Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať skúsenejších chovateľov ohľadne sedenia samíc prepeličiek na vajciach. Mal som už niekoľko krát znášku vajec (niekedy aj 20 ks), pričom samica na nich nesedela, resp. len pár dní a potom o ne prestala mať záujem. Vám samica vysedí mladé, alebo to riešite cez umelú liaheň? Vopred ďakujem za odpovede.
nhubner
napsal(a):
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať skúsenejších chovateľov ohľadne sedenia samíc prepeličiek na vajciach. Mal som už niekoľko krát znášku vajec (niekedy aj 20 ks), pričom samica na nich nesedela, resp. len pár dní a potom o ne prestala mať záujem. Vám samica vysedí mladé, alebo to riešite cez umelú liaheň? Vopred ďakujem za odpovede.
Mně snese křepelka třeba různě nejdříve 10,20 i více vajec než se rozhodne zahnízdit. Pak si uspořádá hnízdo, snese cca 6-8 vajec a zasedne. To je tak nejdříve od druhé půli května.Většinou pak má do září ještě dvě až tři snůšky.
To mě mrzí :-( . Mě většinou křepelky snesou cca 8 vajec, které vyloženě nechtějí, pokud je neodstraním, tak je i ničí. Tyto vejce dám většinou do líhně (včera se mi vylíhlo 7 prcků) a pak si snesou další na kterých krásně sedí a vyvedou mládé. Hodně záleží, zda máte křepelky z líhně, nebo z přirozeného odchovu. Držím palce, ať se příště zadaří :-) . Pokud chcete přidejte se do mé skupinky na Facebooku - Křepelka čínská :-)