Andulky Příbram

Prodám Andulku vlnkovanou - Loňské kroužkované andulky z celoroční venkovní...
250 Kč
Můžete mi někdo srozumitelně vysvětlit tu vazbu na pohlaví u skořicové mutace?
Na webu čtu:"Skořicový faktor se dědí podle pohlaví. Jenom u samečků se objevuje skořicová, samičky mohou faktor pro tuto barvu zdědit, ale samy tak nikdy zbarveny nebudou." Je to pravda? Kdy se pozná ve snůšce, které mládě má skořicovou mutaci a tedy se jedná o samce?
Chci si koupit ručně dokrmenou andulku, ale chci mít 100% samce a klidně si připlatím. Chci modrobílého, pokud je to možné napište mi, u jakých případně variant je skořicová mutace v modrobílé možná. Myslím... mají ji i straky, opalíni? Už docela dost dlouho brousím po webu a jsem z toho čím dál zmatenější. Zatím jsem vždycky kupovala andulku podle barvy ozobí a modlila se, aby to bylo správně, ale ted chci jistotu, pokud to jde. Minulou andulku jsem měla 13 let, samce a bylo to super. Předtím jsem trefila samici a ta byla dost náladová.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Před pár lety jsme měla 2x chovnou samici skořici a potomky měly obě mix - kluky i holky.
jinak ke skořici vycházím z:
Skořicové
Skořicová kresba se může vyskytovat u všech barev andulek. Takoví ptáci mají místo „klasického“ černého vlnkování skořicově hnědé. Základní barva je zředěná, takže působí světleji – proto nezřídka vznikají spory, zda je skořicová andulka světle nebo tmavě modrá a podobně. Není žádným problémem skořicové ptáky udržet a zdokonalovat ve výstavním typu, proto bývají na výstavách hojně zastoupeni. Jelikož však málokdo páruje dva skořicové společně a dědičnost této vlastnosti je vázána na pohlaví, převažují skořicové samice nad skořicovými samci.
Dříve byli nežádoucí perloví skořicoví ptáci, u nichž v zelené řadě základní barva hodně zežloutne a v modré řadě zbělá, dnes už se zhusta vystavují. Skořicoví ptáci mívají kvalitnější peří než normální, ale snižují kontrastnost barev, takže kupříkladu strakám – jak dominantním, tak i recesivním – na vzhledu nepřidají. Skořicová kresba naopak velmi sluší fialovým ptákům, kterým někdy dodá zajímavý růžový nádech.
Příklady párování
skořicová×skořicová: 100 % skořicových
-----------------------------------------------------------------------
skořicová×normální:
samci normální / skoř.
samice skořicové
normální / skoř.×normální:
25 % samci normální / skoř.
25 % samci normální
25 % samice normální
25 % samice skořicové
normální / skoř.×skořicová:
25 % samci normální / skoř.
25 % samci skořicoví
25 % samice normální
25 % samice skořicové
normální×skořicová:
samci normální / skoř.
samice normální
strnecka
napsal(a):
No právě, jinde je zase psáno:"Jde o recesivní mutaci vázanou na pohlavní chromozom, tudíž pokud jsou oba rodiče „normální“, musí být nositelem vlohy sameček a projevit se tak může pouze u jeho dcer. Podobně je tomu u opalínů. " Tak jsem z toho vážně jelen.
Je to mutace recesivní vázaná na pohlaví, takže jejím nositem je samec, který je skořicový, nebo tzv. na skořici štěpitelný a matka může být v podstatě jakákoli a nemá na tuto vlohu vliv, ale skořicové budou pouze dcery. Jestliže jsou skořicoví oba rodiče, tak potomstvo je stejné a jestliže je matka skořicová a otec na skořici je než štěpitelný, pak je možné odchovat i samce v této mutaci, ale jen část a to se velmi mění v jednotlivých hnízdech. Jestliže je skořicová pouze samice a samec ani neštěpí,tak se tato mutace u potomstva na první pohled neprojeví ,ale mláďata samčího pohlaví budou na tuto mutaci všichni štěpitelní. Tato mutace existuje v podstatě ve všech barvách a je často zkombinována s dalšími mutacemi, takže máte velký výběr. Mláďata již v budce prvních několik dní mají téměř červené oči, které postupně ztmavnou. Skořice ovlivňuje nejvíce melanin, což je černá barva,kterou zastavuje při jejím vývoji ve fázi hnědé a to je velmi typické pro tyto ptáky. Má samozřejmě částečný vliv i na další barvy. Je to na dlouhé povídání a těžko to vysvětlit jednou větou, aby to bylo snadno pochopitelné.
Aha, aha. Moje otázka je: Dá se sestavit pár, u něhož se podle genetické "skořicovosti" dá říct, že například všichni samci ze snůšky budou skořicoví, zatímco všechny samice neskořicové? Mám na mysli vizuální vzhled, nikoli pouze skrytou skořici, kdy je jinak pták vzhledově "normální". Čili říct, že pokud mám ve snůšce například 3 skořicové ptáky, že jsou to všechno 100 % samci a zbývající neskořicoví že jsou 100 % samice? Kdy se dá poznat, zda jde o skořicové zbarvení?
strnecka
napsal(a):
Aha, aha. Moje otázka je: Dá se sestavit pár, u něhož se podle genetické "skořicovosti" dá říct, že například všichni samci ze snůšky budou skořicoví, zatímco všechny samice neskořicové? Mám na mysli vizuální vzhled, nikoli pouze skrytou skořici, kdy je jinak pták vzhledově "normální". Čili říct, že pokud mám ve snůšce například 3 skořicové ptáky, že jsou to všechno 100 % samci a zbývající neskořicoví že jsou 100 % samice? Kdy se dá poznat, zda jde o skořicové zbarvení?
Jak ,bylo napsáno jedná se o kresbu vázanou na pohlaví, tudíž sestavit pár podle Vašich představ nelze, pouze naopak. Skořici poznáte již podle barvy prachového peří .(takže během prvních dnů).
strnecka
napsal(a):
Přečtěte si ještě jednou pozorně můj příspěvek a naleznete odpovědi na vaše otázky . K dodatečné otázce ještě doplním, že samice buď skořicová je, nebo není a nic mezi tím neexistuje , no a samec, pokud je štěpitelný, tak to na něm nepoznáte vizuelně, ale až na mladých. Na dotaz, zda mohou být v hnízdě než mutační samci a samice ne , lze odpovědět, že většinou to bývá obráceně, ale vyjímečně k tomu dojít může , ale pouze z páru štěpitelný samec x skořicová samice.Doufám, že jsem to vysvětlil jednoduše a srozumitelně.