Zebřičky zahnízdily - prosím o pomoc radou

Zebřička pestrá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2020 09:54
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Dobrý den, prosím o radu,
před 3 týdny jsem koupil dva páry zebřiček a jeden pár amadin na burze. Snažím se jim poskytnout dobré podmínky pro chov, mají velkou voliéru, kvalitní potravu, zelené krmivo, míchanici, vitamíny, sépiovou kost. apod. Podotýkám, že jsou ještě poměrně mladé, letošní odchov. Ptáci spolu vychází, ihned udělaly dva páry a vše probíhá bez konfliktu.
Aby se ptáci cítili dobře, nabídl jsem jim i jedno otevřené hnízko a jednu budku. No a teď: Nabídl jsem jim i materiál na hnízdo (jemnou slámu, jemný papír, rozpletené lýko) a oni si toho nevšímali. Tak jsem jim to naházel do otevřehého hnízda (i z dúvodu hygieny, protože na to stále káleli). Oni si to následně upravili a oblíbili. Ve třech tam spolu spávali. Poté se najednou objevilo vejce v nevystlané budce, kde leželo na dřevěné podlážce. Hned jsem jim udělal hnízdo tedy i v budce, problém je, že se tam střídají oba páry zebřiček a v podstatě v budce sedí všichni. No a aby toho nebylo málo, v otevřeném hnízdě se objevilo dnes další vejce (po cca 2 dnech). Tedy zebřičky kladou vejce kde se jim zachce, sedí na tom všichni. Vládne mi tady prostě anarchie
Poraďte mi prosím jak mám teď dál postupovat. Protože kdyby se náhodou vylíhli mladí, je mi jasné jak to dopadne.
Předem díky za rady.
Laďa

25.8.2020 10:58
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

pokud byli ptáci mladí, tak proč jim dáváte budku a materiál na hnízdění? Zebry sice dospívají brzy, ale je lepší je nechat hnízdit až jsou dospělejší.

25.8.2020 11:18
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Chyba začátečníka, nemají již černý zobák, jsou vybarvené, ale uznávám, že jsem to asi uspěchal. Co tedy teď, mám hnízdo i vejce odstranit aby se tak mladé nevyčerpávaly, popř. co byste doporučil. Od kdy jim mám hnízdění umožnit??

25.8.2020 12:12
eli22

XXX.XXX.58.41

Tak za prvé jsou mladé, ale hlavně dva páry Vám nebudou dělat dobrotu, buď jeden nebo tři.

alfonzo

25.8.2020 12:33
alfonzo

XXX.XXX.0.243

ladabiel
Dobrý den,už to nechte tak jak to je,pokud se zebřičky snesou,tak společně vychovají i mladé.Možná máte špatný pocit z uspěchání,je to příroda.Když jim neposkytnete budku,tak jak jsou pohlavně vyspělé začnou snášet klidně do krmítka a i tam dokáží zdárně odchovat madé.
Popište jak jste páry sestavoval,kde jste koupil samce a samice,ale prosím do podrobna?Pak vám něco k tomu napíši,přivedla mě k tomu pani eli22 o sestavě více párů zebřiček,děkuji.

25.8.2020 13:23
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Děkuji velice za radu. Zebřičky jsem koupil všechny v Přerově. Samečky, poměrně velké, prodávající (jediné co o něm vím, že byl ze Slovenska), říkal, že výstavní, od zcela jiného kupujícího (aby bylo zabráněno příbuzenskému křížení) jsem koupil samičky, ty jsou poměrně menší. Dále tam jsou amadiny Gouldové (pár), což mě bylo ujištěno, že ničemu nevadí, ty jsou zcela nekonfliktní. Zebřičky spávají klidně po třech v jednom hnízdě (jeden sameček a obě samičky), snášejí se dobře, pouze jedna samička občas prožene druhou samičku, ale od zahnízdění to již neudělala a do hnízda lezou všechny zebřičky. Voliéru jsem asi neudělal moc dobře, protože je spíše na výšku, ale to je v řešení a pořídím pravděpodobně spíše na šířku, ale až po zahnízdění. Jinak,. včera jsem jim dal rukolu a jako zelené krmení a až mě překvalipy kolik toho sezobaly.

alfonzo

25.8.2020 14:48
alfonzo

XXX.XXX.0.243

ladabiel
Dobrý den,možná máte štěstí,samice mohou být tedy sestry,když jsou od jednoho chovatele.
Vždy se tradovalo,jak píše pani eli22.Někdy před více než třiceti lety jsem pořídil zebřičky,jen tak pro srandu a radost z jejich cvrlikání od jednoho chovatele od Jičína ,samičky sestry,samce různě na trhu.Byly v jedné malé voliérce 125x120x50 čtyři páry.Kdekoli jsem se zmínil,tak všichni,že to nepůjde,šlo a perfekt,samice se dobře snášely a neničily hnízda.Samci také vše OK ,ač byli nepříbuzní.Odchovů hodně,prodáno.
Jako zkoumavý člověk jsem opět koupil další zebřičky,ale samice každou jinde,dal do stejně velké voliéry pohromadě opět čtyři páry,masakr,odchovy téměř žádné.Z těchto,které se bily a ničily sousední hnízda jsem oddělil pár a nechal hnízdit samostatně.Nechal od nich z odchovu čtyři samice sestry a doplnil cizími samci.Opět dány do stejně velké voliérky jako ty první čtyři původní páry a mezi samicemi pohoda,opět početné odchovy.Asi to do sebe něco má,samice sestry.

25.8.2020 16:45
eli22

XXX.XXX.58.41

alfonzo napsal(a):
ladabiel
Dobrý den,už to nechte tak jak to je,pokud se zebřičky snesou,tak společně vychovají i mladé.Možná máte špatný pocit z uspěchání,je to příroda.Když jim neposkytnete budku,tak jak jsou pohlavně vyspělé začnou snášet klidně do krmítka a i tam dokáží zdárně odchovat madé.
Popište jak jste páry sestavoval,kde jste koupil samce a samice,ale prosím do podrobna?Pak vám něco k tomu napíši,přivedla mě k tomu pani eli22 o sestavě více párů zebřiček,děkuji.

Já měla jeden pár astrildů rákosních. Pravidelné odchovy. Potom dva páry, 2 roky ani ň. Tři páry - pravidelné ochovy. Teď opět jen dva páry a zase ani ň. Respektive vajec, že bych je mohla smažit, ale nic z toho.

26.8.2020 18:52
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Díky za rady, budku jsem odstranil a vejce jsem umístil k ostatním do hnízda, kam nakladla samice vejce (dnes se objevilo třetí. Mám radost, že jí hodně zeleného i míchanice, takže doufám, že je to moc nevyčerpá. Samička už nasedla a na vejcích sedí, co mě ale spíše překvapuje, že jsem v noci viděl v hnízdě s vejcem sedět tři zebřičky, včetně samičky. Jak jsem psal, je to taková komunitní snůška a panuje mě tady nějak anarchie... Jinak podávám i Roboran v nižších dávkách, aby měly dost vitamínů.

alfonzo

26.8.2020 22:18
alfonzo

XXX.XXX.0.243

ladabiel

Nějak to nechápu,chcete pomoc a vedete si svou.To jako myslíte,že oba páry budou hnízdit v jednom hnízdě?Když už je poskytnuta možnost jedněm,musíte i druhým,nebo je dát jinam.Zebřičkám se dávají od nepaměti budky,vyhnízdějí i v kanářím hnízdě.ale často vyskočí mládě,ustydne na dně klece,nebo voliéry a uhyne.Dokáží si i sami postavit hnízdo,ale není otevřené jako kanáří.Dejte možnost hnízdit i druhému páru ,jinak hrozí,že mláďata vyházejí,nebo pod ně budou podnášet vajíčka,děláte nesmyslnné věci,nemá to žádnou logiku.Když se toto hnízdění nepovede,dejte oběma párům budky,zavěste do stejné výšky.Jak už chtějí hnízdit,tak jim tu možnost poskytněte,bez budek budou snášet někam do misky,nebo rohu voliérky.

27.8.2020 10:40
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Ne, jen jsem to špatně pochopil, jsem velice rád za Vaše rady. Šlo mi spíš o to, že budka zůstala zcela nevyužitá a válelo se v ní vejce, které tam jako první nakladla samička a dále si jej nikdo nevšímal, ač jsem ihned v budce i zavěšeném místě udělal hnízda). Pouze jsem chtěl zamezit tomu, aby kladly vejce na různá místa. Jak jsem kupoval ve zverimexu krmivo, tak mi poradili, abych jim dal hnízdo i budku a oni si vyberou, takže proto ta chyba. Jsem začátečník, a snažím se na to jít logicky, což je asi chyba Tedy situace je taková, dnes se objevilo v zavěšeném hnízdě další vejce, samička na něm poctivě sedí, na noc si k ní přllehne i sameček a druhá samička. Abych to tedy opět špatně nepochopil: budka příjde ihned zpět, mám jim do ní dát materiál na stavbu hnízda??Minule jsem ji jej dal na dno klece a oni si toho nevšímali, pouze nakladli vejce do prázdné budky, proto jsem jim rychle vytvořil hnízdo jak v budce, tak v zavěšeném hnízdě, kladli ale dál již do zavěšeného hnízda. Velice Vás tedy prosím ještě jednou o rady a trpělivost a předem děkuji.

27.8.2020 11:25
eli22

XXX.XXX.58.42

kovosrot napsal(a):
Ne, jen jsem to špatně pochopil, jsem velice rád za Vaše rady. Šlo mi spíš o to, že budka zůstala zcela nevyužitá a válelo se v ní vejce, které tam jako první nakladla samička a dále si jej nikdo nevšímal, ač jsem ihned v budce i zavěšeném místě udělal hnízda). Pouze jsem chtěl zamezit tomu, aby kladly vejce na různá místa. Jak jsem kupoval ve zverimexu krmivo, tak mi poradili, abych jim dal hnízdo i budku a oni si vyberou, takže proto ta chyba. Jsem začátečník, a snažím se na to jít logicky, což je asi chyba Tedy situace je taková, dnes se objevilo v zavěšeném hnízdě další vejce, samička na něm poctivě sedí, na noc si k ní přllehne i sameček a druhá samička. Abych to tedy opět špatně nepochopil: budka příjde ihned zpět, mám jim do ní dát materiál na stavbu hnízda??Minule jsem ji jej dal na dno klece a oni si toho nevšímali, pouze nakladli vejce do prázdné budky, proto jsem jim rychle vytvořil hnízdo jak v budce, tak v zavěšeném hnízdě, kladli ale dál již do zavěšeného hnízda. Velice Vás tedy prosím ještě jednou o rady a trpělivost a předem děkuji.

Takhle to fakt fungovat nebude. Nic z vajíček nebude.

27.8.2020 16:07
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Taky to tuším, nechám tomu průběh, ale jsem také skeptik. Spíš bych se chtěl poučit z chyb co jsem udělal. První tuším, že byla, že jsem nechzal zahnízdit tak mladé ptáky

27.8.2020 16:09
eli22

XXX.XXX.58.42

kovosrot napsal(a):
Taky to tuším, nechám tomu průběh, ale jsem také skeptik. Spíš bych se chtěl poučit z chyb co jsem udělal. První tuším, že byla, že jsem nechzal zahnízdit tak mladé ptáky

Ale dva páry vám NIKDY nebudou dělat dobrotu, chápete!!? Pořiďte ještě jeden, vemte jim všechny budky a boudy a na jaře vraťte.

27.8.2020 17:25
kovosrot

XXX.XXX.108.97

Dobře, díky velice za radu, udělám to tak.

alfonzo

28.8.2020 08:40
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,
nesejde na tom,kolik bude párů.ale jak se k sobě chovají.Zde to vypadá,že k sobě ladějí,nesnesly by se v jednom hnízdě,vše by navzájem ničily.V tom hnízdečku to bývá u zeber problém,jak jsem psal výše.Dejte jim dvě budky,pokud možno zavěsit do stejné výšky co nejdále od sebe.Když už mají snahu hnízdit,budou snášet stále kamkoli,je to téměř stejné,když udělají odchovy.Něco o zebrách vím,choval jsem je s přestávkami v průběhu padesáti let.Vždy záleží na každém jedinci ve společné ubykaci.Vám se dle všeho snášejí dobře,jen potřebují každý pár svoji budku.Dejte budky,stelivo a budou sedět oba páry zvlášť.Nemusím mít pravdu,ale tu v tomto směru zde nemá nikdo,jen příroda to zařídí po svém,jsme jen pozorovatelé.A z vašich příspěvků to vypadá,že soužití ve voliérce je dobré,tak by mohl být i zdárný odchov,ale záruku nikdo nedá.

28.8.2020 10:04
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

Existuje klub, kde si prečítate o ich chove http://www.zebricky-klub.cz/

28.8.2020 10:30
eli22

XXX.XXX.58.42

vmakovicky napsal(a):
Existuje klub, kde si prečítate o ich chove http://www.zebricky-klub.cz/

Tak jsem na to mrkla, tam dokonce doporučují chovat jen po páru /ochovávat/. S tím bych i souhlasila, to se mi také nejlépe osvědčilo. Ale i tři páry mi ve velké voliéře fungovaly. Dva páry nikoli.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2020 11:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

eli22 napsal(a):
Tak jsem na to mrkla, tam dokonce doporučují chovat jen po páru /ochovávat/. S tím bych i souhlasila, to se mi také nejlépe osvědčilo. Ale i tři páry mi ve velké voliéře fungovaly. Dva páry nikoli.

No je třeba rozlišovat zájmový chov a chov "sportovní " pokud chcete něčeho dosáhnout určitě jen po páru kdy máte přehled o všem ...pokud je to jen hobby chov klidně i po více párech když se navzájem snášejí 😉

28.8.2020 12:12
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

eli22 napsal(a):

Len on nepíše aká veľká je tá voliéra a možno je to len väčšia klietka. Tiež neviem načo tam má ešte pár amadín Gouldovej, ktoré pri zebričkách sú pokiaľ by mali záujem o hniezdnu búdku napádané dominantnými zebričkami.

29.8.2020 12:51
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

zebrám není nutné dávat budky, umí si postavit hnízdo samy. Stačí nějaká hustější větvička a dostatek steliva. Já roky používám větvičku trnky. Co se týká dospělosti, tak asi před 50 lety mi zahnízdil mladý sameček ještě s černým zobákem a dvěma černými pírky na prsou s dvouroční samičkou venku. Měli voliéru tak asi 2x2km. Před vylétnutím dokonce postavil nové spací hnízdo pro mladé na smrku asi 4 metry vysoko. Předtím udělal hnízdo metr nad zemí ve starém plotu. Také jsem si kdysi koupil pěkného samečka, ale to byl jen stavitel hnízd-Postavil jich asi 9 všech možných tvarů a dokonce zastlal v budce neofému v budce. Podle mne je dost velká chyba dělat klec do výšky. Lepší je delší než do vysoka. Nemají dost soukromí a navíc není potřeba do nich hustit vitamíny nebo míchanici. Tu dávám až když mají v budce mladé. nekupoval bych jim ani rukolu. Ptačinec žabinec, listy pampelišky a všechna možná semena z okolí, jim bohatě postačí.

29.8.2020 13:02
eli22

XXX.XXX.58.42

corvuscorax napsal(a):
zebrám není nutné dávat budky, umí si postavit hnízdo samy. Stačí nějaká hustější větvička a dostatek steliva. Já roky používám větvičku trnky. Co se týká dospělosti, tak asi před 50 lety mi zahnízdil mladý sameček ještě s černým zobákem a dvěma černými pírky na prsou s dvouroční samičkou venku. Měli voliéru tak asi 2x2km. Před vylétnutím dokonce postavil nové spací hnízdo pro mladé na smrku asi 4 metry vysoko. Předtím udělal hnízdo metr nad zemí ve starém plotu. Také jsem si kdysi koupil pěkného samečka, ale to byl jen stavitel hnízd-Postavil jich asi 9 všech možných tvarů a dokonce zastlal v budce neofému v budce. Podle mne je dost velká chyba dělat klec do výšky. Lepší je delší než do vysoka. Nemají dost soukromí a navíc není potřeba do nich hustit vitamíny nebo míchanici. Tu dávám až když mají v budce mladé. nekupoval bych jim ani rukolu. Ptačinec žabinec, listy pampelišky a všechna možná semena z okolí, jim bohatě postačí.

Tak to byla pěkná voliéra, velikostně určitě dostačující.

10.11.2020 00:55
Birdsong

XXX.XXX.71.4

Respektujte prosím živé tvory jako takové...Nevnucujte jim "lidské"chovatelské zvyklosti...Jednu budku musí mít ptáci navíc!!!To se týká zebřiček i ary vojenského,např...Dodržujte striktně zásadu kvantitu krmení vůči fázi páŕení...To je alfa-omega úspěchu.Konfliktní jedince /nesnáśenlivé/vyřazujte bez milosti z chovu,mají za následek příčinu uzurpace celé klece...Nerušte ptáky při hnízdění,upusťte od stupidních "nutných" kontrol hnízd,ptáci ví lépe než chovatel co mají dělat...Neobvyklé jednání ptáků může být způsobeno novými podmínkami /novou klecí např./nebo stejným druhem ale s rozdílnou mentalitou-dominující kus si dělá právo na obě samičky apod.Překrmení ptáci mají utlumenou pohlavní aktivitu a nemají o hnízdění zájem,podávejte B-komplex a heřmánkový ćaj...Často pomůže rozdělení párů po jednom páru ,nebo oddělení pohlaví asi na 10 dní aby si odpočinuli...Problémem jsou vaši ptáci,jiný chovatel má jiné jedince s jinou mentalitou,proto nelze pušalizovat ani vědomosti z odborné literatury.Moje amady fidźijské nerespektují nikoho a nic,proto bych je nedoporučoval každému ...Jejich svérázné jednání musí chovatel regulovat svými zkušenostmi...Proto ale ptáky chováme,nebo ne? Řimák

Přidejte reakci

Přidat smajlík