Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kuky30

14.4.2021 22:22
Kuky30

XXX.XXX.198.57

Dobrý den,
chtěla bych poradit s krmením mláděte aymary pruhované.
Máme ho 3 dny, chovatelka nám řekla, že už bylo i se sourozenci pár dnů zcela odděleno od rodičů a žere samo a že ho krmí směsí pro malé papoušky. Když jsme si pro něj byli, tak opravdu byla mláďata zvlášť od dospělých. Koupila jsem pro něj směs pro andulky. Ale vůbec to nežere. Zkusila jsem i směs pro malé papoušky, ale taky ne. Mám pocit, že to neumí loupat. Vezme do zobáku semínko, po chvilce ho vyplivne celé a nakonec to vzdá úplně. Ovšem senegalské proso z klasu vyloupat umí, což je zvláštní. Je to to jediné, co teď jí (tedy ještě dostává zeleninu a ovoce). Na samotném senegalském prosu ho ale nechávat nechci, nepřijde mi to vhodné, měl by podle mě mít pestřejší stravu. Ale nevím.
Jinak je ptáček v pohodě. Děkuji za rady.

15.4.2021 09:26
eli22

XXX.XXX.58.43

Kuky30 napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych poradit s krmením mláděte aymary pruhované.
Máme ho 3 dny, chovatelka nám řekla, že už bylo i se sourozenci pár dnů zcela odděleno od rodičů a žere samo a že ho krmí směsí pro malé papoušky. Když jsme si pro něj byli, tak opravdu byla mláďata zvlášť od dospělých. Koupila jsem pro něj směs pro andulky. Ale vůbec to nežere. Zkusila jsem i směs pro malé papoušky, ale taky ne. Mám pocit, že to neumí loupat. Vezme do zobáku semínko, po chvilce ho vyplivne celé a nakonec to vzdá úplně. Ovšem senegalské proso z klasu vyloupat umí, což je zvláštní. Je to to jediné, co teď jí (tedy ještě dostává zeleninu a ovoce). Na samotném senegalském prosu ho ale nechávat nechci, nepřijde mi to vhodné, měl by podle mě mít pestřejší stravu. Ale nevím.
Jinak je ptáček v pohodě. Děkuji za rady.

Není ještě dobře odstavené, mělo ještě zůstat u rodičů.

Kuky30

15.4.2021 17:11
Kuky30

XXX.XXX.198.57

Děkuji za odpověď, ale jaksi mi moc nepomohla v tom, co mám pro mládě udělat, aby v pohodě začalo žrát zrní. Zpět k rodičům už ho nepovezu. Že ještě mělo zůstat u rodičů jsem při odběru nepoznala, mláďata už byla od rodičů odstavena. Mám ho dokrmovat nějak speciálně, koupit nějaké krmení pro mláďata? Nemám s tím sice zkušenosti, ale ráda bych to nějak zvládla, aby mládě dobře prospívalo. Ovoce, zeleninu, máčený piškot atd., to vše žere v pohodě.

15.4.2021 18:29
eli22

XXX.XXX.58.43

Kuky30 napsal(a):
Děkuji za odpověď, ale jaksi mi moc nepomohla v tom, co mám pro mládě udělat, aby v pohodě začalo žrát zrní. Zpět k rodičům už ho nepovezu. Že ještě mělo zůstat u rodičů jsem při odběru nepoznala, mláďata už byla od rodičů odstavena. Mám ho dokrmovat nějak speciálně, koupit nějaké krmení pro mláďata? Nemám s tím sice zkušenosti, ale ráda bych to nějak zvládla, aby mládě dobře prospívalo. Ovoce, zeleninu, máčený piškot atd., to vše žere v pohodě.

Tak to zrní namočte, aby bylo měkčí a zamíchejte do ovoce a do toho, co žere.

