Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lagadir

31.5.2020 09:31
Lagadir

XXX.XXX.86.29

Dobrý den,
v pátek jsme přišli o samečka korely, kterého jsme měli 10,5 let. Celé roky naprosto bezproblémový. Letos v únoru jsme zaznamenali dvě mrtvičky, ale ptáček se vždy zotavil. Po druhé mrtvičce chvilku špatně žral a jako by zvracel. Od té doby naprosto v pořádku. Měl trochu vodnatý trus, ale to jsme upravili čajem a krmivem. Dál vesele zpíval, pískal, mluvil, poskakoval po kleci. Před třemi týdny jsme zaregistrovali červené očičko, ptáček začal více pospávat, choulit se a odpočívat. Ze dne naden slezl z bidýlka na dno klece a tam už zůsta. Bohužel nejsme zkušení chovatelé, jednalo se o první korelku a dostatečně včas jsme nezpozorovali začínající nemoc. Neznalost nás neomlouvá a nevrátí nám ho, spíše bych chtěla "poučit" další začínající majitele. V úterý jsme vyhledali odbornou pomoc, kde ptáčkovi provedli rozbor trusu (v pořádku), krve (slabý zánět) a volátka (zánět) a počínající zánět horních cest dýchacích (ikdyž ptáček nijak nepšikal). Ptáček dostal ATB s kašičkou do volátka a injekci (asi něco na povzbuzení). Domů jsme si odváželi 80% šanci na přežití, dvoje ATB, léky na bolest, výživnou kaši a kapičky na imunitu. Až teprve tady bylo vidět, jak je ptáček opravdu vyhublý, což do té doby statečně maskoval. Paní doktorka říkala, že dokáží nemoc dost dobře a dlouho schovávat a pokud už si toho všimne člověk, bývá většinou pozdě.
Tři dny jsme podávali veškeré léky, kterým se ptáček srdnatě bránil. Bohužel byl od kašičky trochu ulepený. Postupně začal projevovat zájem o sebečitění a v pátek dokonce i o své vlastní jídlo. Radovali jsme se z tého změny. Bohužel, pak začal usínat uprostřed jídla a postupně klesat čím dál více k zemi. Do dvou hodin nám umřel. Doufala bych, že jsme pro něj udělali co šlo, i když teď už vím, že je třeba reagovat o mnoho dříve. Léky a výživu jsme podávali několikrát denně a přesto to nepomohlo.
Snažila jsem se zjistit, co je původcem zánětu volátka? Zda jsem ptáčkovi nemohla podávat lepší krmivo nebo nějaký jiný doplněk? A příčina mrtviček?
Zpětně když prohlížím fotky od pořízení do teď, tak je zajímavé, jak barevně se měnil. Z původně šedého hrudníčku, vznikal šedo-žlutý a ten finální byl téměř pouze žlutý.
Bohužel nám tu hrozně chybí a nedokáži se smížřit s tím, že zemřel v tomto věku. Mohl tu ještě být klidně jednou tak dlouho.
Omlouvám se za dlouhé vyprávění a budu ráda za každou radu, čemu se vyvarovat a co udělat lépe. Momentálně neplánuji pořízení dalšího, protože tento byl pro nás jedinečný

31.5.2020 09:38
kubanec

XXX.XXX.103.242

Moh odejít na játra ledviny častá příčina úmrtí mazlíčkú v kleci z překrmování tomu by odpovídala změněna barvi peří do žlutá...

Lagadir

31.5.2020 09:51
Lagadir

XXX.XXX.86.29

kubanec napsal(a):
Moh odejít na játra ledviny častá příčina úmrtí mazlíčkú v kleci z překrmování tomu by odpovídala změněna barvi peří do žlutá...

Určitě nebyl překrmovaný, spíš mám strach, zda něčeho nedostával málo? Takže korela v průběhu života nemění barvu peříček? A jak píši dělali jsme i rozbor krve a na játra ani ledviny nikdo nepoukázal.

31.5.2020 11:12
kubanec

XXX.XXX.103.242

Tak měl přes deset let měl dva infarkty asi nesmrtelnej nebyl

Lagadir

31.5.2020 11:59
Lagadir

XXX.XXX.86.29

kubanec napsal(a):
Tak měl přes deset let měl dva infarkty asi nesmrtelnej nebyl

Jízlivými poznámkami o nesmrtelnosti mi nepomůžete. Ani jednou jste neodpověděl na můj dotaz: co je důvodem zánětu volátka, zda se mu dá předcházet, příčinu mrtviček a jak moc se korelky barevně mění během života?
Vy nebudete chovatel, protože ten by mi odpovědět uměl. Počkám si na radu někoho zkušeného

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2020 12:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

změna barvy opeření do žluta je typická pro onemocnění jater.

záněty volete bývají kvasinkového původu a jsou většinou druhotné, z oslabení organismu.

31.5.2020 12:21
kubanec

XXX.XXX.103.251

Lagadir napsal(a):
Jízlivými poznámkami o nesmrtelnosti mi nepomůžete. Ani jednou jste neodpověděl na můj dotaz: co je důvodem zánětu volátka, zda se mu dá předcházet, příčinu mrtviček a jak moc se korelky barevně mění během života?
Vy nebudete chovatel, protože ten by mi odpovědět uměl. Počkám si na radu někoho zkušeného

Příště změňte veterináře když pták měnění barvu do zluta tak jsou játra v háji

Lagadir

31.5.2020 12:49
Lagadir

XXX.XXX.86.29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
změna barvy opeření do žluta je typická pro onemocnění jater.

záněty volete bývají kvasinkového původu a jsou většinou druhotné, z oslabení organismu.

Děkuji. On nebyl nikdy celkově šedý. Žluté náznaky tam byly odjakživa. Ale pokud vezmu fotku cca 8 let starou a teď, tak tam opravdu změna je. Co tedy dodávat na podporu jater?
Na oslabenou imunitu nás upozornila veterinářka, mohlo to souviset i s mrtvičkami.

alfonzo

31.5.2020 13:07
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Tazatelko,kubánec vůbec neodpověděl jízlivě,změna zbarvení peří,pokud se nejedná o mutaci bývá právě poruchou jater,která jsou v těle velice důležitá pro funkci dalších orgánů,včetně žlučníku,který dodává důležité složky tělu pro trávení.Pokud tyto orgány nepracují jak mají,chybějí organizmu trávící složky,včetně volete,tudíž ve voleti zůstává potrava,která nemá možnost být natrávena na základě scházející chemie dodané tělem a vzniká zánět.Pokud tomu bylo jinak,opačně,může se ve volátku usídlit něco nežádoucího,zapíchne se do stěny něco z krmiva,nebo z prostředí kde papoušek žije.Opět vzniká zánět,který oslabuje celý organizmus,postupně likviduje funkčnost důležitých orgánů a přichází smrt.
Tyto situace se odvíjejí na základě chybějících protilátek zvířete,krmiva absolutně čistá,samé dezinfekční přípravky do vody,vitamínové přípravky a spousta dalšího co likviduje přirozenou imunitu.
V přírodě ptáci přehrabou vše,od zetlelé plesnivé potravy až po mršiny a jsou zdrávi,pijí smradlavou vodu z kaluží,jsou vlastně přírodně vakcinováni,ale lidé dělají naprosto pravý opak,vnucují jim násilně sterilní prostředí,které veškerý organizmus zbavuje imunity.

31.5.2020 13:07
JoPe

XXX.XXX.82.6

Lagadir napsal(a):
Děkuji. On nebyl nikdy celkově šedý. Žluté náznaky tam byly odjakživa. Ale pokud vezmu fotku cca 8 let starou a teď, tak tam opravdu změna je. Co tedy dodávat na podporu jater?
Na oslabenou imunitu nás upozornila veterinářka, mohlo to souviset i s mrtvičkami.

Na regeneraci jater bodlák ostropestřec mariánský a nízkoenergetickou potravu a dostatek pohybu.

2.6.2020 11:33
Sis

XXX.XXX.56.146

Bylo by dle mě i vhodné ukázat, čím byla korela krmena, mohlo by to pomoci případné další pokud budete pořizovat :-)

Lagadir

4.6.2020 08:30
Lagadir

XXX.XXX.86.29

Sis napsal(a):
Bylo by dle mě i vhodné ukázat, čím byla korela krmena, mohlo by to pomoci případné další pokud budete pořizovat :-)

Bohužel stravu jsme velmi podcenili, to už víme. Dostával směs prosa ze zverimexu, senegalské proso, sépiovou kost (kterou dříve odmítal, ale teď na "konci" si ji zamiloval), černou slunečnici (teď už vím, že tu příště podávat nebudu), měl k dispozici i nějakou tu vitamínovou kostičku, kterou si jedl. Ovoce a zeleninu nejedl, jen občas banán.

Přidejte reakci

Přidat smajlík