Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.9.2020 07:52
psycho.ta

XXX.XXX.110.2

Dobrý den,

prosím o radu se svým andulákem. Pořídila jsem svému andulákovi kamarádku, aby nebyl tak sám. Oba nijak a v ničem nestrádají. Mají velkou klec, dostatek jídla, pití, hraček i volnost pohybu. Věnuji se jim, jak to jde. I přesto mi přijde, že andulák spokojený není. Jak se to projevuje..po pořízení kamarádky se změnilo jeho chování. Z klidného, i když ne příliš kamarádského, ale zase hravého anduláka, se stala uřvaná bestie, a to doslova. Už si nehraje jako dřív, dokáže však hodiny a hodiny sedět a jen řve. Není to žádný zpěv ani povídání si, je ten nespokojený křik (nazývám ho tetřeví řev), který andulky vydávají, když jim něco vadí, bojí se nebo nejsou spokojené. Tento řev je nejintenzivnější celé dopoledne, pokračuje i odpoledne, i když s klesající intenzitou a utichá až večer, když se setmí.
Dokáži ho uklidnit pouze nějakými dobrotami, které mu nabídku nebo když k němu přijdu a začnu na něj nahlas mluvit nebo mu ukážu deku, že je přikryji v kleci (zkouším novou výchovu). Samičku si samozřejmě namlouvá a toká na ní, ale ona je příliš malá a nemá zájem (jsou jí 2 měsíce), takže si chce hrát. Už nevím co mám dělat, nedokážu vypozorovat v čem je problém, ale přijde mi, že mu něco vadí. Se samičkou si sice dokazují lásku (drbou se, dávají si potravu), ale zároveň mi přijde, že se docela často hádají a klovou po sobě. Andulákovi je zase cca půl roku, takže nějak sexuálně frustrovaný z nezájmu samičky, by taky neměl být. Nemáte někdo prosím zkušenost s podobným chováním a jak ho řešit? Prosím o radu, protože se v naší domácnosti momentálně nedá normálně žít. Ten řev je nesnesitelný. Své andulky mám ráda a ráda bych tento problém eliminovala. Napadlo mě mu koupit zrcátko nebo plastovou atrapu andulky. Měl je kdysi dávno jako mladý, ale dala jsem je pryč, protože se na nich stal závislý a projevoval divné chování (myslel si samozřejmě, že je to jiná andulka). Po odebrání hraček a několika dnech negativního chování a vyčítání však problém zmizel. Napadlo mě, že by třeba v atrapě andulky nebo v zrcátku našel protivníka nebo dalšího kamaráda na povídání si a řev mohl vymizet (stále tam bude samička živá, která eliminuje to, aby se objevilo negativní chování při pohledu do zrcátka či k atrapě).

Děkuji všem za rady a názor. Klidně Vám nahraji jeho křik na web, aby jste si to dokázali představit. Teď jsem akorát chtěla napsat, jak je momentálně klidný, ale jen jsem na to pomyslela, už ho slyším křičet...

3.9.2020 19:08
Mohy

XXX.XXX.246.222

Vemte ho k psychologovi, třeba zjistí kde je problém :D
Ale teď už vážně. Andulce nikdo do hlavy nevidí, proto vám tu někdo těžko poradí co přesně udělat.
Zde jen pár tipů co by teoreticky mohlo vadit:
1) andulák si nárokuje svou klec
2) andulák si nárokuje nějakou oblíbenou hračku
3) Zkuste dát o jedno krmítko navíc
4) Pokud byl andulák ochočený a navyknutý na vás, může z počátku na samičku žárlit, že si vaši pozornost ukořisťuje pro sebe

Nejlepším možným řešením bude ty dva na chvíli oddělit, alespoň zjistíte jestli si vadí navzájem.

Jinak ještě podotknu, že to, že se dvě andulky perou je naprosto normální, samice bývají na samce občas agresivní. Jo a na nějaké atrapy se vykašlete, jsou jen ke škodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík