Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

KarelKAJA

2.11.2020 10:18
KarelKAJA

XXX.XXX.158.28

Jak casto radite kontrolovat andulkam budky?

2.11.2020 10:52
pecano1

XXX.XXX.30.234

Každý druhý den

musasa

2.11.2020 10:56
musasa

XXX.XXX.201.122

Dle stáří mladých v budkách. Čím mladší tím častější kontrola. Kontrolou nemyslím hodinovou návštěvu, ale je mrknutí jestli je vše ok.

2.11.2020 13:25
Pepa123

XXX.XXX.111.38

Já kontrolují každý den někdy i dvakrát pro jistotu. Jak píše musasa Čím mladší tím častěji. Může v budce dojít k úhynu a je lepší hned uhynulé mládě odstranit aby nedošlo k nějaké infekci na ostatní .

2.11.2020 17:34
kičněp

XXX.XXX.245.244

takze jste andule nechal hnizdit i v listopadu.odkud jste?

KarelKAJA

2.11.2020 19:32
KarelKAJA

XXX.XXX.158.28

Nenechal. Jen jedne se vylyhlo male, tak jsem je presunul dovnitr... zbytek jsem odstavil...

2.11.2020 19:42
smidla

XXX.XXX.44.116

Dobry vecer,

pokud jsou to spolehlive chovne pary, kontrola v podstate neni nutna. Ze jsou vylihla mladata uslysite. Kontrola pri krouzkovani a pak mladata na bidle.
Ale zvedavost je zvedavost, takze asi tak. Pokud snaseji kontrolu bez problemu, je to jedno.

S pozdravem smidla.eu

Neregistrovaný uživatel

2.11.2020 20:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

smidla napsal(a):
Dobry vecer,

pokud jsou to spolehlive chovne pary, kontrola v podstate neni nutna. Ze jsou vylihla mladata uslysite. Kontrola pri krouzkovani a pak mladata na bidle.
Ale zvedavost je zvedavost, takze asi tak. Pokud snaseji kontrolu bez problemu, je to jedno.

S pozdravem smidla.eu

Kde je čistění budek např. při pěti mladých-několikrát než se dostanou na bidlo.

2.11.2020 21:47
smidla

XXX.XXX.44.116

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kde je čistění budek např. při pěti mladých-několikrát než se dostanou na bidlo.

Jeste jsem neslysel ze by v prirode ptakum nekdo cistil dutinu. Dejte ptakum dost velkou budku, hodne podestylky, idealne drcene drevo a uvidite ;)

S pozdravem smidla.eu

3.11.2020 07:09
atobajus

XXX.XXX.195.189

Budka ve voliéře má zajisté jiné vlastnosti než dutina v přírodě ve stromě, určitě minimálně co se týče odvodu vlhkosti a přítomnosti různého dalšího života v ní, který se postará i o trus.

Nedovedu si představit nečistit budky během odchovu, hlavně když je odchov početný. Konkrétně u andulek, když je to téma o nich, jsem v parných dnech a více mláďatech čistil budky i denně, nemusel jsem pak řešit jak odstranit kuličky trusu z prstů a kloubů mláďat na nohou, což se tady už taky někde rozebíralo.

Trus u mláďat pyrur nebo aratingů, při jejich potřebě velké dávky ovoce, zeleniny a klíčeného, býval objemný a v budce bylo brzy vlhko. To je pak nejčastější důvod, kdy začnou rodiče škubat mláďata. V přírodě začnou rodiče okusovat stěny budky a doplňovat podestýlku, ale v budce to tak snadné nemají, tak se pustí do peří mláďat. Jde to zachránit doplňováním kůry a dřeva do budek a oni si jej pod mláďata nadrtí, ale vlhkost a smrad pod tím stejně zůstane.

3.11.2020 07:16
kareta

XXX.XXX.175.112

smidla napsal(a):
Jeste jsem neslysel ze by v prirode ptakum nekdo cistil dutinu. Dejte ptakum dost velkou budku, hodne podestylky, idealne drcene drevo a uvidite ;)

S pozdravem smidla.eu

Vy nemáte budky v přírodě na stromě, ale máte je umístěné ve volierách.

KarelKAJA

3.11.2020 07:28
KarelKAJA

XXX.XXX.158.28

Jsem z Hodslavic

Neregistrovaný uživatel

3.11.2020 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

smidla napsal(a):

S pozdravem smidla.eu

Také jsem neslyšel------a uvidíte------ten bordel v budce. Takové názory jaké máte se hned tak neslyší.

3.11.2020 13:33
Valentko

XXX.XXX.226.187

smidla napsal(a):

S pozdravem smidla.eu

Zaujímavé že iba vám vtáky čistia búdky po mladých a ostatný musia čistiť.

3.11.2020 13:57
Zemjanek

XXX.XXX.18.234

Přidám se k tématu čištění, třeba u Andulek za 30 Kč si tam lezte i denně, snáší vejce jako slepice a taky na nich i sedí, takže jim manipulace vůbec nevadí... Já chovám třeba barnardy čč. modré a samice mi sotva dovolí nakroužkovat, natož nějakým způsobem čistit... Čistá utopie... U penantů 2F strak také nečistím, protože jsem takhle přišel už celé hnízdo... Zastávám názor pana smidly, že v přírodě to také nikdo nečistí, stačí mít dobře postavenou budku a vhodně zvolenou podestýlku a neměl jsem nikdy problém ani u odchovu 9ks penantů. Po vylétnutí řádně vyčistím vydezinfikuji a každé 3-4roky dle stavu nová budka. S parazity problém nemám, dávám dostatek bylinek pro jejich potlačení během odchovu...

3.11.2020 14:05
Zemjanek

XXX.XXX.18.234

Přílišná čistota je naopak naškodu, protože si organismus nezvykne na určitý druh bakterií a nevytvoří si tu správnou imunitu. Potom vznikají různé vápenky a další nesmysly, protože se tělo nedokáže poprat s banální nákazou právě proto, že bylo od mládí distancováno od vnějších vlivů...

3.11.2020 15:24
petajz

XXX.XXX.144.34

Valentko napsal(a):
Zaujímavé že iba vám vtáky čistia búdky po mladých a ostatný musia čistiť.

Co to tady plácáte.Tady je řeč o čištění budek během hnízdění.Po vyhnízdění/po mladých/je to samozřejmost.Pan Smidla má pravdu v tom že při vhodném materiálu a krmení není třeba hnízdo čistit natož několikrát jak tu někdo psal.Samozřejmě pokud nasypete pouze hobliny nebo piliny které se navrchu zalepí trusem a pod tím zůstává suchá čistá vrstva tak je něco špatně.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2020 15:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Zemjanek

Ty vápenky a další nesmysly vznikají právě z neuklizeného bince-neumím si vůbec představit jak to vypadá v nečistěné budce od kroužkování u penantů 9ks. i jiných to musí být humus.

3.11.2020 17:48
Pepa123

XXX.XXX.111.38

Tak já u andul čistím tak jednou za týden. Mam takovou zkušenost co sem tam dal počínaje hoblinami , kůrou a nebo štěpka tak mi hned samice vihazeli. Mislim že nejsem sám z touhle zkušenosti .

3.11.2020 18:09
smidla

XXX.XXX.44.116

Dobry den,

damy a panove, zdrzme se agresivity a jizlyvych poznamek. Kazdy si to muze delat po svem a o tom to vlastne je.
1) material budky. Pri pouziti preklizky se nedivte hromadici se vlhkosti, Pouzijte drevo a nejlepe prirodni kmen.
2) Velikost budky. Pokud nemaji rodice dost prostoru odstranovat trus do stran, mladata jsou namackana hlava na hlave, je to neco jiheno, nez kdyz maji kolem sebe hodne volneho prostoru.
3) Podestylka. Jde jak o druh tak o mnozstvi. Ja pouzivam drcene drevo a od lonska i hobliny. V budce je tolik materialu, ze by to vetsine stacilo i do tri budek.
4) chovane druhy. Ano, jsou druhy ktere maji pocetna opakovana hnizda, tam moje zkusenost neni.

Podelim se s Vama o moji zkusenost. Voliera 1x2 vysoka 3 metry, venkovni vylet 1x3,5 vysoky 3 metry. Chovany druh papousek senegalsky (timto opet zdravim uzivatele atobajus, ano, je to stale ta para ;) ) Prirodni budka prumer cca 50 cm, vysoka metr, jednou mi volal kamarad, ze ma pokaceny strom a dole dutina, jestli to nechci, sila steny cca 7 cm. Kontrolni otvor asi 20 cm nad dnem, dole drcene drevo vic jak 10 cm. Samice pred hnizdenim prehrabe podestylku na jednu stranu, pak nahrne zpet a udela si "hnizdo" u strany. Prvni hnizdo 4 mladata, druhe hnizdo vetsinou 3. po konci hnizdeni samice prehrabe podestylku a nahrne na druhou stranu, nez bylo hnizdo. Tak vse necha do pristiho roku. Nijak do budky nezasahuju, podestylku nemenim, nic nedesinfikuju. Takto to probíhalo 7 roků. Po této době ptáci kompletně prokousali boční stěnu a všechno co bylo uvnitř vyházeli ven. Spodek budky jsem odrizl nad prokousanym, opet pripevnil dno a ptaci funguji zase jako predtim.

Za ty roky co je mam, a ze uz to je hezka radka, bylo pouze jedno jedine mlade s defmovanym zobakem a nevylihla se tri vejce. To je 99% lihnivost. Zadne vylihle mlade neuhynulo. Proto si nemyslim, ze je dobre neco pausalizovat, ohrnovat nos nad necim co si neumim predstavit. Na druhou stranu, nevnucovat nekomu svuj zpusob. Kazdy si muzete zvolit co a jak budete delat.

S pozdravem smidla.eu

Neregistrovaný uživatel

3.11.2020 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

smidla

Dá se polemizovat:

1) velká většina chovatelů upustila od přírodních budek-manipulace, hygiena,dezinfekce.

2)velikost-dám na výběr velká nebo malá většina vybere tu menší.

3)čím více podestýlky tím větší pravděpodobnost zahrnutí nebo rozbití vajec-hrabání samic.

4)chovám rozely pestré,penanty-vše více párů.

karelKAJA

3.11.2020 22:01
karelKAJA

XXX.XXX.158.28

Z jakého dřeva radíte budku dělat? Smrkové?

3.11.2020 22:32
Kokr

XXX.XXX.85.112

Ano, smrkové!

4.11.2020 06:59
Zemjanek

XXX.XXX.243.66

Zemjanek

Ty vápenky a další nesmysly vznikají právě z neuklizeného bince-neumím si vůbec představit jak to vypadá v nečistěné budce od kroužkování u penantů 9ks. i jiných to musí být humus.

A představte si, že není. Můžete se zeptat každého, kdo má moje odchovy v jaké kondici mám ptáky, příští rok Vám tu budku zevnitř vyfotím po odchovu, když se mi připomenete... Mám budky 35x35 dno s představbou kvůli seskakovaní samice do budky. Na dno dávám dvě vrstvy dřevěné štěpky. Dolů buk/dub, pak smrk/borovice a nato vrstva dřevěných hoblin mix. Vrstva je poměrně vysoká, odhaduji 5cm.

4.11.2020 09:52
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Připojím se do diskuse ,chovám papoušky 35 let a používám jen přírodní budky ,dřevo většinou buk, smrk a borovice a jednu mám i z hrušně ,ta je nejtvrdší a už ji mám 15 let, je pravda, že nechovám kromě Alexandrů malých a Kakladuů růžových žádné destruktivní papoušky, dávám hodně větví na okus a ptáci nemají potřebu ničit budky ,jako podestýlku dávám hobliny a rašelinu ta udržuje vlhkost a také částečně dezinfikuje, mám s tímto velmi dobré zkušenosti ,budky čistím a dezinfikuji vždy po výletu mladých.

4.11.2020 10:38
JoPe

XXX.XXX.82.6

Diskuse se velmi rozšířila a každý sdělil tu svou zkušenost. Já chovám než obyčejnou Austrálii a při odchovu konroluji budky ob den a čistím zhruba jednou týdně. Ptáci jsou na mě zvyklí a nevadí jim to. Taky záleží na tom, kolik je mladých v budce,když jsou tam dvě, tak nemí co čistit.
První dotaz zněl "jak často radíte kontrolovat andulkám budky"? Stačí ob den a čistit podle znečištění.
Pokud se jedná o výstavní andulky , které hnízdí v místnosti po párech, tak kontrolu dělám každý den a budky čistím podle stáří mláďat třeba i ob den. Mám rád, když mají pěkně čisto, jak se se tam něco zanedbává, tak se odchovy nedaří.

musasa

4.11.2020 10:52
musasa

XXX.XXX.201.122

JoPe napsal(a):
Diskuse se velmi rozšířila a každý sdělil tu svou zkušenost. Já chovám než obyčejnou Austrálii a při odchovu konroluji budky ob den a čistím zhruba jednou týdně. Ptáci jsou na mě zvyklí a nevadí jim to. Taky záleží na tom, kolik je mladých v budce,když jsou tam dvě, tak nemí co čistit.
První dotaz zněl "jak často radíte kontrolovat andulkám budky"? Stačí ob den a čistit podle znečištění.
Pokud se jedná o výstavní andulky , které hnízdí v místnosti po párech, tak kontrolu dělám každý den a budky čistím podle stáří mláďat třeba i ob den. Mám rád, když mají pěkně čisto, jak se se tam něco zanedbává, tak se odchovy nedaří.

Pěkně napsané, jen ještě doplním, že kontrola a čištění budek ovlivnuje také umístění budky. Ve volieře, nebo zavěšené venku.

4.11.2020 15:22
hzp

XXX.XXX.83.72

No tak abych taky přidal zkušenost. Mám páry, kde by čištění budky vedlo ke ztrátě hnízda, a i když se mi nelíbí v čem leží, tak to nechávám tak, oni po výletu peří koupáním záhy vyčistí. S balky na prstech a kloubech jsem se setkal tak dvakrát. Pak jsou páry, kde výměna podestýlky nevadí, tam čistím tak 2- 5 x za hnízdění. No a pak jsou páry, nevím jak to dělají, ale mají sucho (zřejmě nechají více podestýlky a vsákne se to, nebo neberou tolik potravy z obsahem vody, či nepijí tolik?, nevím) a tam nic není třeba řešit. Tam budku vyčistím až po vyhnízdění.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.11.2020 15:57

Mám 17 párov penantov+roziel.Búdky mám tak 50 na 50 kmenové,alebo s preglejky.Nikdy som počas hniezdenia budky nečistil a nikdy nebol žiadny problém.Tento rok som riešil,že niektoré páry koriel my odchovaju jedno hniezdo a konec.Dozvedel som sa,že robým chybu ked vyčistím budku.
Mám ich nechat druhý krát podniest a postupne starú podstielku vymenit za novú.Ani andulky nepotrebuju čistit búdky počas hniezdenia.Samozrejme pokial samica nevynosí podstielku von.Výstavné andulky su náchylnejšie na choroby,ale čistit budku ob den???

4.11.2020 17:08

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám 17 párov penantov+roziel.Búdky mám tak 50 na 50 kmenové,alebo s preglejky.Nikdy som počas hniezdenia budky nečistil a nikdy nebol žiadny problém.Tento rok som riešil,že niektoré páry koriel my odchovaju jedno hniezdo a konec.Dozvedel som sa,že robým chybu ked vyčistím budku.
Mám ich nechat druhý krát podniest a postupne starú podstielku vymenit za novú.Ani andulky nepotrebuju čistit búdky počas hniezdenia.Samozrejme pokial samica nevynosí podstielku von.Výstavné andulky su náchylnejšie na choroby,ale čistit budku ob den???

Zkuste se podívat na YouTube na kanál BudgiePlanet možná vám to váš dotaz objasní 😉

4.11.2020 17:51
JoPe

XXX.XXX.82.6

Dobrý den,
neberte to tak doslova, každý z nás někdy něco "ošidí". Někdo občas a někdo pořád a výsledky tomu nejsou přímo ůměrné, to je známá věc.
Jenže tady se ptají většinou začínající,takže odpovědi by měly spíš směřovat,jak by věci zhruba měly být a ne naopak. Určitě když jste s něčím začínal, tak jste si přečetl nějakou knížku,ptal se chovatelů co a jak nebo ne? No a představte si,že po těchto prvotních informacích by přišel někdo další, kdo by vám říkal pravý opak, co je všechno zbytečná práce - budky a klece nečisti,klece stačí malý,ať jich máš víc,velký nejsou třeba, ať na sebe nevidí, ať nevidí moc ven budou mít víc mladých, skoro všichni ptáci vydrží v zimě venku.Míchanici,klíčený, nebo nějaké doplňky výživy jsou zbytečnost, stačí jim jen zrní a voda, tu je zbytečný měnit denně, tyhle ptáky nepořizuj, nejdou ve výkupu a další "chytrosti" jsem slýchal od některých chovatelů. Pravda je ,že někteří to tak dělali a dělají dodnes a kolikrát jim to jde velmi dobře, ale některým ne a ti se pak ptají, jak co vyléčit a stěžují si o co všechno z ničeho nic přišli... A co požitek z chovu, snad to máme hlavně pro radost , tak co by jsme pro to neudělali. A teď jen doufám,že mi rozumíte, co jsem tím myslel a nevzal si to osobně.

4.11.2020 18:25

Zkuste se podívat na YouTube na kanál BudgiePlanet možná vám to váš dotaz objasní 😉

Výstavné andulky chovám asi 40 rokov.V podstate som s výstavnými andulkami začínal,lebo k chovu ma priviedol dlho ročný a skusený chovatel výstavných anduliek.Myslím,že viem o čom to je.

4.11.2020 18:43

JoPe napsal(a):
Dobrý den,
neberte to tak doslova, každý z nás někdy něco "ošidí". Někdo občas a někdo pořád a výsledky tomu nejsou přímo ůměrné, to je známá věc.
Jenže tady se ptají většinou začínající,takže odpovědi by měly spíš směřovat,jak by věci zhruba měly být a ne naopak. Určitě když jste s něčím začínal, tak jste si přečetl nějakou knížku,ptal se chovatelů co a jak nebo ne? No a představte si,že po těchto prvotních informacích by přišel někdo další, kdo by vám říkal pravý opak, co je všechno zbytečná práce - budky a klece nečisti,klece stačí malý,ať jich máš víc,velký nejsou třeba, ať na sebe nevidí, ať nevidí moc ven budou mít víc mladých, skoro všichni ptáci vydrží v zimě venku.Míchanici,klíčený, nebo nějaké doplňky výživy jsou zbytečnost, stačí jim jen zrní a voda, tu je zbytečný měnit denně, tyhle ptáky nepořizuj, nejdou ve výkupu a další "chytrosti" jsem slýchal od některých chovatelů. Pravda je ,že někteří to tak dělali a dělají dodnes a kolikrát jim to jde velmi dobře, ale některým ne a ti se pak ptají, jak co vyléčit a stěžují si o co všechno z ničeho nic přišli... A co požitek z chovu, snad to máme hlavně pro radost , tak co by jsme pro to neudělali. A teď jen doufám,že mi rozumíte, co jsem tím myslel a nevzal si to osobně.

V pohode a chápem. Patrým k tým čo to chovaju pre radost a nie aby na tom zbohatli.Diskusiu na Ifaune beriem trochu s nadhladom.Nie všetko ča sa tu člověk dočíta třeba brat vážne aj ked som sa tu dozvedel niake nové věci,skúsenosti iných chovatelov.Ale třeba počítat aj s tým čo funguje u jednoho u druhého nemusí.

4.11.2020 19:27
kičněp

XXX.XXX.245.244

johan7 nedokazu si predstavi ze pri poctu peti mladat korel bych necistil budku tak si nedokazu predstavit jak by ta budka vypadala po vyletu prvniho hnizda a zasedli na druhe hnizdo!!!!!!!!

4.11.2020 19:31

Výstavné andulky chovám asi 40 rokov.V podstate som s výstavnými andulkami začínal,lebo k chovu ma priviedol dlho ročný a skusený chovatel výstavných anduliek.Myslím,že viem o čom to je.

Pokud je chováte 40 let tak nechápu váš dotaz na konci vašeho příspěvku...

4.11.2020 19:43

Pokud je chováte 40 let tak nechápu váš dotaz na konci vašeho příspěvku...

Nemýlme si kontrolu mladých a čistenie búdky.Ak su v hniezde aj 4 mladé čo je u výstaviek úspěch po 2 dnoch to na podstielke nie je poznat.A kontrola mladých u výstaviek je každý den potrebná.Ale su to dve odlišné věci.

4.11.2020 19:53

kičněp napsal(a):
johan7 nedokazu si predstavi ze pri poctu peti mladat korel bych necistil budku tak si nedokazu predstavit jak by ta budka vypadala po vyletu prvniho hnizda a zasedli na druhe hnizdo!!!!!!!!

Tak jako to tu popísali iný.Záleží z čoho,akú velku máte búdku,akú používate podstielku.Korely majú po celý čas sucho v búdke aj ked je tam 7 mladých.Toto mi poradil chovatel ktorý má 150 párov roziel a spevákov a aj odchováva.Tak jako písal smidla,samica to všetko prehrabe a urobí si nové hniezdo.A ked sa začne nanášat pomali jéj to vymiena.

4.11.2020 20:04

Nemýlme si kontrolu mladých a čistenie búdky.Ak su v hniezde aj 4 mladé čo je u výstaviek úspěch po 2 dnoch to na podstielke nie je poznat.A kontrola mladých u výstaviek je každý den potrebná.Ale su to dve odlišné věci.

Tak to jsme se možná špatně pochopili 😉

4.11.2020 20:07

Zemjanek napsal(a):
Přidám se k tématu čištění, třeba u Andulek za 30 Kč si tam lezte i denně, snáší vejce jako slepice a taky na nich i sedí, takže jim manipulace vůbec nevadí... Já chovám třeba barnardy čč. modré a samice mi sotva dovolí nakroužkovat, natož nějakým způsobem čistit... Čistá utopie... U penantů 2F strak také nečistím, protože jsem takhle přišel už celé hnízdo... Zastávám názor pana smidly, že v přírodě to také nikdo nečistí, stačí mít dobře postavenou budku a vhodně zvolenou podestýlku a neměl jsem nikdy problém ani u odchovu 9ks penantů. Po vylétnutí řádně vyčistím vydezinfikuji a každé 3-4roky dle stavu nová budka. S parazity problém nemám, dávám dostatek bylinek pro jejich potlačení během odchovu...

Mohu vědět, jaké bylinky používáte? Dost mě to zaujalo. :) Díky.

4.11.2020 20:27
Zemjanek

XXX.XXX.243.66

Mohu vědět, jaké bylinky používáte? Dost mě to zaujalo. :) Díky.

Normálně dávám celoročně buď když jsou čerstvé nebo pak sušené... Levandule, vratič, černobýl, květ česneku, afrikán a do hnízda dávám ořešákový list. Tak jsem okoukal od dědy, takže v tom pokračuji. Nejsem zastáncem chemických věcí a mám podlahu a střechu po celé voliéře včetně výletů, takže parazity moc nemají kde nachytat.

4.11.2020 20:40

Zemjanek napsal(a):
Normálně dávám celoročně buď když jsou čerstvé nebo pak sušené... Levandule, vratič, černobýl, květ česneku, afrikán a do hnízda dávám ořešákový list. Tak jsem okoukal od dědy, takže v tom pokračuji. Nejsem zastáncem chemických věcí a mám podlahu a střechu po celé voliéře včetně výletů, takže parazity moc nemají kde nachytat.

Díky. :) No vidíte to, ta levandule mě nenapadla jim dát a to jí mají před voliérami. To ořechové listí je dobrý nápad. Dávali jsme běžně u drůbeže, tak proč vlastně ne u papoušků. :)

4.11.2020 22:06
Zemjanek

XXX.XXX.243.66

Díky. :) No vidíte to, ta levandule mě nenapadla jim dát a to jí mají před voliérami. To ořechové listí je dobrý nápad. Dávali jsme běžně u drůbeže, tak proč vlastně ne u papoušků. :)

Příroda je plná skvělých věcí. Doporučuji smrkové výhonky, to je velká paráda a super nakopávač na začátek sezóny, jinak využívám veškeré bylinky na zahrádce. Kamarád se mi směje, že je krmím jako králíky . Mám ale výhodu, že babička je stará kořenářks, takže se nemusím starat o sběr a sušení, pouze podnikám loupivé tažení

5.11.2020 08:24

Zemjanek napsal(a):
Příroda je plná skvělých věcí. Doporučuji smrkové výhonky, to je velká paráda a super nakopávač na začátek sezóny, jinak využívám veškeré bylinky na zahrádce. Kamarád se mi směje, že je krmím jako králíky . Mám ale výhodu, že babička je stará kořenářks, takže se nemusím starat o sběr a sušení, pouze podnikám loupivé tažení

Tak ty dostávají spolu s větvemi na oštip běžně. :) Já pěstuju pár bylinek přímo zvířatům, ale třeba tu levandulí používám zatím jen na provoneni pokojů doma a do tinktur. Ale je pravda, že se můžu podělit. :)

5.11.2020 12:00
kičněp

XXX.XXX.245.244

tak se snama podelte o nejake konkretni infomace jako je treba velikost budky druh podestilky.

5.11.2020 12:12
Zemjanek

XXX.XXX.243.66

Tak ty dostávají spolu s větvemi na oštip běžně. :) Já pěstuju pár bylinek přímo zvířatům, ale třeba tu levandulí používám zatím jen na provoneni pokojů doma a do tinktur. Ale je pravda, že se můžu podělit. :)

Jj větve klasicky celoročně, myslím ale ty jarní světlounké 3-4cm dlouhé, to je studnice vitamínů a tříslovin. Dokud jsou takto mladé a nabušené sbírám pouze ty. Doporučuji i doma do oleje, pak zálivka na salát dostane jiný rozměr

Neregistrovaný uživatel

5.11.2020 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Zemjanek napsal(a):
Jj větve klasicky celoročně, myslím ale ty jarní světlounké 3-4cm dlouhé, to je studnice vitamínů a tříslovin. Dokud jsou takto mladé a nabušené sbírám pouze ty. Doporučuji i doma do oleje, pak zálivka na salát dostane jiný rozměr

Z toho co uvádíte se kdysi dávno dělal, možná i dnes dělá výborný "lesní med".Dá se vmíchat ptákům do vody.

5.11.2020 12:36

Zemjanek napsal(a):

Ty dáváme právě na jaře taky. Plus z nich dělám smrčkový med. 😉

Jinak co se týče podestýlky do budek - nejvíce dáváme hobliny. Větší Austrálii (pap.cervenokridly, horský, královský a nádherný) mix hoblin a sena. Oni si to vždy nastipou na menší kousky. Občas mi kradou seno i dole u morčat. Alexové si vždy nastipou dost dřeva k tomu. Přemýšlím jim koupit přímo bukové štěpky na příští sezonu.

Co se týče frekvence čištění - andulky a korely i co týden, záleží na počasí. Velké papoušky čistím až po výletu. Ti moc zásahy nesnesou. Většinou se dost blbě tváří i na kontrolu hnízda - když jsou malí koukám ob den. Denně jsem koukala letos jen nádherným, protože vloni nechali 3 mladé uhynout hlady. Jak se začali operovat, tak už jen ob den.

Velikosti budek dle druhu - máme jich už 11, tak z hlavy vám všechno nenapíšu. Ale mám to napsané na našem webu.

Neregistrovaný uživatel

5.11.2020 13:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

pommovi

mix hoblin a sena-slyším poprve?

občas kradou seno...a nosí ho do budky?? Papoušci větší austrálie.

5.11.2020 13:17
Zemjanek

XXX.XXX.45.18

Ty dáváme právě na jaře taky. Plus z nich dělám smrčkový med. 😉

Jinak co se týče podestýlky do budek - nejvíce dáváme hobliny. Větší Austrálii (pap.cervenokridly, horský, královský a nádherný) mix hoblin a sena. Oni si to vždy nastipou na menší kousky. Občas mi kradou seno i dole u morčat. Alexové si vždy nastipou dost dřeva k tomu. Přemýšlím jim koupit přímo bukové štěpky na příští sezonu.

Co se týče frekvence čištění - andulky a korely i co týden, záleží na počasí. Velké papoušky čistím až po výletu. Ti moc zásahy nesnesou. Většinou se dost blbě tváří i na kontrolu hnízda - když jsou malí koukám ob den. Denně jsem koukala letos jen nádherným, protože vloni nechali 3 mladé uhynout hlady. Jak se začali operovat, tak už jen ob den.

Velikosti budek dle druhu - máme jich už 11, tak z hlavy vám všechno nenapíšu. Ale mám to napsané na našem webu.

Bukové štěpky jsou super, všichni moji si vždy naštípou dle potřeby. Ja dávám kombinaci štěpky a hoblin. Každý pár si poté hnízdo upraví, jak potřebuje. Dávám poměrně velkou vrstvu štěpky dospodu kvůli odvodu vlhka a navch hobliny. Dávám kombinaci tvrdého i měkkého dřeva jak u štěpky, tak u hoblin. Rašelinu nedávám vůbec. Budky mám všechny stejné pro pestré, barnardy i penanty se základnou 35x35 a doskokovou plochou u žebříku. Výška asi 70, teď nevím přesně... Čistím po výletu a kontroluji spíše poslechem, opticky jen ze začátku, zda samice dobře krmí a po nakroužkování jen sporadicky, ale mám spolehlivé rodiče, takže zbytečně nestresuji... Budky nemám kmenové pouze ze své lenosti, je pro mě jednodušší si je stlouci, tak jak potřebuji... Dříve, když jsem choval mnichy v hejnu a nechával jsem je stavět si hnízda, tak sem je porozebral pouze kvůli kroužkování a pak nechal vše na přírodě...

5.11.2020 13:22
Zemjanek

XXX.XXX.45.18

pommovi

Pommovi chovají pod papoušky morčata

5.11.2020 14:11

pommovi

Ano, prostě vrstva hoblin a k tomu trocha sena. Ono jim pak i dík tomu drží líp hnízdo (velké budky neděláme s důlkem).

Chovám pod velkými australskými papoušky morčata už 3 roky a papouščí samice mi běžně v době toku létají dolů a kradou seno do budek. Expertka je na to královská. Tak jim to ho tam rovnou trochu dávám.

5.11.2020 14:16

Zemjanek napsal(a):
Bukové štěpky jsou super, všichni moji si vždy naštípou dle potřeby. Ja dávám kombinaci štěpky a hoblin. Každý pár si poté hnízdo upraví, jak potřebuje. Dávám poměrně velkou vrstvu štěpky dospodu kvůli odvodu vlhka a navch hobliny. Dávám kombinaci tvrdého i měkkého dřeva jak u štěpky, tak u hoblin. Rašelinu nedávám vůbec. Budky mám všechny stejné pro pestré, barnardy i penanty se základnou 35x35 a doskokovou plochou u žebříku. Výška asi 70, teď nevím přesně... Čistím po výletu a kontroluji spíše poslechem, opticky jen ze začátku, zda samice dobře krmí a po nakroužkování jen sporadicky, ale mám spolehlivé rodiče, takže zbytečně nestresuji... Budky nemám kmenové pouze ze své lenosti, je pro mě jednodušší si je stlouci, tak jak potřebuji... Dříve, když jsem choval mnichy v hejnu a nechával jsem je stavět si hnízda, tak sem je porozebral pouze kvůli kroužkování a pak nechal vše na přírodě...

A kde štěpky kupujete? Přes internet? Co jsem po nich koukala v kamenných obchodech, tak většinou mají akorát ty dekorační barvené....

My máme kmenovou jen jednu - u nádherných. Plus 2 u korel. Zbytek má klasiku z prken. Je teda navíc fakt, že u červenokřídlých se nám osvědčila nejvíc budka do L. A to by se u kmenové dělalo blbě. A dle letošní zkušenosti to bude potřeba i u králováků. Ač má budku dost širokou a samozřejmě žebříček, padala do vajec.

5.11.2020 15:01
Zemjanek

XXX.XXX.243.66

A kde štěpky kupujete? Přes internet? Co jsem po nich koukala v kamenných obchodech, tak většinou mají akorát ty dekorační barvené....

My máme kmenovou jen jednu - u nádherných. Plus 2 u korel. Zbytek má klasiku z prken. Je teda navíc fakt, že u červenokřídlých se nám osvědčila nejvíc budka do L. A to by se u kmenové dělalo blbě. A dle letošní zkušenosti to bude potřeba i u králováků. Ač má budku dost širokou a samozřejmě žebříček, padala do vajec.

Štěpky a hobliny mám od známého truhláře, dělá mi je ze zbytků "namíru" vždy jen pytel na 2-3 sezóny... Navštivte nějakého truhláře ve Vašem okolí a určitě se s ním domluvíte. Sehnat bukové dřevo a nechat si nadrtit není v dnešní době problém, na vesnici má určitě někdo štěpkovačku... Budky do "L" jsou super, až budu dělat nové, udělám tak všechny. Králováci jsou nato hrozní, snad každý, u koho jsem byl, má budku do "šikmého L"

5.11.2020 15:19

Zemjanek napsal(a):
Štěpky a hobliny mám od známého truhláře, dělá mi je ze zbytků "namíru" vždy jen pytel na 2-3 sezóny... Navštivte nějakého truhláře ve Vašem okolí a určitě se s ním domluvíte. Sehnat bukové dřevo a nechat si nadrtit není v dnešní době problém, na vesnici má určitě někdo štěpkovačku... Budky do "L" jsou super, až budu dělat nové, udělám tak všechny. Králováci jsou nato hrozní, snad každý, u koho jsem byl, má budku do "šikmého L"

Díky. Zkusím nějakého truhláře v okolí. :) Hobliny kupuju i pro morčata ve velkých pytlích, které jsou "udusané", je to na místo nejšikovnější.

Jo, fakt to bude chtít. První vejce snesla na zem venku ve výletu. Tak jsem jí ho dala do budky a dobrý. Postupně nanesla dalších 8 vajec. Sedla, ale po pár dnech tu nakřuplá skořápka, tu další...nakonec jsem ji nechala 3 nerozbitá vejce, ale nic z toho nebylo. Tak snad s budkou do L bude příští rok úspěšnější. :)

Neregistrovaný uživatel

5.11.2020 19:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Ano, prostě vrstva hoblin a k tomu trocha sena. Ono jim pak i dík tomu drží líp hnízdo (velké budky neděláme s důlkem).

Chovám pod velkými australskými papoušky morčata už 3 roky a papouščí samice mi běžně v době toku létají dolů a kradou seno do budek. Expertka je na to královská. Tak jim to ho tam rovnou trochu dávám.

Ani jako vtipu bych tomu nevěřil,ale vidět vaši expertku nosit seno do budky jako holub do holubníku to musí být nezapomenutelný zážitek.Už jsem toho kolem papoušků viděl mnoho,ale tohle překonává vše.Ošidím králíky a budu zkoušet.

6.11.2020 06:28

Ani jako vtipu bych tomu nevěřil,ale vidět vaši expertku nosit seno do budky jako holub do holubníku to musí být nezapomenutelný zážitek.Už jsem toho kolem papoušků viděl mnoho,ale tohle překonává vše.Ošidím králíky a budu zkoušet.

Chtěla jsem ji už i nafilmovat, ale potvůrka vždy sedí jak pecka dole a čeká až telefon zandám. 😅 Ona teda litá na seno celoročně - vybírá z něj semena, ale když hnízdila bafla vždy pár stébel a šup do budky. Tak jsem jí tehdy přidala přímo do budky a byla spokojená. Z větších kusů naštípala menší a bylo.

Manžel to zkoušel na radu chovatele už předtím u horáků. Taky se mi to moc nezdálo. Ale fakt jim to vyhovuje. Přijde mi, že i dík tomu je podestýlka v budce vzdušnější a není problém s plísní, atd. Dávám cca 3/4 hoblin a 1/4 sena.

karelKAJA

8.11.2020 12:56
karelKAJA

XXX.XXX.158.28

https://www.youtube.com/watch?v=JGRYTvwe_e0&t=1446s

Děkuji za tip. Přátelé, takto se čistí budky :-)

8.11.2020 16:33

karelKAJA napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=JGRYTvwe_e0&t=1446s

Děkuji za tip. Přátelé, takto se čistí budky :-)

Tak u bednovek ty šuplíky jsou asi fajn. Viděla jsem to i u větších druhů papoušků.

Já mám u andulek i korel normálně polici a na ni budky, takže prostě vezmu celou budku, dám do misky vedle mladé a celou budku vysypu. Dám hobliny, mladé a hotovo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík