Dobrý den,
nemáte někdo zkušenost s takto nateklým okem u aratingy? Zjištěno v pátek večer. Přes víkend kapeme opthalmoseptonex. Pátek, sobota bylo oko zahnisané, dnes již bez hnisu. Od pátku zlepšení, již není tak odevzdaná, ale oko stále nateklé.
Děkuji za odpovědi.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Chlupak
Dobrý den,neuvádíte nic o papouškovi,jak ho máte dlouho,nebo,jestli jste nekoupil do chovu něco jiného nového v poslední době,můžete potlačit příznaky jiné nemoci a rozšíří se do celého chovu,takto totiž otékají oči při ornitóze-prvotní příznaky,kterou septonexem nevyléčíte.
alfonzo
napsal(a):
Chlupak
Dobrý den,neuvádíte nic o papouškovi,jak ho máte dlouho,nebo,jestli jste nekoupil do chovu něco jiného nového v poslední době,můžete potlačit příznaky jiné nemoci a rozšíří se do celého chovu,takto totiž otékají oči při ornitóze-prvotní příznaky,kterou septonexem nevyléčíte.
Já tedy mám za to, že ornitóza ,tedy dnes již psitakóza je onemocnění plic přenosné na člověka. Hlavní přenašeči jsou vodní ptáci (kachna,husa,racek atd)
Nikde jsem se nedočetl, že by u toho otékaly oči. Když tedy ano tak asi ne jedno.
Zde bych to viděl na poranění s následným zanícením. Tam by desinfekční mast pomoci mohla. Ophthalmo- framykoin obsahuje dokonce antibiotika.
Mohl by se k tomu vyjádřit veterinář?
Já tedy myslím že mastička neuškodí.
pterodactyll
napsal(a):
Já tedy mám za to, že ornitóza ,tedy dnes již psitakóza je onemocnění plic přenosné na člověka. Hlavní přenašeči jsou vodní ptáci (kachna,husa,racek atd)
Nikde jsem se nedočetl, že by u toho otékaly oči. Když tedy ano tak asi ne jedno.
Zde bych to viděl na poranění s následným zanícením. Tam by desinfekční mast pomoci mohla. Ophthalmo- framykoin obsahuje dokonce antibiotika.
Mohl by se k tomu vyjádřit veterinář?
Já tedy myslím že mastička neuškodí.
U psitakozi je otok spojivek s výtokem z očí,přidružený projev ,vzhledem k bakteriálnímu původu moc nepomáhají u ptactva (narozdíl od nakaženého člověka) antibiotika.(např.BAYTRIL)
hersyko
napsal(a):
U psitakozi je otok spojivek s výtokem z očí,přidružený projev ,vzhledem k bakteriálnímu původu moc nepomáhají u ptactva (narozdíl od nakaženého člověka) antibiotika.(např.BAYTRIL)
https://zverolekarka.com/chlamydioza-ptaku/
Tak máte pravdu, může mít zanícené i jedno oko. Zde je to dobře popsáno. Já se s tím zatím nesetkal.
Jde o to co poradit, měl by navštívit veterináře.
A my můžeme jen držet palce.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
pterodactyll
Dobrý den,toto není sranda,chlamydie se špatně léčí,dokáží se člověku zapouzdřit v kostní dřeni,podobně,jako borelie a jsou doslova nevyléčitelné.Proto,když vidím tento příznak u ptáků,tak okamžitě antibiotika,mastmi problém jen potlačíte,nemoc přejde do latentního stádia a šíří se v celém chovu bezpříznakově,dokud nedojde k oslabení hejna,třeba prudké ochlazení.
Jinak znám několik lidí,kteří přes chlamidie skončili v důchodu,neskutečné bolesti,hlavně pohybové ústrojí,léčili je na úplně něco jiného,až někoho napadlo udělat po letech utrpení test,jenže už ani po léčbě to není OK.
Tato nemoc podléhá povinnému hlášení a její šíření je trestné,takže zde končí veškerý humor,je třeba o jejím nebezpečí dobře vědět a vše dobře sledovat a dodržovat základní pravidla veterinární prevence.
A prvotní základní úkaz,okolo očí navlhlé peří od výtoku,později oči oteklé a výtok z nosních otvorů doprovázeno ztíženým dýcháním.Takových ptáků potkávám na burzách dostatečné množství.Hned se obloukem vyhýbám,přinesete to na oděvu,nebo vdechnete.I zapůjčená přepravka kde byl nakažený pták může mít fatální následek ve vašich chovech,proto buďte vždy obezřetní.
Nemaluji čerta na zeď,mám toto vše odzkoušeno na vlastní kůži,proto nechci,aby to zažívali druzí,jinak bych to zde neuvedl.
Alfonzo
Zdravím
Já to jistě neberu na lehkou váhu. Slyšel jsem o tom, ale teprve teď jsem si o tom hledal informace, vlastně na váš popud.
V odkaze, který jsem jsem dal je to poměrně dobře popsáno, až z toho mrazí.
Já to měl vždy spojeno s plicním onemocněním kachen a hus, které to většinou dostaly od racků.
Že to je vlastně chamydióza, také nazývaná přímo papouščí nemoc jsem si nějak nespojil.Já jsem se stím ve svém chovu zaplať bůh zatím nepotkal.
Také jsem si říkal,že jedno oko bude jen zanícená ranka a to by mastička mohla pomoci.
Zde(zverolekarka )se ale přímo píše,že to klidně me být i jen jedno oko.
Tak že si to pán klidně mohl přinést se zakoupenými ptáky, když inkubační doba může byt i několik let
Každo pádně bych tazateli radil toho veterináře, aby podezření buď potvrdil, nebo vyvrátil. Jinak mu přeji,aby to dobře dopadlo a chamydie to nebyly
dobré ráno,
tak jsem nakonec k veterináři jel. Sice pták byl den ode dne lepší ale chtěl jsem mít jistotu. Když jsem se zmínil že se bojím že by to mohla být chlamydióza tak mi řekl že by to měli za těch 5 dnů už obě oči. S jedním okem by to bylo velmi ojedinělé. nicméně jsem si radši nechal udělat testy (cca 1150). Podle doktora to je jen ucpaný kanálek a naschromáždený hnis. Ten se musel nechanicky odebrat pinzetou a jehlou. Byly to fakt velké hnusné tvrdé kusy. Žádný přípravek by to nedokázal rozpustit. Léčba potrvá 10 dní při aplikaci ATB proti otokům, bolesti a hojení. A mastičku nedoporučuje jelikož je mazlavá a mohla by se na ní držet nečistota a zase by se mohla dostat do oka...
děkuji
Chlupak
napsal(a):
dobré ráno,
tak jsem nakonec k veterináři jel. Sice pták byl den ode dne lepší ale chtěl jsem mít jistotu. Když jsem se zmínil že se bojím že by to mohla být chlamydióza tak mi řekl že by to měli za těch 5 dnů už obě oči. S jedním okem by to bylo velmi ojedinělé. nicméně jsem si radši nechal udělat testy (cca 1150). Podle doktora to je jen ucpaný kanálek a naschromáždený hnis. Ten se musel nechanicky odebrat pinzetou a jehlou. Byly to fakt velké hnusné tvrdé kusy. Žádný přípravek by to nedokázal rozpustit. Léčba potrvá 10 dní při aplikaci ATB proti otokům, bolesti a hojení. A mastičku nedoporučuje jelikož je mazlavá a mohla by se na ní držet nečistota a zase by se mohla dostat do oka...
děkuji
Takže sice to něco stálo, ale mate jistotu a navíc velkou naději na úspěch, že bude vše OK.
Tak ať se daří.
Rovnou také krásné prožití svátků, a mnoho radosti s chovu.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Chlupak
Dobrý den,je dobře,že jste to tak udělal pro vlastní klid a celý chov.Jinak však veterinář s tím okem nemá pravdu,chlamydioza se může projevit na jednom,nebo mírným výtokem z nosních otvorů,oči OK,nebo naprosto skrytě a pak se objeví s popsanými příznaky u vnímavějších jedinců,nebo u oslabených,třeba hnízděním,velký záběr na organizmus,nebo stačí prudké ochlazení,velký výkyv teploty,to se ukáže ledacos,včetně začervení.Nejsem teoretik,ale praktik,to spoustě Mvdr schází,kde by přišli do kontaktu s tolika ptáky jako my chovatelé.Jinak mají zase nabiflovanou teorii a když to s nimi dá člověk dohromady,většinou je naděje na úspěch.
Ať se daří a podaří papouška dát do kupy.