Jak zachránit rozbité vajíčko?

Ara ararauna
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.5.2020 20:19
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Dobrý den, řeším problém s hnízdění mích araraun... 5 let pravidelně a bez problémů vzorní rodiče... loni poprvé nezahnízdili... letos po dlouhé přípravě, kdy uz jsem nedoufal v zahnízdění snesli vejce, totálně ho rozbili, druhé taktéž... podstrčil jsem podkladek a samice byla "silně rozladěná"! 3. vajíčko jsem odebral hodně promáčklé, zavoskoval jsem ho a dal do líhně. Druhy den se ale praskla skořápka na tupém konci vejce propadla dovnitř a částečně se obnažila vnitřní blána. Nechtěl jsem se vzdát... přetáhnul jsem otevřený tupý konec vejce potravinářskou fólií. Dnes je vejce 4. den v líhni a při prosvícení je vidět, že se vyvíjí... máte někdo zkušenosti s inkubací rozbitého vejce? Měl bych použít nějaká antibiotika v obnažené oblasti? ... Díky za odpovědi. Jirka

alfonzo

31.5.2020 20:54
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,asi vás zklamu,těchto pokusů mám za sebou desítky a většinou to dopadlo špatně.Takto hodně promáčklé vejce bych vyhodil,zárodek se bude nějaký čas vyvíjet,potom odumře.Je zde velký problém,chybí vzduchová bublina.velké neprodyšné překrytí,zárodek musí dýchat pomocí porů,kterých jste okolo jedné pětiny zaslepil.

1.6.2020 00:08
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Za jak dlouho zhruba zárodek odumřel? Kdy je to kriticke období?

1.6.2020 16:54
JoPe

XXX.XXX.82.6

cyrrano napsal(a):
Za jak dlouho zhruba zárodek odumřel? Kdy je to kriticke období?

Při takovém poškození skořápky nejčastěji zárodek odumře v první polovině inkubační doby. Teoreticky je malá možnost záchrany, jestli se vám to povede, tak jste kouzelník, nebo máte sakra velké štěstí. Dejte vědět, jak to dopadlo.

1.6.2020 17:26
cyrrano

XXX.XXX.224.14

JoPe napsal(a):
Při takovém poškození skořápky nejčastěji zárodek odumře v první polovině inkubační doby. Teoreticky je malá možnost záchrany, jestli se vám to povede, tak jste kouzelník, nebo máte sakra velké štěstí. Dejte vědět, jak to dopadlo.

Dám vědět, kam až se s inkubací dostanu.

Tinkainka

1.6.2020 22:13
Tinkainka

XXX.XXX.77.5

Ja lakujem lakom na nechty a 95% je pohode až do konca. Momentálne piatok by sa malo liahnut vajíčko na fotke.

alfonzo

2.6.2020 14:35
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Tinkainka
Vejce máte namatlané pěkně,ale není nikde zborcené natolik jako u tazatele,vzduchová bublina je zachována.Od jakých ptáků je?

Tinkainka

2.6.2020 15:59
Tinkainka

XXX.XXX.11.163

alfonzo napsal(a):
Tinkainka
Vejce máte namatlané pěkně,ale není nikde zborcené natolik jako u tazatele,vzduchová bublina je zachována.Od jakých ptáků je?

Je to od araraun. Mal som už aj teke zborcene a mladé sa vyliahlo. Možno to bolo šťastie.

alfonzo

2.6.2020 16:37
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Děkuji za reakci,ararauny chovám také,zatím vejce OK,ale lepil jsem spoustu dalších od jiných velkých papoušků,ale pouze popraskaných,mírně zborcených v malém rozsahu.Nikdy jsem nezkoušel lepit takto zborcené vejce co má zadavatel dotazu.Větší naděje na úspěch bývá když je vejce zborcené mimo prostor vzduchové bubliny.Přetírám lakem na nehty a co nejmenší množství krytí z důvodu ucpání pórů.Něco se podařilo vylíhnout,ale většinou zárodek uhyne.Dělám to desítky let,prostě mám snahu zárodek zachránit,jiní poškozená vejce vyházejí,škoda,naděje umírá naposled.

3.6.2020 10:40
akted1

XXX.XXX.238.99

Dobrý den
Někde jsem viděl video, ale už ho nemohu najít bylo to v laboratoři a šlo o vývoj kuřete. Tam v tom pokusu měli část skořápky úplně odebranou aby viděli pěkně jak se vyvíjí a nakonec se i vylíhlo. Možná blbí nápad odstranit opatrně poškozenou skořápku a nechat jen blánu.

3.6.2020 11:13
akted1

XXX.XXX.238.99

Pravděpodobně je to video které jsem viděl.

Tinkainka

3.6.2020 13:44
Tinkainka

XXX.XXX.77.5

Na andulku veľmi veľké vajíčko

3.6.2020 13:48
cyrrano

XXX.XXX.224.14

I ja našel podobné, video. V podstatě mě to inspirovalo zkusit zárodek zachránit. Prozatím se zárodek zdárně vyvíjí. Přibylo mi další vejce, již né tak promáčklé, ale dosti popraskané.

https://youtu.be/j0XmhPZwMuA

3.6.2020 15:24
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Aktuální foto, 7. den inkubace...

alfonzo

3.6.2020 20:21
alfonzo

XXX.XXX.0.243

No vidíte,už se začíná tvořit krvavý prstenec,počátek konce života zárodku.

3.6.2020 20:32
cyrrano

XXX.XXX.224.14

alfonzo napsal(a):
No vidíte,už se začíná tvořit krvavý prstenec,počátek konce života zárodku.

Ba naopak!

3.6.2020 21:30
JoPe

XXX.XXX.82.6

To jsem na to zvědavej, jak to dopadne. Zatím mi připadá dobrý.

4.6.2020 12:46
Čebiš Josef

XXX.XXX.113.105

Dobrý den , v knížce průvodce chovem papoušků (Tony Silva) jsou tyto způsoby opravy rozbitých vajec.

4.6.2020 13:17
cyrrano

XXX.XXX.144.167

Čebiš Josef napsal(a):
Dobrý den , v knížce průvodce chovem papoušků (Tony Silva) jsou tyto způsoby opravy rozbitých vajec.

Knihu mám, nenapadlo mě se tam kouknout... super tip! Díky

Valentko

4.6.2020 14:39
Valentko

XXX.XXX.116.66

cyrrano napsal(a):
Knihu mám, nenapadlo mě se tam kouknout... super tip! Díky

7.6.2020 21:10
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Aktuální stav, 11. den inkubace. Trochu bojuji s plýsní ve vzduchové bublině pod fólií..( vyskytla se 9.den) Někdo nějaký nápad? Čet jsem diskuzi o plesnivění vajec krajty... prozatím obden vytírám lihem, zítra koupím Acriflavin - proti plesnivění jiker...

7.6.2020 22:05
JoPe

XXX.XXX.82.6

cyrrano napsal(a):
Aktuální stav, 11. den inkubace. Trochu bojuji s plýsní ve vzduchové bublině pod fólií..( vyskytla se 9.den) Někdo nějaký nápad? Čet jsem diskuzi o plesnivění vajec krajty... prozatím obden vytírám lihem, zítra koupím Acriflavin - proti plesnivění jiker...

Acriflavin používaný v akvaristice vám asi nepomůže, je ve vodném roztoku, který časem ztrácí ůčinnost. Nechá se objednat v lékárně v sypké formě, ale jakou koncentraci zvolit, aby nepoškodil zárodek nebude snadné určit. Starší veterináři ho používali dříve k různým výplachům, ale dnes se moc nepoužívá, proto bych vám doporučil dojít do lékárny a nechat si poradit nějaké konkrétní lokální antimykotikum, které by se nevstřebávalo. Pokud se však začínají tvořit plísně bývá to jedním z příznaků odumírání tkáně, většina plísní je sapprofytických.

7.6.2020 22:15
cyrrano

XXX.XXX.224.14

JoPe napsal(a):
Acriflavin používaný v akvaristice vám asi nepomůže, je ve vodném roztoku, který časem ztrácí ůčinnost. Nechá se objednat v lékárně v sypké formě, ale jakou koncentraci zvolit, aby nepoškodil zárodek nebude snadné určit. Starší veterináři ho používali dříve k různým výplachům, ale dnes se moc nepoužívá, proto bych vám doporučil dojít do lékárny a nechat si poradit nějaké konkrétní lokální antimykotikum, které by se nevstřebávalo. Pokud se však začínají tvořit plísně bývá to jedním z příznaků odumírání tkáně, většina plísní je sapprofytických.

Plíseň se tvoří hlavně kolem skořápky, která se prolomila do vzduchové bubliny a přilepila se na blánu uvnitř...

9.6.2020 17:13
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Dnes 13. den inkubace, zárodek se má zatím čile k světu. Včera jsem ošetřil místo s plýsní akvarijním přípravkem Anti-mykotin v dávce 1 kapka na 350ml převařené vody. Snad udržím plýseň na uzdě. Další otázka: bohužel jsem si nezvážil vejce na začátku inkubace, mám dojem, že vejce ztrácí příliš vody. Aktuálně mám vlhkost nastavenou na 40%. Mám ji zvýšit? Nepodpořím tím plýseň? Teplotu držím na 37,1 st. C.

11.6.2020 21:34
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Tak dnes 15. den inkubace, s plýsní se pořád peru, vrátil jsem se k vytírání lihem, ale pořád musím obden plýseň vytírat "uchšťourami". Zárodek je pořád čilý! Ale máme ještě 11 dní před sebou... Vlhkost jsem od 13. dne zvýšil na 45%. Teplotu jsem nechal na 37.1 st.C.

13.6.2020 09:25
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Tak dnes 17.den inkubace zárodek odumřel. Nejspíše problém s plýsní. Včera jsem vytíral plýseň znovu akvarijním anti-mykotinem ve vyšší dávce - 2 kapky na 350 ml. Bál jsem se poškození blány lihem. Již včera večer se mi zdálo, že se cévy zmenšili, vejce bylo jakoby mírně zakalené, přestože se zárodek hýbal.
Všem přeji ať se daří.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.6.2020 09:58
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ale bojoval ste s tým naozaj poriadne ,popravde vás dosť obdivujem že ste to dotiahli tak ďaleko ,že zárodok odumrel až tak nevadí ,nabrali ste skúsenosti a tie sa môžu vážiť zlatom
Každopádne klobúk dole pred vami

13.6.2020 10:20
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale bojoval ste s tým naozaj poriadne ,popravde vás dosť obdivujem že ste to dotiahli tak ďaleko ,že zárodok odumrel až tak nevadí ,nabrali ste skúsenosti a tie sa môžu vážiť zlatom

Díky. 👍

alfonzo

13.6.2020 10:54
alfonzo

XXX.XXX.0.243

cyrrano
Dobrý den,opět jste získal nové zkušenosti.Dělám to podobně,nevzdávám do poslední chvíle.Sice je to něco jiného,asi před pěti lety králováci dvoužloudkové vajíčko,dva zárodky,měl jsem v líhni,také to vypadalo nadějně,ale asi čtyři dny před líhnutím odumřely oba.Pokud máte s touto záležitostí někdo vlastní zkušenost,pochlubte se prosím.
Nepište o drůbeži,tam se to líhne běžně.

13.6.2020 14:05
Valentko

XXX.XXX.104.177

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Suhlasím, dobre že ste sa nevzdali. A ako písal matik20 aj keď vám zárodok odumrel aspoň máte nejaké skúsenosti do budúcna. Prajem veľa úspechov v chovu.

13.6.2020 21:45
misimisi

XXX.XXX.243.14

Nevzdal jste to bez boje 👍 Mykóza je potvora Nedávno jsem bojovala o život týdennímu mláděti, kterému netravilo volatko. Dopadlo to dobře. Asi mě tu ukamenuji, ale na plíseň nejlépe zabírá Savo original. Nechtěla jsem vám to, ale, radit na vnitřní stranu vejce. Z venku bych použila a buď a nebo. Ať se brzy zadaří

13.6.2020 23:19
cyrrano

XXX.XXX.224.14

Díky

Přidejte reakci

Přidat smajlík