Andulka - “zaseknuté” vajíčko?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

-p-

13.4.2021 21:03
-p-

XXX.XXX.25.129

Dobrý den, mohu se zeptat, o co přesně se jedná?
Před týdnem(možná i déle) jsme dali ke kleci budku. Může se stát, že má samice “prvo-vejcorodička” zaseknuté vajíčko? Ještě předním nikdy nesnášela a máme ji určitě 3 roky. Není na to stará?
😅 předem děkuji za odpověď

14.4.2021 11:19
paranoid android

XXX.XXX.184.41

Dobrý den,
zkušenost s tím nemám, ale viděla jsem o tom video na YouTube, tak vám ho pošlu.
https://www.youtube.com/watch?v=4l8Vf4TB6ww

14.4.2021 11:51
luka85

XXX.XXX.48.46

Dobrý den.
Jednou jsem to byl nucen udělat. Musíte hlavně dostatečně olejovat a postupovat velmi pomalu a opatrně aby vajíčko v samičce neprasklo.

14.4.2021 12:14
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

-p- napsal(a):
Dobrý den, mohu se zeptat, o co přesně se jedná?
Před týdnem(možná i déle) jsme dali ke kleci budku. Může se stát, že má samice “prvo-vejcorodička” zaseknuté vajíčko? Ještě předním nikdy nesnášela a máme ji určitě 3 roky. Není na to stará?
😅 předem děkuji za odpověď

Spíš to vidím na průjem. Proto má prdelku celou olezlou.

14.4.2021 12:17
atobajus

XXX.XXX.195.189

Pokud má samice jen normálně zvětšenou kloaku, bříško, před hnízděním a nevíte s jistotou, že se jedná o zadržené vejce tak s radami, které tady dostanete k zadrženému vejci naděláte víc škody než užitku.

Tady ještě citace z článku zde na ifauně.

Zadržení vejce
Průvodním jevem, že vejce nemůže být v koncové části vejcovodu a z pootevřené kloaky vypuzeno, je nápadné chování samičky v podobě apatie, načepýřenosti, svěšených křídel, těžkého dýchání a bezvýsledného tlačení, což je patrné z častých stahů v břišní krajině. Okolí kloaky může být potřísněno krvavým řídkým trusem, jako při průjmu. Zde by byla namístě pomoc veterinárního lékaře, který by vyšetřením i za použití RTG rozhodl o způsobu zásahu. Nedojde-li k němu včas, dochází ke zhoršení krevního oběhu, zácpě, k obrně vlivem utlačování nervové pleteně nohou v sakrální krajině vejcem a nakonec k šoku a metabolickému rozvratu organismu s kolapsem.

K praktickému řešení problému zadrženého vejce MVDr. V. Tukač uvádí (Papoušci 2/2014): „Pokud je zadržení vejce teprve v řádu jednoho dne, je možno aplikovat lokálně na papilu vejcovodu ústícího do kloaky Enzaprost v dávce 0,2–0,4 ml pro jedince a prstem látku v kloace rozmasírovat. Injekčně se pak aplikuje kalcium glukonát v dávce 40 mg/kg do prsního svalu a potom se samička umístí na několik hodin do teplého a vlhkého prostředí. Pokud ke snesení vejce ani pak nedojde, je nutno přistoupit k jeho vybavení v celkové anestezii, případně se provede ovocentéza (vysátí obsahu vejce) a následné vybavení skořápky. Zvažovat lze i invazivní chirurgický zákrok přes stěnu tělní.“ Komplikací může být také následný výhřez kloaky se zadrženým vejcem. Kloaka je vytlačena z těla jako růžová boule i s vyčnívajícím vajíčkem. Zde je rovněž nutný zásah zvěrolékaře, který vejce vybaví a kloaku vrátí na místo.

Častou příčinou zadržení vejce bývá problém, že skořápka není dostatečně pevná a pružící obal vajíčka odolává stahům vejcovodu bez nějakého efektu jeho pohybu. Přispívají k tomu také často karenční stavy (chorobný stav vyvolaný nedostatkem některých živin v potravě, specificky účinných, a ve výživě nezbytných látek – vitaminů, minerálů, bílkovin), porucha metabolismu minerálů a stopových prvků, zánět reprodukčního ústrojí a v něm vzniklých nádorů a papilomů v kloace. Může to být i častá chronická snáška, která je pro samičku velmi vyčerpávající.

14.4.2021 12:27
atobajus

XXX.XXX.195.189

Ladamusa napsal(a):
Spíš to vidím na průjem. Proto má prdelku celou olezlou.

Vy chováte andulky, říkají vám něco hnízdní nažiny? Takhle holá je v této části těla samice (nejen) andulky před snášením normálně.
Co by mohlo na této fotce naznačovat zadrženému vejci jsou ty zbytky trusu na kůži. Andulka při nesnášivosti není schopná se normálně vyprázdnit a ven se dostane jen to co se prodere kolem vejce.

14.4.2021 12:52
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

atobajus napsal(a):
Vy chováte andulky, říkají vám něco hnízdní nažiny? Takhle holá je v této části těla samice (nejen) andulky před snášením normálně.
Co by mohlo na této fotce naznačovat zadrženému vejci jsou ty zbytky trusu na kůži. Andulka při nesnášivosti není schopná se normálně vyprázdnit a ven se dostane jen to co se prodere kolem vejce.

Napsal jsem svůj názor, doufám, že se dozvíme co byla příčina. Oba zde děláme diagnózu z jedné fotografie.

14.4.2021 13:05
atobajus

XXX.XXX.195.189

Ladamusa napsal(a):
Napsal jsem svůj názor, doufám, že se dozvíme co byla příčina. Oba zde děláme diagnózu z jedné fotografie.

Ale to já se vás zeptal v dobrém úmyslu, nic zlého v tom dotazu nehledejte. Třeba ani ptáky nechováte a nemáte s tímhle zkušenosti, já nevím.

14.4.2021 13:27
Ladamusa

XXX.XXX.201.122

atobajus napsal(a):
Ale to já se vás zeptal v dobrém úmyslu, nic zlého v tom dotazu nehledejte. Třeba ani ptáky nechováte a nemáte s tímhle zkušenosti, já nevím.

Ne to je v pořádku, ptáky chovám, netvrdím, že nemáte pravdu. Ta příčina může být tak jak popisujete, ale také nemusí. Nejdůležitější je zjistit pravou příčinu. Chovatel dal fotku a dostal odpověď, zadržené vejce a návod jak vejce dostat ven.
Takhle přece nemůžeme rozhodnout co a jak.
Nevím co má dotyčný za zkušenosti, ale nedokážu si představit, jak dostává vejce z andulky, protože si myslí, že je to ta příčina.
Přitom to může být bakterie ve střevech, která dokáže břicho nafouknout a vytvářet dojem zadrženého vejce.
Proto bych byl opatrný, zvlášť zde, je zde spousta různých chovatelů, kteří si myslí že dostanou přesnou diagnózu dle fotografie.

Vaše komentáře znám a uznávám, že jsou velmi výstižné a poučné.

14.4.2021 13:54
atobajus

XXX.XXX.195.189

Ladamusa napsal(a):
Ne to je v pořádku, ptáky chovám, netvrdím, že nemáte pravdu. Ta příčina může být tak jak popisujete, ale také nemusí. Nejdůležitější je zjistit pravou příčinu. Chovatel dal fotku a dostal odpověď, zadržené vejce a návod jak vejce dostat ven.
Takhle přece nemůžeme rozhodnout co a jak.
Nevím co má dotyčný za zkušenosti, ale nedokážu si představit, jak dostává vejce z andulky, protože si myslí, že je to ta příčina.
Přitom to může být bakterie ve střevech, která dokáže břicho nafouknout a vytvářet dojem zadrženého vejce.
Proto bych byl opatrný, zvlášť zde, je zde spousta různých chovatelů, kteří si myslí že dostanou přesnou diagnózu dle fotografie.

Vaše komentáře znám a uznávám, že jsou velmi výstižné a poučné.

No to jsem měl právě taky obavu aby hned dle návodu nezačal ze samice dostávat ven vejce, když ani neví jestli je to skutečně ten problém.
Teď už je na zadavateli jak se k tomu postaví a jestli sám pozná zda jde o nesnášivost nebo ne. Informace dostal.
Já pořád věřím, že vejce tam jsou, jen jde o to zda je to období krátce před snůškou nebo má v sobě skutečně zadržené vejce.

Mimochodem, pro zadavatele, pokud má vejce skořápku tak se dá celkem snadno nahmatat. Ale bohužel častým důvodem nesnášivosti je nedostatek vápníku a vejce bez skořápky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík