vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
mám na Vás jeden dotaz. Uvažuji o pořízení malé okrasné společné voliéry. Protože nemám moc místa k zimování ptáků, chtěla bych se zeptat, jak bych měla řešit zálet, při případné nepřízni počasí, popřípadě jaké druhy by se do takové menší venkovní voliéry hodili.
Plánuji do ní pořídit jeden pár nějakých papoušků (napadly mě neofémy tyrkysové nebo Bourci), dále pak pár holoubků diamantových, křepelek čínských a tři až čtyři páry nějaké drobotiny.
Názory na zimní pobyt drobotiny venku se značně různí. Doporučované hýly mexické jsem již měla a pro plachost, srovnatelnou s evropským ptactvem, jsem je dala pryč. Zmiňované evropské ptactvo se mi též líbí, ale jsou zde problémy s úřady, neboť jsou to zákonem chránění živočichové. Poradili byste mi, jakou drobotinu?
Případně jeden, dva páry bych zimovat mohla. Líbí se mi astrildi bělolící a amadiny páskované, ale dočetla jsem se, že jsou vůči jiným astrildům agresivní a není prý vhodné je umisťovat do společnosti jiných druhů. Při nejhorším tam dám rýžovníky, s těmi už nějaké zkušenosti mám a kanárky, protože těmi to nikdy nezkazím. Zebřičky se mi sice líbí, ale do společné voliéry se moc nehodí, protože jsou hašteřivé a zvědavé a občas i obtěžují ostatní ptačí obyvatele. Také se mi líbí panenky, hlavně panenka hnědoprsá a muškátová.
Chtěla bych se zeptat, jak náročný je jejich chov, případně jestli mohou být venku ve společné voliéře. Nikdy jsem je nechovala a mnoho dostupných zdrojů o nich není. Tak i na zkušenosti se zmíněnými astrildy bych se Vás ráda zeptala.
Předem děkuji za všechny Vaše názory a odpovědi.
Vlaštovko,vlaštovko na zimu odlétáte na jih a rýžovníky by jste nechala venku.To je ,ale hloupý experiment.To stejné s astrildy.!Přes léto voliéra a pod 10 " asrtildi domu do bednovky a rejžáci při 5.Pokud jste soudná a není Vám líto ptáky mučit dokud nepadnou. Určitě se tady najde pár zarůčených"chovatelů",kteří Vás v takové hlouposti podpoří.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
A co holoubci diamantoví? To by možná šlo? Už jsem na vlastní oči viděla chovatele, který je choval společně se křepelkami čínskými, neměl kde zimovat a přesto byli ptáci zdraví a v pohodě. Stejně tak měl celoročně venku andulky, korely, alexandry malé, penanty, neofémy a další. To s těmi astrildy máte asi pravdu. Rýžovníky jsem kdysi měla venku jen přes léto a na podzim jsme je stěhovali do sklepa. A jak je to s tou páskovanou? Je skutečně k ostatním ptákům agresivní? A jaké zkušenosti máte s cereskami? Mohly by být venku od jara do podzimu s ostatními astrildy.
Zdravím. Afrika prostě nechce experimenty s teplotou. Austrálii mám venku cely rok. Né guldy! Mám latami, kouřáky pastel ,čapkače ,atd. Letos měla žena rudokrky,guldy,forbesky,motýlky,zlatoprsky,rákosáky,vlnkovaný,kubánky,APČ venku za polykarbonem, jako již kolikrát a stejně jí několik ptáků díky teplotam přes den 30 a v noci 10 padlo.
APT nevím jak se chovají nemáme je.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
stehlíci jsou nádherní ptáci, sama je mám moc ráda. Hlavně kvůli tomu jejich "štydlikání." Stejně tak hýlové jsou skvostní. Ale je tady jeden zásadní problém. Ten problém vůbec nesouvisí s teplotou. I když u stehlíků polovina odlétá, není problém je nechat v zimě ve venkovní voliéře. Problém je spíš s tím, že jsou to chránění ptáci a potřebujete zvláštní povolení k jejich chovu. Zde přikládám jeden odkaz na starší článek, který na Ifauně vyšel. Týká se právě chovu evropského ptactva.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7268/chov-evropskeho-ptactva-a-zakon/
Já jsem se už možná rozhodla, co do té voliéry dám.
Chtěla bych zde mít: 1,1 tyrkysák, 1,1 holoubek diamantový, 1,1 křepelka čínská, 1,1 rýžovník, 1,1 panenka hnědoprsá, 1,1 cereska a 1,1 astrild bělolící, rákosní, nebo pásovník dlouhoocasý.
A sice s tím, že astrildi budou venku od května do října (samozřejmě podle počasí) a zbytek (tj. tyrkysáci, holoubci a křepelky), budou venku celoročně. V případě tyrkysáků prý není problém, křepelky také zase až tak netrpí, protože se slepičky v zimě zbytečně nevynášejí, ale mám dotaz na holoubky, protože nevím, jestli mohou být venku celoročně. Někdo to tak dělá a nemá za celou dobu žádné úhyny, někdo to naopak vůbec nedoporučuje, protože s tím má špatné zkušenosti. Tak bych se tu chtěla zeptat, jak jste na tom vy.
To s těmi astrildy venku jste mě docela vyvedl z míry. Já bych například guldy vůbec ven nedávala. Jedině v letních měsících. To se nedivím, že to někteří nesnesli. Ve dne 30 a v noci 10 °C. Prudké kolísání teplot je ze všeho nejhorší.
Já osobně považuji amadinu Gouldové za typicky panelákový druh. Někdo dává mladé v létě do venkovní voliéry jako do proletovačky, aby zesílila, ale ty teploty by se měly hlídat, obzvláště u takto choulostivých druhů.