Samice amazoňana modročelého - je plodná?

Amazoňan modročelý
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.10.2020 21:35
radim gaborik

XXX.XXX.50.160

Dobrý den,
existuje nějaké vyšetření jestli je samička plodná? Má 10 let, měla 3 samce s každým měla 3 vajíčka a vždy plonková.
Děkuji za radu.

14.10.2020 00:13
maxa

XXX.XXX.125.165

Nemusel jste se trefit do stejného poddruhu a každý měl jiný tok nebo špatné krmení a samička je zatučnělá.Těch možností je více.

14.10.2020 13:17
zdendik10

XXX.XXX.37.21

Možná se nepodařilo pařeni důvodů je více dal bych jim do rohu voliery bydla ve tvaru X aby se samice a samce lépe udrželi a do vaječné směsi bych od února přidával nastrouhaný celer a mrkev u mne se to osvědčilo

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2020 14:04

radim gaborik napsal(a):
Dobrý den,
existuje nějaké vyšetření jestli je samička plodná? Má 10 let, měla 3 samce s každým měla 3 vajíčka a vždy plonková.
Děkuji za radu.

Tak pokud by nebyla plodná, nejspíš by ani nesnášela. Nebo aspoň moc případů neznám, kdy by to byla chyba u samice, i když nesla.

Pářit jste je někdy viděl? a úspěšně? nebo třeba samice moc dominantní a prostě na sebe samce nepustí ?

14.10.2020 14:35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak pokud by nebyla plodná, nejspíš by ani nesnášela. Nebo aspoň moc případů neznám, kdy by to byla chyba u samice, i když nesla.

Pářit jste je někdy viděl? a úspěšně? nebo třeba samice moc dominantní a prostě na sebe samce nepustí ?

Tak pokud by nebyla plodná, nejspíš by ani nesnášela. Nebo aspoň moc případů neznám, kdy by to byla chyba u samice, i když nesla..... Zdravím Vás,mohl/a by jste tuto teorii více rozvést ?

alfonzo

14.10.2020 14:40
alfonzo

XXX.XXX.0.243

pommovi
Ještě by ta neplodnost mohla být dědičná,jako spousta dalších vloh u živých tvorů.

14.10.2020 14:48

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak pokud by nebyla plodná, nejspíš by ani nesnášela. Nebo aspoň moc případů neznám, kdy by to byla chyba u samice, i když nesla..... Zdravím Vás,mohl/a by jste tuto teorii více rozvést ?

Pokud se samici netvoří vajíčka (žloutek vhodný ke spojení se spermií), tak vejce ve většině případů ani nesnese (kolik vajec jen s bílkem jste někdo už viděl?) . Je to podobné jako u žen, kdy dojde k přechodu a přestanou menstruovat (MS je vlastně následek vajíčka, které nebylo oplodněno).

Aspoň z mé zkušenosti měla neoplozená vejce buď single samice či pár, kdy samec nebyl schopen dokončit pojímání /nebyl plodný. A s jiným samcem ty odchovy byly. Mám teď takového anduláka - pojímá, ale evidentně bez potomků. Ale partner je to fajn, takže mu andulka líhnula cizí děti. Pak jsem o ni přišla a teď chodí aspoň krmit mladé jinému páru. Prostě takový "chůvák".

Nevím, zda by něco poznal veterinář na samici. To pomůže spíš spermiogram u samce. Ale i kdyby byl plodný a samice ho nenechala dokončit páření, bude to k ničemu. Bohužel.

Jako stát se to může, že by byl problém u ní, ale nezdá se mi, že by nesla a se 3 samci nic. Leda by měla nějaké genetické zatížení, kdy se třeba mládě přestane vyvíjet v určitém věku. Ale o tom zadavatel nepíše, že by ve vejcích byly zárodky. . Měla jsem už i pár, kde docházelo k páření, ale březí samice nezůstala. Oba s jiným partnerem odchov pak měli. Takže tam si prostě nesedly ty geny.

14.10.2020 14:51

alfonzo napsal(a):
pommovi
Ještě by ta neplodnost mohla být dědičná,jako spousta dalších vloh u živých tvorů.

A kolik jste takových tvorů doma dosud měl? Já se přiznám, že za cca 23 let chovu od hlodavců, přes drůbež až po papoušky se mi to teda ještě nestalo. I když tím netvrdím, že se to stát nemůže. Ale zas tak rozšířené mi to nepřijde...hlavně pokud je tam neplodnost, už se to většinou nezdědí, protože ten jeden z rodičů je sám o sobě neplodný. Tak není možnost, jak to předat. Něco jiného je vloha pro menší počet mladých. Tam tom opravdu funguje, což jsem si sama párkrát už ověřila.

alfonzo

14.10.2020 15:07
alfonzo

XXX.XXX.0.243

pommovi
Jen jsem si dloubnul,neplodnost nemůže být dědičná,neznám jediný důvod proč by samice nesnesla neoplodněné vejce.I když se to často stává u velkých papoušků,když nejsou v páru,tak nesnášejí,jako třeba obyčejní australští papoušci,kteří snesou i do misky s krmením a sedí na vajíčkách.
Jinak važte slova s těmi třiadvaceti lety zkušeností,co nevidět se do vás někdo naveze,dlouholeté zkušenosti jsou zde posuzovány jako tresný čin.
Jinak k amazoňanům modročelým,odchovávám je několk desítek let,někdy je složité sestavit harmonizující pár,základ je,aby si sedli,sešli se současně v toku.Osobně se s krmením moc nepářu,vše od soukromníků,sám míchám,jablka,zeleninu,ořechy z aleje,klíčené.Vitamínové přípravky podávám pouze nemocným zvířatům při léčbě,vše chovám venku na slunci a dešti.
Ale znám ty samé případy co má zadavatel,který neuvedl nic blžšího,jestli vidí ptáky při páření ani podmínky jejich chovu včetně krmiva.Těžko řešit takto strohý dotaz.

14.10.2020 15:38
jariss

XXX.XXX.20.53

Nebyla by možná infekce u samice.Zárodek se nezačne ani vyvíjet,takže nepoznáte zda je vejce oplozené nebo ne.

14.10.2020 15:53

jariss napsal(a):
Nebyla by možná infekce u samice.Zárodek se nezačne ani vyvíjet,takže nepoznáte zda je vejce oplozené nebo ne.

Jakože by třeba prodělala nějaký zánět? Ale tam by asi sama samice nebyla ok, ne? (chybí mi to přemýšlející smajlík). Leda mě ještě napadá, zda u té samice dochází k ovulaci ? Jenže to by právě nesnášela..viz:

Jakmile je žloutková koule hotová, blána obepínající vaječník nad zralou koulí praskne a žloutková koule se uvolní z vaječníku – dojde k ovulaci.

V této chvíli přichází ke slovu vejcovod. Jedním koncem ústí do kloaky, ale ten druhý, v dutině tělní, je volný a otevírá se v nálevku. Při ovulaci vejcovod musí aktivně, svalovými kontrakcemi, obepnout uvolněné vajíčko. Není to pasivní, žloutková koule do nálevky jen tak samovolně nepadá.

Jakmile je žloutková koule ve vejcovodu, během své cesty směrem ke kloace jí žlázy ve stěně vejcovodu obalí bílkem, podskořápečnou blánou a i skořápkou a vznikne vejce.

14.10.2020 16:14
jariss

XXX.XXX.20.53

Měl jsem to u araraun.Vejce dána k veterináři do laboratoře na rozbor-samice přeléčena a od té doby OK.

14.10.2020 20:53

jariss napsal(a):
Měl jsem to u araraun.Vejce dána k veterináři do laboratoře na rozbor-samice přeléčena a od té doby OK.

A o co se jednalo ? Ráda bych si o té infekci přečetla víc. Člověk se pořád učí. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík