Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Fišta

11.8.2020 19:30
Fišta

XXX.XXX.151.42

Dobrý den, můžete mi prosím potvrdit moji domněnku? Samice přírodní, samec modrý (jeho matka albino, otec modrý), loni náhodně sestavený pár, hned 6 mladých, z toho k mému velkému překvapení 2 lutina (test DNA, obě samice). Letos mladý jak přes kopírák, mám zase udělat testy DNA nebo je to jasná věc, že lutina budou vždy samice? Děkuji za slušné odpovědi.

11.8.2020 20:10
Sula.jaroslav@email.cz

XXX.XXX.155.0

Zdravím, ano vždy mladé ino budou samice, jelikož modrý samec je 100% štěpák na ino po matce.

Fišta

13.8.2020 12:19
Fišta

XXX.XXX.151.42

Moc děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo, když tady někdo uvádí, že kresba na zádech se u penantů lutino objeví až později, tak ti mí mají kresbu na zádech hotovou už v budce. Je to možné? Foto z budky nemám, ale toto je moje 2,5 měsíční samice. Děkuji za vysvětlení.

13.8.2020 14:39
petr111

XXX.XXX.66.231

Fišta napsal(a):
Moc děkuji za odpověď. Ještě by mě zajímalo, když tady někdo uvádí, že kresba na zádech se u penantů lutino objeví až později, tak ti mí mají kresbu na zádech hotovou už v budce. Je to možné? Foto z budky nemám, ale toto je moje 2,5 měsíční samice. Děkuji za vysvětlení.

👍

13.8.2020 14:50
Sula.jaroslav@email.cz

XXX.XXX.155.0

Zdravím, u klasické mutace lutino, oranžino by měla být kresba znatelná už v budce a maximálně se pak mění intenzita zbarvení. Co vím, tak jak jsem odchoval mutace zlatý pastel, tak mladí vyletěli se žlutými křídly a kresba se začala něco málo vybarvovat při prvním přepeření na podzim a dobarvovala další rok zjara, ale myslím, že u oranž zlatý pastel, tam už někteří mají takový slabý náznak kresby na křídlech při výletu z budky. Ty mutace ino nebo zlatý pastel, které jsou už obohacené ještě o další mutace, tak tam nevím, jelikož s tím nemám zkušenosti.
Pokud jsem něco opomenul, tak se omlouvám.

13.8.2020 19:49
JoPe

XXX.XXX.82.6

Fišta napsal(a):

Je to jako u penantů přírodního zbarvení, někdo má mláďata zelená, někdo červená a zrovna tak je to u mutačních. Jako máte vy mládě lutino vybarvené téměř jako rodiče, tak i já mám to samé u lutin,pastelů i přírodních penantů. Kdysi se prosadila teorie jednoho německého chovatele , který tvrdil, že mláďata, která jsou vybarvená jsou špatně živená, což se ukázalo, že není pravda a je běžné, že se i v jednom hnízdě vyskytují oboje a naopak někdy ty menší jsou i méně vybarvená. Australští chovatelé uvádí, že červená mláďata má severní forma, která má být menší a v Evropě se nevyskytuje. Pro mě osobně jsou zajímavější mláďata penantů již vybarvená , kde vás už většinou nepotká nemilé překvapení v podobě nějakých "polotovarů".

Fišta

14.8.2020 17:08
Fišta

XXX.XXX.151.42

Moc děkuji za všechny odpovědi. Můžete mi ještě prosím potvrdit, snažím se zadat do genetické kalkulačky a vyšlo mi následující, mám to dobře? (nejde mi to zkopírovat, stále se jedná o penanty)

a) samice lutino + samec modrý = 100% samci i samice přírodní, všichni štěpáci

b) samice lutino + samec modrý štěpák na lutino = 50% samci i samice přírodní, 50% samci i samice ino, všichni štěpáci

c) samice lutino + samec ino = 100% samci i samice ino

U varianty b) samice lutino + samec modrý štěpák na lutino, jací budou mladí ino? Budou to lutino?

alfonzo

14.8.2020 17:12
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,ještě budou po otci všechna mláďata,samci i samice štěpit na modrou,ta je recesivní.

15.8.2020 10:33
jarri14

XXX.XXX.79.93

Fišta napsal(a):
Moc děkuji za všechny odpovědi. Můžete mi ještě prosím potvrdit, snažím se zadat do genetické kalkulačky a vyšlo mi následující, mám to dobře? (nejde mi to zkopírovat, stále se jedná o penanty)

a) samice lutino + samec modrý = 100% samci i samice přírodní, všichni štěpáci

b) samice lutino + samec modrý štěpák na lutino = 50% samci i samice přírodní, 50% samci i samice ino, všichni štěpáci

c) samice lutino + samec ino = 100% samci i samice ino

U varianty b) samice lutino + samec modrý štěpák na lutino, jací budou mladí ino? Budou to lutino?

Ano, všichni ino ptáci budou lutina štěpící na modrou. Z tohoto spojení bude v této barvě možné odchovat samce i samice.
Na modrou budou štěpit i všechna ostatní mláďata, z nichž samci budou štěpitelná současně na ino.

Jen drobnost na závěr : v genetickém zápise je obvyklé vždy uvádět nejprve samce a pak samici. To jen pro informaci. Ať se daří.

Fišta

16.8.2020 17:36
Fišta

XXX.XXX.151.42

Velice děkuji za vaše odpovědi, moc jste mi pomohli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík