Prodám rozela zlutohlavá lutino

Prodám Roselu pestrou lutino - Prodám rozela zlutohlavá lutino tříletý same...
2000 KčFišta
XXX.XXX.151.42
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit, zda se jedná o roselu pestrou lutino straku? Otec rubino, matka lutino s malinkou tečkou nad okem, v roce 2020 jejich první odchov. Je to tedy samec lutino straka a samice rubino? Ten červený flíček nad ocasem tam má být?
Děkuji za slušné odpovědi.
Fišta
napsal(a):
Dobrý den, můžete mi, prosím, poradit, zda se jedná o roselu pestrou lutino straku? Otec rubino, matka lutino s malinkou tečkou nad okem, v roce 2020 jejich první odchov. Je to tedy samec lutino straka a samice rubino? Ten červený flíček nad ocasem tam má být?
Každá strake je inakšé ked už má iba jedno pérko iné farby tak už sa jedná o straku.takže odchove muže sa objeviť aj pekná staka.
Fišta
napsal(a):
Dobrý den,
ano máte lutino straku zřejmě s dominantní dědičnostní. Osobně nezapírám mutace nemusím, ale chápu když chce někdo něco nového, ale když už mutace, tak musím mít ňákej plán co vlastně chci odchovat a né míchat to jak karty. Jsou mutace, které je vhodné kombinovat a které by se míchat neměly toto je podle mě ukázka nevhodné kombinace, lutino je jedna z nejhezčích mutací a hezký je právě ten kontrast žluté a červené a když šlechtit tak se snažit, aby ten kontrast byl intenzivnější tedy aby papoušek byl sytěji žlutý nebo měl sytěji zbarvenou hlavu nebo zkombinovat s modrou , oranžovou, ale se strakou? Nejhorší je, že když se bude všechno kombinovat se vším za chvíli nebude cesta zpátky k základním mutacím a nebudete vědět co vlastně máte. Když už chcete chovat mutace, snažte se spíš aby jste měl co nejintenzivnější a nejčervenější rubina a vyvaroval se těchto náhodných a nevhodných kombinací.
Fišta
XXX.XXX.151.42
Pane frodíku děkuji za odpověď. Jen nevím, jestli jste mě úplně pochopil. Jsem obyčejný zájmový chovatel začátečník bez jakýchkoliv ambicí k šlechtění nových mutací. To, že matka je lutino straka, není na první pohled patrné a ani mě to nenapadlo. Proto si myslím, že pokud byl sestaven pár samice lutino a samec rubino, jedná se o běžnou kombinaci. Nebo už v tomto spojení byla chyba? Na fotce tedy není nově sestavený pár, ale sourozenci. Vážím si vašeho názoru a děkuji za vysvětlení.
Fišta
napsal(a):
Pane frodíku děkuji za odpověď. Jen nevím, jestli jste mě úplně pochopil. Jsem obyčejný zájmový chovatel začátečník bez jakýchkoliv ambicí k šlechtění nových mutací. To, že matka je lutino straka, není na první pohled patrné a ani mě to nenapadlo. Proto si myslím, že pokud byl sestaven pár samice lutino a samec rubino, jedná se o běžnou kombinaci. Nebo už v tomto spojení byla chyba? Na fotce tedy není nově sestavený pár, ale sourozenci. Vážím si vašeho názoru a děkuji za vysvětlení.
Dle doporučení je vhodnější ať už z pohledu vitality, velikosti ... mít v páru ptáka ino a ptáka štěpitelného, např, samec přírodní štěp. na ino a samice lutino nebo samec červený opalinový štěp. na ino a samice rubino. Dřív se nedoporučovalo dávat dva červenooké jedince na sebe, dnes už to asi takový problém nebude.
Fišta
napsal(a):
Dobrý den, k vašemu dotazu lze říct, že tito ptáci se světlou čárkou nad okem bývají nazýváni bělokřídlé straky,nebo spíš "dominant edged". Dědičnost je stejná jako u dom. strak. Lutino i rubino jsou mutace vázané na pohlaví, takže synové dědí barvu po matce a dcery po otci. Co se týká výskytu ojedinělého červeného peří, to je poměrně častý jev u různých rosel a obvzlášť u štěpitelných jedinců jakým váš samec je. Jen bych dodal pro vaši informaci, že albinotické mutace dosti často mívají poruchy zraku, zejména vidí špatně na slunci a vaše samička je již "adeptem" na tuto vadu, protože na poslední fotce je vidět, že má už tak nepoměrně zvětšené oči v poměru k hlavě a vystrčené do stran, čímž trochu připomíná - nic ve zlém lenochoda Sida z doby ledové. K této samici je dle mého soudu již jakýkoli samec s červenýma očima naprosto nevhodný.
Fišta
XXX.XXX.151.42
Pane JoPe děkuji za odpověď. Moc pěkně jste to vysvětlil. Takže nejlepší asi bude rodiče přepárovat a vybrat jim protějšek s tmavýma očima.
Fišta
napsal(a):
Pane JoPe děkuji za odpověď. Moc pěkně jste to vysvětlil. Takže nejlepší asi bude rodiče přepárovat a vybrat jim protějšek s tmavýma očima.
Ano, jestli chcete zachovat co máte, tak je zapotřebí, aby samec byl na mutaci vaší samice štěpitelný. Pokud se totiž geneticky "nepotkají", tak potomstvo bude přírodního typu.Výjimkou jsou zase jen mutace vázané na pohlaví, kde ty dcery jsou hned zbarvené po otci a také mutace dominantní, které mohou být v potomstvu ihned - zjednodušeně řečeno. To platí pro toho vašeho samce, který je kombinací těchto dvou mutací a navíc štěpitelný na další mutaci.
zdravím, přidávám taky foto - 2 samice lutino se žlutými skvrnami na hlavě...na druhé fotce rodiče. Jakého samce mám spárovat k samicím? Děkuji.
zdenek
napsal(a):
zdravím, přidávám taky foto - 2 samice lutino se žlutými skvrnami na hlavě...na druhé fotce rodiče. Jakého samce mám spárovat k samicím? Děkuji.
Zdravím,
vypadají že jsou po otci "straky"- dom.edged a jsou po něm též štěpitelné na pastel. Matka málo intenzivně zbarvená a nechci hodnotit její vlohy pro další barvy, zřejmě opalínová z toho tím pádem vypadává. Můžete např. pro zachování žluté a intenzivní barvy kvalitního samce lutino, nebo pěkného nádherného štěpitelného na lutino. Záleží co chcete odchovat, jaké máte pro to nadšení a kolik místa. Můžete experimentovat rovněž s použitím dalších mutací a je možné vytvořit vlastní kombinace, jen se mi zdá, že lutino není to nejvhodnější pro kombinace,výsledný efekt není příliš výrazný a mnoho dalších barev se v něm fenotypově "schová" a tím vzhledově zanikne.
zdenek
napsal(a):
zdravím, foto samice před rokem, po vyvedení mladých a dnes
Samice je, tak jak jsem vám už dříve psal opalínová, ale jestli je "pravá" oranžová , jako je tomu u rosely penantovy, to pochybuji. Jedině dát do páru s modrým samcem a v případě, že ona nebude štěpitelná na modrou, tak by mělo být veškeré potomstvo oranžové. Jinak jste jí dal výborně do pořádku.
JoPe
napsal(a):
Samice je, tak jak jsem vám už dříve psal opalínová, ale jestli je "pravá" oranžová , jako je tomu u rosely penantovy, to pochybuji. Jedině dát do páru s modrým samcem a v případě, že ona nebude štěpitelná na modrou, tak by mělo být veškeré potomstvo oranžové. Jinak jste jí dal výborně do pořádku.
děkuji, ale pár trhal nebudu, uvidím na jaře, jestli se něco povede.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JoPe
To co píšete o konrtrolním páření je možné jen tehdy,když ta samice bude dvoufaktorová oranžová.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JoPe
Píšete,pokud je tomu jako u penanta,tak odpovídám,že pokud by byla dědičnost stejná jako u penanta a měla mít samice všechna mláďata oranžová s obyčejným ptákem,tak musí být dvoufaktorová,jinak bude oranžových jen část,stejně jako u penantů.
alfonzo
napsal(a):
JoPe
Píšete,pokud je tomu jako u penanta,tak odpovídám,že pokud by byla dědičnost stejná jako u penanta a měla mít samice všechna mláďata oranžová s obyčejným ptákem,tak musí být dvoufaktorová,jinak bude oranžových jen část,stejně jako u penantů.
Kdepak, oranžová-seagreen je částečně modrá a to znamená, že je dominatní než nad modrou, tyrkysovou a aqua, ale zároveň recesivní vůči přírodní.Pokud bude přírodní homozygot v páru s 2f oranžem, tak jsou všechna mláďata přírodní a na oranž všechna štěpitelná.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JoPe
JJ,já to zvoral,musí být modrý protikus,ale i tak ,pokud je oranž jednofaktorový nebudou všichni oranžoví,nebo nám to ještě na něco štěpilo a nevím na co,proto né vše oranž..Já to nepíšu podle kalkulačky,ale podle toho co jsem přímo zažil,byly jich stovky,né v mém chovu,nějak mě nenadchli.Ale u kamaráda,měl jich více párů a početné odchovy,když to koupil,tak skoro nikdo nevěděl jak to štěpí atd.Byl jsem tam ob den,zajímali mě od vylíhnutí,on mutacím nehoví,jen je množí.
Takže mě nekamenujte,teorie a praxe je jiná.
alfonzo
napsal(a):
JoPe
JJ,já to zvoral,musí být modrý protikus,ale i tak ,pokud je oranž jednofaktorový nebudou všichni oranžoví,nebo nám to ještě na něco štěpilo a nevím na co,proto né vše oranž..Já to nepíšu podle kalkulačky,ale podle toho co jsem přímo zažil,byly jich stovky,né v mém chovu,nějak mě nenadchli.Ale u kamaráda,měl jich více párů a početné odchovy,když to koupil,tak skoro nikdo nevěděl jak to štěpí atd.Byl jsem tam ob den,zajímali mě od vylíhnutí,on mutacím nehoví,jen je množí.
Takže mě nekamenujte,teorie a praxe je jiná.
Alfonzo, já to chovám a mám tyhle věci ověřené v praxi. Teorie se od praxe v tomto případě neliší, pouze si někteří chovatelé výsledky špatně vysvětlují.