Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.11.2020 22:04
ZBzH

XXX.XXX.189.13

Pořídil jsem teploměr do svých dvou voliér a tak se chci zeptat, jak jste na tom s teplotou ve voliérách Vy.
Já jsem z Jizerek, 500 m n. m., teplota nyní 20201126 v 22:00h:

1) venkovní teplota -1,7°C
2) dřevěná voliéra s andulkami 0,3°C
3) nyní zavřený dřevěný zálet pro rosely pestré, neofémy modrohlavé, papoušky nádherné a papoušky horské -0,1°C

27.11.2020 05:24
exotchov

XXX.XXX.168.151

ZBzH napsal(a):
Pořídil jsem teploměr do svých dvou voliér a tak se chci zeptat, jak jste na tom s teplotou ve voliérách Vy.

3) nyní zavřený dřevěný zálet pro rosely pestré, neofémy modrohlavé, papoušky nádherné a papoušky horské -0,1°C

Vysocina tez prituhuje,australie celorocne venku-nezaviram nemam kam,amazonany zaviram az je venku min jak minus 5.ale i v mrazu jsou radeji venku. Pred 30-40 lety byli jine mrazi a bylo vse v poradku. kazdy rok se to lepsi a i letos to nebude ze zimou nic moc.

27.11.2020 10:06
Pragy

XXX.XXX.47.93

Taky o takovém teploměru uvažuji který ukazuje teplotu na více místech. Mé horáci si zaletnou do záletu ale královský zůstává klidně venku. Když ho dám do vnitř stejně ho pak vidím jak se přesune ven. Aspoň jsem jeho oblíbené místo na spaní trošku ochránil. Voliera je umístěna na zahradě se zahradním domkem Nová Ves u Chrastavy takže taky horský podmínky .

27.11.2020 10:20
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Tak to jsme skoro sousedi, já Huť (u Jablonce nad Nisou, pod Černou Studnicí). Mě se naučili během září chodit spát do záletu všichni. Nádherní, horáci a neofémy současně nejdřív, roselám to trvalo déle. A i teď letí dovnitř naposledy rosely a ve vylétají první. Evidentně jsou nejotužilejší.

Zuzanaul

27.11.2020 10:39
Zuzanaul

XXX.XXX.91.121

Trochu obočím s dovolením. Podhůří Orl.hor, kakariki a korely taky venku. Jsou i venku narození, kakariki dokonce v zimě. Voliera 2x3 m je umístěná ve svahu krytá od severu, ze 2/3 od východu a 1/3 od západu trvale pevnou stěnou dřevo/makrolon. Na zimu jsem dokryla celou záp. a vých. stěnu makrolonem. "Otevřeno" je jen od jihu. Řeším napájení na zimu, papouchy mám prvním rokem. Používáte někdo nějakou automatickou nebo nezamrznou napáječkou, či jen zkrátka hlídáte/měníte neustále vodu, aby nebyla zamrzlá? Existuje vůbec nějaká zimní napáječka do volier pro ptactvo? Díky za odpověď.

27.11.2020 10:47
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Zuzanaul napsal(a):
Trochu obočím s dovolením. Podhůří Orl.hor, kakariki a korely taky venku. Jsou i venku narození, kakariki dokonce v zimě. Voliera 2x3 m je umístěná ve svahu krytá od severu, ze 2/3 od východu a 1/3 od západu trvale pevnou stěnou dřevo/makrolon. Na zimu jsem dokryla celou záp. a vých. stěnu makrolonem. "Otevřeno" je jen od jihu. Řeším napájení na zimu, papouchy mám prvním rokem. Používáte někdo nějakou automatickou nebo nezamrznou napáječkou, či jen zkrátka hlídáte/měníte neustále vodu, aby nebyla zamrzlá? Existuje vůbec nějaká zimní napáječka do volier pro ptactvo? Díky za odpověď.

Nápodobně - taky mám papouchy první rok :) Dle diskuzí zde i jinde na internetu jsem pochopil, že část lidí v zimě zvyšuje frekvenci výměny vody a část naopak (nevadí, když se jednou zapomene) - papoušci si vyklovají i samotný led, když je sníh, tak prý v pohodě pijí ze sněhu. Mě zatím ještě voda úplně nezamrzla, ale sníh už ve voliéře byl.

27.11.2020 12:17
Pragy

XXX.XXX.47.93

Já viděl na netu vyhřívanou misku ale co jsem četl oni to dají i bez vody. Já dávám denně čerstvou vodu když přijdu z práce.

27.11.2020 12:19
Pragy

XXX.XXX.47.93

Já viděl na netu vyhřívanou misku ale co jsem četl oni to dají i bez vody. Já dávám denně čerstvou vodu když přijdu z práce.

27.11.2020 12:29
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.33.248

bažanti zlatí, neofemy modrohlavé, čírky rudoramenné, kachničky karolínské, zebřičky, holoubci diamantoví, umístěny společně ve volieře 9x3,5m, voliera za tří stran zděná, třetina zastřešená a rovněž na třetinu dávám na zimu rámy s igelitem proti větru, vše tam je celoročně, v zimě svítím kvůli potravě. lokalita: Záměl u Rychnova nad Kněžnou

27.11.2020 13:04
Valentko

XXX.XXX.226.187

Zuzanaul napsal(a):

Ja to robim tak ze dám na noc misku von z voliery aby v nej do rana nezamrzla voda. A potom rano idem dám im vodu a nemusim riešiť žiadne rozbijanie ľadu v miskách. Takto to robim u australie ( andulky, korely ) a u hrdliciek. Ale ked je väčšia zima a aj sneh tk voda zvykne mrznút aj cez deň.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2020 17:35

ZBzH napsal(a):

To je šikovné. Můžu vědět, kde jste ten teploměr koupil? Líbí se mi, že by člověk věděl teploty na víc místech. :)

Jinak my jsme nějakých 490 m.n.m, Brdy, okolo samý les. :) Papoušci (Austrálie a Asie - alexandři) zimu snáší v pohodě. Všichni teda spí v záletech a vylétají teď ven až kolem 8.hodiny. Misky ve větších mrazech zamrzají ideál je když je i sníh, to dáváme obojí. Větší druhy si opravdu ten led často proklovnou.

Aymarám jsme v zahradním domku topili, bohužel nám psi vyhrabali nedávno elektriku ze země a překousli to, tak jsme je akorát dnes prodali. Domů je bohužel dík kočkám vzít nešlo.

27.11.2020 18:07
ZBzH

XXX.XXX.189.13

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To je šikovné. Můžu vědět, kde jste ten teploměr koupil? Líbí se mi, že by člověk věděl teploty na víc místech. :)

Jinak my jsme nějakých 490 m.n.m, Brdy, okolo samý les. :) Papoušci (Austrálie a Asie - alexandři) zimu snáší v pohodě. Všichni teda spí v záletech a vylétají teď ven až kolem 8.hodiny. Misky ve větších mrazech zamrzají ideál je když je i sníh, to dáváme obojí. Větší druhy si opravdu ten led často proklovnou.

Aymarám jsme v zahradním domku topili, bohužel nám psi vyhrabali nedávno elektriku ze země a překousli to, tak jsme je akorát dnes prodali. Domů je bohužel dík kočkám vzít nešlo.

Já jsem koupil tento teploměr:
https://www.mall.cz/bezdratove-teplomery/tfa-30305410-klima-monitor
V základu má tři senzory, takže měří teplotu na třech místech + v místě, kde je umístěna základna (monitor). Dají se k tomu dokoupit další senzory. Zatím po týdnu se mi zdá, že teploměr to je kvalitní, dílenské zpracování OK.
Moji papoušci také vylétávají ven až kolem 8h. Svítíte jim? Já zatím svítím nočním orientačním světlem v záletu od 16h do 19h. Ráno zatím ne.

27.11.2020 18:28

ZBzH napsal(a):
V základu má tři senzory, takže měří teplotu na třech místech + v místě, kde je umístěna základna (monitor). Dají se k tomu dokoupit další senzory. Zatím po týdnu se mi zdá, že teploměr to je kvalitní, dílenské zpracování OK.
Moji papoušci také vylétávají ven až kolem 8h. Svítíte jim? Já zatím svítím nočním orientačním světlem v záletu od 16h do 19h. Ráno zatím ne.

Super, díky.

Ne, nesvítíme. Přiznám se, že jsme nikdy ani nesvítili. Oni sami, jak se začne šeřit, letí domů.

27.11.2020 18:37
vegh

XXX.XXX.220.54

ZBzH napsal(a):
Nápodobně - taky mám papouchy první rok :) Dle diskuzí zde i jinde na internetu jsem pochopil, že část lidí v zimě zvyšuje frekvenci výměny vody a část naopak (nevadí, když se jednou zapomene) - papoušci si vyklovají i samotný led, když je sníh, tak prý v pohodě pijí ze sněhu. Mě zatím ještě voda úplně nezamrzla, ale sníh už ve voliéře byl.

Cez zimu papošky piju ovela menej ako cez leto a ked nevimeníte vodu aj 2-3dni nič sa nestanen ked už prídu večé mrazi aj cezden tak stačí im domisky ne lad naljať 1-cm vody aby sa napili za starí časy ako tu píšu boli ovela večé mrazi tak vodu sme dálali len sobotu-nedelu cez tyžden mali len lad.

27.11.2020 18:53
exotchov

XXX.XXX.168.151

vegh napsal(a):
Cez zimu papošky piju ovela menej ako cez leto a ked nevimeníte vodu aj 2-3dni nič sa nestanen ked už prídu večé mrazi aj cezden tak stačí im domisky ne lad naljať 1-cm vody aby sa napili za starí časy ako tu píšu boli ovela večé mrazi tak vodu sme dálali len sobotu-nedelu cez tyžden mali len lad.

Ano presne tak ,byvaly mrazi rano do prace minus 20,prijeli jsme s prace a minus 15. To neslo nic delat ,byly na snehu a ledu. A bylo vse OK

27.11.2020 19:04

exotchov napsal(a):
Ano presne tak ,byvaly mrazi rano do prace minus 20,prijeli jsme s prace a minus 15. To neslo nic delat ,byly na snehu a ledu. A bylo vse OK

Tak ono když je sníh, vezmou si ten. Nejhorší jsou holomrazy - hlavně u menších druhů.

28.11.2020 08:06
vegh

XXX.XXX.220.54

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak ono když je sníh, vezmou si ten. Nejhorší jsou holomrazy - hlavně u menších druhů.

Ako som písal mekozobím a zebričkám kanárom ,tak 1-cm vody aby mohli sa napiť.

28.11.2020 09:43
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.33.248

vegh napsal(a):
Ako som písal mekozobím a zebričkám kanárom ,tak 1-cm vody aby mohli sa napiť.

dobrá věc jsou vyhřívané misky pokud je možnost elektřiny, kdysi jsem to tak měl a byla to dobrá věc

2.12.2020 21:04
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Luboš Jedlinský napsal(a):
dobrá věc jsou vyhřívané misky pokud je možnost elektřiny, kdysi jsem to tak měl a byla to dobrá věc

Asi zde bylo už vše řečeno. Zkušenosti starých, názory mladých a nová teploměrová technika.
Teploměry jsem měl ve voliérách uvnitř i venku před 40. lety. Asi jsem teploměrový maniak. Nejvíce se mně osvědčil minimomaximální teploměr, tehdy rtuťový, tedy velmi přesný a mám ho ty desítky let dodnes. Nabídka dnes je široká, stačí si vybrat. Ale ten tehdejší je bez poruch, bez fnergie, a byl levný. Hledal jsem jestli něco takového se nenabízí, ale asi neumím hledat. Třeba někdo pošle odkaz na nabídku.
Pro mě je nejdůležitější kolik bylo v noci nevíce mrazu. Značka, kterou rtuť vytlačila zůstane v trubici a ráno, mohu jít k voliéře za svitu slunce, venku -5° C, ale vidím, že noční mráz byl - 10° C. Značka se magnetkem stahne dolů atd.
misky, 2 krýt měnit vodu, ale kdo za tmy jde do práce a za tmy se vrací tak ptáci musí zobat sníh, ale je mně jich líto.

2.12.2020 21:10
ZBzH

XXX.XXX.189.3

Moudivláček napsal(a):
Asi zde bylo už vše řečeno. Zkušenosti starých, názory mladých a nová teploměrová technika.
Teploměry jsem měl ve voliérách uvnitř i venku před 40. lety. Asi jsem teploměrový maniak. Nejvíce se mně osvědčil minimomaximální teploměr, tehdy rtuťový, tedy velmi přesný a mám ho ty desítky let dodnes. Nabídka dnes je široká, stačí si vybrat. Ale ten tehdejší je bez poruch, bez fnergie, a byl levný. Hledal jsem jestli něco takového se nenabízí, ale asi neumím hledat. Třeba někdo pošle odkaz na nabídku.
Pro mě je nejdůležitější kolik bylo v noci nevíce mrazu. Značka, kterou rtuť vytlačila zůstane v trubici a ráno, mohu jít k voliéře za svitu slunce, venku -5° C, ale vidím, že noční mráz byl - 10° C. Značka se magnetkem stahne dolů atd.
misky, 2 krýt měnit vodu, ale kdo za tmy jde do práce a za tmy se vrací tak ptáci musí zobat sníh, ale je mně jich líto.

Rtuťák je nejlepší, souhlas! Bez energie a bezporuchový. Bohužel EU rtuť zakázala a máme po ptákách... teda naštěstí po ptákách ještě ne, ale po geniálně jednoduchém řešení teploměru. Veškerá elektronika je na prd, ale bohužel to dnes jinak nejde.

2.12.2020 21:40
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

ZBzH napsal(a):

Svícení v zimě.
Jsem přesvědčen, že je důležité v zimě den prodloužit svícením. S orientačním nočním osvětlením to nemá nic společného.
Náš zimní den je příliš krátký a za mrazu ptáci dlouhou noc hladoví. Ano, než se setmí, tak si v 15 hod nacpou volata a do 8 hod ráno vydrží. Ale já bych takhle ptáky nechoval.
Den by měli mít dlouhý jako v zeměpisných šířkách jejich původu. Tropy 12 h den a 12 noc pak k severu či jihu zimní krátký letní dlouhý.
Je jedno, jestli prodloužíme ráno nebo večer. Rozsvícení, zhasnutí jednoduchým spínačem za pár korun.
Pokud délku dne nerespektujeme, jsou mnohdy problémy se začátkem hnízdění. Na některé druhy z tropů je náš letní den příliš dlouhý a když je podzimní kratší, najednou jdou do toku a my se divíme, co blbnou.
Už nebudu unavovat. Chovatelé to znají.

3.12.2020 07:27
Luboš Jedlinský

XXX.XXX.14.104

Já používal jako noční přisvícení slabé led solární světlo, spíše jako bludičku když je něco vyplašilo, bylo slabé a při dobrých bateriích vydrželo svítit téměř až do rána, ve slevě cena okolo 60kč, pak na přisvícení jsem použil solární led halogen, ten měl odběr větší a svítil tak cca 4hodiny což bylo dostačující, stál něco okolo 400kč.

15.2.2021 10:55
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Dnes snad byla poslední noc s větším mrazem. Moje naměřené extrémy jsou tyto:

Voliéra s andulkami: -10,6°C
Voliéra s horáky, nádherňáky a roselami: -11,6°C
Venkovní minimum: -14,6°C

Nízké mrazy byly cca jeden týden v lednu a teď dva týdny v únoru. První zima pro mé papoušky docela zatěžkávací zkouška.

15.2.2021 11:32
JoPe

XXX.XXX.82.6

ZBzH napsal(a):
Dnes snad byla poslední noc s větším mrazem. Moje naměřené extrémy jsou tyto:

Voliéra s andulkami: -10,6°C
Voliéra s horáky, nádherňáky a roselami: -11,6°C
Venkovní minimum: -14,6°C

Nízké mrazy byly cca jeden týden v lednu a teď dva týdny v únoru. První zima pro mé papoušky docela zatěžkávací zkouška.

U nás předevčírem v noci -17, včera též a dnes -20 a ptáci jsou v pořádku. Tyto druhy pokud jsou zdravotně v pořádku, tak to dají bez problémů. Dříve jsme museli vydržet dlouhodobé mrazy běžně přes -25 a voliéry byly zakryté tehdy než folií a nepamatuji si, že by byly nějaké větší ztráty. Pravda, nebyly tolik mutace a ty jsou choulostivější.

15.2.2021 11:35
ZBzH

XXX.XXX.8.172

JoPe napsal(a):
U nás předevčírem v noci -17, včera též a dnes -20 a ptáci jsou v pořádku. Tyto druhy pokud jsou zdravotně v pořádku, tak to dají bez problémů. Dříve jsme museli vydržet dlouhodobé mrazy běžně přes -25 a voliéry byly zakryté tehdy než folií a nepamatuji si, že by byly nějaké větší ztráty. Pravda, nebyly tolik mutace a ty jsou choulostivější.

Já se letos docela divím, že to u nás - Jizerky, 520 m n. m., - nespadlo pod -20°C. V kraji (např. Lázně Bělohrad) vím, že tam bylo k -30°C.

Neregistrovaný uživatel

15.2.2021 11:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Momentální situace brzy ráno -15.8 v 10hod. -13 měřeno u voliér bez záletů kde jsou mimo jiné mutace zpěvavých a neofém bez problémů. Tyto zimy se nedají vůbec srovnat s těmi co bývaly-to co je teď jsou jen záchvěvy,které nemají dlouhé trvání.

15.2.2021 12:03
vegh

XXX.XXX.45.136

U nás medzi Lučenec-Rim. Sobota, piatok -23c sobotu -25c nedelu -28c pondelok -16c meraná ráno o 7,00 hod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík