Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Martin99

7.7.2020 11:04
Martin99

XXX.XXX.3.227

Dobrý den,
mám samce papouška červenokřídlého již po třetím přepeřením viz foto. Můžete mě prosím říct jestli se jedná o mutaci, popřípadě dědičnost této mutace. Na netu jsem našel, že by se mohlo jednat o straku. Pokud ano jaká by byla cena.

alfonzo

7.7.2020 11:23
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,pokud jako straka vylezl z budky,tak to straka je,ale nyní záleží co dále,může se jednat o modifikaci,pokud dále neodchováte a nedocílíte odchovu strak,tak mutace není potvrzena.Jinak moc hezký pták.Takové zvíře se neprodává,těch šancí za život máte velice málo něco takového mít ve svém chovu.Peníze jsou lákavé.Osobně bych dal do páru a snažil se o odchov.Máte jeho rodiče,nebo sourozence?Již jsem pár podobných ptáků viděl,ale méně srakatých.
Hlavně si zde nenaběhněte na nízké nabídky,sleduje to zde spousta fajnšmekrů včetně mě.Ale do červenokřídlých momentálně nejdu,moc se nedařili,asi dělám něco špatně,nebo jim nesedí prostředí.Běžně odchovávám jiné druhy,mnohem po chovatelské stránce složitější a jde to.

Martin99

7.7.2020 12:17
Martin99

XXX.XXX.3.227

Děkuji za příspěvek, rodiče nemám, ale znám (žlutá a štěpák do žlutých). Koupil jsem ho jako ročního a již při druhém přepeření na začátku podzimu jsem pozoroval začínající žlutá pera a nyní se přebarvil do této pěkné podoby.

alfonzo

7.7.2020 12:35
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Tak to může být celé jinak,až po problém s játry.Ale zbytečně se nestrachujte,znám spousty podobně vzniklých strak u jiných druhů a žijí spousty let.Hodně strakatějí králováci,barabandi,horáci.Sleduji tyto úkazy desítky let,párkráte jsem něco koupil a nic z toho dále nebylo,je to však na leta trpělivé práce s příbuzenskou plemenitbou.
Jak jsem napsal výše,odzkoušet odchov,strakatost bývá většinou dominantní,mohlo by se to objevit hned.Prohlídněte ještě barvu kůže,prstů,odstín drápků,zbarvení oka,hledejte rozdíly mezi přírodními a tímto jedincem ještě jinde než v barvě peří,třeba něco objevíte.Mnohokráte jsem přišel na zajímavé odchylky u přírodních ptáků,kterých si nikdo běžně nevšimne a odchoval novou barvu.

7.7.2020 17:44
vabl

XXX.XXX.0.251

souhlasím s příspěvkem výše, uvádím však i další možnost - progresívní straka (mottle), s každým dalším přepeřením se podíl žluté zvyšuje.

alfonzo

7.7.2020 17:55
alfonzo

XXX.XXX.0.243

vabl
Dobrý den,progresivní straku jsem opoměl,znám je,končí to téměř žlutými ptáky,také zajímavý jev.Škoda,že zadavatel nedodal fotky postupného zestrakatění.S tímto jevem měl jeden chovatel na králové hradecku samce princky někdy před dvaceti lety,několikráte jsem ho lámal k prodeji,bez úspěchu.Nevím co bylo dál,asi nic,chovatel mutacím nerozuměl a nic z toho dále nebylo,jinak bych o tom věděl,škoda.

Martin99

7.7.2020 19:54
Martin99

XXX.XXX.168.142

Fotky postupného zastrakatění bohužel nemám neboť jsem tomu nevěnoval pozornost jelikož se věnuji chovu penantů stran. Uvidíme co mě sestavená pára udělá příští rok. Na internetu Petr Kopřiva má foto téměř stejně zbarveneho jedince s názvem straka. Díky za příspěvky.

Martin99

7.7.2020 20:28
Martin99

XXX.XXX.168.142

Opravuji se : chovu penantů strak

žiďák

7.7.2020 21:09
žiďák

XXX.XXX.184.99

Martin99 napsal(a):
Fotky postupného zastrakatění bohužel nemám neboť jsem tomu nevěnoval pozornost jelikož se věnuji chovu penantů stran. Uvidíme co mě sestavená pára udělá příští rok. Na internetu Petr Kopřiva má foto téměř stejně zbarveneho jedince s názvem straka. Díky za příspěvky.

možná by nebylo špatné obrátit se přímo na pana Kopřivu, v mutacích se vyzná a nemá problém poradit. Přes červenokřídlé mám také skvělé zkušenosti s panem Mrhálkem od Kroměříže. Sám se mutačním červenokřídlým věnuje

alfonzo

7.7.2020 21:32
alfonzo

XXX.XXX.0.243

žiďák
Tady se toho moc nevymyslí,jedině dát do páru a čekat jaký bude odchov,předpokládám,pokud se jedná o straku,že bude dominantní a mělo by vylézt strakaté mládě.Tazateli,pokud budete mít mladé,sledujte je hned malé v budce,straky mají hned dvoubarevné chmíří,pak mohou být klidně přírodní jen se zkrytými malými pár brčky,ani si třeba nevšimnete.Podobně jsem kdysi přišel ke strakatým penantům od zdánlivě jednobarevných ptáků,popsáno zde ve vedlejší diskuzi.Starý samec měl jedno maličké žluté brčko na týle.Mladé sedmdesáti a více procentní straky po mém samci,jeho synovi,který nic viditelného nikde neměl,byly to dominantní straky,s normální samicí oboji pohlaví mladých strak,převážně samci.Věděl jsem to hned u maličkých. chmíří fleky šedé a bílé,krásné překvápko a radost z nové barvy do chovu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.7.2020 23:27

Martin99 napsal(a):
Opravuji se : chovu penantů strak

Pro Martin99 - neměl by jste tam penanty straky pomeranče letošní odchov, stačí sms ozvu se mob:720646279

8.7.2020 15:07

alfonzo napsal(a):
žiďák
Tady se toho moc nevymyslí,jedině dát do páru a čekat jaký bude odchov,předpokládám,pokud se jedná o straku,že bude dominantní a mělo by vylézt strakaté mládě.Tazateli,pokud budete mít mladé,sledujte je hned malé v budce,straky mají hned dvoubarevné chmíří,pak mohou být klidně přírodní jen se zkrytými malými pár brčky,ani si třeba nevšimnete.Podobně jsem kdysi přišel ke strakatým penantům od zdánlivě jednobarevných ptáků,popsáno zde ve vedlejší diskuzi.Starý samec měl jedno maličké žluté brčko na týle.Mladé sedmdesáti a více procentní straky po mém samci,jeho synovi,který nic viditelného nikde neměl,byly to dominantní straky,s normální samicí oboji pohlaví mladých strak,převážně samci.Věděl jsem to hned u maličkých. chmíří fleky šedé a bílé,krásné překvápko a radost z nové barvy do chovu.

Alfonso
Dobrý den. Mohu Vás poprosit o názor na barevnou odchylku mladých v budce? Jedná se o loňský odchov a po opuštění budky byli oba mladí stejní. Rozdílu jsem si všiml až při kopírování fotek do PC. Cíleným odchovem mutací se nezabývám a tak nevím, jestli snad na něco rodiče neštěpí.
Díky za Vaše případné postřehy.

8.7.2020 16:58
kubanec

XXX.XXX.103.242

Tak ty loňský jste asi prodal a nevíte kde jsou a ti letošní vypadají jak ?

9.7.2020 08:08

kubanec napsal(a):
Tak ty loňský jste asi prodal a nevíte kde jsou a ti letošní vypadají jak ?

Ano, loňské jsem prodal a letošní v prvním hnízdě jedno a nyní tam mají dvě, přidávám dnešní foto. Všichni jsou přírodně zbarveni.
Ještě jsem zapomněl pogratulovat Martinovi99 moc pěkný kousek , ať se daří.

9.7.2020 11:21
euw

XXX.XXX.191.47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Alfonso
Dobrý den. Mohu Vás poprosit o názor na barevnou odchylku mladých v budce? Jedná se o loňský odchov a po opuštění budky byli oba mladí stejní. Rozdílu jsem si všiml až při kopírování fotek do PC. Cíleným odchovem mutací se nezabývám a tak nevím, jestli snad na něco rodiče neštěpí.
Díky za Vaše případné postřehy.

Podľa môjho názoru by sa mohlo jednať o misty alebo škoricu. Rodičia sú ako sfarbení? Mohli by ste sem dať aj ich foto?

alfonzo

9.7.2020 12:08
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,asi to rozdílné zbarvení nebude nic neobvyklého,červenokřídlých jsou tři formy,zkuste zadat latinské názvy a dohledat jejich zbarvení.Měl jsem tady poblíž chovatele červenokřídlých,choval jen je,okolo deseti párů,před více než dvaceti lety,všechny páry dvakráte odchovy.Tam bylo vidět variabilitu zbarvení mezi mláďaty,každoročně hejno madých čítající více než padesát jedinců.Je zajímavé,že tam nikdy nic neobvyklého nevylezlo za desítky let,jezdil jsem tam na pokec a čumendu každoročně.

9.7.2020 20:14

euw napsal(a):
Podľa môjho názoru by sa mohlo jednať o misty alebo škoricu. Rodičia sú ako sfarbení? Mohli by ste sem dať aj ich foto?

Našel jsem fotku i s těma mladýma po opuštění budky.

24.1.2021 16:11
Papoušek555

XXX.XXX.47.236

dobrý den, můžete poradit co je to za mutaci ten papoušek červenokřídlý?

24.1.2021 20:53
petajz

XXX.XXX.144.34

Papoušek555 napsal(a):
dobrý den, můžete poradit co je to za mutaci ten papoušek červenokřídlý?

Že by špatná játra?Vypadá to tak.

24.1.2021 21:18
Papoušek555

XXX.XXX.195.202

pan co mi ji nabízí říkal že to je straka po červených rodičích

24.1.2021 21:24
petajz

XXX.XXX.144.34

Papoušek555 napsal(a):
pan co mi ji nabízí říkal že to je straka po červených rodičích

No to jistě.Viděl jste ty červené rodiče?

25.1.2021 06:53
Papoušek555

XXX.XXX.195.202

fotku nemá toto je prý samice 5 let stará.

25.1.2021 21:23
petajz

XXX.XXX.144.34

Papoušek555 napsal(a):
fotku nemá toto je prý samice 5 let stará.

To jste tak naivní nebo s prominutím hloupý?Červená mutace u červenokřídlých není.Pokud vám ji někdo prodal jako straku po červených rodičích tak jste naletěl pěknému darebákovi který se zbavil nemocného ptáka.A nebo si z nás děláte srandu.

25.1.2021 21:39
Papoušek555

XXX.XXX.195.202

ne ja ji nekoupil měl jsem tušení na poruchu jater,jen mě názor jinych zajímal,vim že červení nejsou, pan pry chová na kvalitu a ne kvantitu.

25.1.2021 22:57
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Papoušek555 napsal(a):
ne ja ji nekoupil měl jsem tušení na poruchu jater,jen mě názor jinych zajímal,vim že červení nejsou, pan pry chová na kvalitu a ne kvantitu.

Udělal jste dobře.

17.7.2021 12:19
Rooman7

XXX.XXX.70.173

Martin99 napsal(a):
Dobrý den,
mám samce papouška červenokřídlého již po třetím přepeřením viz foto. Můžete mě prosím říct jestli se jedná o mutaci, popřípadě dědičnost této mutace. Na netu jsem našel, že by se mohlo jednat o straku. Pokud ano jaká by byla cena.

Jak to dopadlo? Uz je nejaky odchov?

1.12.2022 10:17
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

vabl napsal(a):
souhlasím s příspěvkem výše, uvádím však i další možnost - progresívní straka (mottle), s každým dalším přepeřením se podíl žluté zvyšuje.

Další poznatky k mutaci Mottle.

Multifaktoriální
Mottle
Méně známou mutací je Mottle (skvrnka). Jedná se o typ strakatosti se zvláštním typem dědičnosti. Dle některých chovatelů, kteří ji vlastní, zde je kombinace dědičnosti dominantní a vázané na pohlaví. Mladí ptáci vyletí z budky nestrakatí a při přepeřováních se zvětšuje plocha strakatosti a mění barva per. Chov je velice složitý a výsledky jsou matoucí. Nicméně poslední stanovisko je takové, že když je pták již straka (mottle), chová se jako dominantní mutace. Nicméně pokud po strakatých ptácích odchováme nestrakaté samce, tito samci jsou štěpitelní na mottle. Zatím nejsou vybudované stabilní kmeny a odchovy se daří spíše sporadicky. Vždy, když se u ptáků kompletně mění barva pera při přepeřování, je to pro ptáky více náročné než obyčejně. S tím jsou spojené časté úhyny při přepeřování. Zatím se nepodařilo více rozmnožit tuto zajímavou mutaci a existuje pouze několik málo jedinců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík