Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

OndřejK

2.3.2021 22:03
OndřejK

XXX.XXX.18.95

Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu. Rád bych si pořídil jeden pár rýžovníků šedých (přírodní šedá mutace) a jeden pár zebřiček pestrých. Jak nejlépe nakoupit? Ptáci budou ve vnitřní kleci - dostatečně prostorné, alespoň doufám, že ano - 60x80x80 a rád bych páry, a aby byli zvyklí na lidi. Ptáčky kupuji poprvé.
Jak poznat dobrého chovatele, od kterého je vhodné koupit? Lze udělat nějakou chybu? Existuje mezi ptactvem něco jako množírny psů? Tedy místa, odkud jsou ptáčci ve špatném stavu, bázliví atd.? Jak se nejlépe s někým, kdo prodává spojit? Vím, že tady na ifauna je inzerce, ale znamená to automaticky spolehlivého chovatele? Omlouvám se, pokud jsou moje dotazy hloupé, ale rád bych nějaké zdravé ptáčky, v dobrém stavu, ochočené a zvyklé na lidi, takže možná (a teď možná také říkám hloupost) z vnitřní klece, protože tam předpokládám, že budou na lidi zvyklejší a ochočenější. Za každou radu budu vděčný.
Předem děkuji.

2.3.2021 22:17
eli22

XXX.XXX.58.43

OndřejK napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych vás poprosit o radu. Rád bych si pořídil jeden pár rýžovníků šedých (přírodní šedá mutace) a jeden pár zebřiček pestrých. Jak nejlépe nakoupit? Ptáci budou ve vnitřní kleci - dostatečně prostorné, alespoň doufám, že ano - 60x80x80 a rád bych páry, a aby byli zvyklí na lidi. Ptáčky kupuji poprvé.
Jak poznat dobrého chovatele, od kterého je vhodné koupit? Lze udělat nějakou chybu? Existuje mezi ptactvem něco jako množírny psů? Tedy místa, odkud jsou ptáčci ve špatném stavu, bázliví atd.? Jak se nejlépe s někým, kdo prodává spojit? Vím, že tady na ifauna je inzerce, ale znamená to automaticky spolehlivého chovatele? Omlouvám se, pokud jsou moje dotazy hloupé, ale rád bych nějaké zdravé ptáčky, v dobrém stavu, ochočené a zvyklé na lidi, takže možná (a teď možná také říkám hloupost) z vnitřní klece, protože tam předpokládám, že budou na lidi zvyklejší a ochočenější. Za každou radu budu vděčný.
Předem děkuji.

Třeba:
Klub chovatelů zebřiček České republiky: www.zebricky-klub.cz

Klub chovatelů rýžovníků - Klub přátel exotického ptactva: www.kchr.kpep.cz

2.3.2021 22:55
lupus4

XXX.XXX.205.61

Přimlouval bych se za větší klec - co nejdelší - 60 je málo, ne že by v té vaší nepřežili, ale fakt nic moc
Kam chcete dávat eventuální odchovy ?

OndřejK

2.3.2021 23:59
OndřejK

XXX.XXX.18.95

Klec: Prošmejdil jsem x serverů (ne zverimexy, ale články od chovatelů) a prakticky všude jsem se dočetl, že bohatě stačí 80x50x50, viz. např.
https://www.chovexotickehoptactva.cz/popis-druhu-drobne-ptactvo/ryzovnik-sedy/ nebo
https://papousci-cz.webnode.cz/news/ryzovnik-sedy/ nebo
http://www.penkavy-nadherne.cz/chov%20ryz.htm
,takže jsem vzal větší, než doporučovanou, aby tam byli spokojení a mají h60xd80xv80. Myslel jsem, že by to tím pádem mělo bohatě stačit
Odchovy: Chci se o ně dobře postarat, aby byli spokojení, ale odchovy jsem spíš neplánoval. Pochopil jsem to tak, že pokud nedostanou budku či hnízdo nebudou snášet. Nicméně na druhou stranu jsem se dočetl, že samotným jim je smutno a raději žijí min v párech, proto ty páry. U rýžovníka bych přesto rád, aby byl jeden sameček, protože jsem pochopil, že zpívá pouze on, zatímco samička jen štěbetá.
Snažil jsem se udělat co nejlepší teoretickou přípravu, ale z vaší poznámky o kleci chápu, že jsem i tak možná neuspěl.

3.3.2021 07:54
eli22

XXX.XXX.58.43

OndřejK napsal(a):
Klec: Prošmejdil jsem x serverů (ne zverimexy, ale články od chovatelů) a prakticky všude jsem se dočetl, že bohatě stačí 80x50x50, viz. např.
https://www.chovexotickehoptactva.cz/popis-druhu-drobne-ptactvo/ryzovnik-sedy/ nebo
,takže jsem vzal větší, než doporučovanou, aby tam byli spokojení a mají h60xd80xv80. Myslel jsem, že by to tím pádem mělo bohatě stačit
Odchovy: Chci se o ně dobře postarat, aby byli spokojení, ale odchovy jsem spíš neplánoval. Pochopil jsem to tak, že pokud nedostanou budku či hnízdo nebudou snášet. Nicméně na druhou stranu jsem se dočetl, že samotným jim je smutno a raději žijí min v párech, proto ty páry. U rýžovníka bych přesto rád, aby byl jeden sameček, protože jsem pochopil, že zpívá pouze on, zatímco samička jen štěbetá.
Snažil jsem se udělat co nejlepší teoretickou přípravu, ale z vaší poznámky o kleci chápu, že jsem i tak možná neuspěl.

Snášet určitě budou i bez budky. A bude to pro samičky nebezpečné, protože jak snesou vajíčko na zem, nezasednou, takže budou snášet pořád dokola, až z toho zahynou, nebo budou mít zadržené vajíčko. Ta klec se mi zdá taky malá pro dva páry a pak odchovy. Já mám pro jeden pár astrildů jen pro zimování bednovku 80 x 60 x 40 a zdá se mi to akorát. Pokud nemůžete z důvodu místa pořídit ještě jednu klec, kupte jen jeden pár, já bych vybrala rýžovníky. Ale to je můj názor, určitě Vám někdo napíše, že je to velikostně v pohodě.

OndřejK

3.3.2021 08:57
OndřejK

XXX.XXX.18.95

Předně díky za všechny dosavadní rady.
Ke snášení. Může být řešením pořídit si dva samečky? Snáší v každém případě? Mám na mysli... vždycky se nakonec z jednoho samečka a jedné samičky utvoří dost kompatibilní pár na to, aby snesli vajíčka?

vlaštovička

3.3.2021 10:55
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Měla jsem před několika lety rýžovníky a mohu Vám je jen doporučit. Ale k tomu snášení vajec. Jednou mi nanosili pampelišku do koupátka. Upozorňuji, že s vodou. Hnízdní pud je prostě silný. Pokud jde o to sestavení párů a hnízdění. U zebřiček ve většině případů pár harmonizuje, u rýžovníků se píše, že jak kdy. Nicméně dva samci by se v případě rýžovníka nejspíše snesli, jsou to přece jenom hejnoví astrildovití. Nemám s tím zkušenosti, takže je to jen má domněnka. Rýžovníci jsou tiší, samec krásně zpívá. Jsou nenároční a pokud se povede sestavit harmonizující pár, tak jsou i dobrými rodiči.
Zebřičky jsou čilé, v dnešní době existuje mnoho mutací a kombinací, takže můžete vybírat mezi šedými, bílými, hnědými atd. Hnízdí takřka bez problémů. Jednou mi čtyři mladé odchovala samotná samice, protože jí samec uhynul, když bylo mláďatům něco okolo týdne. Dokonce Vám odchovají i na suchém zrní. Samozřejmě je lepší, když míchanici podáváte. Ale je tady i nevýhoda. A sice jejich hlas, který připomíná trumpetku. Sameček svůj jednoduchý popěvek opakuje takřka neustále. Někomu to ustavičné štěbetání může v obytné místnosti zachvíli lézt pěkně na nervy. Kromě klasické zebřičky pestré australské se v zajetí chová také zebřička pestrá ostrovní (timorská.) Tyto zebřičky jsou poněkud méně barevné, hlas je podobný, ale jemnější. Trochu hůř se shánějí. A pokud chcete nějaké ptáčky přibližně velikosti zebřiček, ale méně hlučné, můžete zkusit chůvičky japonské a stříbrozobky.

3.3.2021 13:24
hzp

XXX.XXX.83.72

OndřejK napsal(a):

Dva páry bych tam nedával, pokud hodláte odchovávat, což ptáci v párech budou mít tendenci dělat ať chcete, či nechcete. Asi by byla možná skupinka samců, řekněme 3 samci rýžovníci, každého v jiné mutaci, ať je na co koukat. Nebo jeden pár toho, či onoho s tím, že odchovy po odstavu dáte pryč. Jinak dočetl jste se, to je hezké, ale doporučené rozměry jsou pro jeden pár.

3.3.2021 13:29
eli22

XXX.XXX.58.43

OndřejK napsal(a):
Předně díky za všechny dosavadní rady.
Ke snášení. Může být řešením pořídit si dva samečky? Snáší v každém případě? Mám na mysli... vždycky se nakonec z jednoho samečka a jedné samičky utvoří dost kompatibilní pár na to, aby snesli vajíčka?

Samička může snášet i bez samečka. Prostě jakmile budete mít pár, tak se snášení nevyhnete, pokud budete mít dvě samičky, tak mohou snášet obě,aniž by měli samečka. Dva samečci jsou řešení, pokud je pořídíte a dáte do klece najednou, tak se snesou. Teď konkrétně mluvím o rýžovnících. Může se stát že zpívat bude pouze jeden, ten dominantnější. A ještě ano - jak je psáno výše. V případě chovu pouze samců, tak je skutečně lepší pořídit tři než dva. To 100%.

3.3.2021 15:49
lupus4

XXX.XXX.205.61

V případě chovu pouze samců, tak je skutečně lepší pořídit tři než dva. To 100%.
napsal bych minimálně 3 a do těchto rozměrů víc ne

OndřejK

3.3.2021 16:15
OndřejK

XXX.XXX.18.95

Ok, ok. Takže buď pár (jak se pozná, že jde o pár, prý je těžké rozeznat samičku od samečka?) a počítat s hnízděním nebo 3 samce. Chápu.
A pokud chci zdravé jedince, popř. dobře uvyklé na lidi, tedy odchované nejlépe ve vnitřních prostorách, tak se obrátit na ty kontakty výše:

Klub chovatelů rýžovníků - Klub přátel exotického ptactva: www.kchr.kpep.cz

Resp. pro zebřičky
Klub chovatelů zebřiček České republiky: www.zebricky-klub.cz

Ještě nějaké linky, kde by se dali sehnat ptáčci odpovídající výše? Nemám představu, jak důvěryhodná je místní inzerce, třeba?

Neregistrovaný uživatel

3.3.2021 17:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Tak se mě zdá, že to začínáte mít nějak překombinované.Najít inzerát toho kdo má to o co se zajímáte,zajet osobně k chovateli nechat si poradit a pak se rozhodnout.V dnešní situaci se ale většina z toho nedá uskutečnit-budete muset počkat.

OndřejK

3.3.2021 18:56
OndřejK

XXX.XXX.18.95

Nevím, jestli překombinované. Spíš se ke mě dostává hromada informací, jejichž hodnověrnost nedokáži zvalidovat a snažím se v tom vyznat. Ano, v tom máte pravdu. Situace pro osobní návštěvy a osobní konzultace není příznivá :-(

3.3.2021 19:10
hzp

XXX.XXX.83.72

OndřejK napsal(a):
Nevím, jestli překombinované. Spíš se ke mě dostává hromada informací, jejichž hodnověrnost nedokáži zvalidovat a snažím se v tom vyznat. Ano, v tom máte pravdu. Situace pro osobní návštěvy a osobní konzultace není příznivá :-(

No, heleďte oba druhy jsou dost běžné, takže byste mohl sehnat vybraný druh i v rámci svého okresu, abyste nemusel přejíždět. Pokud chcete mít jistotu páru, tak jděte do zeber, tam je to krom snad bílé mutace naprosto jasné, pohlaví jsou barevně rozdílná. U rýžovníků to až tak jasné není, samozřejmě samec zpívá což se za tu chvilku u chovatele těžko přesvědčíte. Takže buď chovateli věřit (ono většinou rád chovatel spíše prodá samotné samce, případně páry, než samotné samice) nebo jít do těch zeber. Každopádně dobrá volba pro začátek, jsou to na chov jednodušší ptáci.

3.3.2021 19:15
lupus4

XXX.XXX.205.61

OndřejK napsal(a):

Tak zatím prostudujte chov rýžovníků a i mutace a třeba u pastelových není rozlišení pohlaví nijak obtížné ( pastelový šedý, pastelový plavý či pastelový stříbrošedý)

a na 3,0 - každý v jiném zbarvení je pěkné pokoukání

OndřejK

5.3.2021 15:38
OndřejK

XXX.XXX.18.95

Tak se snažím studovat a některým věcem pořád nerozumím. Třeba:
https://chuvicky.estranky.cz/clanky/strucne-o-chovu-nekterych-druhu/ryzovnik-sedy.html

Hnízdit necháváme jen ptáky plně vyspělé, přepeřené, zdravé a nejméně 10 měsíců staré.

nebo:
připustíme však nanejvýš 3 hnízdění v roce

Co se tím myslí? Je tedy možné nějak ovlivnit, zda budou či nebudou hnízdit?

Neregistrovaný uživatel

5.3.2021 15:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Bod1-naprosto srozumitelné i pro začátečníka.

Bod2-ovlivníme další hnízdění odebráním budky a úpravou krmné dávky.

OndřejK

5.3.2021 18:10
OndřejK

XXX.XXX.18.95

eli22 napsal(a):
Snášet určitě budou i bez budky. A bude to pro samičky nebezpečné, protože jak snesou vajíčko na zem, nezasednou, takže budou snášet pořád dokola, až z toho zahynou, nebo budou mít zadržené vajíčko. Ta klec se mi zdá taky malá pro dva páry a pak odchovy. Já mám pro jeden pár astrildů jen pro zimování bednovku 80 x 60 x 40 a zdá se mi to akorát. Pokud nemůžete z důvodu místa pořídit ještě jednu klec, kupte jen jeden pár, já bych vybrala rýžovníky. Ale to je můj názor, určitě Vám někdo napíše, že je to velikostně v pohodě.

No, já právě výše obdržel informaci, že odebrání budky nepomůže, proto se ptám. Pořád mám pocit, že ptám jako blbec, ale pořád se snažím něco načíst a zorientovat se v tom.

5.3.2021 18:27
eli22

XXX.XXX.58.43

OndřejK napsal(a):
No, já právě výše obdržel informaci, že odebrání budky nepomůže, proto se ptám. Pořád mám pocit, že ptám jako blbec, ale pořád se snažím něco načíst a zorientovat se v tom.

No nepomůže, teda ve většině případů nepomůže, protože snášení a odchovávání mláďat je přirozená věc .Je to úplně jednoduché, nic v tom nehledejte víc. Pokud nedáte budku nebo nebudou mít materiál na hnízdo, tak buď bude samička snášet na zem, nebo se může stát,že zadrží vejce a uhyne. Prostě jestli nechcete, aby to tak bylo, pořiďte pouze ty samce.

5.3.2021 18:30
eli22

XXX.XXX.58.43

Já mám třeba přes zimu doma astrildy. V jedné kleci samičky a v druhé samečky, jsou nad sebou, nevidí se, ale slyší. A tento týden samičky už likvidují papír na dně klece, baští sepiovku, ...prostě už se připravují na jaro a hnízdění.

5.3.2021 18:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

Co se tím myslí? Je tedy možné nějak ovlivnit, zda budou či nebudou hnízdit?

u 3,0 netřeba řešit

Přidejte reakci

Přidat smajlík