Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

dragunov

16.12.2020 09:18
dragunov

XXX.XXX.223.137

zdravím chtěl bych se zeptat ,na vaše zkušenosti ohledně krys,byl jsem u spousty chovatelů ,neznám pravdomluvnost ale tvrdili celoročně venku,postavil sem voliéry na celoroční možnost chovu venku,,prostě prolet zálet závětří obslužní chodba vše krásně pod střechou mimo proletu ,zdálo se že vše vyhovuje ,oběvila se v zemy větší díra nic moc se nedělo a najednou těch děr bylo hrozně moc,bylo to v mžiku ,,,a přez noc mnížci ,agoši horský andulky korely ,,,bylo jim to jedno,na velikosti nezáleželo vzaly to útokem ,,,hrozný ztráty ,,,ale u ostatních chovatelů jsem na podlaze ve venkovních voliérách nic neviděl a tvrdili celoročně venku a zem prostě jen udupaná ,,,,chci se zeptat,,pomůže mě betonová podlaha nebo mám prostě smůlu na lokalitu,protože krysa jako taková to tam opravdu je ,co jsem zachránil a pochytal mám doma a do voliéry sem umístil jedy a už i sbírám padlé kusy krys ,takže nepřítele znám pomůže beton ?nebo jak to řeší ostatní,,,děkuji

mussasa

16.12.2020 09:27
mussasa

XXX.XXX.201.122

Zdravím, betonová podlaha( pořádná) je potřeba. Dnes to jsou krysi zítra potkani. Dvojité pletivo, silný drát. A já mám výlet zastřešen, z boku nechávám pletivo jen cca metr,zbytek polykarbonát( nic po tom nevyleze) světlo jde. Udupaná hlína je málo, cití potravu. Potkan je schopný vykousat i nekvalitní beton,
Ja jsem dával, štěrk, pletivo a potom beton. Nic mi tam kolem neběhá ale jistota je jistota. Škoda, že jste tohle neudělal hned, škoda ptáků.

dragunov

16.12.2020 09:36
dragunov

XXX.XXX.223.137

za ptáky si trhám vlasy ale opravdu mě to nenapadlo když jsem viděl ty voliéry jinde ,říkal jsem si udělám je veliký a ptáka přece nic nechytí je vysoko a nebo uletí ,mám 5 voliér vedle sebe každá má na výšku 3m na šířku 3m a do hloubky 8m to bude podlaha 15x8m plánuji tedy na jaře větší štěrk na srovnání ,udusart a zalejt štěrkobetonem tak doufám že to snad pomůže

alfonzo

16.12.2020 11:55
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den,základem stavby jsou hluboké základy,už v Bibli je pojednáno o stavbě na skále a písku.
U všech voliér a jedná se o stovky metrů základů mám poctivě i orámování pod výlety osmdesát centimetrů.Potkan se dostane i tam,ale raději půjde snadnější cestou.
Asi před třemi lety se mě prokousal vchodovými dřevěnými dveřmi během noci.Mám sice psy,ale kousek ode dveří je kanálek,nadzvedl plastové víko a když psi vystartovali,tak zmizel,psi odešli,vylezl opět,prostě to dokázal,odnesl to samec králováka.
Jinak,jak jsem již uvedl někde ve vedlejší diskuzi,největší můj životní přehmat jsou bodované sítě ,oka 3x3 na velkých papoušcích,já to sice tušil,ale viděl jsem to jinde,ptal se a stejně jsem udělal hloupost.I pleteným pletivem 20x20 mm menší potkan proleze,viděl jsem to na vlastní oči,ven už nevylezl,nacpal se krmení a nemohl se protáhnout ven,psi dílo dokonali.
Tak jsem ty voliéry s velkými oky potáhl pletivem drobějším,již to neladí oku.
Tudíž,kdo z vás si dá pletivo větší dvou centimetrů,ten se jednou dočká kolčavy,hranosaje,nebo již zmíněných potkanů.Dejte na moje slova,jednou to přijde,jestli máte ke zvířectvu vřelý vzatah,tak dodržte co píšu.
A kdo uděláte pod voliéru jen silnou samonosnou betonovou desku si zaděláte ještě hůře,potkani se usídlejí pod ní a budou vylézat pro stravu ven.Takto to má třeba i kamarád pod kotci na psy,pod kotci bydlejí a chodějí psům přes mříže na žrádlo,než pes vyběhne z boudy,potkan si kousek uzme.Nemůže se jich zbavit,ty kotce jsou veliké,jedině obkopat do hloubky desítky metrů a vybetonovat orámování celého prostoru,aby tam nemohli.
Je to naší povinností učinit pro zvířata vše tak,aby u nás měla plnohodnotný klidný život a dělala nám radost.

16.12.2020 13:26
were

XXX.XXX.251.168

Dobrý den, lze také použít betonové dlaždice 50x50x 6 cm ale chce to betonové obrubníky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.12.2020 17:07
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mívala jsem u našich voliéru 3x3x2 m s andulkami, kde byly jen okolo dlaždice do hloubky cca 50 cm a po pár letech se tam potkani prohrabali. Naštěstí začala hlína přibývat postupně, takže jsme to zjistili včas a bylo to bez újmy papoušků.

Nové voliéry tak máme vše beton. Venkovní výlety na to písek, aby se dobře čistilo a lépe to vypadalo. 😉 V záletech mám dole morčata a plánuji ještě do jedné voliéry křepelky.

16.12.2020 21:38
juhaj

XXX.XXX.164.121

Potkani se prokoušou i betonem, vlastní zkušenost z kurníku. Sežrali kachňata, kuřata, pokousali vietnamce, jedině železo, nebo nějaký speciální beton

16.12.2020 22:07
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Mám 10 blokových voliér a na zahradě dalších 10 letních. Uvnitř dlaždice na betonu, venku hlína.
Za 30 let jsem neměl potkana. Lasice jednou za pár let zapomenutou dírou v pletivu a hlavně myši domácí - neustálý boj o krmivo. Jed, pasti a pořád dokola. Tam je to nekonešné. I ony vykoušou dutiny ve zdi z itongu. I slabá vrstva mastného betonového potěru jim odolá. ne potkanům..
V přírodních výletech se osvědččilo vysypání dna 10 - 15 cm vysoko drobným šterlem. Finančně nenáročné. Povrch se zbytky se dá odhrábnot a myší si nemohou prohrabat noru ven, protože štěrk se do odhrabaného stále sype. V tuhé zemině jim nora drží.
A pozr. Nepoužívejte termínu krysy. Nikdy jsem krysu neviděl u nás v přírod. Stačí se podívat na ůnarodíly potkan - krysa. Potkan je "kanálový " hlodavec, krysa teplomilné zvíře v suchu.

16.12.2020 22:22
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

alfonzo napsal(a):
Dobrý den,základem stavby jsou hluboké základy,už v Bibli je pojednáno o stavbě na skále a písku.
U všech voliér a jedná se o stovky metrů základů mám poctivě i orámování pod výlety osmdesát centimetrů.Potkan se dostane i tam,ale raději půjde snadnější cestou.
Asi před třemi lety se mě prokousal vchodovými dřevěnými dveřmi během noci.Mám sice psy,ale kousek ode dveří je kanálek,nadzvedl plastové víko a když psi vystartovali,tak zmizel,psi odešli,vylezl opět,prostě to dokázal,odnesl to samec králováka.
Jinak,jak jsem již uvedl někde ve vedlejší diskuzi,největší můj životní přehmat jsou bodované sítě ,oka 3x3 na velkých papoušcích,já to sice tušil,ale viděl jsem to jinde,ptal se a stejně jsem udělal hloupost.I pleteným pletivem 20x20 mm menší potkan proleze,viděl jsem to na vlastní oči,ven už nevylezl,nacpal se krmení a nemohl se protáhnout ven,psi dílo dokonali.
Tak jsem ty voliéry s velkými oky potáhl pletivem drobějším,již to neladí oku.
Tudíž,kdo z vás si dá pletivo větší dvou centimetrů,ten se jednou dočká kolčavy,hranosaje,nebo již zmíněných potkanů.Dejte na moje slova,jednou to přijde,jestli máte ke zvířectvu vřelý vzatah,tak dodržte co píšu.
A kdo uděláte pod voliéru jen silnou samonosnou betonovou desku si zaděláte ještě hůře,potkani se usídlejí pod ní a budou vylézat pro stravu ven.Takto to má třeba i kamarád pod kotci na psy,pod kotci bydlejí a chodějí psům přes mříže na žrádlo,než pes vyběhne z boudy,potkan si kousek uzme.Nemůže se jich zbavit,ty kotce jsou veliké,jedině obkopat do hloubky desítky metrů a vybetonovat orámování celého prostoru,aby tam nemohli.
Je to naší povinností učinit pro zvířata vše tak,aby u nás měla plnohodnotný klidný život a dělala nám radost.

Mohu jen souhlasit. U malochovatelů sebelepší betonová deska pod zařízením je v budoucnu prostor pro potkany a my to ani nevidíme, že máme betonovou podlahu protkanou norami.
Proto mnozí chovatelé nejen exotů staví podlahu zařízení na sloupky asi 30 cm i výš nad zem a tím mají kontrolu výsktu nor potkanů a možnost jejich hubení mimo voliéry. Pokud jou ptáci v noci uzavřeni i toulavé kočky a kuny zde vykonají taky něco dobrého než jen škodu na ptácích.

17.12.2020 09:02
JoPe

XXX.XXX.82.6

Moudivláček napsal(a):
Mohu jen souhlasit. U malochovatelů sebelepší betonová deska pod zařízením je v budoucnu prostor pro potkany a my to ani nevidíme, že máme betonovou podlahu protkanou norami.
Proto mnozí chovatelé nejen exotů staví podlahu zařízení na sloupky asi 30 cm i výš nad zem a tím mají kontrolu výsktu nor potkanů a možnost jejich hubení mimo voliéry. Pokud jou ptáci v noci uzavřeni i toulavé kočky a kuny zde vykonají taky něco dobrého než jen škodu na ptácích.

Přidám také svou zkušenost se škodnou. Bydlím na samém konci města a za domem je už než "příroda", takže jsem zažil ledacos. Kdysi mě trápili sovy a kočky a s tím už nemám poslední roky problém, zřejmě díky dvojitému pletivu,psům a pohybovým čidlům a svícením slabým led světlem nad střechami voliér, nebo mám prostě jen štěstí. Všichni dobře víme, že kde je krmení , tak jsou myši a další havěť.Když jsem si stavěl dřevěné voliéry,tak se mi nechtělo nic betonovat a chtěl jsem si ušetřit práci a zkrátka jsem to odfláknul, ale do země v celé ploše jsem dal pletivo 16x16 - jak dlouho tam vydrží nevím a po obvodu mám zakopané asi 30 - 40cm ohyby L směrem ven od voliér z tohoto samého materiálu, takže, když tam začne něco hrabat v blízkosti, tak vždy narazí na pletivo. Je to z minulosti vyzkoušená věc na rybničních kachních farmách proti podhrabání lišek.Zatím se mi tam nic nedostalo a u slepic ve ve druhé části zahrady vždy nějakého potkana chytím, ne však na návnadu, ale na nášlap. Rychle popíšu návod - opřu zhruba 1-2 m dlouhý a 0,5 m vysoký plech, desku, nebo vlňák o plný plot a vytvořím uličku a nasypu tam trochu krmení pro ptáky, mám to tak celoročně. Uličkou uvnitř se naučí chodit a zdržovat hlodavci, občas tam nalíčím bez návnady 3-4 běžně koupené plechové sklapovací pasti na potkany a nalíčím je až na samý konec tyčky drátu na tzv. lehký došlap, posypu malou vrstvou prachu a umístím je od sebe tak 20-30cm tak, aby hlodavci okolo nich nemohli proběhnout. Když se nechytí do jedné pasti, nebo je splaší sklapnutí, tak často skočí do další.Tímto způsobem trvale redukuji jejich počet, ale boj musí být trvalý a není vždy ůspěšný. Líčím pasti v rukavicích a už jsem dostal i přes prsty , neměl by na nich zůstal jiný pach, potkani jsou velmi mazaní. V této uličce jsem nachytal i spoustu hryzců, kolčavy a několik hranostajů.

17.12.2020 10:24
vegh

XXX.XXX.102.215

Na spodok sarovnáťe zeminu daťe dráťené sklo može byť aj popukané to Ván sklár dá aj za odvoz.na to 10cm.beton určiťe vám od spodu nič ne preleze.

alfonzo

17.12.2020 11:12
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Dobrý den koukám,že sposta má podobné zážitky,mám i jeden asi deset let starý.Voléra se záletem,je asi pětatřicet let stará,postavena lacino,levná prkna z katru,doma jsem ohobloval,od sklenářské firmy na dveře za stovku plný vozík odřezků,120x22-26 cm presovaného skla do interiérových dveří.Jako stojky lešenové trubky a k nim vratovými šrouby přidělána výdřeva.Vazba kovová,vedle v podniku měnili železná okna na hale,byla asi čtyři metry na dva.Krásná lisovaná účka,hodně nosná,šest cm vysoká.Ta jsou jako vazba a na nich prkna,coulky ze zbourané voliéry,byla to zadní stěna k sousedovic garáži,kdysi natřeno vyjetým olejem,zevnitř obíleno,stavěl jsem to někdy v patnácti,ale už jsem měl několik voliér vedle.
Tato prkna jsou na stropech,potom jsou hranolky,které jsem nařezal z likvidace vazby na stavbě jsou asi 8X8.mezi nimi odpadní vata z izolací.Na střeše eternit.Potrpím si na důslednost,z čela vystříhán ručními nůžkami pozink pruhy přesně do vlnek,aby se tam nic nedostalo.Zadek střechy přiražen ke zdi vysokého plotu,důkladně sesazeno.
Přišla doba povětří a z plotu se utrhly asi čtyři tašky a ulomily kousek eternitu,to je začátek.
Uvnitř velcí papoušci,amazoňané kakaduové.Jedni amazoňané měli hodně vysoko bidlo u stropu,vykousali do prken otvor ,asi pět cm,neřešil jsem,byla sezona,věděl jsem,že nemůžou uletět.
Později jsem viděl,že je ve vatě tunel,odlomeným eternitem se pod krytinu dostal potkan a také do voliéry,jenže vylezl ven do výletu a podhrabal se pod vnitřní desku,ta již nemá důvod být hluboko,celé voliéry jsou obehnány osmdesáti centimetrovými základy.Nemohl jsem ho dostat,pastě,ani jed nic.Najednou v noci slyším,že vykřikla Tritonka,jen jsem nakouknul,dále ve tmě nerušil.Ráno mrtvý potkan ve výletu,potkal se s ní spící na okně,rozdrtila mu hlavu.
Další byla kolčava,která se v základu dostala podobnou cestou,odlomeným eternitem,díra u amazoňanů byla již zadělána.Našel jsem torzo horáka a amazoňana běločelého.Na torzo horáka druhý den chycena do jednoduché pasti vlastní výroby z pletiva.
Přišla otázka,kudy se dostala?Po dlouhém hledání jsem našel otvor prokousaný od myší zrkrytý nad světlem ve stropě.
Dvě nemilé zkušenosti,ač jsem důsledný,vždy mě něco vypeče,ale snažím se celý život vše udělat co nejlépe.

Přidejte reakci

Přidat smajlík