Zlomené krvavé pero andulka - stává se to?

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.11.2020 23:58
strnecka

XXX.XXX.92.2

Dobrý den

prosím chci si jen ověřit informace z webu, podle kterých pokud se zlomí při přepeřování rostoucí pero, tak je naplněné krví a funguje jako slámka a pták pak může tím perem vykrvácet? Je to pravda? Stává se to? Je pravda, že se pak musí vytrhnout co nejdříve? Pokud ano a pokud to děláte, dává se pak něco na zastavení krvácení - tedy něco, co bych mohla koupit v malém balení v lékárně?
Děkuji

https://www.youtube.com/results?search_query=blood+feather+removal

13.11.2020 07:13
JoPe

XXX.XXX.82.6

strnecka napsal(a):
Dobrý den

prosím chci si jen ověřit informace z webu, podle kterých pokud se zlomí při přepeřování rostoucí pero, tak je naplněné krví a funguje jako slámka a pták pak může tím perem vykrvácet? Je to pravda? Stává se to? Je pravda, že se pak musí vytrhnout co nejdříve? Pokud ano a pokud to děláte, dává se pak něco na zastavení krvácení - tedy něco, co bych mohla koupit v malém balení v lékárně?
Děkuji

Dobrý den,
pták s normální srážlivostí krve z jednoho pera nevykrvácí. Můžete to ošetřit Betadinou nebo nechat to pero "dozrát" a následně vytrhnout šetrně pinzetou, nebo nechat do přepelichání.
Na tom odkazu ten "EXPERT" na dalším videu s těmi velkými kleštěmi a třesoucí se rukou jak trhá to peří je fakt dobrej.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.11.2020 17:04

strnecka napsal(a):
Dobrý den

Děkuji

Nebyla by ta příroda trochu blbá, kdyby ptáka nechala uhynout jen kvůli zlomenému brku?

Nežila jsem, že by se krvácení do pár minut nezastavilo, když už se to stane. Ideál to vydezinfikovat - stačí tekutá Betadine, kterou by měl mít chovatel v lékárničce po ruce.

PS: To trhání mi přijde jako barbarství - bolestivost bych tipla tak jako člověku trhat nehty? Chudáci papoušci.

13.11.2020 17:10
strnecka

XXX.XXX.80.41

Děkuji, dobře, že jsem se zeptala. Takže Betadina a je to. Jen jsem ještě viděla jakýsi Traumacel Pulvis prasek na zastaveni krvaceni, slozeni Carboxycellulosum calcium (vápenatá sůl oxidované celulózy) 100%, to by mozna taky slo, ale to je asi otazka, jestli je to vhodne pro ptaky. Radeji teda asi nic. No za nekolik desitek let vlastnictvi pet andulek jsem se s tim nesetkala a doufam, ze nikdy nesetkam. Dekuji za odpovedi.

13.11.2020 17:50

strnecka napsal(a):
Děkuji, dobře, že jsem se zeptala. Takže Betadina a je to. Jen jsem ještě viděla jakýsi Traumacel Pulvis prasek na zastaveni krvaceni, slozeni Carboxycellulosum calcium (vápenatá sůl oxidované celulózy) 100%, to by mozna taky slo, ale to je asi otazka, jestli je to vhodne pro ptaky. Radeji teda asi nic. No za nekolik desitek let vlastnictvi pet andulek jsem se s tim nesetkala a doufam, ze nikdy nesetkam. Dekuji za odpovedi.

To bude asi jako zásyp na rány pro lidi, ne? To by mohl papoušek jíst, radši bych to jen omyla betadinou a je to. ;)

Nám se to stalo jen párkrát. Naposledy mi tak výměnou přivezl pán jednu z andulek (volal mi to i dopředu), zlomil si letku na křídle. Jen jsem to vydezinfikovala a člověk by to na anduláčkovi vůbec nepoznal, že se mu něco takového stalo. ;)

alfonzo

13.11.2020 19:05
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Žádná dezinfekce nemá vliv na krvácení,rána se musí zatáhnout a krev zaschnout,takže každá tekutina jí ředí a krvácí to více.Starý babský recept,zasypat hladkou moukou a je po krvácení,pokud nepomůže toto,tak ránu zaškvařit pájkou,zní to drasticky,ale jde o život a každá vteřina je drahá.

13.11.2020 19:37
JoPe

XXX.XXX.82.6

Nečekal bych takovou tragédii z krvácejícího peří a už vidím slečnu jak jde na andulu s rozžhavenou pájkou .Když by se mělo něco zastavovat, tak lze zaškrtit režnou nití a nebo je možno použít několik lidových triků např.kamenec,led,oční kapky nebo mít doma tekutý obvaz ve spreji.

alfonzo

13.11.2020 20:08
alfonzo

XXX.XXX.0.243

JoPe
Dejte sem návod na zaškrcení krvácejícího lůžka pera,rád se poučím.Akutol znám taky,každý ho doma nemá,ani pájku,nebo kamenec,to známe my staršího data narození,ale přidržená zápalka na krvácejícím místě a škrtnutí škrtátkem o ni,rychlé zahození zápalky a rána je uzavřena.Pár vykrvácených ptáků jsem zažil,tak vím jakou roli hraje čas a správné okamžité rozhodnutí,proto píšu selské návody,aby nebylo pozdě když se něco přihodí.

13.11.2020 20:25

Já teda Akutol doma mám (a mnoho dalšího , holt když je člověk na vsi, s ledas čím si akutně musí poradit sám), ale zatím jsem použila jen u psů a morčat. A jednou na manžela.

U ptáků jsem při tekoucí ráně použila stříbrný sprej od veterináře, který zastaví krvácení i dezinfikuje v jednom, ale většinou stačilo jen otřít dezinfekci.

13.11.2020 23:15
strnecka

XXX.XXX.92.2

Počkejte tak já to teď nechápu. Jde u zlomeného krvácejícího pera o život ohrožující stav nebo ne? Má se s tím něco dělat nebo ne? Ptam se tady, protože zkušenost s tímhle může mít jen dlouholetý chovatel a nikdy pet chovatel, kterému se to jestli, tak přihodí jednou za život, snad. Já mám sice veterinu blízko, ale nejsou tam 24/7 a na nonstop veterinu to mám tak minimálně 30 minut.

14.11.2020 04:42
atobajus

XXX.XXX.195.189

strnecka napsal(a):
Počkejte tak já to teď nechápu. Jde u zlomeného krvácejícího pera o život ohrožující stav nebo ne? Má se s tím něco dělat nebo ne? Ptam se tady, protože zkušenost s tímhle může mít jen dlouholetý chovatel a nikdy pet chovatel, kterému se to jestli, tak přihodí jednou za život, snad. Já mám sice veterinu blízko, ale nejsou tam 24/7 a na nonstop veterinu to mám tak minimálně 30 minut.

Vůbec nic neřešte, nechejte to tak. Tuhle reakci, jste napsala po 24 hodinách na vámi založené téma, takže už to nasvědčuje, že o život nejde a pták vám nevykrvácel.

Edit: Čtu si téma znovu a zjišťuji, že váš papoušek se neporanil, ale jen se na to ptáte kdyby náhodou. To se omlouvám.
Jinak tu mám senegalce, který si sám takhle běžně poškodí peří v křídle nebo ocase a už má 12 let a zatím nevykrvácel.

14.11.2020 10:15

strnecka napsal(a):

Není to životohrožující. Jen je fajn to vydezinfikovat, kvůli možné infekci, která by tím mohla vstoupit do těla papouška.

alfonzo

14.11.2020 10:59
alfonzo

XXX.XXX.0.243

strnecka
Dobrý den,pokud krev teče a nezasychá,tak to řešte jak jsem uvedl.Zkušeností s vykrvácením papoušků mám velmi mnoho,také moc špatných,vykrvácení na banalitu podobnou krvácejícímu zalomenému čerstvě rostoucímu peru,nebo zalomenému drápku.Pokud je narušena céva,tak to kolikráte bývá doslova nezastavitelné,jindy velká rána a nic neteče.Jsem zde abych pomohl zvířatům,věřte mým zkušenostem,jsou pravdivé,nejsem pohádkový dědeček.To ,že sem píšu není z nudy,nebo osamění,mám tolik zájmů ještě k chovatelství.Popřemýšlejte,píši o zkušenostech,je to na základě kontaktu s velkým množstvím zvířat,nejen mých,momentálně omezeno ze zdravotních důvodů okolo sta kusů,dále mnoho kamarádů po dobu delší půl století.kteří hned když se něco děje volají,nebo přijedou.Množstvím zvířat se člověk více dovídá a potom se může podělit o zkušenost s ostatními.
Proto,každému i drobnému poranění vždy věnujte zvýšenou pozornost,jen vy můžete zvířeti pomoci a je to vaše morální povinnost,jinak nic nechovejte.

Přidejte reakci

Přidat smajlík