Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2021 18:34
pavel003

XXX.XXX.27.198

Dobrý den,
pořídil jsem si asi 2 roční pár andulek TCB. U předchozího chovatele hnizdili, já jsem jim dal před Vánocemi budku, zahnizdili, vyvedli mladé, tak jsem předpokládal, že vyvedou mladé a znovu zahnizdi, ale tak se nestalo.
Samozřejmě jim dávám vajecnou míchanici, naklicenou pšenici, slunecnici, ale nic mne nechtějí brát. Nevím si už rady co mám udělat, aby znovu seděli.
Díky za rady.

17.4.2021 19:09
jarat

XXX.XXX.205.181

No, jestli u předchozího chovatele hnízdily v loňském roce 2x a u Vás po Vánocích také zahnízdily, tak by si třeba mohly chtít odpočinout.

17.4.2021 19:11
pavel003

XXX.XXX.27.198

On je nachaval hnízdit přes zimu a na jaře koncil, takhle mne to říkal.

18.4.2021 08:17
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

pavel003 napsal(a):
Dobrý den,
pořídil jsem si asi 2 roční pár andulek TCB. U předchozího chovatele hnizdili, já jsem jim dal před Vánocemi budku, zahnizdili, vyvedli mladé, tak jsem předpokládal, že vyvedou mladé a znovu zahnizdi, ale tak se nestalo.
Samozřejmě jim dávám vajecnou míchanici, naklicenou pšenici, slunecnici, ale nic mne nechtějí brát. Nevím si už rady co mám udělat, aby znovu seděli.
Díky za rady.

Já bych se radoval z úspěšného odchovu a nenaříkal. Ono někdy je méně více. Uvidíme ty rady.

18.4.2021 08:31
pavel003

XXX.XXX.27.198

Já jen, že neberou tu vajecnou míchanici nic na klicenyho, rozhodně tady nenarikam!! Jenom jsem chtěl vědět jestli se s tím tady někdo setkal nebo tak.

18.4.2021 15:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

pavel003 napsal(a):
Já jen, že neberou tu vajecnou míchanici nic na klicenyho, rozhodně tady nenarikam!! Jenom jsem chtěl vědět jestli se s tím tady někdo setkal nebo tak.

dejte fota

19.4.2021 12:24
vabl

XXX.XXX.233.173

Je to jasné, stav ozobí svědčí o vyčerpání,

19.4.2021 12:38
pavel003

XXX.XXX.2.25

Supr tak alespoň vím proč konečně nenasedli hned jak prindu dom odelavam budku a kdy ji tam můžu potom vrátit??

19.4.2021 16:04
pavel003

XXX.XXX.27.198

Jsou na to nějaké vitamíny nebo by mne někdo něco doporučil něco pro regeneraci?

19.4.2021 17:40
vegh

XXX.XXX.226.78

pavel003 napsal(a):
Jsou na to nějaké vitamíny nebo by mne někdo něco doporučil něco pro regeneraci?

pupava.

22.4.2021 15:56
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

vabl napsal(a):

Na rozdíl od Vás, jak jsem zjistil, tak já o tom nic nevím. Co je s tím ozobím? Můžete to snad i k poučení oststních napsat?

23.4.2021 23:10
vabl

XXX.XXX.0.251

Pane Německý, kdo chtěl po mně vysvětlení tak si zavolal. Bylo jich několik a vše jsem jim objasnil. Telefon mám v profilu. Vy chováte velké papoušky, takže Vám "drobné" detaily u andulek mohou uniknout. Zkuste si zvětšit hlavu samičky na druhé fotce a snad Vám to pomůže. Nebo mě můžete také zavolat...

24.4.2021 01:04
Štefan1

XXX.XXX.208.238

vabl napsal(a):
Pane Německý, kdo chtěl po mně vysvětlení tak si zavolal. Bylo jich několik a vše jsem jim objasnil. Telefon mám v profilu. Vy chováte velké papoušky, takže Vám "drobné" detaily u andulek mohou uniknout. Zkuste si zvětšit hlavu samičky na druhé fotce a snad Vám to pomůže. Nebo mě můžete také zavolat...

... no tak si to nechte. Poctivější by bylo napsat: "neřeknu, je to moje know-how".

24.4.2021 06:52
kareta

XXX.XXX.174.99

vabl napsal(a):

To má být od vás vtip, nebo to s tím ozobím myslíte opravdu vážně ? Za padesát let co chovám papoušky , tak to slyším poprvé, že podle ozobí někdo pozná, že je samice andulky vyčerpaná.

24.4.2021 07:35
atobajus

XXX.XXX.195.189

kareta napsal(a):
To má být od vás vtip, nebo to s tím ozobím myslíte opravdu vážně ? Za padesát let co chovám papoušky , tak to slyším poprvé, že podle ozobí někdo pozná, že je samice andulky vyčerpaná.

Jako vtip to přítel vabl určitě nemyslel. Chovatelé (myslím opravdu chovatelé, kteří své ptáky znají a pozorují a zajímá je o nich víc než jen kolik jim za ně dá výkup) vědí, že podle ozobí se dá poznat kdy je andulka hormonálně aktivní nebo v kondici připravena hnízdit. U zdravých andulek se totiž ozobí během života mění vlivem hladiny hormonů a to jak u samic tak u samců.

24.4.2021 08:48
kareta

XXX.XXX.174.99

atobajus napsal(a):
Jako vtip to přítel vabl určitě nemyslel. Chovatelé (myslím opravdu chovatelé, kteří své ptáky znají a pozorují a zajímá je o nich víc než jen kolik jim za ně dá výkup) vědí, že podle ozobí se dá poznat kdy je andulka hormonálně aktivní nebo v kondici připravena hnízdit. U zdravých andulek se totiž ozobí během života mění vlivem hladiny hormonů a to jak u samic tak u samců.

S tím, že se u zdravých samic andulek barva ozobí během roku mění, s tím s váma souhlasím. Ale proč by měla být andulka vyčerpaná , když má barvu ozobí světlou ? Vyčerpaná andulka může být akorát tak tehdy, když ji někteří ne chovatelé, ale množiči, nechávají hnízdit tak třikrát, nebo čtyřikrát do roka. Na fotce tazatele vypadají andulky v pohodě.

24.4.2021 08:58
kareta

XXX.XXX.174.99

To ozobí bude mít ta samice jednou za rok zákonitě světlé i když hnízdit nebude.

24.4.2021 09:12
atobajus

XXX.XXX.195.189

kareta napsal(a):
S tím, že se u zdravých samic andulek barva ozobí během roku mění, s tím s váma souhlasím. Ale proč by měla být andulka vyčerpaná , když má barvu ozobí světlou ? Vyčerpaná andulka může být akorát tak tehdy, když ji někteří ne chovatelé, ale množiči, nechávají hnízdit tak třikrát, nebo čtyřikrát do roka. Na fotce tazatele vypadají andulky v pohodě.

Přítel vabl napsal "vyčerpaná", ale já myslím, že víme co tím chtěl říct. Nemyslel samozřejmě samici na pokraji smrti z vyčerpání. Samozřejmě obě andulky zadavatele vypadají zdravě, jen momentálně jim asi poklesla hladina hormonů a potřebují trochu regeneraci do dalšího období toku a hnízdění. Proto taky momentálně nechtějí hnízdit.

24.4.2021 09:16
Štefan1

XXX.XXX.208.238

atobajus napsal(a):
Přítel vabl napsal "vyčerpaná", ale já myslím, že víme co tím chtěl říct. Nemyslel samozřejmě samici na pokraji smrti z vyčerpání. Samozřejmě obě andulky zadavatele vypadají zdravě, jen momentálně jim asi poklesla hladina hormonů a potřebují trochu regeneraci do dalšího období toku a hnízdění. Proto taky momentálně nechtějí hnízdit.

A jak se tedy mění ozobí v průběhu těch hormonálních změn? Co tam lze vypozorovat a co je vidět konkrétně na těch diskutovaných ptácích?

24.4.2021 09:54
eli22

XXX.XXX.58.43

Sice trochu mimo, ale jeden náš mníšek /teď 9 let/ měl dvakrát za život nějakou bakteriální infekci a vždy se to, mimo jiné, projevilo i na zbarvení jeho zobáku. Takže kdyby něco, podle zobáku to podchytím včas.

24.4.2021 10:47
JoPe

XXX.XXX.82.6

Teda já žasnu, vy toho všichni naděláte, to je slovíčkaření o ..... Je to jednoduché, až na pár výjimek některých mutací to je tak, že mladá samička v hnízdě má často ozobí téměř modré nebo bílomodré a proto se tolik lidí často plete u mláďat. Samečci mají spíš růžové. Jak samice stárne, tak jí ozobí vyběluje a s přicházející pohlavní dospělostí ozobí hnědne. Jak ta andula ukončí snášku, nebo odchová, tak jí ozobí opět začíná světlat. Některé samice zimované venku tak výrazně dokážou změnit barvu ozobí i na modro, že kdyby neměly dříve mladé, tak někteří lidé nebudou pomalu věřit tomu, že je to chovná samice. Pak je tady často problém v tom, že se občas někdo ptá, co to má doma a drží andulu v ruce a není vidět celá, ani barva očí a jen někdo si všimne, že ta žlutá nebo bílá andula není ino, ale recesivní straka a už to zase jede dokola....

24.4.2021 12:26
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Tak jestli tomu rozumím, u prezentované samice je ozobí světlé, je tedy z hlediska rozmnožování v klidovém období a až bude opět připravená k hnízdění, tak ji ozobí zase zhnědne? A podobná změna barvy ozobí z modré na hnědou probíhá i u těch samic zimovaných venku?

Takže budky dáváme až je ozobí hnědé, anebo budky (a nejspíš i krmení?) stimulují samici k rozmnožování a ozobí hnědne?

24.4.2021 14:01
luki10000

XXX.XXX.213.18

kareta napsal(a):

50 let... to neznamena ze viete vsetko... clovek sa stale uci!😉

24.4.2021 20:03
kareta

XXX.XXX.84.6

luki10000 napsal(a):
50 let... to neznamena ze viete vsetko... clovek sa stale uci!😉

Máte s tím učením naprostou pravdu. Měl by jste se hned zítra učit pořádně psát. Člověk se má stále co učit.

24.4.2021 20:31
luki10000

XXX.XXX.213.18

kareta napsal(a):
Máte s tím učením naprostou pravdu. Měl by jste se hned zítra učit pořádně psát. Člověk se má stále co učit.

Precitajte si co napisal atobajus a ucte sa!😉

25.4.2021 08:54
eli22

XXX.XXX.58.43

kareta napsal(a):

Správně je: "měl byste".

25.4.2021 23:36
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

vabl napsal(a):

Tak Vám vážený pane děkuji za reakci.
Těm co volali jste vše objasnil, ti ostatní čtenáři "neználci" se promiňte asi z vaší odpovědi nepoučí. Ale z jiných reakcí se něco málo dozví.
Toto je veřejná diskuze a nevidím důvod komukoliv telefonovat s žádostí o vysvětlení, když se dotyčný veřejně zapojil.To byste také mohl strávit celý den na telefonu Někdo může namítnout, že rady se v "tržní ekonomice" zadarmo nedávají. Já jako mladík jsem vždy dostal radu od starých chovatelů. Nedělali s tím tajnosti.Pokud vím a trochu zkušeností v chovu mám, se snažím poradit, protože chybami se člověk učí. Tak proč by je měli opakovat ti nezkušení.
Ale každý jsme jiný.

26.4.2021 07:29
kareta

XXX.XXX.84.6

eli22 napsal(a):
Správně je: "měl byste".

Slečno, paní, madam, stará panno, nevím co jste. Proč zbytečně provokujete ? Nikdo se vás na nic neptal.

Bartos

26.4.2021 08:34
Bartos

XXX.XXX.181.79

kareta napsal(a):
Slečno, paní, madam, stará panno, nevím co jste. Proč zbytečně provokujete ? Nikdo se vás na nic neptal.

Pane, a co Vy? Vy můžete nabádat někoho, aby se naučil psát? Když sám děláte hrubky!!? Jste směšný a Eli má pravdu. A mimochodem, Vaše odpovědi jsou převážně úplně mimo mísu. Tak zklidněte hormon!!!

26.4.2021 12:25
kareta

XXX.XXX.84.6

Bartos napsal(a):
Pane, a co Vy? Vy můžete nabádat někoho, aby se naučil psát? Když sám děláte hrubky!!? Jste směšný a Eli má pravdu. A mimochodem, Vaše odpovědi jsou převážně úplně mimo mísu. Tak zklidněte hormon!!!

Bartos, Bartos. Vám se dnes nepodařilo ? Hormony zklidněte vy . Co se s...te do čeho nemáte. A mimochodem, ten bourek je mladý 1,0.

Přidejte reakci

Přidat smajlík