15.4.2021 21:04
kubrt11

XXX.XXX.53.50

Kuky30 napsal(a):

Zdravím,tak co řešíte,pokud žere i senegal?!Nechte ho v klidu,časem ochutná i ostatní krmivo i zrniny! K.

Kuky30

17.4.2021 20:04
Kuky30

XXX.XXX.198.57

kubrt11 napsal(a):
Zdravím,tak co řešíte,pokud žere i senegal?!Nechte ho v klidu,časem ochutná i ostatní krmivo i zrniny! K.

No už ho máme týden a zatím neochutnal vůbec nic. V misce je schopný se i hodinu v kuse hrabat jak zběsilý, kolikrát má v zrní zasunutou celou hlavu, ale když se pak podívám, tak tam není jediné vylouplé semeno! A jak to vypadá, když pták vyloupe zrní, vím moc dobře, měla jsem už několik andulek a alexandra malého, takže opravdu poznám, když pták zrní vyloupe. Nesežral ani namočené zrní, ani smíchané se strouhaným jabkem a mrkví. Zkouším mu senegalské proso drobit mezi ostatní semena, ale vybere prostě jenom to malé senegalské. Kontroluju mu misku pokaždé, když to vypadá, že žere, a opravdu tam prostě nejsou žádné slupky. Po zemi má vyházená jen celá semena. Zkusila jsem mu to senegalské proso nedát celý den, jestli ho třeba hlad trochu donutí ochutnat a sežrat zrní v misce, ale probíhalo to celý den tak, jak jsem popsala. Dlouhé chvíle trávil hrabáním v misce a za celý den se neobjevila jediná slupka. Buďto to opravdu nezvládne loupat, což je divné, většina těch semen je jen malilinko větší, než to senegalské proso, anebo to prostě nechce! Když jsem mu pak dala do klece klásek senegalu, byl úplně posedlý a žral, dokud ho skoro celý nevyloupal. Od té doby už mu pokaždé kousek klásku vydrobím do misky mezi ostatní zrní a vždy doufám, že konečně uvidím vyloupaná i jiná semena. No zatím nic. Je živý jen ze senegalu, ovoce a zeleniny. Má větve na okus, dávám mu ptačinec a pampelišku, namočené piškoty apod. Jinak se zdá být v pohodě. Tak snad tedy to ještě přijde a začne postupně žrát i ostatní semena! 🙁 Chovatelka tvrdí, že u ní už žral normálně...

18.4.2021 05:26
exotchov

XXX.XXX.168.151

A uz je to tu. Koupil jsem zajice v pytli a divim se je to kocka.

18.4.2021 10:56
lada123

XXX.XXX.235.97

Dobrý den, krátká doba u rodičů. Paní se ho chtěla asi zbavit 😏 chovám aymary už delší dobu, ale tohle bych si nedovolil někomu prodat neodstavené mládě.

18.4.2021 15:51
atobajus

XXX.XXX.195.189

Tak mu pořiďte ještě jednoho aymaru do páru, který bere vše a on se při něm naučí. Mít jen jednoho papouška je stejně na nic, přestože se to tak u mazlíčkářů dělá.

Kuky30

18.4.2021 18:32
Kuky30

XXX.XXX.198.57

exotchov napsal(a):
A uz je to tu. Koupil jsem zajice v pytli a divim se je to kocka.

Tak pardon že asi nejsem tak zkušená a nepoznala jsem za těch cca 20 minut u chovatelky, že mi nabízí neodstavené mládě! Mláďata bohužel zrovna nežrala, abych mohla vysledovat, jestli opravdu jí nebo ne! Byla bych docela ráda, kdyby mi tu odpovídali lidé, kteří jsou opravdu ochotní mi poradit! A ne takoví, co se mi v podstatě jen vysmějí, že jsem blbá a kupuju a nevím co! Vy jste byl asi okamžitě naprostý odborník na vše! Je smutné, že jsou takoví lidé, kteří tráví čas tím, že sice odpovídají v diskuzích, ale místo, aby poradili, tak rýpají a vysmívají se. 🙁

Kuky30

18.4.2021 19:36
Kuky30

XXX.XXX.198.57

atobajus napsal(a):
Tak mu pořiďte ještě jednoho aymaru do páru, který bere vše a on se při něm naučí. Mít jen jednoho papouška je stejně na nic, přestože se to tak u mazlíčkářů dělá.

