Kakarik rudočelý

Prodám Kakariki rudočelého - Dobrý den prodávám dva samce kakarik rudočelý...
300 Kč
Dobrý den,
chci se zeptat máme první mládé, už velké, ale zarazilo mě že máme dvě tmavě zelené straky ( jen pár žlutých flíčků) samice i samec, pak jednoho žlutého samce a čistě tmavě zelenou samici z rodičů kteří jsou samice oliva a samec modrá straka s dominanci modré.
Otázka tedy zní mohu v budoucnu očekávat i nějakou tu modrou straku či ne? A jak to je se štěpením samice rodiče neznám a samec má zeleného otce a žlutou matku.
Předem děkuji za odpovědi. (Jsem v tomhle ještě začátečník.)
Týnuš_17
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat máme první mládé, už velké, ale zarazilo mě že máme dvě tmavě zelené straky ( jen pár žlutých flíčků) samice i samec, pak jednoho žlutého samce a čistě tmavě zelenou samici z rodičů kteří jsou samice oliva a samec modrá straka s dominanci modré.
Otázka tedy zní mohu v budoucnu očekávat i nějakou tu modrou straku či ne? A jak to je se štěpením samice rodiče neznám a samec má zeleného otce a žlutou matku.
Pokud je samice oliva a samec modry tak se modreho odchovu nedočkate. Všechny mladata od tohoto paru budou štěpit na modrou barvu. Jestli vaše samička štěpi na modrou což asi nevite tak se modre mladě oběvit muže. Zdřejmě vam nejde o nějaky cileny chov tak nechte tento harmonizujici par pohromadě a radujte se z dalšich odchovu. Chovu zdar Plšek
Týnuš_17
napsal(a):
Dobrý den,
Samice není oliva, ale je to skořicová mutace. Jako oliva je nazýván pták, který má dva tmavé faktory a tmavé faktory u kakariků zatím nejsou. Tudíž ani to označení tmavě zelená u mláďat není správné, je to normální zelená bez tmavého faktoru.
Stejně tak samec, není to modrá straka, ale tyrkysová (parblue) straka.
Týnuš_17
napsal(a):
Dobrý den,
Samička opravdu vypadá jako skořicová a dle břicha asi straka a otec modrá dominantní straka. Tudíž v odchovu mít modré straky nebudete protože modrá je mutace recesivní. Mladí můžou vypadat tmavší, ale jestli mají faktor tmavnutí s tím bych počkal po přepeření, ale nepředpokládal bych to, když vidím rodiče. Žlutej kakarik je kombinace dominantní a recesivní straky, proto někteří mají sem tam pírko nebo flíček zelenej. Ino ptáky jsem ještě neviděl pár chovatelů má žluté skořice nebo žluté plavé a vydávají je mylně za ino ptáky, ale u nás nepředpoládám, že by u chovatelů byly i když nikdy neříkej nikdy. Skořice je u kakariků dominantní, takže samečci Vám budou štěpit do skořic a v jejich potomstvu se objeví skořicové samičky. U kakariků jsem viděl tmavě zelené tedy 1F i olivové 2F(úplně jiný odstín než je na fotce) tudíž již existují, ale je jich málo. To samé s violet faktorem v kombinaci s modrou, kdy ptáci mají tmavší do fialova zbarvené loketní letky a načernalá líčka, Jsou i šedí ptáci u nichž netuším jestli jde o šedozelenou nebo mauve(modrá s 2 faktory tmavnutí).
frodik
napsal(a):
Samička opravdu vypadá jako skořicová a dle břicha asi straka a otec modrá dominantní straka. Tudíž v odchovu mít modré straky nebudete protože modrá je mutace recesivní. Mladí můžou vypadat tmavší, ale jestli mají faktor tmavnutí s tím bych počkal po přepeření, ale nepředpokládal bych to, když vidím rodiče. Žlutej kakarik je kombinace dominantní a recesivní straky, proto někteří mají sem tam pírko nebo flíček zelenej. Ino ptáky jsem ještě neviděl pár chovatelů má žluté skořice nebo žluté plavé a vydávají je mylně za ino ptáky, ale u nás nepředpoládám, že by u chovatelů byly i když nikdy neříkej nikdy. Skořice je u kakariků dominantní, takže samečci Vám budou štěpit do skořic a v jejich potomstvu se objeví skořicové samičky. U kakariků jsem viděl tmavě zelené tedy 1F i olivové 2F(úplně jiný odstín než je na fotce) tudíž již existují, ale je jich málo. To samé s violet faktorem v kombinaci s modrou, kdy ptáci mají tmavší do fialova zbarvené loketní letky a načernalá líčka, Jsou i šedí ptáci u nichž netuším jestli jde o šedozelenou nebo mauve(modrá s 2 faktory tmavnutí).
Ještě bych chtěl dodat,že modrá samozřejmě není modrá, ale tyrkysová tedy neúplná a v tomto případě nevím jesti tyrkysová může mít tmavnoucí faktory jako přírodní, proto si nejsem jist u těch šedých kakariků, možná to tady někdo pro info dovysvětlí, děkuji.
frodik
napsal(a):
Zdravím p.Frodíka - to jsem nevěděl, že u kakariků je to jinak se skořicí než u jiných papoušků, protože u ostatních není nikdy dominantní, ale recesivní vázaná na pohlaví "sex - linked recessive ". Tak alespoň jsem se něco dozvěděl nového o ptácích , které nechovám. Děkuji
JoPe
napsal(a):
Zdravím p.Frodíka - to jsem nevěděl, že u kakariků je to jinak se skořicí než u jiných papoušků, protože u ostatních není nikdy dominantní, ale recesivní vázaná na pohlaví "sex - linked recessive ". Tak alespoň jsem se něco dozvěděl nového o ptácích , které nechovám. Děkuji
Samozřejmě máte pravdu, chtěl jsem napsat že je vázána na pohlaví a napsal jsem mylně dominantní, dominantní samozřejmě není, děkuji za opravu.
