Mutace andulky po duhových rodičích

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.10.2020 22:30

Zdravím,
poradí prosím někdo s určením mutace u této mladé andulky? (viz foto) Matka duhová s fialovým faktorem, otec duhový se špičatou chocholkou. Z každého hnízda mají 3 nebo 4 krásné duhovky (ať už s chocholkou nebo bez) a jednu takovouto. Teď mám v budce úplně stejnou, jen tentokrát s chocholkou.
Za kvalitu fotek se omlouvám, jsou trochu vybledlé.
Předem děkuji za odpovědi.

4.10.2020 09:29
atobajus

XXX.XXX.195.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zdravím,
poradí prosím někdo s určením mutace u této mladé andulky? (viz foto) Matka duhová s fialovým faktorem, otec duhový se špičatou chocholkou. Z každého hnízda mají 3 nebo 4 krásné duhovky (ať už s chocholkou nebo bez) a jednu takovouto. Teď mám v budce úplně stejnou, jen tentokrát s chocholkou.

Dobrý den. Víte něco o dědičnosti evropské žlutolící mutace? Když totiž spojíte dvě žlutolící s jedním faktorem, pak v odchovu, mimo jiné, bude teoreticky i 25% žlutolících se dvěma žlutolícími faktory, zajímavost je ta, že tyhle andulky mají bílou masku, ač geneticky jsou "víc" žlutolící než ty jednofaktorové, u kterých to jde poznat.

4.10.2020 09:42

atobajus napsal(a):
Dobrý den. Víte něco o dědičnosti evropské žlutolící mutace? Když totiž spojíte dvě žlutolící s jedním faktorem, pak v odchovu, mimo jiné, bude teoreticky i 25% žlutolících se dvěma žlutolícími faktory, zajímavost je ta, že tyhle andulky mají bílou masku, ač geneticky jsou "víc" žlutolící než ty jednofaktorové, u kterých to jde poznat.

Takže se jedná o žlutolící se 2 žlutolícími faktory?

4.10.2020 09:59
atobajus

XXX.XXX.195.189

Takže se jedná o žlutolící se 2 žlutolícími faktory?

Je to jedna z možností, nebo je pak ještě jedna možnost, bude to normální bělolící, ty se ve spojení žlutolící x žlutolící taky vyskytnou a to jsem zapomněl doplnit.

4.10.2020 10:57
JoPe

XXX.XXX.82.6

Zdravím,

Dobrý den, je to fialová žlutolící perlová opalínová,šedokřídlá.

4.10.2020 11:42
atobajus

XXX.XXX.195.189

JoPe napsal(a):
Dobrý den, je to fialová žlutolící perlová opalínová,šedokřídlá.

Příteli, perlová to opravdu nebude, tahle andulka má světlé okraje per, vidět je to krásně na letkách. Šedokřídlá to taky není, to zase prozrazuje tmavě fialová lícní skvrna a sytá základní barva.

4.10.2020 12:50
JoPe

XXX.XXX.82.6

atobajus napsal(a):
Příteli, perlová to opravdu nebude, tahle andulka má světlé okraje per, vidět je to krásně na letkách. Šedokřídlá to taky není, to zase prozrazuje tmavě fialová lícní skvrna a sytá základní barva.

Zdravím, jak by jste jí tedy přesně zařadil vy ?

4.10.2020 15:28
vabl

XXX.XXX.0.251

atobajus napsal(a):

dobrý postřeh

4.10.2020 20:50
5.10.2020 10:31
JoPe

XXX.XXX.82.6

Přikládám ještě fotky rodičů.

Špatně jsem prohlídnul ty první fotky , teď je vidět podle rodičů, že jsou žlutolící opalínové s nějakým zesvětlujícím faktorem.

5.10.2020 15:23
atobajus

XXX.XXX.195.189

JoPe napsal(a):
Zdravím, jak by jste jí tedy přesně zařadil vy ?

Modrá opalinová světlekřídlá, zdá se, že je tam i fialový faktor, ale jestli je žlutolící toť otázka.

6.10.2020 22:21
vabl

XXX.XXX.0.251

Dobrý večer,
předchozí reakce pana Sykory jsou v pořádku, ale s označením "světlekřídlá" souhlasit nemohu. Zajímavý je otec mláděte na které směřoval původní dotaz. Nejedná se o světlekřídlé, ale pravdou je, že se jedná o celkové částečné zesvětlení oproti normální barvě.
Hledal jsem v mém chovu něco v modré řadě, ale k zamyšlení budou stačit fotky mých šedých v kresbě normal, skořice a ... nechám na vašich názorech.

alfonzo

7.10.2020 10:54
alfonzo

XXX.XXX.0.243

vabl
Zdravím Vás,to je sranda kolik lidí nezná barvy obyčejných andul a musíte se do toho vložit jako odborník Vy,ještě,že tu jste a povodíte je za ručičku směrem k poznání obyčejných mutací ptáků.Ať se daří.

7.10.2020 14:53
atobajus

XXX.XXX.195.189

vabl napsal(a):
Dobrý večer,
předchozí reakce pana Sykory jsou v pořádku, ale s označením "světlekřídlá" souhlasit nemohu. Zajímavý je otec mláděte na které směřoval původní dotaz. Nejedná se o světlekřídlé, ale pravdou je, že se jedná o celkové částečné zesvětlení oproti normální barvě.
Hledal jsem v mém chovu něco v modré řadě, ale k zamyšlení budou stačit fotky mých šedých v kresbě normal, skořice a ... nechám na vašich názorech.

Dobrý den. Takže tam taky vidíte u toho mláděte i nažloutlou masku? Já to sváděl na nekvalitní foto nebo na "ohraný" displej telefonu. Tak v tom případě by to mohla být žlutohlavá skořice v opalinu, která to celkově zesvětluje, včetně masky. V tom jsem se tedy spletl, omlouvám se.

7.10.2020 19:16

Ona má opravdu nažloutlou hlavu. Po vylétnutí z budky byla hlava převážně bílá ale teď, po přepeření je poměrně dost nažloutlá.
Ale i tak je andulka celkově taková vybledlejší. Není to prostě fialková se žlutou maskou, ale vybledlá fialková s vybledlou žlutou maskou. Nebo "vybledlá" možná není správný výraz, spíše zesvětlená.

7.10.2020 22:17
vabl

XXX.XXX.0.251

atobajus napsal(a):
Dobrý den. Takže tam taky vidíte u toho mláděte i nažloutlou masku? Já to sváděl na nekvalitní foto nebo na "ohraný" displej telefonu. Tak v tom případě by to mohla být žlutohlavá skořice v opalinu, která to celkově zesvětluje, včetně masky. V tom jsem se tedy spletl, omlouvám se.

Dobrý večer,
Nemáte se za co omlouvat. Tipování z fotek je opravdu mnohdy nepřesné. Proto jsem se telefonicky spojil se zadavatelkou a ta poslala reakci. Slíbila mi poslat nové detailnější foto, které potvrdí nebo vyvrátí žlutou masku.
Že se jedná o opalinovou kresbu vypovídá absence vlnkování „sedla“ (viz první foto – v porovnání vedle – vpravo od ní tmavozelené rovné andulky).

Dále skořicová kresba to není – dal jsem schválně k porovnání skořicovou a tuto … v šedé.

Všimněte si rozdílu především na letkách. Skořicovou kresbu vidíme jako hnědou. Ale pokud to bude sameček, může na skořici štěpit a potom k částečnému ovlivnění k lehce hnědému nádechu letek může dojít. Stejně zbarvené letky má i fialový opalinový sameček na druhé fotce. Rovněž stejně zbarvené letky má i otec – viz fota ze 4. 10.
Snad to mnohým obecně pomůže v rozlišování a vnímání drobných detailů.

Takže žlutohlavá bělokřídlá v modré řadě – nazývaná „duhová“ to není. Ale rozhodně to je pěkná líbivá andulka.

8.10.2020 12:56

8.10.2020 13:04

A takhle vypadala když byla v budce (jen bez té chocholky). Po přepeření jim vždy sežloutne víc hlava, ale trochu nažloutlá je už i v budce.

8.10.2020 13:07

A ještě znovu přikládám fotku rodičů.

8.10.2020 13:24
lupus4

XXX.XXX.205.61

kteří NEjsou duhoví

9.10.2020 22:21
vabl

XXX.XXX.0.251

Dobrý večer,
pokud duhové mají být trojkombinací - žlutohlavé opalinové kresby BĚLOKŘÍDLÉ v modré řadě, kde ty BĚLOKŘÍDLÉ vidíte ?

Ze standardu WBO:

opalinové bělokřídlé světle modré

zadní část, hruď, boky a spodní část syté světle modré barvy a modrý nádech po celé ploše těla včetně V oblasti (sedla nebo pláště) ne méně než 90% od normálního typu co do sytosti a intenzity.

Vlnkování: Na lících, zadní části hlavy a krku nepatrně viditelné na bílém podkladu. Všechny znaky by měly být bez nežádoucího narušení barvy těla.

Křídla:Bílá s minimálním vlnkováním v barvě těla symetricky tvarovaným s opalizujícím efektem.

Primární letky: šedobílé

Bělokřídlé tmavě modré
Jako bělokřídlé světle modré, ale s tmavě modrou barvou těla.
Bělokřídlé mauve (šedomodré)
Jako bělokřídlé světle modré, ale s šedomodrou barvou těla, bez šedých míst.
Bělokřídlé fialové
Jako bělokřídlé světle modré, ale s fialovou barvou těla.

Pro RAINBOW (duhové) rovněž existuje standard WBO

10.10.2020 09:29
atobajus

XXX.XXX.195.189

Dobrý den. Uvádí se i fakt, že kresba u světlekřídlé mutace generaci za generací je méně kvalitní a je výraznější, každý se žene za tzv. duhovou andulkou, ale nikdo nepracuje s tím aby použil a šlechtil i kvalitní výchozí materiál k duhovkám.

K fotkám a andulkám zadavatelky, nevím třeba, jak by vypadala kresba kombinace světlekřídlé a skořicové.

Pár fotek, stažených z netu a kdo ovládá angličtinu, přikládám i odkaz na dokument v PDF.
http://www.bcv.asn.au/uploads/1/0/3/5/10355325/how_to_breed_the_clearwing_budgerigar.pdf

11.11.2020 15:11

Zdravím, tak teď, po měsíci, začala andulka přepeřovat a zatím vypadá moc hezky. :-) Kvalita fotek je strašná, ale snad tam půjde aspoň něco vidět.

Přidejte reakci

Přidat smajlík