Zebřička

Prodám Zebřičku pestrou - Prodám 5 samic a jednoho samce. Loňská mláďata. O...
100 Kč
Dobry den, prosim,
1. ako v klietke chytat drobne zebricky, ked ich chcem napriklad oddelit alebo darovat? Je na to nejaky trik? Chytame ich rukou, ale je to na dlho a lietaju po klietke chudatka cele vystrasene :(
2. kedy je najlepsie darovat/predat zebricky, v akom veku? Okrem toho, ze az vtedy, ked viem urcit pohlavie, cize cca trojmesacne, alebo je iny dovod, preco neskor?
3. krmenie oddelenych mladych: docitala som sa, ze jedia senegal v klasoch, vajecnu a zmes drobnych zrn, potom neskor pridat naklicene zrna a nakoniec vacsie proso. Oni vsak este v rodicovskej klietke veselo jedli velke proso rodicov.
Vdaka
ML1553
XXX.XXX.248.36
Odpoveď na otázku:
Č. 1 - Keďže ich asi chováte v malej klietke, tak najlepšie rukou (prípadne malou sieťkou napr. na rybičky, ale vhodnejšie je rukou). Určite Vaše zebričky sú len zadýchané, to je pri každom drobnom vtáctve, ktoré sa snažíte chytiť a premiestniť, takže po premiestnení by mali byť v pokoji a zoznamovať sa s novým prostredím (klietkou).
Č. 2 - Zebričky by ste mohli predávať áž keď budete mať 100% istotu, že sú samostatné (samostatné by mali byť okolo jedneho mesiaca, samozrejme neviete hneď pohlavie), ale najlepšie je počkať keď budú mať 2 mesiace (vtedy sa začínajú prejavovať prvé zebrovania a bodky ma bokoch samcov).
Č. 3 - Neviem aké staré sú Vaše mladé, ale najvhodnejšie ako ste písali vyššie je senegálske proso v klasoch, alebo nalúpané. Nejakú mäkkú potravu ako napr. šaláty, púpavové listy, vajíčko, vaječnú zmes...
Mohli by ste sem dať foto zebričiek (rodičov aj mladých) a chovného zariadenia? Ďakujem.
Dúfam, že som Vám aspoň trochu pomohol.
Dakujem :)
Drobci (sú traja) majú vyše 5 týždňov, predvčerom sme ich oddelili, tatko ich dosť preháňal a vytrhával perie na chrbte, navyše s mamkou sedia na nových vajkách :) Premiestnenie zvládli vcelku dobre, si myslím. Akurát pohŕdajú vaječnou zmesou. Senegal aj drobné zrno aj púpavu jedia. Rodičovci po odchode mladých tiež kašlú na púpavu a vaječnú, pričom dovtedy sa po tom išli potrhať. Pridávam fotky. Klietky sú vedľa seba.
ML1553
XXX.XXX.248.36
Najlepšie urobíte, keď nebudete dávať svojmu chovnému páru zebričiek ziadnu vaječnú zmes, pretože ich to môže stimulovať k páreniu. Vajíčka vysedia, vyliahnu sa mladé, samec sa bude chcieť so samicou páriť, mladé nechajú uhynúť a začne niesť novú znášku, alebo je tu ešte jedna možnosť, že vajíčka vysedia a samec začne šklbať samicu, lebo sa bude chcieť páriť ...
Vaječnú zmes a vajíčko podávajte deň pred vyliahnutím mláďat.
Ak aj tak by sa šklbali (samec samicu, alebo samec mladé), tak je najlepšie oddeliť samca a samica ich dokáže aj sama vychovať.
Nuž, pri tejto varke mladych (nasej prvej vydarenej) sme paru davali vajecnu po cely cas a krasne ich vychovali. Prve nove vajicko sa objavilo az pred par dnami, takze podla ucebnic :) A zaujimave je tiez, ze mlade krmil v drvivej vacsine otec.
Este otazka, ak by sme uz nechceli dalsie mlade, a neustale budeme brat pripadne vajicka, ma to nejaky stresujuci vplyv na parik? Da sa to tak, ze viac rokov im vobec nedovolime hniezdit a vychovat mlade? Su schopne byt z toho smutne?
ML1553
XXX.XXX.248.36
Pri odoberaní vajíčok by samica mala stále tendenciu znášať vajíčka po celý rok, kedže samčeka chcete nechať stále pri nej. Samica by sa fyzicky vyčerpávala neustále nesením novej znášky. Najlepšie by bolo keby boli každý v inej klietke.
Zebričky sú najplodnejšie do štvrtého roku života, takže by som ich na Vašom mieste nechal raz za rok aspoň jedno hniezdo vysedieť a vychovať mladé, aby ste potom neboli smutná, že už nebudete môcť mať mladé napr. po dvoch rokoch bez hniezdenia.
Najlepšia je prax, ktorá sa niekedy od teórie môže líšiť.
ML1553
napsal(a):
Pri odoberaní vajíčok by samica mala stále tendenciu znášať vajíčka po celý rok, kedže samčeka chcete nechať stále pri nej. Samica by sa fyzicky vyčerpávala neustále nesením novej znášky. Najlepšie by bolo keby boli každý v inej klietke.
Zebričky sú najplodnejšie do štvrtého roku života, takže by som ich na Vašom mieste nechal raz za rok aspoň jedno hniezdo vysedieť a vychovať mladé, aby ste potom neboli smutná, že už nebudete môcť mať mladé napr. po dvoch rokoch bez hniezdenia.
Najlepšia je prax, ktorá sa niekedy od teórie môže líšiť.
Samozrejme že je pravda co ste povedali ale napr. moje hrdličky keď som im vyhadzoval vajcia tak neniesli furt ďalšie. Neviem presne koľko som im vyhodil ale veľa to nebolo. Oni to potom vzdali. Možno zniesli 1 max 2 vajce po tom ako som im vyhodil to prvé. Tak asi sa sem tam nájdu aj výnimky moje hrdličky sú toho dôkazom.
Valentko
napsal(a):
Samozrejme že je pravda co ste povedali ale napr. moje hrdličky keď som im vyhadzoval vajcia tak neniesli furt ďalšie. Neviem presne koľko som im vyhodil ale veľa to nebolo. Oni to potom vzdali. Možno zniesli 1 max 2 vajce po tom ako som im vyhodil to prvé. Tak asi sa sem tam nájdu aj výnimky moje hrdličky sú toho dôkazom.
Valentko hrdlička nieje zebrička že znaša 6 a viac vajec... tak neplet jablka s hruškami.