Dobrý den. Já je mám už 3 roky ve venkovní voliéře a zálet nemám . Velikost délka 3 m v 180 šíře 1 m .Záda a Jaden bok zakryté OSB celoročně. V zimně když začíná mrznout zaděláme přední část a druhý bok polikarbonatem.Jde hlavně o to aby tam nefoukal studený průvan. Mám takhle řešené i zpěváci a korely. Za ty roky jsem neměl žádný úhyn nebo omrzliny drápků. Takže asi tak mé zkušenosti.
Dobrý den, první mnohobarvé jsem viděl někdy kolem r.1975 a po pravdě na mě tehdy dojem neudělali. Připomínali mi tehdy obyčejné zpěváky, které měl v okolí pomalu každy chovatel. Samec byl zelený s trochou červené barvy ve spodní části břicha a samice byla "šedá myš," ovšem za neporovnatelnou cenu se zpěváky.
Uteklo hodně vody od té doby a já tomu nevěnoval pozornost a teprve před pár lety jsem objevil nádherné papoušky mnohobarvé, kde byly vybarvené i samice, takže jsem si je pořídil a hned 3 nepříbuzné páry.
Nejsou chovatelsky nároční, zimu snášejí výborně , co se týká krmení, tak ani nejsou vybíraví a řekl bych , že není dobré to přehánět s ovocem, obvzlášť pokud na něj nejsou zvyklí od předchozího chovatele. Mimo období hnízdění je možné je mít spolu i s jinými ptáky, ale v období hnízdění jsou velmi agresivní, zejména vůči větším druhům papoušků.Velmi tolerují andulky a několikrát u mě s nimi hnízdili bez problému ve společné voliéře. Vídal jsem je i u chovatelů hnízdit s roselami a u mě jeden pár vyvedl i mladé společně s penanty, mám to i na fotografiích, ale od té doby to již nedělalo dobrotu, takže bych vám doporučil chovat samostatně.V současné době mám už než jeden pár těchto pěkných ptáků,kteří se od sebe ani nehnou a jsou rovněž výborní rodiče. Ostatní jsem postupně prodal, kvůli výrazné agresivitě.
Než si je pořídíte, prohlídněte si napřed u několika chovatelů chovné páry a vyberte si takové, které se vám budou líbit a zamluvte si dopředu mladé, je mezi nimi veliká variabilita ve zbarvení.
Přeji hodně chovatelských úspěchů.
Pepa123
napsal(a):
Dobrý den. Já je mám už 3 roky ve venkovní voliéře a zálet nemám . Velikost délka 3 m v 180 šíře 1 m .Záda a Jaden bok zakryté OSB celoročně. V zimně když začíná mrznout zaděláme přední část a druhý bok polikarbonatem.Jde hlavně o to aby tam nefoukal studený průvan. Mám takhle řešené i zpěváci a korely. Za ty roky jsem neměl žádný úhyn nebo omrzliny drápků. Takže asi tak mé zkušenosti.
Prosím jak Vám odchovávají :)
Leona76
napsal(a):
Prosím jak Vám odchovávají :)
Dobrý den. Pravidelně odchovávají 4 až 5 mláďat . Většinou jednou za sezónu , podruhé už nechtějí takž to neřeším. Předtím jsem měl jiný pár 4 roky a ani jednou za tu dobu odchov , nakonec bohužel samička padla. A ten co mám teď je úplně v pohodě. Teď aktuální foto letos 4 mláďata.
Pepa123
napsal(a):
Dobrý den. Pravidelně odchovávají 4 až 5 mláďat . Většinou jednou za sezónu , podruhé už nechtějí takž to neřeším. Předtím jsem měl jiný pár 4 roky a ani jednou za tu dobu odchov , nakonec bohužel samička padla. A ten co mám teď je úplně v pohodě. Teď aktuální foto letos 4 mláďata.
Děkuji za odpověď taky mám pár, krmí se jdou k sobě všechno ,ale samice jen sedí u budky a zatím do ní vůbec nevlezla. Napadlo mě udělat jinou ale stále Váhám díky
Leona76
napsal(a):
Děkuji za odpověď taky mám pár, krmí se jdou k sobě všechno ,ale samice jen sedí u budky a zatím do ní vůbec nevlezla. Napadlo mě udělat jinou ale stále Váhám díky
Zkuste třebas tu budku těžko říct. Já mám budku 25 na 25 cm a viška 33cm , vletový otvor 6cm. A úplně v pohodě hned si na ní zvykli , dovnitř vlhké hobliny . Nejdříve cca 2 dny okukují . Takoví rozměr mám i u zpěváků .
Pepa123
napsal(a):
Zkuste třebas tu budku těžko říct. Já mám budku 25 na 25 cm a viška 33cm , vletový otvor 6cm. A úplně v pohodě hned si na ní zvykli , dovnitř vlhké hobliny . Nejdříve cca 2 dny okukují . Takoví rozměr mám i u zpěváků .
děkuji mám podobný rozměr budky právě, a s ten Váš první pár co jste měl 4 roky neodchoval ani jednou ?
Leona76
napsal(a):
děkuji mám podobný rozměr budky právě, a s ten Váš první pár co jste měl 4 roky neodchoval ani jednou ?
Ten první neodchoval vůbec nic. Sice samička do budky chodila, ale asi jen tak na návštěvu. Neměla ani čistá vejce. Budku jsem měl stejnou jako teď. Chyba byla pravděpodobně u samičky , bohužel padla . Pořídil jsem nový pár a ten už od začátku si sedl. Sameček krmil samičku hned, když byla budka a ona během pár dní začala snášet.
Pepa123
napsal(a):
Ten první neodchoval vůbec nic. Sice samička do budky chodila, ale asi jen tak na návštěvu. Neměla ani čistá vejce. Budku jsem měl stejnou jako teď. Chyba byla pravděpodobně u samičky , bohužel padla . Pořídil jsem nový pár a ten už od začátku si sedl. Sameček krmil samičku hned, když byla budka a ona během pár dní začala snášet.
Tak to je super.Právě kdyby se nekrmili atd.. tak bych řekla nic..ale že to dělají od začátku. No jediná možnost ta budka . děkuji za váš čas a rady. At se daří v chovu .