Týnuš_17
napsal(a):
Mockrát všem děkuji dozvěděla jsem se něco v čem nejsem tak moudrá a tak tedy mohu počítat s tím že modrého se nedočkáme ? Samozřejmě pár nechám jsou to spíše mazlove než chovní.
Modré by jste mohla mít kdyby samička štěpila na modré a to zhruba 50%, ale jak vidíte na odchovu modrý tam není a tak teda samička zřejmě na modré neštěpí a šance na modrého tam není.
frodik
napsal(a):
Modré by jste mohla mít kdyby samička štěpila na modré a to zhruba 50%, ale jak vidíte na odchovu modrý tam není a tak teda samička zřejmě na modré neštěpí a šance na modrého tam není.
To nemáte pravdu, že šance na modrou není. Několik kusů odchovů nevytvoří odpovídající statistiku a v dalším hnízdě to může být klidně naopak a budou samí modří,ale nemusí. Ověřeno z praxe mnohými chovateli různých ptáků a u andulek se mi to stává běžně.
JoPe
napsal(a):
To nemáte pravdu, že šance na modrou není. Několik kusů odchovů nevytvoří odpovídající statistiku a v dalším hnízdě to může být klidně naopak a budou samí modří,ale nemusí. Ověřeno z praxe mnohými chovateli různých ptáků a u andulek se mi to stává běžně.
No to ale za předpokladu, že je protějšek štěpitelný na modrou (tyrkysovou) ne?
JoPe
napsal(a):
Přesně tak zcela s vámi souhlasím.
Sam jsrm letos dával u výstavních andulek samce sz opalína na lutino samici a už jsem měl podezření ze mně chovatel natáhnul a tím štepákem, 1 hnizdo 4 normální, 2 hnizdo 2 normální a 1 lutino, 3 hnizdo 3 normální a 2 lutina a samozřejmě při mé smůle všecky lutina samice 😄. A přitom diagram děďičnosti říká 75% lutin.
Jen bych chtěl dodat zadavateli tohoto vlákna že teď již má štepitelné kakariky do modrých obojího pohlaví, dědičnost recesívní, no a když si koupí modrý protějšek tak se dočká i modrých.
Dobrý den, prosím o radu kolegy. Mám kakariky modré Straky nepribuzne pár. Odchovavaji mi také modré Straky, ale v každém hnízdě se mi objeví vždy mladé, které mám odlišné prachové peří, a to bílé. Předpoklad ino nebo skorice, to by mne nepřekvapilo, spíš je mi záhadou že cca 3 nebo 4 den po vylihnuti vždy toto mladé najdu uhynule a s plným voletem. Je možné, nebo má někdo zkušenost s tím že by tam byl geneticky problém a mlade by nebylo zivota schopné, i když se normalne vyvyne a vylyhne, a nebo může být vada v samici a ta pozná jinou barvu a přestane ho krmit. Moje slepička krepelky cinske, vždy když má kuřata tak útočí na černá kuřata. Jinou vadu na mládeti nikdy nenajdu. Díky za jakékoli nápady.
jana1150
napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu kolegy. Mám kakariky modré Straky nepribuzne pár. Odchovavaji mi také modré Straky, ale v každém hnízdě se mi objeví vždy mladé, které mám odlišné prachové peří, a to bílé. Předpoklad ino nebo skorice, to by mne nepřekvapilo, spíš je mi záhadou že cca 3 nebo 4 den po vylihnuti vždy toto mladé najdu uhynule a s plným voletem. Je možné, nebo má někdo zkušenost s tím že by tam byl geneticky problém a mlade by nebylo zivota schopné, i když se normalne vyvyne a vylyhne, a nebo může být vada v samici a ta pozná jinou barvu a přestane ho krmit. Moje slepička krepelky cinske, vždy když má kuřata tak útočí na černá kuřata. Jinou vadu na mládeti nikdy nenajdu. Díky za jakékoli nápady.
U kakariků to není o barvě, používám je jako chůvy a už mi bez problému vytáhly králováky, rozely i pyrury červenobřiché a mladé jsou i se chovají úplně jinak než jejich. Toto co popisujete se mi taky občas stává a jsem přesvědčen, že to souvisí s vitalitou a životaschopností mláďete. Je to jak v přírodě, samička usoudí, že není moc životaschopné a proto kvůli němu neplítvá moc energii, protože by stejně nepřežilo tak upřednostní ostatní silnější a mládě je kolikrát sice nakrmeno, ale samička ho nezahřívá jak by měla, prostě ho zanedbává až pojde. A jen pro zajímavost u mích dominantních strak to je tak s prachovým peřím, že 1F mají tmavší skoro jako modré a 2F mají prachové peří zase skoro bílé. Vámi popisované ino nebo skořice poznáte tutově , že by měli červené oči už při vyklubání.
To mne nenapadlo určit barvu dle oka,a přitom mám lutina 😊 u jiného druhu. Takže podle vás jak píšete tak jsou to dvofaktorove dominantní straky(bílá mláďata) a jsou slabší. Už jsem také přemýšlela že bych je zkusila umělé dokrmit ale asi by to nebyl úplně vitální kus. Vy jste to nezkoušel?