Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.12.2020 17:57
strnecka

XXX.XXX.80.41

Do jaké fáze naklíčení prosím zkrmujete klíčené zrní? Moje už má i malý výhonek na lupínek, tzn.cca 5 mm kořínek 5 mm výhonek. Zkažené není a andulce chutná...

8.12.2020 18:47
eli22

XXX.XXX.58.45

strnecka napsal(a):
Do jaké fáze naklíčení prosím zkrmujete klíčené zrní? Moje už má i malý výhonek na lupínek, tzn.cca 5 mm kořínek 5 mm výhonek. Zkažené není a andulce chutná...

Tak to už je sazenička

10.12.2020 22:16
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

eli22 napsal(a):
Tak to už je sazenička

eli22 má pravdu, ale otázka zněla: Do jaké fáze naklíčení zkrmumujete ?

Uvádí se, že nejvhodnější doba je, když je klíček 1 - 2 mm a to z hlediska živin.
Nakličuji vždy větší množství a postupně zkrmuji a většinou mně naklíčené "přeroste", ikdyž se snažím to zpomalit chladem, ale to bych manželce zaplnil ledničku. Jak už je klíček dlouhý, dokonce už roste stonek, lupínek, tak papoušci už nemají velký zájem. Ale pořád je to lepší než suché zrní a kousek jablka.

13.12.2020 15:49
Gloria

XXX.XXX.8.128

Ja skrmuji do velikosti asi 5 mm kličku davam nakličovat takove mnozstvi co mi ptaci dokaži sezrat zacinam navlhcenym a postupne dorusta klicek skrmuji ovsem maximalne u mne do dvou dnu a pak chystam novou davku vetši kličky kdyz se stane skrmuji u kanarku ovsem jeste se mi nestalo aby z toho byla uz mala rostlinka je vytvoren maximalne v urcite podobe rozvetveny korinek. Nejvic je prijimano navlhčene a kliček 1-3 mm.

13.12.2020 17:42
eli22

XXX.XXX.58.45

Dělám to stejně jako Gloria, max 48 hodin, přičemž 2x denně to proplachuji vodou s Acidomidem. Ale poslední dobou neklíčím vůbec.

13.12.2020 17:55
Gloria

XXX.XXX.75.64

Presne proplachuji take 2 krat jen pak tam davam kapicku jablecneho octa nebo acidomit

13.12.2020 19:03
smidla

XXX.XXX.47.226

Dobry den,

macene/klicene podavam cca do 5 dne. Prvni den namocim do vody vetsinou kolem ctvrte odpoledne. Vecer proplachnu a dam cistou vodu. Rano proplachnu a dam cistou vodu. Kolem ctvrte odpoledne proplachnu a dam na sito, otrepu maximalni mnozstvi vody a jdu krmit. Zrni na situ uz neproplachuju, jen promichavam, aby prubezne proschlo. Jakmile podavam posledni, misku a sito umyju a davam novou davku.
Do vody nepridavam nic. S podavanim acidomidu mam spatne zkusenosti, tak jsem od toho upustil.

S pozdravem smidla.eu

14.12.2020 17:53
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

smidla napsal(a):
Dobry den,

macene/klicene podavam cca do 5 dne. Prvni den namocim do vody vetsinou kolem ctvrte odpoledne. Vecer proplachnu a dam cistou vodu. Rano proplachnu a dam cistou vodu. Kolem ctvrte odpoledne proplachnu a dam na sito, otrepu maximalni mnozstvi vody a jdu krmit. Zrni na situ uz neproplachuju, jen promichavam, aby prubezne proschlo. Jakmile podavam posledni, misku a sito umyju a davam novou davku.
Do vody nepridavam nic. S podavanim acidomidu mam spatne zkusenosti, tak jsem od toho upustil.

S pozdravem smidla.eu

Zajímalo by mě, jaké špatné zkušenosti máte s acidomidem? Sám ho používám jen v létě a vyjímečně.
Vždyť je to jen okyselení zamezující kvašení a plísním. Jen všeho dobrého pomálu.
Někdo ho v létě nahradí jablečným octem, třeba i u králíků působí preventivně proti rozvoji kokcidiozy, která papouškům moc nehrozí, spíš kardinálům, hrabavým atd.

14.12.2020 20:44
smidla

XXX.XXX.47.226

Dobry den,

kdyz jsem acidomin pouzival, mival jsem problemy se spatnou skorapkou u vajec.

S pozdravem smidla.eu

14.12.2020 20:57
atobajus

XXX.XXX.195.189

Přípravek určený k nakličování a desinfekci pitné vody.

Aviclens

Tekutý přípravek pro čistou pitnou vodu.

udržuje vodu hygienicky čistou a čerstvou
chrání pitnou vodu před vznikem škodlivých organismů, bakterií a kvasinek
lze jej přidat do vody s namočenými semeny, kde zabraňuje vzniku plísní a zkysnutí vody
redukuje vznik řas, tzv. zeleného slizu v napáječkách a tím zkracuje čas potřebný na jejich mytí
je šetrný a bezpečný, negativně neovlivňuje střevní mikroflóru
ideální přípravek pokud nemáme možnost vodu měnit každý den
Podávání: 1ml Aviclens na 2 litry čerstvé vody (toto 100ml balení vystačí na 200 litrů vody)

Vodu je třeba měnit po 1-2 dnech během horkých dní a po 3-4 dnech během chladnějších dnů.

Před namočením zrnin si připravíme roztok ve výše uvedeném poměru a semena zalijeme.

Před použitím je třeba výrobek protřepat.

Aktivní látka: chlorhexidin glukonát 10mg/mL

14.12.2020 21:38
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

smidla napsal(a):
Dobry den,

kdyz jsem acidomin pouzival, mival jsem problemy se spatnou skorapkou u vajec.

S pozdravem smidla.eu

Další příspěvek na vaši připomínku nereagoval, jen opisuje návod použití.

Snažil jsem se hledat, zda účinná látka chlorhexidin glukonát nemůže ovlivnit vstřebávání vápníku a tím způsobit špatnou skořápku u vajíček, jak píšete. Nic jsem nenašel, asi neumím hledat.
Třeba zvýšená spotřeba vitaminu C není dobrá v době snůšky, protože blokuje vstřebávání vápníku. Proto se nedoporučuje příliš podávat citrusové plody. Ale toto je již trochu odborné téma, které běžné tazatele asi nezajímá.

14.12.2020 22:04
Gloria

XXX.XXX.75.64

Moudivlacek
Souhlasim s vami

14.12.2020 22:31
JoPe

XXX.XXX.82.6

Někteří budou možná uražení, ale to co jsem viděl u mnohých za chovatelské podmínky se divím, že v tom může něco žít celý svůj život. Nepořádek u mnohých překračuje slušné pojmenování - špinavá, zkažená voda , obrovské množství všude přítomných zbytků krmiva ve výšce podestýlky, pach zatuchliny a plísní, tma, extrémní myšárna,..... základní hygienické podmínky nahrazují někteří všemi různými chemickými přípravky. V takových podmínkách jsem nikdy nechoval žádná zvířata a kdo u mě kdy byl na návštěvě, tak to může potvrdit. Voda by měla být čistá každý den a pak není nutné do ní nic přidávat, ani do vody určené k proplachu klíčeného, pokud se proplachuje pořádně proudem pitné vody a pravidelně. Krmivo kvalitní, solidní životní prostor a rozumný pořádek je dobré udržovat. To by měly být základní chovatelské podmínky pro všechny zvířata a nebývá to pravidlem, ale je to také vizitka chovatele.

15.12.2020 07:17
mivi

XXX.XXX.60.8

Moudivláček napsal(a):
Další příspěvek na vaši připomínku nereagoval, jen opisuje návod použití.

Snažil jsem se hledat, zda účinná látka chlorhexidin glukonát nemůže ovlivnit vstřebávání vápníku a tím způsobit špatnou skořápku u vajíček, jak píšete. Nic jsem nenašel, asi neumím hledat.
Třeba zvýšená spotřeba vitaminu C není dobrá v době snůšky, protože blokuje vstřebávání vápníku. Proto se nedoporučuje příliš podávat citrusové plody. Ale toto je již trochu odborné téma, které běžné tazatele asi nezajímá.

Dobrý den.
Aviclens (chlorhexin nebo chlorhexidin diglukonát) používám na máčení či klíčení semen asi 10 let, bez jakéhokoli problému. Má vysoce fungicidní a také baktericidní účinky. Svědčí o tom i to, že je součástí řady ústních vod (Listerin ap.). Lze jej použít, jako "konzervant" pitné vody, pro případ, kdy není z nějakého důvodu možné vodu měnit denně. Chovám astrildy a vodu měním běžně denně a v letních měsících dvakrát denně. Ale stane se, že jedu večer na chalupu a vracím se až druhý den. A v těchto případech lze Aviclens použít. Semena máčím, někdy i klíčím a právě zde je Aviclens velmi dobrým pomocníkem. I když se budu snažit proplachovat několikrát, podpovrchové plísně(vznikají při rychlém dosoušení semen s vyšší teplotou) nezlikviduji. Aviclens ano.
Pokud jde o nevhodnost podávání vit. C, v době snůšky, je nutno dodat, že nejen vit. C (kyselina L- askorbová), ale každá kyselina, která je v potravě může snížit schopnost vstřebávání Ca.
Přeji všem hezký den.
M. Vít

