Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

MartinM2020

25.12.2020 13:53
MartinM2020

XXX.XXX.232.133

Zdravim vsechny chovatele,
od rodicu jsme dostali na vanoce sadu nadobi od Tefalu, ktera se honosi symbolem PTFO FREE. Nicmene mame obavu toto teflonove nadobi pouzit, protoze chovame v byte andulku vlnkovanou. Jedna se o klasicky panelakovy byt 3+1, ve kterem je andulka umistena v obyvaci mistnosti, ktera NENI od jidelny s kuchyni oddelena zaviratelnymi dvermi. Pri vareni se vzdy pouziva nadsporakove odsavani. Myslite, ze i tak hrozi riziko otravy? Nebo je potreba nechat nove nadobi "opalit" nekde jinde a az potom bezpecne pouzivat? Vymena nadobi by nebyla zcela snadna. Poradite? Dekuji.

25.12.2020 14:11
vmakovicky

XXX.XXX.60.198

Dobrý deň! Tefal bol jedným z prvých výrobcov, ktorý pred viac ako desiatimi rokmi eliminoval PFOA zo svojich nepriľnavých povlakov. Ak ste dostali PTFO znamená to, že človek je taký vyčerpaný, že upadol do hlbokého stavu spánku. Prípadne to môže znamenať, že osoba bola zrazená v bezvedomí pri náraze úderom, úderom, pádom, kontrolou tela alebo inou fyzickou silou.

25.12.2020 14:41
eli22

XXX.XXX.58.41

vmakovicky napsal(a):
Dobrý deň! Tefal bol jedným z prvých výrobcov, ktorý pred viac ako desiatimi rokmi eliminoval PFOA zo svojich nepriľnavých povlakov. Ak ste dostali PTFO znamená to, že človek je taký vyčerpaný, že upadol do hlbokého stavu spánku. Prípadne to môže znamenať, že osoba bola zrazená v bezvedomí pri náraze úderom, úderom, pádom, kontrolou tela alebo inou fyzickou silou.

Zdravím. Omlouvám se, ale ani po xxxtém přečten Vašoho příspěvku jsem ho nepochopila. Můžete to vysvětlit nějak jinak?

25.12.2020 14:56
Fernando

XXX.XXX.5.4

Zřejmě se jedná o PFOA. PTFO je něco jiného. Eli22 vysvětluje pojem PTFO.. K PFOA je psáno -Tefal bol jedným z prvých výrobcov, ktorý pred viac ako desiatimi rokmi eliminoval PFOA zo svojich nepriľnavých povlakov... Ale jestli je to pravdivé, nevím

25.12.2020 14:58
eli22

XXX.XXX.58.41

MartinM2020 napsal(a):
od rodicu jsme dostali na vanoce sadu nadobi od Tefalu, ktera se honosi symbolem PTFO FREE. Nicmene mame obavu toto teflonove nadobi pouzit, protoze chovame v byte andulku vlnkovanou. Jedna se o klasicky panelakovy byt 3+1, ve kterem je andulka umistena v obyvaci mistnosti, ktera NENI od jidelny s kuchyni oddelena zaviratelnymi dvermi. Pri vareni se vzdy pouziva nadsporakove odsavani. Myslite, ze i tak hrozi riziko otravy? Nebo je potreba nechat nove nadobi "opalit" nekde jinde a az potom bezpecne pouzivat? Vymena nadobi by nebyla zcela snadna. Poradite? Dekuji.

Já jsem teflonové nádobí všechno vyhodila, včetně sendvičovače. Nebezpečné jsou páry, tedy když byste měla pánev, nechala na plotně bez oleje, a byl v místnosti papoušek nebo i kojenec, tak papoušek je během pár minut mrtvý a dítě může mít pak příznaky chřipky. Čistě teoreticky, když pánev nebude mechanicky poručena a budete smažit /vařit/ na oleji, přitom větrat, a v místnosti andulka nebude, nemělo by jí to ohrozit. Ale protože nevěřím, že je to vůbec zdravé vaření a ještě k tomu mám doma papoušky, tak mám všechno nerez a litinu. Jinak to PTFE Free znamená, že by to nemělo obsahovat právě ty výpary, které mohou být smrtelné, ale já bych tomu nevěřila. Ty výpary totiž nejsou vidět a ani cítit, takže si tam výrobce může napsat co chce. Prostě já bych to neriskovala a vůbec na tom nevařila.

MartinM2020

25.12.2020 15:21
MartinM2020

XXX.XXX.232.133

Omlouvam se za zkomoleni zkratky. Spravne ma byt samozrejem PFOA FREE.

25.12.2020 15:47
eli22

XXX.XXX.58.41

MartinM2020 napsal(a):
Omlouvam se za zkomoleni zkratky. Spravne ma byt samozrejem PFOA FREE.

Takže to má keramický povrh? Hladký třeba bílý?

MartinM2020

25.12.2020 19:12
MartinM2020

XXX.XXX.232.133

Zcela urcite se nejedna o keramicky povrch. Povrch ma jistou zrnitost a cernou barvu. Nevim, jestli se tu mohou davat primo odkazy na konkretni produkty.

25.12.2020 19:14
eli22

XXX.XXX.58.41

MartinM2020 napsal(a):
Zcela urcite se nejedna o keramicky povrch. Povrch ma jistou zrnitost a cernou barvu. Nevim, jestli se tu mohou davat primo odkazy na konkretni produkty.

Odkaz dávat nemusíte, je to prostě teflon a je na Vás, jak se s tím popasujete. Jak říkám, já vyhodila veškerý teflon /nejhorší jsou remosky, bacha na to/, a to nejen kvůli papouchům.

25.12.2020 19:31
lada 4

XXX.XXX.92.67

MartinM2020 napsal(a):

Nevím jak ostatní ale mám pánve s teflonem už léta. A kanárky v kuchyni a žijí i množí se vesele.Sameček s pívá vše je jak má bejt .Měl sem i jiné ptáčky za ty roky a vždy bez problému. Nebál bych tam mít i andulku , neříkám že teflon není škodlivější . Ale ne tak jek tu někteří prezentují..Je to můj názor a nikomu to nevnucuji a nehodlám se otom přít..............

25.12.2020 19:43
eli22

XXX.XXX.58.41

lada 4 napsal(a):
Nevím jak ostatní ale mám pánve s teflonem už léta. A kanárky v kuchyni a žijí i množí se vesele.Sameček s pívá vše je jak má bejt .Měl sem i jiné ptáčky za ty roky a vždy bez problému. Nebál bych tam mít i andulku , neříkám že teflon není škodlivější . Ale ne tak jek tu někteří prezentují..Je to můj názor a nikomu to nevnucuji a nehodlám se otom přít..............

Ani já ne, proto říkám, každého volba, znám spoustu lidí, kterým uhynuli papoušci na výpary z teflonu. Snad je doporučím zadat do vyhledávače "Zabiják teflon" .

25.12.2020 20:07
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

leta letoucí používám teflonovou pánev v pořadí už ani nevím kolikátou, ptáky mám přímo v kuchyni a nikdy si nestěžovali ani na nejmenší újmu. Dokonce se mi amadiny modrozelené i rozmnožily. To tady zase někdo přišel nějakou chybou přišel o ptáky a svádí to na teflon.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.12.2020 20:11
Uživatel s deaktivovaným účtem

corvuscorax napsal(a):
leta letoucí používám teflonovou pánev v pořadí už ani nevím kolikátou, ptáky mám přímo v kuchyni a nikdy si nestěžovali ani na nejmenší újmu. Dokonce se mi amadiny modrozelené i rozmnožily. To tady zase někdo přišel nějakou chybou přišel o ptáky a svádí to na teflon.

teflon uvolňuje ten jedovatý výpar až nad nějakou teplotou. pokud člověk nádobí nepřepaluje, není problém. ale jednou to pořádně rozpálíte a....

25.12.2020 20:22
JoPe

XXX.XXX.82.6

Jak je to s teflonem doopravdy?
Teflon je obchodní název jednoho z fluorovaných polymerů, často na něj narazíte i pod zkratkou PTFE. Využívá se k povrchovým úpravám nádobí, kdy je na kovové tělo nanesen sypký nebo tekutý teflon a za velmi vysokých teplot je přitaven ke kostře nádobí.
Teflon je za normálních podmínek nereaktivní látkou, problém nastává až při velmi vysokých teplotách. Do dvou set stupňů je teflon stálý a neuvolňuje žádné nebezpečné látky, běžná teplota při smažení je asi 160 stupňů. Problém však nastává, pokud se překročí bezpečné rozmezí.

Při velmi vysokých teplotách se uvolňuje kyselina perfluoroktanová (PFOA), která se používá pro zlepšení soudržnosti s vnějším materiálem. Pozor si musíme dát zejména při zahřívání pánve nasucho, během chvíle je pánev schopná dosáhnout teploty nad bezpečné rozmezí a začít kouřit a to je ten nebezpečný moment.

25.12.2020 20:24
eli22

XXX.XXX.58.41

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
teflon uvolňuje ten jedovatý výpar až nad nějakou teplotou. pokud člověk nádobí nepřepaluje, není problém. ale jednou to pořádně rozpálíte a....

Přesně tak, a než abych hlídala teplotu a strachovala se, tak raději teflon eliminuju. Mimochodem, zjistila jsem, že řízky smažené na nerezu nebo litině mají lepší chuť. Možná, že jsem si to vsugerovala, ale opravdu se mi to zdá.

25.12.2020 20:37
JoPe

XXX.XXX.82.6

eli22 napsal(a):
Přesně tak, a než abych hlídala teplotu a strachovala se, tak raději teflon eliminuju. Mimochodem, zjistila jsem, že řízky smažené na nerezu nebo litině mají lepší chuť. Možná, že jsem si to vsugerovala, ale opravdu se mi to zdá.

Taky jsem ten teflon léta používal a nevěděl o jeho škodlivosti. Dal jsem to do šrotu a na všechno používám nerez a pánev kameninu a jen doufám , že u toho zase někdo časem neobjeví problém jak to bývá.

25.12.2020 20:40
eli22

XXX.XXX.58.41

JoPe napsal(a):
Taky jsem ten teflon léta používal a nevěděl o jeho škodlivosti. Dal jsem to do šrotu a na všechno používám nerez a pánev kameninu a jen doufám , že u toho zase někdo časem neobjeví problém jak to bývá.

Doufám, že ne, to už by byl vrchol

Přidejte reakci

Přidat smajlík