My ho chceme na ochočení. Vím, že mnoho lidí to odsuzuje, chovat jednoho papouška. Ale já myslím, že když má člověk na něj čas a věnuje se mu a má dobrou péči, tak to taková hrůza není. Měli jsme andulku, dožila se 15 let a byla vždy spokojená. Alexandra jsem taky měla samotného a nikdy nestrádal. Umřel sice ve 12ti letech, ale bohužel měl nádor. Kdyby neumřel, máme ho do teď a nového mazlíčka bych nescháněla. S aymarami sice zkušenost nemám, ale zjišťovala jsem si o nich informace a líbilo se mi, že jsou spíše tiché a klidné (což po alexandrovi bylo velké plus 😄) a údajně celkem nenáročné, vhodné i pro začátečníky, podobně, jako andulka. Většího papouška už jsem nechtěla. Navíc naše klec už by pro dva aymary byla moc malá, bylo by mi jich líto. Pokud by nebyla jiná možnost (např. že se mládě samo postupně naučí žrát všechna semena), tak ho raději prodám nějakému chovateli, kde bude s ostatními ptáky, a budu shánět mládě jiné. Ale přiznám se, že už bych to obrečela... 😥 Sice ho máme zhruba týden, ale už jsem si na něj zvykla a on už celkem na mě. Jde hezky na prst, šplhá po mě, odpočívá mi na rameni... Proto bych to chtěla nějak zvládnout, abych si ho mohla nechat. Ale kdyby mu to mělo nějak ublížit a hrozilo by, že by celý život nežral nic, jen senegalské proso, tak to ho tedy raději někomu prodám. 😞

19.4.2021 08:32
eli22

XXX.XXX.58.43

Kuky30 napsal(a):
My ho chceme na ochočení. Vím, že mnoho lidí to odsuzuje, chovat jednoho papouška. Ale já myslím, že když má člověk na něj čas a věnuje se mu a má dobrou péči, tak to taková hrůza není. Měli jsme andulku, dožila se 15 let a byla vždy spokojená. Alexandra jsem taky měla samotného a nikdy nestrádal. Umřel sice ve 12ti letech, ale bohužel měl nádor. Kdyby neumřel, máme ho do teď a nového mazlíčka bych nescháněla. S aymarami sice zkušenost nemám, ale zjišťovala jsem si o nich informace a líbilo se mi, že jsou spíše tiché a klidné (což po alexandrovi bylo velké plus 😄) a údajně celkem nenáročné, vhodné i pro začátečníky, podobně, jako andulka. Většího papouška už jsem nechtěla. Navíc naše klec už by pro dva aymary byla moc malá, bylo by mi jich líto. Pokud by nebyla jiná možnost (např. že se mládě samo postupně naučí žrát všechna semena), tak ho raději prodám nějakému chovateli, kde bude s ostatními ptáky, a budu shánět mládě jiné. Ale přiznám se, že už bych to obrečela... 😥 Sice ho máme zhruba týden, ale už jsem si na něj zvykla a on už celkem na mě. Jde hezky na prst, šplhá po mě, odpočívá mi na rameni... Proto bych to chtěla nějak zvládnout, abych si ho mohla nechat. Ale kdyby mu to mělo nějak ublížit a hrozilo by, že by celý život nežral nic, jen senegalské proso, tak to ho tedy raději někomu prodám. 😞

Lítá hezky?

Kuky30

19.4.2021 15:36
Kuky30

XXX.XXX.198.57

eli22 napsal(a):
Lítá hezky?

Celkem jo, má ještě někdy trochu problém s přistáním, ale myslím, že je to i tím, že ještě není úplně zvyklý na nové prostory. Každou chvilku někam zaletí a neví, kde je a kde může přistát, tak potom končí na zemi.

Kuky30

19.4.2021 18:37
Kuky30

XXX.XXX.198.57

Tak dnes jsem našla v misce slupky ovsa!!! 😁 Zkusila jsem mu nasypat nové zrní a opravdu šel a loupal oves! Sice vybral jenom ten a ničeho jiného se nedotkl, ale trochu posun od samotného senegalu. Mám z toho radost 😄Jinak kamarádka mi řekla, že prý její bývalý přítel dával ptákům kromě zrní i granulky. Opravdu něco takového existuje? Přiznám se, že jsem to v životě neviděla. Bylo by třeba možné ho krmit něčím takovým (tedy, pokud by to žral...) a alespoň nějak mu tu stravu zpestřit a nahradit směs zrní? Budu ráda za informace, názory a rady. Děkuji.

Neregistrovaný uživatel

19.4.2021 20:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.109

Kuky30 napsal(a):
Tak dnes jsem našla v misce slupky ovsa!!! 😁 Zkusila jsem mu nasypat nové zrní a opravdu šel a loupal oves! Sice vybral jenom ten a ničeho jiného se nedotkl, ale trochu posun od samotného senegalu. Mám z toho radost 😄Jinak kamarádka mi řekla, že prý její bývalý přítel dával ptákům kromě zrní i granulky. Opravdu něco takového existuje? Přiznám se, že jsem to v životě neviděla. Bylo by třeba možné ho krmit něčím takovým (tedy, pokud by to žral...) a alespoň nějak mu tu stravu zpestřit a nahradit směs zrní? Budu ráda za informace, názory a rady. Děkuji.

My krmime do jedne misky granulky do druhe zrni a jednou denne cerstve ovoce a zeleninu na kousky. Vypadaji ze jim to vyhovuje ale pravda ze mame jiny druh. Nicmene granulek je mnoho druhu. Urcite si vyberete vhodne

Kuky30

20.4.2021 14:01
Kuky30

XXX.XXX.198.57

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My krmime do jedne misky granulky do druhe zrni a jednou denne cerstve ovoce a zeleninu na kousky. Vypadaji ze jim to vyhovuje ale pravda ze mame jiny druh. Nicmene granulek je mnoho druhu. Urcite si vyberete vhodne

Zkusím to asi taky tak 🙂 Já prostě věřím, že to zvládneme a nakonec se rozežere a bude baštit i jiné zrní, než senegalské proso. První vlaštovkou je ten oves, který taky do teď nejedl. Podívám se na internetu a v chovatelských obchodech a nějaké ty granulky mu najdu a snad mu to bude chutnat. A zrní budeme dávat dál a zkoušet. Jinak ovoce a zeleninu, pampelišky, ptačinec...to jí bez problémů 🙂

21.4.2021 14:13
eli22

XXX.XXX.58.43

Kuky30 napsal(a):
Zkusím to asi taky tak 🙂 Já prostě věřím, že to zvládneme a nakonec se rozežere a bude baštit i jiné zrní, než senegalské proso. První vlaštovkou je ten oves, který taky do teď nejedl. Podívám se na internetu a v chovatelských obchodech a nějaké ty granulky mu najdu a snad mu to bude chutnat. A zrní budeme dávat dál a zkoušet. Jinak ovoce a zeleninu, pampelišky, ptačinec...to jí bez problémů 🙂

Na nějaké granulky se vykašlete, postupně si zvykne, hlavně že zobe alespoň něco, zelenina, ovoce (v menším množství), brokolice, mrkev, pampeliška, sedmikrásky, kopřivy zkuste, senegal, a zkusila bych fakt máčené.

Přidejte reakci

Přidat smajlík