hopi
napsal(a):
Opravdu to tak bylo,vajíčka pod ní částečně koukala po celém obvodu hnízda,tak jsem si říkal,ta budou zastuzená a nic z toho nebude,pak jeden den byl šok,vidím ji jak za sebou táhne "vláček čmeláčků" Obyčejně nanesou 20 až 3O vajíček a na posledních 8-10 nasedne.
Zajímavé, to se mi nikdy nestalo.
Mně také před lety vyseděla 13 mladých, slepička při sezení vajíčka přehazuje a obrací takže jsou zahřívána všechna. proto tady občas píšu, že se to má nechat na přírodě a nezasahovat do toho. Kdysi před lety mi radil starý chovatel, že se nemá lézt do budek a do hnízd a nechat ptáky dělat co mají. od té doby jsem se řídil jeho radou a měl jsem od každého druhu odchovy i občasné ztráty. To když jsem se pochlubil co mám v budkách.
corvuscorax
napsal(a):
Mně také před lety vyseděla 13 mladých, slepička při sezení vajíčka přehazuje a obrací takže jsou zahřívána všechna. proto tady občas píšu, že se to má nechat na přírodě a nezasahovat do toho. Kdysi před lety mi radil starý chovatel, že se nemá lézt do budek a do hnízd a nechat ptáky dělat co mají. od té doby jsem se řídil jeho radou a měl jsem od každého druhu odchovy i občasné ztráty. To když jsem se pochlubil co mám v budkách.
To je opravdu hodně. Mně vždy vyseděla tak 8 mladých, vše ok, jenom letos naprostá katastrofa. Ze sedmi vajíček se vylíhlo první, slepička seděla dál, kuřátka si moc nevšímala, sameček, jinak vzorný táta ho skoro napadal. Myslela jsem, že čekají na vylíhnutí dalších. Tak jsem kuře vzala domů. Zpočátku se zdálo ok, pak začalo mít problém s nožkama, po půl dni slepička venku slezla z vajec a bylo vymalováno. Po průzkumu vajíček jsem zjistila, že jsou všechna plná, dokonce se kuřátka snažila vyklubat, no nezdařilo se. Stav kuřátka doma se zhoršoval, brutálně se mu rozjížděly nožky, po týdnu zahynulo. Nevím, v čem je problém, jinak vzorní rodiče a téměř vždy 100% úspěch. Počasí bylo v normě.