.174

Dobrý den,
pro začátek uvedu, že situaci řeším i s veterinářem, i když vzhledem k situaci jen přes mail, a čekám na odpověď, proto budu ráda i za zkušenosti jiných chovatelů.

Mám andulku, dvouletou samičku, před 15 dny se jí vylíhly mláďátka. Což je vlastně teď problém, protože je z jakéhokoli odloučení vystresovaná a dost to komplikuje cestu za veterinářem, která by trvala asi delší dobu. Koronavirová situace tady tomu moc nepomáhá, veterináři mají teď hodně omezenou ordinační dobu.

Už při sezení na vejcích se jí spustil zánět očí, pravděpodobně z pilin, ve kterých tam spala. Myslím, že se jí dostaly do očí a podráždily je, očka začala hnisat, což se nalepilo i na peří okolo očí. Vyměnili jsme podestýlku a oči mazali mastí a prokapávali kapkami (Opthalmo-septonex). Mezitím průběžně čistili oční okolí, ale to jde velmi těžko, samička se brání a zaschlé kousky slepují peří. Oči se jí začaly zlepšovat, odpuchly a přestaly hnisat. Asi den dva už to vypadalo, že se to hojí, přestali jsme mazat, ale teď ráno, když se vzbudila, měla oči suché, ale velmi opuchlé. Na fotce má opět mastičku, tak to vypadá, jakože slzí, ale oči měla suché, ale opravdu nehezky opuchnuté. Taky se jí změnil hlas, je takový slabší, občas jenom pípne anebo řve, když ji bereme od mladých. Sameček je v pořádku, mladé taky.

Prosím, poraďte někdo, co s tím. Připadám si fakt v situaci, kdy musím volit cestu nejmenšího zla.

31.3.2020 11:13
HHH

XXX.XXX.90.26

Dobrý den,
zatím žádná reakce a mě by také zajímala fundovaná odpověď, protože s podobným případem jsem se kdysi setkal u kanárů a nikdo mi neporadil. Někteří ptáci to nepřežili, někteří oslepli na postižené oko a žili potom ještě dlouho bez jiných zjevných příznaků a ve dvou případech se to uzdravilo a ptáci následně úspěšně hnízdili. Nic nebylo zjištěno ani při veterinárních rozborech ať již padlých jedinců či těch, kteří byli k testování předáni ještě živí.

Navíc se mi zdá, že je zde v diskusi podobný dotaz:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3665081/andulka-nafoukle-oko?from-list=1#a3665118

alfonzo

31.3.2020 11:26
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,můj úsudek,mast na smradlavé nohy to nevyléčí,mohu si myslet cokoli,pokud jsem vedle,upřesněte druh mastičky.

31.3.2020 11:28
Abubaide

XXX.XXX.93.174

Veterinarka nam doporucila doxygal kapat do zobacku, pry to bez atb nepujde. Tak pro to dneska pujdu, uvidim, jak to pujde

alfonzo

31.3.2020 11:41
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Veterinářka asi bude velice chytrá,papoušek není slepice.S přípravkem souhlasím,ale s podáváním nikoli.Čím jste to mazali,nebo je to tajné?Už ten septonex byl neúčinný,není na hnisavé záněty.

31.3.2020 11:49
Abubaide

XXX.XXX.93.174

Septonexovou masti. Efekt jenom docasny, bohuzel.

Kdyz je podle vas podavani predepsane nespravne, jak byste podaval vy? Je to veterinarka specializujici se na ptaky - exoty a dravce, na bezne veterine mi rekli, ze se neodvazuji andulce cokoli predepsat krom atb masti.

alfonzo

31.3.2020 12:02
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Ten septonex už jsem popsal výše,na podobné úrazy a poúrazové problémy včetně zánětu vždy pomohl opthalmo framykoin.Až se vrátíte z veteriny,napište sem prosím návod podání antibiotik veterinářkou.
A jinak,zde to sleduje mnoho veterinářů,kradou zde rozumy,ale nikdo z nich neporadí,přeci nepomohou nemocnému zvířeti zdarma.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2020 17:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

alfonzo napsal(a):
Ten septonex už jsem popsal výše,na podobné úrazy a poúrazové problémy včetně zánětu vždy pomohl opthalmo framykoin.Až se vrátíte z veteriny,napište sem prosím návod podání antibiotik veterinářkou.
A jinak,zde to sleduje mnoho veterinářů,kradou zde rozumy,ale nikdo z nich neporadí,přeci nepomohou nemocnému zvířeti zdarma.

tohle ale alfonso není úraz, ale sinusitida.

nejčastější příčinou takové sinusitidy je chlamydióza.

chlamydióza se léčí antibiotiky tetracyklinové řady

což je třeba doxygal.

hmm? rozumy...

31.3.2020 18:03
Abubaide

XXX.XXX.172.161

Jinak podani do zobaku skrze roztok je momentalne jedina moznost, protoze ji nelze oddelit od samce a mladych, sama prijme jidlo jen od nej. Dostali jsme i nejake vitaminy k tomu. Vzhledem k tomu, ze ma vytok i z nosu, to uz neni jenom o poskrabani a infekci od pilin, ale asi na to nasedly i dalsi veci. Nevim, ted mi nezbyva nez doufat, ze to zabere. Davkovani sem nechci rozepisovat, aby si pak lidi doma nediagnostikovali sami bez veterinare, pardon.

alfonzo

31.3.2020 18:14
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Nevím kolik toho víte o chlamydioze,tu znám taky,ale většinou se takto neprojevuje.Mnohokráte jsem s ní přišel do kontaktu,včetně ptačí chřipky a pseudomoru.
Jestli o tom trošku něco víte,tak oči jsou spojeny spolu,včetně dutin nosních,ty se zdají být ok,je to zánět v jednom oku,který byl špatně léčen a stal se chronickým,mohl by se však snadno rozšířit do oka druhého a dýchacích cest.Chlamydioza má trošku jiné příznaky.Sameček zdravý,mláďata také,nestrašte nesmyslnými scénáři.Doxygal se podat může,pomůže zánět vyhnat z těla.

alfonzo

3.4.2020 14:53
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,jak se vyvíjí situace,už je andulka zdravá?

3.4.2020 15:18
Abubaide

XXX.XXX.172.161

Andulka po dvou dnech na atb vypada zdrave, zacala zase krmit mlade a sama zrat. Predtim ji krmil jenom samecek. Mam z ni radost. Oci nejsou otekle, jenom kuze trochu opelichana okolo, ale to je asi tim, ze hnis ji to poslepoval a pak se to odrolilo. Ale uprimne, davat leky takovemu otackovi do zobacku je velky boj, nelibi se ji to ani trochu. Vkladam fotku malych a samicky, kdyz to bylo zle. Ted uz vypada mnohem zdraveji.

3.4.2020 15:39
HHH

XXX.XXX.148.67

Gratuluji k úspěchu. Pro ně bude zajímavé sdělení, zda se uzdraví úplně a zda to nepřenese na mladé. Pokud si vzpomenete, dejte sem prosím po času zprávu o stavu.
Děkuji.

alfonzo

3.4.2020 15:42
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,děkuji za reakci,mohl jsem vám to usnadnit,asi to zvládnete i takto.Od prvopočátku vím jedno,má problém na zálkadě malého úrazu,nebo infekce,která se dostala do očí.Není to infekční,jak zde uváděl nějaký googlista,který není praktik.
Ať se daří.

3.4.2020 22:50
alex73

XXX.XXX.240.90

Zápalové bakterialne edém viečok. Blefaritída.

Přidejte reakci

Přidat smajlík