15.12.2020 08:20
frodik

XXX.XXX.2.250

strnecka napsal(a):

Dobrý den,
taky přidám své poznatky neříkám, že mám ve všem pravdu, ale jsou to moje dlouholeté zkušenosti. Večer směs zaliji 60°C horkou vodou z kohoutku to urychluje proces z odborných článků jsem vyčetl, že nejlepší doba máčení je asi 12 hodin, tak nechám přez noc máčet a ráno propláchnu a dám do klíčících misek. Výhodou misek je, že je dole nádoba na vodu, takže zrniny mají potřebnou vlhkost ke klíčení a nestává se, že vrchní semena jsou suchá a spodní skoro plesnivá, navíc tam je ventil, kterým se tam dostává vzduch a spodní semena se nezapaří. Po 12 hodinách propláchnu vyperu je ve vodě s citrónem, chvíli je tam nechám kvůli zničení bakterií přecedím už neoplachuji a dám zpět. Misku nechávám na místě, kde je stabilní teplota, protože jedna z příčin plísně je i kolísající teplota, misky dávám na místo, kde není příliš světla, tam klíčky rostou moc rychle. Po dalších 12 hodinách přecedím propláchnu nechám okapat a přidám včelí med, ten by měl působit jako stabilizátor a semena by se neměli tak rychle kazit a jsou i pro ptáky chutnější. Semeno je obecně tzv. nejnabitější těsně před tím než klíček prorazí na svět. Je pravda , že směsi jsou různorodé a každé semeno má jinou dobu klíčení, takže ideální doba je relativní, ale na druhou stranu zrní by se mělo podávat ve všech fázích, takže to není na škodu.

15.12.2020 17:36
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

mivi napsal(a):
Dobrý den.
Aviclens (chlorhexin nebo chlorhexidin diglukonát) používám na máčení či klíčení semen asi 10 let, bez jakéhokoli problému. Má vysoce fungicidní a také baktericidní účinky. Svědčí o tom i to, že je součástí řady ústních vod (Listerin ap.). Lze jej použít, jako "konzervant" pitné vody, pro případ, kdy není z nějakého důvodu možné vodu měnit denně. Chovám astrildy a vodu měním běžně denně a v letních měsících dvakrát denně. Ale stane se, že jedu večer na chalupu a vracím se až druhý den. A v těchto případech lze Aviclens použít. Semena máčím, někdy i klíčím a právě zde je Aviclens velmi dobrým pomocníkem. I když se budu snažit proplachovat několikrát, podpovrchové plísně(vznikají při rychlém dosoušení semen s vyšší teplotou) nezlikviduji. Aviclens ano.
Pokud jde o nevhodnost podávání vit. C, v době snůšky, je nutno dodat, že nejen vit. C (kyselina L- askorbová), ale každá kyselina, která je v potravě může snížit schopnost vstřebávání Ca.
Přeji všem hezký den.
M. Vít

Pane Víte,
děkuji za reakci. Dřív jsem to též dělal, dnes jen často proplachuji. Vaše poznámka o plísních, které se neopláchnou je na místě. Ve své knize Astrildovití ptáci tomu věnujete část textu. Právě jsem ji otevřel, než odepíšu.
Z poslední věty příspěvku frodik jsem si uvědomil, že se zde diskutuje o nakličování a jaksi se neuvádí, jestli nakličuje každý ďruh zvlášť nebo směs semen. Dá se koupit přímo nakličovací směs.
Já nakličuji všechno samostatně.
Jen pro zajímavost uvedu všeobecně známé údaje od nejrychlejji klíčících.
Mungo, hrách, pšenice, ječmen, slunečnice, proso. Kukuřice se musí máčet nejméně 3 dny i víc.
Oves nahý nenamáčím, má moc "mouky " a nebezpečí kvašení při nedostatečném proplachpvání.
A je rozdíl nakličovat astrildům a papouškům. Chovám nebo vlastně jsem choval oboje.
O. Něnecký

15.12.2020 19:30
mivi

XXX.XXX.15.176

Dobrý večer.
Ono je to pane Německý s máčením a nakličováním tak, že každý chovatel má svůj "zaběhlý" způsob a podle toho si jede. Je to v pořádku. Používám hlavně nabobtnalá (správně - předklíčená semena), kde je obsah živin, z pohledu ptáků, nejvhodnější. Je podobný, jako u nedozrálých semen, která v přírodě představují, u zrnožravých ptáků, rozhodující podíl odchovné potravy. A protože vím, jak se semena po sklizni suší, či spíše "připékají", mohou se lehce zapařit a v důsledku toho vytvářejí podpovrchové plísně. Proto používám pro předkličování (ale někdy i pro klíčení) způsob, který jsem kdysi nazval "progresivním". Ne, že by ostatní byly zastaralé, ale tento urychluje proces klíčení. Dříve jsem semena umístil do kojenecké láhve s vodou a tu jsem dal do ohřívače lahviček. Měl jsem "vychytanou" teplotu, okolo 60°C. Lahvička ale byla malá a navíc se v ní nedal takto upravit senegal v klasech. Tímto způsobem se likvidují plísně, ale mohla by zůstat bakterka a některé podpovrchové plísně. A na to je AVICLENS. Nedávno jsem si, na radu jedné známé (také chovatelky) pořídil nový "aparát", který drží teplotu od 0 do 60°C a má obsah cca 1,5 litru. Tam se mi už vejde i senegal v klasech. Předkličuji, pouze jeden druh semen (v mém případě pro guldy, pásovníky krátkoocasé a astrildy rudobrvé pouze lesknici), při teplotě 60°C asi 2,5 hod, pak propláchnu, část smíchám s průmyslovou vaječnou míchanicí (sebere ze semen většinu vlhkosti), přidám další ingredience a zkrmuji. Druhou část nechám v lednici a zkrmím ji druhý den. Podobně máčím i klasy senegalu - na dva dny. Pokud se rozhodnu klíčit, pak jen jeden druh, většinou proso nebo pšenici (lesknice klíčí dlouho), tak nastavím teplotu na cca 30°C, opět za přítomnosti AVICLENSU, nechám asi 6 hodin, propláchnu a nechám do druhého dne na sítku. Tou dobou již u pšenice proráží klíček, u prosa je to o trochu déle. Jinak se snažím zkrmovat proso a pšenici v mléčné nebo mléčně voskové zralosti z mrazáku. Toto krmení je preferováno.
Jak jsem napsal, téměř každý chovatel má nějaký způsob, který mu vyhovuje. Pro informaci přikládám obrázek !aparátu " pro předkličování.
Přeji hezký večer.
M. Vít

15.12.2020 19:49
atobajus

XXX.XXX.195.189

mivi napsal(a):
Dobrý večer.
Ono je to pane Německý s máčením a nakličováním tak, že každý chovatel má svůj "zaběhlý" způsob a podle toho si jede. Je to v pořádku. Používám hlavně nabobtnalá (správně - předklíčená semena), kde je obsah živin, z pohledu ptáků, nejvhodnější. Je podobný, jako u nedozrálých semen, která v přírodě představují, u zrnožravých ptáků, rozhodující podíl odchovné potravy. A protože vím, jak se semena po sklizni suší, či spíše "připékají", mohou se lehce zapařit a v důsledku toho vytvářejí podpovrchové plísně. Proto používám pro předkličování (ale někdy i pro klíčení) způsob, který jsem kdysi nazval "progresivním". Ne, že by ostatní byly zastaralé, ale tento urychluje proces klíčení. Dříve jsem semena umístil do kojenecké láhve s vodou a tu jsem dal do ohřívače lahviček. Měl jsem "vychytanou" teplotu, okolo 60°C. Lahvička ale byla malá a navíc se v ní nedal takto upravit senegal v klasech. Tímto způsobem se likvidují plísně, ale mohla by zůstat bakterka a některé podpovrchové plísně. A na to je AVICLENS. Nedávno jsem si, na radu jedné známé (také chovatelky) pořídil nový "aparát", který drží teplotu od 0 do 60°C a má obsah cca 1,5 litru. Tam se mi už vejde i senegal v klasech. Předkličuji, pouze jeden druh semen (v mém případě pro guldy, pásovníky krátkoocasé a astrildy rudobrvé pouze lesknici), při teplotě 60°C asi 2,5 hod, pak propláchnu, část smíchám s průmyslovou vaječnou míchanicí (sebere ze semen většinu vlhkosti), přidám další ingredience a zkrmuji. Druhou část nechám v lednici a zkrmím ji druhý den. Podobně máčím i klasy senegalu - na dva dny. Pokud se rozhodnu klíčit, pak jen jeden druh, většinou proso nebo pšenici (lesknice klíčí dlouho), tak nastavím teplotu na cca 30°C, opět za přítomnosti AVICLENSU, nechám asi 6 hodin, propláchnu a nechám do druhého dne na sítku. Tou dobou již u pšenice proráží klíček, u prosa je to o trochu déle. Jinak se snažím zkrmovat proso a pšenici v mléčné nebo mléčně voskové zralosti z mrazáku. Toto krmení je preferováno.
Jak jsem napsal, téměř každý chovatel má nějaký způsob, který mu vyhovuje. Pro informaci přikládám obrázek !aparátu " pro předkličování.
Přeji hezký večer.
M. Vít

Richard Bergendi Temperovač čokolády .... výborný nápad a tip

Přidejte reakci

Přidat smajlík