Černokřídlé / plavé

Prodám Andulku vlnkovanou - Nabízím odchovy černokřídlých a štěpících andul...
V textu
Dobrý den především zkušenějším chovatelům,
chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti ohledně ničení vajíček samicí andulky. Ze začátku nutno podotknout, že samice hnízdí poprvé. Dnes mi samička snesla do budky již třetí vejce, to tam pokaždé tak hodinu nechá, avšak později se do budky vrátí, vejce rozklove a vyhodí z budky. Nevšiml jsem si že by vejce nějak pojídala, spíše se ho jen zbavuje.
Teď zpátky k otázce, zajímá mě, jestli máte s tímto problémem zkušenosti, případně jestli to je u prvních hnízdění normální nebo ne? Dále by mě zajímalo, jestli se tenhle problém vyřeší sám, třeba druhým hnízděním, nebo jestli tento problém mohu vyřešit nějak já, jakožto chovatel. Chápu, že neexistuje nějaké univerzální řešení, spíše mě zajímají vaše zkušenosti a to, jak jste při tomto problému postupovali,abych taky mohl vyzkoušet nějaký postup předtím, než vyměním samici.
Podotýkám, že samec i samička jsou více než rok staří, jsou sami ve voliéře a jsou na relativně klidném místě, kde nejsou rušeni okolím. Samice se před hnízděním o budku bez problému ucházela, takže tady by snad problém být neměl.
Pokud byste potřebovali nějaké dodatečné informace, rád zodpovím. Předem děkuji za komentáře :)
Mohy
napsal(a):
Dobrý den především zkušenějším chovatelům,
chtěl bych se zeptat na vaše zkušenosti ohledně ničení vajíček samicí andulky. Ze začátku nutno podotknout, že samice hnízdí poprvé. Dnes mi samička snesla do budky již třetí vejce, to tam pokaždé tak hodinu nechá, avšak později se do budky vrátí, vejce rozklove a vyhodí z budky. Nevšiml jsem si že by vejce nějak pojídala, spíše se ho jen zbavuje.
Teď zpátky k otázce, zajímá mě, jestli máte s tímto problémem zkušenosti, případně jestli to je u prvních hnízdění normální nebo ne? Dále by mě zajímalo, jestli se tenhle problém vyřeší sám, třeba druhým hnízděním, nebo jestli tento problém mohu vyřešit nějak já, jakožto chovatel. Chápu, že neexistuje nějaké univerzální řešení, spíše mě zajímají vaše zkušenosti a to, jak jste při tomto problému postupovali,abych taky mohl vyzkoušet nějaký postup předtím, než vyměním samici.
Podotýkám, že samec i samička jsou více než rok staří, jsou sami ve voliéře a jsou na relativně klidném místě, kde nejsou rušeni okolím. Samice se před hnízděním o budku bez problému ucházela, takže tady by snad problém být neměl.
Pokud byste potřebovali nějaké dodatečné informace, rád zodpovím. Předem děkuji za komentáře :)
Ja som mal podobný problém. Akurát že sa mi nepodarilo vypozorovať ktorá andulka tie vajcia vyhadzuje. Vyhodili asi 2 vajíčka a potom už nie. Teraz tam má samica 7 vajíčok a vyzerá to nádejne. Dúfam že aj vám sa to s tým odchovom podarí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Chovám andulky už cca 16 let a nikdy mi to samice neudělala. Ano, běžně vyhodí čistá vajíčka, ale že by si sama, rozbíjela vejce, to ne. Nemáte náhodou jinou samici ve společné kleci/voliéře?
napsal(a):
Chovám andulky už cca 16 let a nikdy mi to samice neudělala. Ano, běžně vyhodí čistá vajíčka, ale že by si sama, rozbíjela vejce, to ne. Nemáte náhodou jinou samici ve společné kleci/voliéře?
Nene, je tam sama pouze se samcem.
Jinak, zkoušel jsem dát podkládku z moduritu jak mi bylo poraděno výše a samice se do ní ihned pustila, po chvíli ji zničila a následně vyhodila z budky. Nyní to zkouším s bílým kamínkem o velikosti vajíčka, třeba to samici oblafne, i když mám pochybnosti.
Mohy
napsal(a):
Nene, je tam sama pouze se samcem.
Jinak, zkoušel jsem dát podkládku z moduritu jak mi bylo poraděno výše a samice se do ní ihned pustila, po chvíli ji zničila a následně vyhodila z budky. Nyní to zkouším s bílým kamínkem o velikosti vajíčka, třeba to samici oblafne, i když mám pochybnosti.
A čím krmíte? Nemůže to být nedostatek vápníku?
Mohy
napsal(a):
Směsí prosa a lesknice, samozřejmě pravidelně nějaké zelené. Andulky mají k dispozici jódový blok i sépiové kosti. Před prvním vajíčkem jsem krmil i míchanicí.
Přidala bych drcené mušle. Ze sépiové kosti si toho vápníku tolik nevezme - vlastní zkušenost.
Ovoce/zeleninu nedáváme? I v tom je spousta potřebných vitamínů. U nás je u andulek top jablko, mrkev a červená řepa. V sezóně pak rybíz, jeřabiny, atd.
napsal(a):
Přidala bych drcené mušle. Ze sépiové kosti si toho vápníku tolik nevezme - vlastní zkušenost.
Ovoce/zeleninu nedáváme? I v tom je spousta potřebných vitamínů. U nás je u andulek top jablko, mrkev a červená řepa. V sezóně pak rybíz, jeřabiny, atd.
Suhlasím. Aj moje veľmi ľúbia mrkvu. Ale len v tedy keď je zapichnutá v pletive.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Mohy
Dobrý den,ani jeden z návrhů nikam nepovede.Poslední co můžete zkusit je,že seberete budku minimálně na měsíc a pak se opět pokusíte jejím navrácením o odchov.Ta samička se naučila žrát vajíčka,důvod může být jednoduchý,jedno v budce promáčkla,ochutnala a nyní to dělá se všemi ,která snese.
Pokud se to s přerušením snůšky nepovede,tak vyřadit z chovu.
Nekupujte předražené preparáty,toto je zlozvyk.A teorie s míchanicí jsou taktéž liché,andulky chovám nějakých padesát let a většinou v hejnu.Na jaře začnu všem dávat míchanici před snůškou,aby především samičky získaly vše potřebné do těla pro zdárnou snůšku bez újmy vysílením organizmu z důvodu tvorby vajíček.Míchanicí krmím i nadále,protože páry nasedají postupně a ty co už mají mladé potřebují vydatně krmit.Podobně krmím i ostatní papoušky až po Ary.Velkým papouškům během sezení na vejcích vyřadím pouze klíčené,které obsahuje hodně vitamínu E stimulujícímu samce jít do toku.Po vylíhnutí mladých klíčené vrátím a zdárně odchovávám.
Mohy
napsal(a):
Ovoce a zeleninu samozřejmě dávám, myslel jsme že to vyplyne z mé věty, že krmím zeleným
Ale děkuji za tip s těmi mušlemi, určitě dokoupím :)
Aha, tak to pak jo. :) Ono se bere jako zelené různé traviny, jetele, ptačinec, apod 😉
Zkuste. Snad to pomůže. U nás jdou po těch mušlích všichni papoušci ve větším.
Jinak míchanici dávám všem papouškům s příchodem jara, osvědčilo se nám to jako podpora toku. U velkých papoušků beru po odchovu, u andulek a korel, kde máme víc páru a sedí tak různě, nechávám cca do konce léta.
Děkuji všem za rady, zatím se zdá, že zabral kamínek o velikosti a tvaru vajíčka. Včera mi snesla samice vejce a zatím je vajíčko v pořádku. Kamínek prozatím nechám, uvidím co a jak zítra, až mi snese další.
Dále jsem se dočetl, že je v pořádku, když samice na vejce zasedne, až třeba po druhém nebo třetím vajíčku, je to tak?
A pro ty z vás co mají zkušenosti z podkládkou, mám tam ten kámen nechat, nebo ho samici vzít, případně kdy?
Děkuji
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Dobrý den,můžete mít štěstí,jako já kdysi s princkou,popisuji to v jiné diskuzi.Až snese druhé,tak kámen vyndejte,je příliš tvrdý,mohlo by se poškodit vajíčko a budete zpět tam,kde být nechcete.Dobře krmte i míchanici,ať samičce nic neschází a má dost energie pro tvorbu vajíček.
Mohy
napsal(a):
Děkuji všem za rady, zatím se zdá, že zabral kamínek o velikosti a tvaru vajíčka. Včera mi snesla samice vejce a zatím je vajíčko v pořádku. Kamínek prozatím nechám, uvidím co a jak zítra, až mi snese další.
Dále jsem se dočetl, že je v pořádku, když samice na vejce zasedne, až třeba po druhém nebo třetím vajíčku, je to tak?
A pro ty z vás co mají zkušenosti z podkládkou, mám tam ten kámen nechat, nebo ho samici vzít, případně kdy?
Děkuji
Ano, často samice začínají sedět až po snesení více vajíček. Andulky mi běžně zasedají na 2.-3.vejce, korely taktéž. Nádherní, horští, apod. klidně až po snesení 4.-5.vejce.
Kamínek bych vyndala jak přibude 2.vejce, ať se o něj vejce nerozbijí. ;)
Dobrý deň, prosím Vas možem sa opytať? Mame 4 vajička, v nedelu sm si všimla že na jednom je prasklinka že už je asi čas prveho čo pojde von. Pondelok som pozrela dierka bola väčšia ale pipanie nič. Včera rano bola rovnaka ale druhe vajíčko malo už tiež. Večer už polo počut piskanie, ale pravdu povediac neviem rozoznať z ktoreho to ide. Dnes rano to druhe vajičko je prasklinka tak do polovice ale vyliahnute ešte niáč neni ale piskot pocuť. To prveje ptasklina rovnaka. Viete mi prosim poradiť ako dlho tva kym dostane zo škrupinky, a mohlo sa tomu prvemu niečo stať? Ako potom postupoveť ak nahodou odumrelo a je tam otvor aby sa nieco nezaviedlo na tie vyliahnute, mam asi po akom čase odobrať a vyhodiť. Na nete som sa o tom nikde nedočitala, hadam sa nejde nejaka dobra duša tu čo mi bude vedieť poradiť. Vopred Vám všetkym ďakujem za rady. Prajem Váam pekný deň.
LauraEmma
napsal(a):
Dobrý deň, prosím Vas možem sa opytať? Mame 4 vajička, v nedelu sm si všimla že na jednom je prasklinka že už je asi čas prveho čo pojde von. Pondelok som pozrela dierka bola väčšia ale pipanie nič. Včera rano bola rovnaka ale druhe vajíčko malo už tiež. Večer už polo počut piskanie, ale pravdu povediac neviem rozoznať z ktoreho to ide. Dnes rano to druhe vajičko je prasklinka tak do polovice ale vyliahnute ešte niáč neni ale piskot pocuť. To prveje ptasklina rovnaka. Viete mi prosim poradiť ako dlho tva kym dostane zo škrupinky, a mohlo sa tomu prvemu niečo stať? Ako potom postupoveť ak nahodou odumrelo a je tam otvor aby sa nieco nezaviedlo na tie vyliahnute, mam asi po akom čase odobrať a vyhodiť. Na nete som sa o tom nikde nedočitala, hadam sa nejde nejaka dobra duša tu čo mi bude vedieť poradiť. Vopred Vám všetkym ďakujem za rady. Prajem Váam pekný deň.
No hlavně byste jim tam neměla stále lézt, jinak se na najíčka staří mohou zcela vykašlat.
eli22
napsal(a):
No hlavně byste jim tam neměla stále lézt, jinak se na najíčka staří mohou zcela vykašlat.
Souhlasím. V době líhnutí se do budky neleze, aby měli rodiče klid. A ne jim tam lézt denně, možná několikrát?!?
LauraEmma
napsal(a):
Nechodím im tam veď to mi je jasne, takú radu nepotrebujem to som sa aj dočítala , ďakujem ale keď piskot prestal nemôžem im tam hádam nechat otvorené vajíčko kým nastane rozklad a pôjdu aj mladé aj staré
Andulky kazící se vajíčko jako ostatní papoušci z budky vyhodí. Nepotřebují zásah chovatele.
LauraEmma
napsal(a):
Dakujem, no neviem lebo už je tam od nedele , otvorené do polovice a vtáčik prestal písať takze odumrety, a dočítala som sa že po vyliahnutí treba každý deň kontrolovať pravidelne kvôli úhynu aby sa nezaviedla nejaká infekcia rozkladom .
A jo, ono už je čtvrtek. Tak pak bych ho normálně odstranila sama.
Záleží na samici. Některá vám z těch vajec sleze (zvlášť u větších druhů se kontroluje jen 1x za 2-3 dny), jiné to nevadí. Hodně opatrnosti to chce u prvniček.
Ďakujem Vám veľmi pekne za radu, potešili ste na že niekto aj poradí nie ken pucuje ☺️ mame to prvý x tak nemám s tým skúsenosti, tak 2 vajíčka už odišli 😢 jedno len trosku dierka , druhé bolo do polovice aj sa cely deň a noc ozývalo pipalo a od včera nič , dnes som pozrela a náznak života žiaden tak radšej som sama odobrala, a začínala prasklina na novom, tak hádam sa niečo podarí sú ešte 2, do hoblin som primiešala harmanček na dezinfekciu a protizapaloce účinky ( tak mi poradili) tak uvidíme či sa podarí , zatiaľ sedí v budke , a každú chvíľu ken počuť ako ich obracia chodí k nej aj samec 🤔☺️