Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.8.2020 09:07
H0042

XXX.XXX.65.2

Dobrý den,dnes v noci mi uhynula 12.letá samice Alexandra čínského.Do včerejšího dne,úplně v pohodě.Včera k večeru, jsem přijel z práce,samice seděla v záletu na bidle,úplně vyhublá,měla vystouplou hrudní kost a byla krotká.Jindy by se normálně nedala chytit.Stříkačkou jsem se ji snažil dát do zobáku trošku vody s česnekem,ale nehnula ani jazykem.Oční víčka zavírala pomalu,jakoby usínala.Dnes ráno,než jsem jel do práce,jsem ji našel mrtvou v misce s vodou.Samec je ve skvělé kondici.Volal jsem na veterinu,chtěl jsem ji dát na pitvu,ať zjistím důvod úhynu,ale dozvěděl jsem se,že jedině do Brna (To mám 200km) a cena 1800 - 2000Kč, to bohužel nedám.
Chci se zeptat,nemáte někdo podobnou zkušenost?
Děkuji H.

13.8.2020 09:30
kubanec

XXX.XXX.162.170

Tak asi v pohodě nebyla když druhý den padla a byla hubena na kost .odcervujete ....?

13.8.2020 09:39
kkki

XXX.XXX.54.213

Začervená.K.

13.8.2020 09:46
H0042

XXX.XXX.65.2

Do včerejšího dne,opravdu nebylo poznat,že by byl nějaký problém.Preventivně neodčervuju.Občas rozmačkám do vody česnek,ale to by se dalo spočítat na prstech ruky.Myslíte,že byla začervená?Co byste doporučil?
Popíšu situaci... Asi měsíc zpátky jsem se přestěhoval
.Postavil jsem novou voliéru,zálety a dal jsem do ní,ony zmíněné Alexandry čínské.Soused chová vedle za plotem x Kanárků a taky holuby,kteří občas krouží nad pozemkem (nevím,jestli to nemůže mít něco společného s úhynem samice).V předchozím bydlišti,jsem je choval 8 let a taky každoročně odchovával mladé.Krmím složením prosa,lesknice,ovsa,žíhané slunečnice,kardi,semence,ostropestřec a pohanky.Dál pak dávám klasicky zeleninu ze zahrady a ovoce.
Teď jsem si vzpomněl,že jim dala dcera celou broskev do misky a vím,že pecka je pro ně jedovatá,ale tu jsem našel na zemi ve voliéře.Tak nevím...

13.8.2020 09:53
kkki

XXX.XXX.54.213

Chtělo by to vždy jednou za čas,dát vzorky trusu na veterinu.Pak by bylo možné zjistit začervení v chovu.Voliéra je celá zastřešená nebo jen zčásti?Krmením to nebude.Spíš bych měl obavu z těch holubů.K.

13.8.2020 10:00
H0042

XXX.XXX.65.2

Voliéru mám zastřešenou z poloviny.Čím momentálně odčervit toho samce?Mám strach,aby neskončil stejně.Dočetl jsem se,že jsou dobré Afrikány (Aksamitník).Díky

13.8.2020 10:26
kkki

XXX.XXX.54.213

Chce to dát vzorky trusu na rozbor.Je zbytečné odčervovat preventivně.Napsal jsem sice začervení,ale rovněž tak to může i třeba být bakteriální infekce,či něco jiného.Já odčervuji panacurem přímo do zobáku.K.

13.8.2020 10:48
eli22

XXX.XXX.71.68

Já také neodčervuji preventivně, ale dávám trus na rozbor. Za 8 let se nikdy nic v trusu nenašlo, voliera zastřešená. Ale stalo se mi něco podobného, co zadavateli. Byla jsem tedy na 100% přesvědčena, že je to začervením. Dala jsem přesto na pitvu a žádné začervení, ale bakteriální infekce.Byli to dva kusy ze dvou různých volier. Takže jsem si skoro jista, že to bylo ze špatné vody, protože mamka dala ptákům vodu z venkovního sudu /což nikdy nedělám/ a ta byla zřejmě nějak kontaminovaná.

13.8.2020 12:04
misimisi

XXX.XXX.243.14

Stojatá voda opravdu může nadělat hodně paseky. Tvoří se v ní řasy, bakterie, obsahuje komáří larvy, občas i fekálie od různých zvířat. Náš pes měl průjmy vždy, když muži v lese pil z takové nikdy nevysychající kaluže. Každopádně papoušci chování v zajetí jsou ještě choulostivější než velký pes. Pes se nám po několika dnech diety spravil - vařená rýže s mrkví a kuřecími prsíčky, černé uhlí. Nemusí to být vůbec tento případ, ale na stojatou vodu, celkově u zvířat, je dobré si dát pozor.

alfonzo

13.8.2020 13:16
alfonzo

XXX.XXX.0.243

H0042
Dobrý den,opatrně ji otevřete,koukněte na barvu jater,dále nůžkami přestřihněte střevo,prohlídněte jeho obsah,červy najdete snadno.Rozstřihněte žaludek,jeho obsah,může tam být ve stěně něco zapíchnutého,došlo k zánětu,poklesu příjmu potravy a postupnému vysílení a úhynu.Už je to moc hodin,ale poznat jdou i kokcidie na pohled,specifické úkazy na střevě a játrech.Ale podobně uhyne i uhozený pták,udělá se mu na hlavě krevní sraženina,nic na něm není vidět,ale postupně méně přijímá potravu a slábne na hmotnosti až vyčerpáním padne.Ono se mě to píše,desítky let se tím zabývám,vše otevřu a většinou zjistím původ úhynu.
Lepší zkušenost je,včas si všimnout a zahájit léčbu,ale pokaždé se to nepovede.
Červy mít mohla,holubi roznášejí ledacos,alexandři na červy netrpí,ale mít je mohou.Každý organizmus se s tím vyrovná jinak.

13.8.2020 13:28
H0042

XXX.XXX.65.2

Mockrát vám děkuji za odpověď, ale na to já nemám, pitvat zvíře bych neuměl. Ač nejsem kopyto, určitě bych něco našel, ale fakt na to nemám. Pokud byste byl někde kolem Opavy, tak bych vám ji dovezl, samozřejmě i zaplatil.
Přikláním se k tomu, že bylo něco ve vodě, třeba od těch holubů. Misku s vodou, jsem měl na nezastřešeném místě ve voliéře. Vodu jsem bral ze studny a měnil každé odpoledne. Dneska jsem to předělal do záletů.

alfonzo

13.8.2020 14:32
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Tak to je škoda,bydlím kousek od Vás 250 km.Jinak vždy v tomto směru jak jde o zvířata pomáhám zdarma a kdykoli 24 hodin denně.Dejte ji zachladit,třeba se někdo najde ,kdo do ní koukne,třeba holubář,který kuchá holoubata,je potřeba vyndat obsah břišní dutiny bez velkého poškození a pak už hledáte orgán po orgánu.
Celá akce na pár minut.Oškubněte jí peří na hlavě,krevní sraženinu-modřinu vidíte přes kůži.Papoušek vyhubne velice rychle otázka pár dnů.Příčinou nemusejí být vždy červi.Nedavno jsem zachránil kamarádovi alexandru velkou ,také hubená,už mlela z posledního,krvavý katar.Léky,nakrmit několik dnů a dnes už zase lítá ve voliéře a je OK.

13.8.2020 14:39
eli22

XXX.XXX.58.41

alfonzo napsal(a):
Tak to je škoda,bydlím kousek od Vás 250 km.Jinak vždy v tomto směru jak jde o zvířata pomáhám zdarma a kdykoli 24 hodin denně.Dejte ji zachladit,třeba se někdo najde ,kdo do ní koukne,třeba holubář,který kuchá holoubata,je potřeba vyndat obsah břišní dutiny bez velkého poškození a pak už hledáte orgán po orgánu.
Celá akce na pár minut.Oškubněte jí peří na hlavě,krevní sraženinu-modřinu vidíte přes kůži.Papoušek vyhubne velice rychle otázka pár dnů.Příčinou nemusejí být vždy červi.Nedavno jsem zachránil kamarádovi alexandru velkou ,také hubená,už mlela z posledního,krvavý katar.Léky,nakrmit několik dnů a dnes už zase lítá ve voliéře a je OK.

Ono ne každý je psychicky schopný to udělat. Přeci jen má k papouškovi dlouholetý vztah. Já bych to taky nedokázala, ale cizího bych asi dala a myslím taky něco vypozorovala, ale z mého chovu to nedokážu. No každý to má jijnak.

alfonzo

13.8.2020 15:28
alfonzo

XXX.XXX.0.243

eli22
Rozumím,ale jsme na tom svým způsobem stejně,pocházím ze samoty,všude zvířata k sežrání,také jsem je choval,ale nikdy svoje nezabil,musel to udělat táta.Byl jsem u toho,zvěřina také byla,táta byl myslivec,vše jsem zkoumal,ale nedělal,nemohl bych zabít a sníst své miláčky.Nyní bydlím jinde,nic na konzum nechovám,zabiju tak ještě tak kapra a to je vše.
Jenže pitvat své svěřence jsem se naučil již dávno od pomocné ruky ,veterinární techničky,uměla to mnohem lépe,ale co zvládnu,to zatím stačí,přišel jsem na spoustu věcí.Víte,není to o tom něco hodit do kotle a přemýšlet co a proč,který bude další a mít nervy na pochodu.Otevřu,pokud přijdu na příčinu,může být individuální a mám svým způsobem klid na duši,že ostatní jsou zdraví,prostě příčina úhynu se týkala jen jednoho.Nejsem otrlý,zvířata chovám od mala,mám k nim vztah,nějaký den mě to trápí,ale to je prostě život.

13.8.2020 15:35
eli22

XXX.XXX.58.41

alfonzo napsal(a):
eli22
Rozumím,ale jsme na tom svým způsobem stejně,pocházím ze samoty,všude zvířata k sežrání,také jsem je choval,ale nikdy svoje nezabil,musel to udělat táta.Byl jsem u toho,zvěřina také byla,táta byl myslivec,vše jsem zkoumal,ale nedělal,nemohl bych zabít a sníst své miláčky.Nyní bydlím jinde,nic na konzum nechovám,zabiju tak ještě tak kapra a to je vše.
Jenže pitvat své svěřence jsem se naučil již dávno od pomocné ruky ,veterinární techničky,uměla to mnohem lépe,ale co zvládnu,to zatím stačí,přišel jsem na spoustu věcí.Víte,není to o tom něco hodit do kotle a přemýšlet co a proč,který bude další a mít nervy na pochodu.Otevřu,pokud přijdu na příčinu,může být individuální a mám svým způsobem klid na duši,že ostatní jsou zdraví,prostě příčina úhynu se týkala jen jednoho.Nejsem otrlý,zvířata chovám od mala,mám k nim vztah,nějaký den mě to trápí,ale to je prostě život.

Já na to nemám, jak jsem psala psychicky, jen jednou jsem pitvala pagekona samičku a bylo to jak jsem si myslela, zadržená snůška. No ale určitě nepřemýšlím proč, prostě dám na pitvu, nevnímám to jako vyhozené peníze, je to vlastně investice /do budoucna/.

14.8.2020 16:52
vlasi11

XXX.XXX.248.232

Dobrý den,
nevím odkud jste, ale pitvu udělá Krajská veterinární správa. Základní cena někde kolem 400,- Další příplatky jsou na bakterie....., ale na tom se přímo domluvíte. J8 jsem dával na pitvu do Hradce Králové a naprostá spokojenost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík