Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.4.2021 21:58
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Už jste někdo zaznamenal na obloze nějakého rorýse?
Já očekávám hnízdící pár v budce kolem 10. května. Kraj Vysočina. Ale na jihu ČR a na jižním Slovensku se už mohli objevit.

30.4.2021 10:16
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Počasí moc nepřeje, taky jsem zvědav kdy je uvidím .Ihned dám vědět.

30.4.2021 10:48
massena

XXX.XXX.168.191

Dobrý den, viděla jsem na birds.cz ,že pozorovali rorýse 29.4. v Kunčicích pod Ondřejníkem.

30.4.2021 13:03
markyz

XXX.XXX.68.87

V Postřekově na Domažlicku jsme viděli rorýse 27.4.

30.4.2021 20:13
jarat

XXX.XXX.205.181

Dnes kolem 19hod 4 kusy Rorýsů. UH.

30.4.2021 22:04
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Děkuji všem přátelům rorýsů, kteří zareagovali. Uvedení lokality je pro mě velice důležitý údaj.
Ono uvidět první navrátilce vysoko na obloze není zas tak snadné.
Rorýs je asi pták, který je veřejnosti celkem neznámý, vždyť je u nás skoro jen 3 měsíce.
Ale celým svým životem je to nesmírně zajímavý zvláštní druh.

30.4.2021 22:34
Gloria

XXX.XXX.75.64

Rorysy zatim u nas nic jen prileteli jiřičky konečne :) u hradu sovinec

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.5.2021 19:46

V Piestanoch na Slovensku som ich videl uz minuly tyzden, datum presne neviem (konec aprila). Kedze pracujem v najvyssej budove v meste na najvyssom poschodi vidim ich denne:-)

2.5.2021 14:18
Karel1979

XXX.XXX.18.116

Svitavy včera je známy viděl.

2.5.2021 15:14
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Karel1979 napsal(a):

Do rána se udělala pro rorýse nepřijatelná změna počasí, teplota, déšť a vítr, takže si na ně u nás musím počkat.
Přesto jsem na základě vašich zpráv umístil večer budky.
Po odletu rorýsů je odstraňuji a dávam až s příletem. Pokud by tam zůstaly a neměly zakryté vlety, už by tam seděli špačci.

2.5.2021 21:02
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Karel1979 napsal(a):

Oni ti rorýsi účastniky a čtenáře diskuze asi nezajímají, není divu. Jsme na okrasném ptactvu, ale stejně si vážím těch, co se vyjádřili a ti jiní co by na iFaunuy nezabloudili tam při zájmu vyhledávač dovede.
Proč se k těm rorýsům vracím ? Při zateplování budov musí vlastník po uzavření podstřeší vybudovat hnízdiště pro rorýsy. Stojí to nějaký peníz a lidi nadávají. U nás loni u pětipodlažního bytového domu z protějších stran vytvořili 2 krát 3 otvory ve fasádě pro rorýse. Ale ti tam před zateplenímí nikdy nehnízdili. Výsledek první sezony. Jeden otvor obsazen špačky. Je to naprosto nepřístupné místo pro kontrolu hnízda. Třeba za rok dva budou špačci ve všech otvorech.,ale zákon byl dodržen. A tak je to s celou ochranou přírody.

9.5.2021 13:34
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Pro Moudivláčka, dnes 4 páry rorýsů, Karviná Severní Morava.

9.5.2021 20:33
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):
Pro Moudivláčka, dnes 4 páry rorýsů, Karviná Severní Morava.

Pane, děkuji. Stále je vyhlížím, alespoň ten jeden pár, co dvakrát v budce vyhnízdil, ale stále nic. Dnes bylo teplo, jasno, nebyl vítr a tak doufám, že každou chvíli a dám vědět. Stejně je to zázrak, že tak malý ptáček se vrátí až z Afriky do své budky u nás. Vlastně vlaštovky a další jsou na tom podobně.

9.5.2021 21:28
kouták

XXX.XXX.168.33

Do Třeboně přiletěli dnes.Napočítal jsem jich 8 a už dělají krkolomné lety.Už se těším na mladé,protože jejich první létání je legrační.

9.5.2021 22:01
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Moudivláček napsal(a):
Pane, děkuji. Stále je vyhlížím, alespoň ten jeden pár, co dvakrát v budce vyhnízdil, ale stále nic. Dnes bylo teplo, jasno, nebyl vítr a tak doufám, že každou chvíli a dám vědět. Stejně je to zázrak, že tak malý ptáček se vrátí až z Afriky do své budky u nás. Vlastně vlaštovky a další jsou na tom podobně.

10.5.2021 08:40
Honza12

XXX.XXX.52.3

Včera v Olomouci také několik rorýsů a jiřičky

10.5.2021 08:49
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

dnes poněkud opožděně i v Brně. Každým rokem přilétali "slavit" první máj, ale letos si dali asi kvůli coronaviru trochu načas.

10.5.2021 10:09
jarat

XXX.XXX.12.163

Dnes ráno 3 kusy rorýsů nízko nad budovou.
Od 30.4. jsem je vůbec neviděl.

10.5.2021 22:19
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Na celkem " nezáživné zvláštní exotářské " téma deset hlášení příletu je docela slušná odezva. Doufám, že se mně podaří všechny zde uvedené přílety řádně zaevidovat do dřívějších záznamů a jednou se snad někomu budou hodit.
Všem moc děkuji.

11.5.2021 08:15
loskutakruda

XXX.XXX.153.155

Včera 10.5 . 2021 nad domem v oblacích hejno rorýsů, jejich krásný pískot a letecké akrobace na obloze nelze přehlédnout to je pro mě signál že mohu dát ptáky ze zimoviště do venkovních volier

11.5.2021 09:32
massena

XXX.XXX.168.191

Konečně jsem viděla u nás rorýse ,Žihle - Plzeň sever. Vrátily se i naše vlaštovky, co hnízdí v garáži.

11.5.2021 10:04
eli22

XXX.XXX.58.43

U nás od víkendu hejno. Písecko, J.Č.

13.5.2021 22:23
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Moudivláček napsal(a):

Tak konečně!
12. 5. jasný teplý den, bezvětří v 9 hod dva kusy kolem štítu s budkou. Asi loňský pár.
V letu zahvízdali, jinak bych si nevšiml. 13 hod vysoko na obloze se zase 2 prohání. 24 ° C.
Do večera nic. No mám jinou práci, stavíme domek, než koukat celý den do nebe..
13. 5. Prší, říkám si, rorýsi jsou někde na jižní Moravě.
Ve 20 hod jdu na půdu a jen tak ze zvědavosti kouknu do budky, jestli tam není špaček. V jednom otvoru se už chystá hnízdit. Mám tam celkem 6 hnízdních dutin.
Zvednu stříšku a tam sedí dva rorýsi, tam, kde už dvakrát hnízdili.
Tak Afričané jsou ve zdraví zpět. Neuvěřitelné. Mám věší radost než z líhnoucích se senegalců a amazonků černotemenných.
Dnes jsou v hnízdech kamery, pozorovatel sedí v křesle a jen kouká. To je pohoda. Ale já toho rorýse vidím skutečného, cítím teplo z budky nebo se ho dotknu. To žádná technika nedokáže.

13.5.2021 22:35
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Chápu Vás ,mám to samé s vlaštovkami ,akorát se jich nemohu dotknout , hnízdo mají vysoko a jsou plaché, ale když po zimě přiletí jsou tak důvěřivé ,dívají se na nás a ví, že jim nic od nás nehrozí, to je nádhera ,takový křehký ptáček a uletí tak velkou vzdálenost ,jen aby předal své geny další generaci a to je ta nesmrtelnost.

13.5.2021 22:45
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):
Chápu Vás ,mám to samé s vlaštovkami ,akorát se jich nemohu dotknout , hnízdo mají vysoko a jsou plaché, ale když po zimě přiletí jsou tak důvěřivé ,dívají se na nás a ví, že jim nic od nás nehrozí, to je nádhera ,takový křehký ptáček a uletí tak velkou vzdálenost ,jen aby předal své geny další generaci a to je ta nesmrtelnost.

Můj známý má v průjezdu staletého domu 4 hnízda vlaštovek. dává pod strop na stěny malá prkénka a tak hnízd přibývá. Jsou tak krotké, že vlaštovka sedí metr od jeho ruky ve které drží mouchu a když ji pustí, vlaštovka ji uloví decimetr od ruky. Letos se mu jich zatím vrátilo jen 5 jedinců.

vlaštovka

15.5.2021 22:04
vlaštovka

XXX.XXX.14.201

rorýs

vlaštovka

15.5.2021 22:23
vlaštovka

XXX.XXX.14.201

Také se přidám k diskuzy,letos se mi vrátilo 10 párů vlaštovek a asi 30 párů jiřiček,hnízdí úplně všude dokonce jeden pár i v holubníku ale letos se ještě nevrátil takže je u nás živo je to jak před úlem. Mám staré sravení se spoustou zvířet a jiřičky a vlaštovky u más mají své místo,každé jaro se těším na první zašvitoření.Co se týče rorýsů tak jsem jim letos nainstaloval 4 budky,hnízdily v železných trubkách s kama jim mládata a vajíčka vypadávaly tak doufám že se jim budou budky líbyt. První rorýse jsem viděl zhruba před týdnem.Přerovsko

16.5.2021 12:59
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

vlaštovka napsal(a):
Také se přidám k diskuzy,letos se mi vrátilo 10 párů vlaštovek a asi 30 párů jiřiček,hnízdí úplně všude dokonce jeden pár i v holubníku ale letos se ještě nevrátil takže je u nás živo je to jak před úlem. Mám staré sravení se spoustou zvířet a jiřičky a vlaštovky u más mají své místo,každé jaro se těším na první zašvitoření.Co se týče rorýsů tak jsem jim letos nainstaloval 4 budky,hnízdily v železných trubkách s kama jim mládata a vajíčka vypadávaly tak doufám že se jim budou budky líbyt. První rorýse jsem viděl zhruba před týdnem.Přerovsko

16.5.2021 18:48
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

vlaštovka napsal(a):

Váš příspěvek velice oceňuji, skoro se ani nedá věřit, že máte na chalupě 10 párů vlaštovek,
ale 30 párů jiřiček, to zní jako pohádka, dokonce v holubmíku. Nevím jak vypadá ta vaše "chalupa".
Když to podrobněji popíšete, budu Vám vděčný jistě nejen já.
Shromažďuji nové poznatky o hnízdění některých druhů, protože v odborné literatuře jsou údaje už 40 let staré a dokonce i z předminulého století a to jsou tam alespoň citace zdrojů. Na internetu píše kde kdo všelijaký blábol a pár podložených údajů se v tom ztratí.
Zaujalo mě popisované hnízdění rorýsů v železných trubkách. Že se vajíčka vykutálí bych pak věřil Mám pouze tříletou zkušenost s hnízděním. Rorýsi si nic nenosili ani slinami neslepovali nachytané smentí,jak uvádí zdroje. Snesli na to, co tam bylo.
Rád bych věděl podrobnější popis těch hnízdišť i vašich budek. Nechceteli veřejně, pošlete mně interní zprávu.
Děkuji
ON

18.5.2021 08:09
našinec

XXX.XXX.159.14

Dobrý den,včera jsem viděl první pár rorýsů na domě,kde pravidelně hnízdí.Vysočina Mor.Budějovice.

25.5.2021 22:53
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Můžete někdo napsat datum snesení prvního vajíčka rorýsů? Pokud nemáte budku nebo kameru v hnízdě, je to nadlidský úkol.
Mně zatím nocují v pěti budkách na všech čtyřech stranách domku. Objevit je je těžké. To by tam musel sedět pozorovatel hodiny. Vletí jako blesk a nic. Kontroluji večer s baterkou po odklopení stříšky. Největší problém jsou špačci, kteří obsadí budky před příletem rorýsů. Údaje z internetu, že budka musí být asi 4 m nad balkonem nebo plochou střechou už asi neplatí. 3 metry nad balkonem hnízdí.Největší problém jsou asi špačci, ale jak rorýsi budku objeví, nemá špaček šanci, pokud už nezahnízdil.Znovu prosím o všechny údaje o hnízění , hlavně v budkách.

26.5.2021 08:10
eli22

XXX.XXX.58.43

Tento týden jsem napočítala hejno cca 20 - 25 rorýsů. Hnízdí pod střechou. Jižní Čechy.

26.5.2021 11:02
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

eli22 napsal(a):
Tento týden jsem napočítala hejno cca 20 - 25 rorýsů. Hnízdí pod střechou. Jižní Čechy.

O víkendu jsem byl u dcery v Praze a nad slepým ramenem Vltavy v Libni jsem jich napočítal kolem stovky

26.5.2021 21:52
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):
O víkendu jsem byl u dcery v Praze a nad slepým ramenem Vltavy v Libni jsem jich napočítal kolem stovky

Tak takové množství jsem na vlastní oči neviděl desítky let. Na interneto jsou super videa, ale váš reálný údaj je pro mě cennější.

27.5.2021 11:06
diblik75

XXX.XXX.115.141

tady také sledují rorýse včetně živého přenosu webkamerou
https://www.sosik.cz/rorysi/

27.5.2021 11:32
eli22

XXX.XXX.58.43

diblik75 napsal(a):
tady také sledují rorýse včetně živého přenosu webkamerou
https://www.sosik.cz/rorysi/

Tak to pan Moudiváček bude v sedmém nebi!! Krásný!

28.5.2021 23:32
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

eli22 napsal(a):
Tak to pan Moudiváček bude v sedmém nebi!! Krásný!

Oravdu mě diblik75 potěšil. Na ty stránky jsem dosud nezabloudil.
Moc děkuji.

29.5.2021 05:41
Kropec

XXX.XXX.246.208

V čera 28.5 v 15.hod rorýsi Přáslavice u Olomouce jsou tady

29.5.2021 06:34
hopi

XXX.XXX.208.90

Zdravím,včera jsem pozoroval 3 rorýsi,každoročně sem zalétnou,ale bývá to až v horkém létě,asi jsou z Nového Bydžova,tam je vidím pokaždé,někdy i v Chlumci n.C.

29.5.2021 22:43
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

hopi napsal(a):
Zdravím,včera jsem pozoroval 3 rorýsi,každoročně sem zalétnou,ale bývá to až v horkém létě,asi jsou z Nového Bydžova,tam je vidím pokaždé,někdy i v Chlumci n.C.

Vážení přátelé přírody nejen rorýsů.
Jsem mile překvapen nad přibývajícími reakcemi s hlášením příletu. Pečlivě eviduji a snad pokud budu živ z toho bude někdy stručné pojednání v odborném tisku o životě rorýsů. Ono těch skutěčně podložených informací co má ornitologická společnost není zas tak mnoho.

31.5.2021 09:09
diblik75

XXX.XXX.115.141

zde je živý přenos dokonce ze 2 budek současně
https://www.youtube.com/watch?v=oDY97oc9zlI

2.6.2021 20:47
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

diblik75 napsal(a):
zde je živý přenos dokonce ze 2 budek současně
https://www.youtube.com/watch?v=oDY97oc9zlI

Moc děkuji za zveřejnění. to já bez kamery nemám takové souvislé pozorování.
Mně zatím nocují v dudkách, a ve dne tam sedí, ale vajíčka ještě nejsou.
Na tom videu mě překvapilo to úhledné hnízdečko na ololní rovné ploše. u mě si nic nerobí, jen sednou na to, cotam je.

2.6.2021 21:02
eli22

XXX.XXX.58.43

Tak to mě tedy taky překvapilo, protože když jsem kontrolovala odchovy pod střechou, tak seděli na tom, co tam zrovna bylo, na holých zbytcích střešních tašek a podobně. Žádné vytvořené hnízdo. Bylo tam zhruba deset párů a ani jeden neměl klasické hnízdo.

2.6.2021 21:31
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

eli22 napsal(a):
Tak to mě tedy taky překvapilo, protože když jsem kontrolovala odchovy pod střechou, tak seděli na tom, co tam zrovna bylo, na holých zbytcích střešních tašek a podobně. Žádné vytvořené hnízdo. Bylo tam zhruba deset párů a ani jeden neměl klasické hnízdo.

Cože, deset párů, neuvěřitelné. Pořád se píše, že slepují slinami, co nachytají ve vzduchu a třeba u mě zasedli na kotlince z jehličí borovice černé , co zbylo po špačcích. A i u těch špačků to byl materiál neobvyklý.

3.6.2021 08:51
eli22

XXX.XXX.58.43

Moudivláček napsal(a):
Cože, deset párů, neuvěřitelné. Pořád se píše, že slepují slinami, co nachytají ve vzduchu a třeba u mě zasedli na kotlince z jehličí borovice černé , co zbylo po špačcích. A i u těch špačků to byl materiál neobvyklý.

ANo,deset párů pod střechou činžáku, vždy několik metrů od sebe. Mohla jsem to krásně kontrolovat, protože se tam mohlo z půdy a hnízdili za trámem. Možná tam něco jako slepenec měli, ale v tom binci tam to nebylo zřetelné. Často byla mláďata tak blízko od kraje, že jsem se bála, že spadnou. Za roky se to stalo jen jednou a jednomu mláďěti, ale spíš to vypadalo, že spadl až po výletu. Ze země samozřejmě sám nezvlétl, až když jsem ho "vyhodila".

3.6.2021 14:59
diblik75

XXX.XXX.125.37

Moudivláček napsal(a):
Moc děkuji za zveřejnění. to já bez kamery nemám takové souvislé pozorování.
Mně zatím nocují v dudkách, a ve dne tam sedí, ale vajíčka ještě nejsou.
Na tom videu mě překvapilo to úhledné hnízdečko na ololní rovné ploše. u mě si nic nerobí, jen sednou na to, cotam je.

Nemáte zač děkovat .
My jsme vyráběli umělé hnízdní kotlinky pro rorýse z tvrzeného polystyrenu poté, co jsme jim stará hnízda vyklidili při opravě střechy (oprava se samozřejmě dělala mimo hnízdní sezonu). Vyrobené kotlinky jsme instalovali do podstřeší a následující rok po vyhnízdění na nich bylo poznat, zda-li je rorýsi využili či nikoliv. Minimálně polovina byla využita.

7.6.2021 19:15
diblik75

XXX.XXX.218.151

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/rorys-hnizda-skolka-usti-nad-labem-stavba-ornitolog-policie.A210607_164724_usti-zpravy_pp

Je neskutečné, že se v dnešní době může ještě něco takového stát! 😢

10.6.2021 12:20
diblik75

XXX.XXX.125.37

tady je pár obrázků z letošního hnízdění rorýsů
https://www.rajce.net/a17307774

12.6.2021 23:43
alex66

XXX.XXX.32.88

Já už asi 14 dní pozoruji každý den na obloze 3 ks rorýsů. A dnes rovnou devět, byl problém je spočítat jaká je to rychlost. A kdyby neměli takový charakteristický hlasový projev tak bych je vůbec nezaregistroval.

13.6.2021 19:37
vegh

XXX.XXX.38.112

Byvám na slovensko na gemeri na juhu n.m.v.200m. u nás pozorujem každoročne tak 4-5kusov Dnes som bol pri dcéry na severe gemeri n.m.v.350-m.poletovali nad bytovkamy tak 30-40 kusov.

13.6.2021 21:59
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

vegh napsal(a):
Byvám na slovensko na gemeri na juhu n.m.v.200m. u nás pozorujem každoročne tak 4-5kusov Dnes som bol pri dcéry na severe gemeri n.m.v.350-m.poletovali nad bytovkamy tak 30-40 kusov.

Tak to už je docela silná populace. Kolem mého domku poletuje asi 5 až deset rorýsů. Po šesti letech po vyvěšení první dvojbudky zahnízdili dbakrát, letos sedí potřětí a i další pár konečně sedí na vajíčkách. Možná budou i další dvě hnízda. Dám vědět.

16.6.2021 15:35
jarat

XXX.XXX.205.181

Dnes v pravé poledne jsem pozoroval na sídlišti v UH asi 20ks rorýsů.
Enormně se zajímali o otvor ve zdi, vpravo nad oknem.
Fotil jsem jen mobilem.

18.6.2021 11:28
diblik75

XXX.XXX.125.37

pokračování živého přenosu ze 2 budek současně
https://www.youtube.com/watch?v=GfMpLlXjrcM

23.6.2021 14:55
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

jarat napsal(a):
Dnes v pravé poledne jsem pozoroval na sídlišti v UH asi 20ks rorýsů.
Enormně se zajímali o otvor ve zdi, vpravo nad oknem.
Fotil jsem jen mobilem.

Je to 6 roků, kdy jsem vyvěsil na štít rodinného dvoupodlažního domku první dvojbudku. V té době se rorýs objevil jen náhodně vysoko na obloze.
Dva roky nic. Pak první hnízdění a letos původní pár už potřetí. Celkem mám 7 budek nebo dvojbudek na všech stranách domku.Nyní ve 4 sedí na vajíčkách, v dalších dvou nocují, ale tyto budky nelze kontrolovat uvnitř, takže snůšku nemohu vidět.
Mým záměrem bylo založit kolonii rorýsů v nové lokalitě. Zdá se, že se mně to začíná dařit, ikdyž to není tak jednoduché, jak by se zdálo.

9.7.2021 10:44
diblik75

XXX.XXX.115.141

tak znovu pokračování ze dvou budek rorýsů
https://www.youtube.com/watch?v=L371u76kVzQ

13.7.2021 21:04
jarat

XXX.XXX.205.181

Právě jsem u nás sledoval asi 24 ks rorýsů, jak se nahánějí na obloze.
UH.

13.7.2021 22:00
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

jarat napsal(a):
Právě jsem u nás sledoval asi 24 ks rorýsů, jak se nahánějí na obloze.
UH.

Tak zatím mně nikdo neodpověděl, proč vždy kolem 10. července se rorýsi v houfují, proletují kolem hnízdišť, NEBO KOLEM BUDOUCÍCH HNÍZDIŠŤ. PO 5 LETECH MÁM VE 3 BUDKÁCH 3 , 2, 2 MLÁĎATA. LONI JEN JEDEN PÁR, hnízdící letos potřetí., ALE LETOS JSOU mladí V OPEŘOVÁNÍ OPOŽDĚNÍ O 10 DNÍ- V dalších budkách rorýsi i nocovali, ale nehnízdí. Co Vy na to znalci rorýsů?.Že by jen okukovali budoucí hnízdiště, jak se píše, že zahnízdí až po druhém příletu z Afriky..
Druhý rok létali kolem domu 3 - 5, letos 10 - 15 nízko v úrovni oken. jeden vlétl do okna a zachytil se drápky na zácloně, musel jsem ho vyprostit. Budka je v okně prvního patra jednopatrového domku..

30.7.2021 12:55
diblik75

XXX.XXX.125.37

tak ještě jedno pokračování rorýsů z budky, nejspíš poslední...
https://www.youtube.com/watch?v=dd-dVOdx82s

30.7.2021 21:54
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

diblik75 napsal(a):
tak ještě jedno pokračování rorýsů z budky, nejspíš poslední...
https://www.youtube.com/watch?v=dd-dVOdx82s

Děkuji za pěkné video. Moji rorýsi 7 mláďat je okroužkováno a dali jsme kroužky i 5 starým ze šesti hnízdících. Mladí budou tak do týdne vyletovat. Pokud se hnízdící páry vrátí, bylo by možno zdokumentovat podle čísel kroužků navrátilce, což už je docela slušný údaj.

2.8.2021 11:47
diblik75

XXX.XXX.115.141

Moudivláček napsal(a):
Děkuji za pěkné video. Moji rorýsi 7 mláďat je okroužkováno a dali jsme kroužky i 5 starým ze šesti hnízdících. Mladí budou tak do týdne vyletovat. Pokud se hnízdící páry vrátí, bylo by možno zdokumentovat podle čísel kroužků navrátilce, což už je docela slušný údaj.

Tak to Vám tiše závidím, že si ty své ptačí podnájemníky díky okroužkování bezpečně poznáte.

15.11.2021 15:07
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Inspektoři zjišťují, kdo může za zazděné rorýsy
Dnes 11:37 – Ústí nad Labem
ČTK
Česká inspekce životního prostředí zjišťuje, kdo je odpovědný za zazdění rorýsů při rekonstrukci mateřské školy v Ústí nad Labem. Rozhoduje se také o řízení a pokutě. Uvedl to mluvčí inspekce Jiří Ovečka. V budově, která patří městu, zazdili stavbaři několik hnízd, mláďata uhynula.

Událost se stala na začátku června. Stavební firma následně všechny otvory odhalila, aby umožnila ptákům návrat na hnízdo. Mateřská škola U Plavecké haly se v té době opravovala a děti ji nenavštěvovaly. Inspekce ihned začala případ vyšetřovat.

„Proběhly veškeré úkony správního řízení, včetně ústního jednání spojeného s výslechem svědků i seznámení s podklady řízení,“ uvedl Ovečka.

Při zateplování školky v Ústí zazdila firma hnízdící rorýse
Inspektoři podle něj nyní vyšetřují ve spolupráci s právním oddělením okruh subjektů odpovědných za dané jednání. Rozhoduje se také o řízení o pokutě za porušení některých povinností vyplývajících ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Město v rekonstrukci budovy mateřské školy pokračuje, podle náměstka primátora Pavla Tošovského (ODS) by měla být téměř u konce. Město schválilo prodloužení termínu dokončení oprav do 15. prosince jako pojistku v případě, že by se protáhly.

„Myslím, že to bude dřív, že už se to chýlí ke konci,“ řekl ČTK náměstek. Rekonstrukce se podle něj přerušila kvůli rorýsům pouze na jaře. Rorýs je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený.

15.11.2021 19:29
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):
ČTK
Česká inspekce životního prostředí zjišťuje, kdo je odpovědný za zazdění rorýsů při rekonstrukci mateřské školy v Ústí nad Labem. Rozhoduje se také o řízení a pokutě. Uvedl to mluvčí inspekce Jiří Ovečka. V budově, která patří městu, zazdili stavbaři několik hnízd, mláďata uhynula.

Událost se stala na začátku června. Stavební firma následně všechny otvory odhalila, aby umožnila ptákům návrat na hnízdo. Mateřská škola U Plavecké haly se v té době opravovala a děti ji nenavštěvovaly. Inspekce ihned začala případ vyšetřovat.

„Proběhly veškeré úkony správního řízení, včetně ústního jednání spojeného s výslechem svědků i seznámení s podklady řízení,“ uvedl Ovečka.

Inspektoři podle něj nyní vyšetřují ve spolupráci s právním oddělením okruh subjektů odpovědných za dané jednání. Rozhoduje se také o řízení o pokutě za porušení některých povinností vyplývajících ze zákona o ochraně přírody a krajiny.

Město v rekonstrukci budovy mateřské školy pokračuje, podle náměstka primátora Pavla Tošovského (ODS) by měla být téměř u konce. Město schválilo prodloužení termínu dokončení oprav do 15. prosince jako pojistku v případě, že by se protáhly.

„Myslím, že to bude dřív, že už se to chýlí ke konci,“ řekl ČTK náměstek. Rekonstrukce se podle něj přerušila kvůli rorýsům pouze na jaře. Rorýs je zvláště chráněný druh v kategorii ohrožený.

Domnívám se, že jestliže firma po zazdění otvory zase zpřístupnila, bude vše vpořádku. Došlo k pochybení, ale copak každý stavbyvedoucí může vědět, že v té díře hnízdí chráněný rorýs ?
Jakási pokuta, mláďata asi uhynula. Hlavně, že si toho někdo všiml. Příští rok se rorýsi vrátí a jako by se nic nedělo. Hlavně, že budou přístupné staré dutiny.
Rorýs je zvláštní pták. Je u nás jen asi 2 měsíce, vyvede mladé a nikdo o něm celý rok neví.
Umožnění hnízdění po opravě starých sfasád by neměl být problém. Pokud je hnízdní kotlimka dál od obvodové zdi, nikdo o hnízdění neví. Pokud je hnízdo blízko zdi, padá trus mláďat asi 14 dní před výletem ven. Vypadá jako malé pecky třešní a vzhladem k výšce hnízd si ho na zemi nebo balkoně nikdo ani nevšimne. Pokud bych tu zkušenost neměl z vyvěšených budek nad balkonem, ani bych to nevěděl. nikde jsem o tom nečetl.

28.1.2022 14:28
diblik75

XXX.XXX.197.158

Horák lutino napsal(a):
ČTK

rorýsi Ústí nad Labem - tak to vypadá, že za všechno asi může ten ornitolog, který to nahlásil
https://www.idnes.cz/usti/zpravy/magistrat-primator-zazdena-hnizda-rorys-cizp-beran-ornitolog.A220127_140144_usti-zpravy_grr

6.5.2022 20:57
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

markyz napsal(a):
V Postřekově na Domažlicku jsme viděli rorýse 27.4.

Neuvěřitelné !

6.5.2022 21:02
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Moudivláček napsal(a):
Já očekávám hnízdící pár v budce kolem 10. května. Kraj Vysočina. Ale na jihu ČR a na jižním Slovensku se už mohli objevit.

Dnes 8, 37' nade mnou přeletěli 2 kusy, Karviná Severní Morava.

Neregistrovaný uživatel

6.5.2022 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Vyhlížím je několik dnů a stále nic-drží se termínu 7-8.Devátého května již budou vesele poletovat.

7.5.2022 09:28
Tato Vovo

XXX.XXX.243.32

Dnes o 8 ráno, banda 10-15ks dazdovnikov a aj dosť beloritok Pov. Bystrica

8.5.2022 19:03
jarat

XXX.XXX.25.160

Právě teď nad naším domem sviští 5ks rorýsů;) UH.

9.5.2022 11:31
vegh

XXX.XXX.241.95

Dnes 4 -kusy Dáždovník obyčajny stredné-slovensko Oždany.okr.RS.

9.5.2022 13:35

Horák lutino napsal(a):
Dnes 8, 37' nade mnou přeletěli 2 kusy, Karviná Severní Morava.

U nás v sobotu 7.5., první kusy na Vrbenských rybnících.

10.5.2022 12:13
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Dnes ráno na sídlišti kde hnízdí 6 kusů. KARVINÁ.

vlaštovička

10.5.2022 18:37
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Tak nad Prahou a okolím už také poletují.

10.5.2022 21:29
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

vlaštovička napsal(a):
Tak nad Prahou a okolím už také poletují.

Minulý rok jsem byl v Praze na návštěvě a nad slepým ramenem Vltavy jich bylo nepočítaně.

10.5.2022 23:11
peparazak

XXX.XXX.213.52

Dobrý večer, dnes jsem letos slyšel poprvé roryse ve Slaném. Na zrekonstruovaných bytovkach mají hnízdni budky které využívají.

11.5.2022 21:45
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Nové Město na Moravě.
Konečně včera 2 ks dost vysoko. Dnes 11. 5. létá kolem domu 3 - 5 rorýsů. Ve 21 hod přiletují k budkám a dokonce do jenoho otvoru vlétl. Létají docela pomalu a velice nízko kolem štítu budovy, kde jsou budky. 6 otvorů. Výška 9 m. Loni tam hnízdily 3 páry, mláďata i staří byli okroužkováni. Takže letos bude zdokumentováno, kdo se navrátil. Budky mám přístupné, lze vše kontrolovat.
budky mezi vnějším a vnitřním oknem v ložnici umožňují slyšet vlet dovnitř tˇuknutím a vidět i přilétajícího. Výška umístění těchto dvou budek je 6 m.
Ono se může to moje nadšení z hnízdění zatím 3 párů proti početným hnízdním koloniím jako přehnané, ale za 25 let rorýsi z našeho osmitisícového města téměř vymizeli. Podařilo se mě je přilákat do čtvti zahrad a rodinných domků. Trvalo to skoro 6 let, ale začíná se to dařit.
Při rekonstrukci panelového osmipodlažního domu loni udělali 6 hnízdních otvorů. V jednom špačci, ostatní prázdné. Stálo to dost peněz. Já dělal budky z odpadu nebo truhlíků na květiny zadarmo, protože mě to baví..

Neregistrovaný uživatel

12.5.2022 15:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Konečně dorazili rorýsi i do KM-jeden z nejpozdějších návratů za dobu co sleduji.

12.5.2022 15:24
lavice

XXX.XXX.224.247

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Konečně dorazili rorýsi i do KM-jeden z nejpozdějších návratů za dobu co sleduji.

Máte pravdu, ani v Přerově ještě nejsou. Stále je vyhlížím.

12.5.2022 19:36
Tato Vovo

XXX.XXX.246.190

Každý deň tohto pracovneho týždňa vídam dáždovnikov vo Frýdlante n. O. a Janoviciach.

13.5.2022 21:50
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Článek z netu.
Z afrického zimoviště dorazil s týdenním zpožděním rorýs obecný . Ze svých zimovišť v Africe už do Plzně a jejího okolí dorazili ptáci, kteří si u nás staví hnízda a vyvádějí mladé. Patří mezi ně například rorýs obecný, který obvykle přilétá kolem 1. května. Letos si dal na čas a výskyt dříve hojně rozšířených rorýsů v Plzni se potvrdil až o týden později. Slyšet lze v těchto dnech ve městě velmi výrazně také zpěv slavíků. „Rorýs obecný patří mezi naše nejrychleji létající ptáky. Má tři měsíce na to, aby zde během tří měsíců zahnízdil, vyvedl mláďata a zase 1. srpna už letěl na zimoviště do Afriky,“ říká šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Dříve býval rorýs obecný v Plzni velmi hojně zastoupený na sídlištích i v centru Plzně. „Ve spárách na panelových domech hnízdily jenom v Plzni stovky párů, to samé platilo i o historickém jádru města, kde v nejrůznějších štěrbinách ve fasádě či pod střechou hnízdívaly další stovky rorýsů. Po zateplení panelových domů a rekonstrukcích starších budov rorýsů v Plzni výrazně ubylo, ale i přesto můžete jeho pronikavé pískání ještě slyšet, a to právě v těchto dnech. Podíváte-li se směrem k obloze, určitě uvidíte i jeho nezaměnitelnou černou siluetu připomínající bumerang s ocáskem,“ upozorňuje Makoň.
Pro MOUDIVLÁČKA.

13.5.2022 23:21
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):
Článek z netu.
Z afrického zimoviště dorazil s týdenním zpožděním rorýs obecný . Ze svých zimovišť v Africe už do Plzně a jejího okolí dorazili ptáci, kteří si u nás staví hnízda a vyvádějí mladé. Patří mezi ně například rorýs obecný, který obvykle přilétá kolem 1. května. Letos si dal na čas a výskyt dříve hojně rozšířených rorýsů v Plzni se potvrdil až o týden později. Slyšet lze v těchto dnech ve městě velmi výrazně také zpěv slavíků. „Rorýs obecný patří mezi naše nejrychleji létající ptáky. Má tři měsíce na to, aby zde během tří měsíců zahnízdil, vyvedl mláďata a zase 1. srpna už letěl na zimoviště do Afriky,“ říká šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň. Dříve býval rorýs obecný v Plzni velmi hojně zastoupený na sídlištích i v centru Plzně. „Ve spárách na panelových domech hnízdily jenom v Plzni stovky párů, to samé platilo i o historickém jádru města, kde v nejrůznějších štěrbinách ve fasádě či pod střechou hnízdívaly další stovky rorýsů. Po zateplení panelových domů a rekonstrukcích starších budov rorýsů v Plzni výrazně ubylo, ale i přesto můžete jeho pronikavé pískání ještě slyšet, a to právě v těchto dnech. Podíváte-li se směrem k obloze, určitě uvidíte i jeho nezaměnitelnou černou siluetu připomínající bumerang s ocáskem,“ upozorňuje Makoň.
Pro MOUDIVLÁČKA.

Velice pěkně jste to napsal.
Mnozí, kteří si naše diskuze přečtou nás možná pokládají za poťapané.
Jsem rád, že se těch poťapaných v z tématu rorýsů dost ozývá.

15.5.2022 19:29
raduz

XXX.XXX.123.98

Tak včera první rorýsi - Mladovožicko

15.5.2022 19:48

Od pátku cca 20 kusů.... Třinec

15.5.2022 20:00
lavice

XXX.XXX.224.247

lavice napsal(a):
Máte pravdu, ani v Přerově ještě nejsou. Stále je vyhlížím.

Včera Přerov.

16.5.2022 23:09
alex66

XXX.XXX.210.16

Dnes 3 kusy, Borkovany, jižní Morava.

23.5.2022 22:05
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Zajímavý a poučný článek z netu.

Proč nikdy nevyhazujeme rorýse do vzduchu?
23.5.2022 13:59 | PRAHA (Ekolist.cz)

Rorýs Merlin
Zdroj | Zachraň ptáče
Rorýsek Merlin se do mé péče dostal 16. května. Několik lidí mělo pocit, že mu nic není a že by se mohl hned vypustit, ale mému vytrénovanému oku bylo hned jasné, že Merlina něco trápí. Jen jsem ještě v tu chvíli nevěděla přesně co. Na rorýse se specializuji už třetím rokem. Za tu dobu mi prošlo rukama a péčí zhruba 200 až 300 rorýsů. Proto už při prvním pohledu dokážu celkem dobře posoudit stav rorýse.
Merlin nechtěl moc mávat křídly a projevoval se bolestivě. Rorýsi, které něco bolí, mají při manipulaci často mnohem pevnější stisk v nohách a mnohem bolestivěji vás nohama svírají. Veterinární kontrola neodhalila žádné fraktury. Rorýsi však mají velmi husté peří, které často skrývá mnohá zranění a také mnohá vysvětlení. Je potřeba se skutečně podívat pod peří. Po zevrubné kontrole jsem odhalila, že má Merlin drobné ranky pod oběma křídly a pod levým křídlem navíc obrovský hematom přes celé rameno, který je zřejmě původcem té velké bolestivosti.

Nálezce našel Merlina na zemi. Pravděpodobný scénář je, že se Merlin někde zasekl za obě křídla, podařilo se mu nějak vyprostit, jedním křídlem snáz (tam má jen drobné oděrky), druhým křídlem hůř (tam má kromě oděrek i velký hematom), ale kvůli velkému bolestivému hematomu nemohl létat a tak zůstal na zemi.

Merlin dostal antibiotika a potřebuje teď hlavně klid a šetrnou manipulaci. Dobrá zpráva je, že bude pravděpodobně zase v pořádku a bude moct létat, jakmile se hematom vstřebá a rameno přestane být bolestivé. Můj hrubý odhad je, že by si mohl pobýt v péči zhruba týden, ale vše bude záležet na Merlinovi.

Prosím, nikdy nevyhazujte rorýse do vzduchu. Až někdy najdete rorýse na zemi nebo vám někdo bude radit, ať rorýse vyhodíte do vzduchu, vzpomeňte si na Merlina. Spousta lidí by řeklo, že mu nic není, ale pod tím NIC se skrývá velké trápení a velká bolest. Merlina bolí pohybovat křídlem. Merlin proto teď nemá takový rozsah pohybu v křídle a nemůže proto létat. Jeho vyhození do vzduchu by podle mě hraničilo s jeho týráním.

Přesto stále spousta lidí radí jako první pomoc při nálezu rorýse ho zkusit vyhodit do vzduchu, jestli neodletí. To je špatná rada! Rorýse NIKDY není potřeba vyhazovat do vzduchu. Každý zdravý letuschopný rorýs v dobré kondici dokáže odletět z rozevřené dlaně. Pokud neodletí sám a na dlani setrvává, má pravděpodobně nějaký problém. Nenuťte ho odletět a nevyhazujte ho do vzduchu. Vyhledejte odbornou pomoc!

Jiného zraněného ptáka byste do vzduchu také nevyhodili. Prosím, nedělejte to ani rorýsům. Pokud vyhodíte do vzduchu rorýse, který z jakéhokoli důvodu není schopen letu, může si při pádu způsobit další rozsáhlé hematomy či jiná zranění, která však pod hustým peřím rorýsů málokdo zkoumá.

Děkuji všem, kteří k rorýsům přistupují citlivě a pomáhají šířit tuhle osvětu dál.

Nevyhazovat! Každý letuschopný rorýs v dobré kondici odletí z rozevřené dlaně:

15.7.2022 20:35
jarat

XXX.XXX.205.181

Moudivláček napsal(a):

Právě jsem na obloze sledoval hejno rorýsů. Napočítal jsem jich 27kusů. Doteď jich bylo maximálně 12ks. Asi se už chystají na odlet. UH.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2022 20:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

První týden v srpnu zmizí jak pára nad hrncem.

15.7.2022 22:46
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

jarat napsal(a):
Právě jsem na obloze sledoval hejno rorýsů. Napočítal jsem jich 27kusů. Doteď jich bylo maximálně 12ks. Asi se už chystají na odlet. UH.

Tak po šesti letech mám tyto výsledky:
Ve čtyřech budkách 9 mláďat, z toho 6 okroužkováno. Kolem domu létá 10 - 20 rorýsů, před 5´roky 2 - 5.
Konečně se mně podařilo založit malou kolonii v budkách v zahradní čtvti rodinných domků.
Stále se učím, co a jak.
Ty mnohé drahé budky nabízené za tisíc korun, mnohdy s otvorem vysoko nad podlahou jsou k ničemu.
Mám budky z plastových truhlíků na květiny, vyložené sololitem. Je to zábava zadarmo. Mnohé informace uvádějící výšku hnízda nad třeba balkonem jsou mylné. 3 metry stačí.
Já se mýlil v jednom mém uveřejněném textu, že není problém se znečišťováním okolí trusem. Před vylétnutím mláďat se trus pod otvorem hromadí.
Mít rorýsy nad balkonem s prádlem, tak tam trus bude, ale lehce se to dá řešit.
Přátelé rorýsů, ozvěte se.

16.7.2022 10:32
eli22

XXX.XXX.181.79

U nás prakticky v centru města a u řeky jsem napočítala cca 30 ks, asi teda 15 párů a každý pár krmí mladé v hnízdech pod střechou, kdyby tam měli jen dva kusy a všichni přežili, což asi není moc reálné, ale kdyby, tak jich z tohoto místa odletí 60.

27.7.2022 19:59
jarat

XXX.XXX.205.181

Tři dny jsem už neviděl rorýse. Co u vás, jsou ještě?

Neregistrovaný uživatel

27.7.2022 20:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Ještě jich pár poletuje,ale asi mají zbaleno-příští týden odlet!

27.7.2022 21:46
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Ještě jich pár poletuje,ale asi mají zbaleno-příští týden odlet!

U nás to samé.

28.7.2022 12:13
eli22

XXX.XXX.58.38

U nás ještě jsou.

2.8.2022 22:00
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Tak 1. srpna opustili rorýsi Nové Město na Moravě. 600 m n m.
Ještě 31. 7. ve 22 hod. nocovalo v jedné budce poslední vzletné mládě. Vše okroužkováno. Zahnízdili i rodiče z minulého roku.
Letos odlétli velice brzy. Za 6 let se mně podařilo založit minikolonii v budkách - 4 hnízdící páry a houf 20 ks poletujících.
Ten brzký odlet, asi o 10 - 14 dní asi něco signalizuje, uvidíme.
Jen dodám, že předražené budky nabízené v inzerci nejsou ty nejvhodnější. Mnohdy jsou příliš velké, vlet musí být těsně u podlahy a ne uprostřed.
čelní stěny. 3 krát 7 cm obdelník je asi nejvhodnější.
Přátelé přírody, podělte se o zkušenosti.

3.8.2022 11:32
eli22

XXX.XXX.58.38

Moudivláček napsal(a):
Ještě 31. 7. ve 22 hod. nocovalo v jedné budce poslední vzletné mládě. Vše okroužkováno. Zahnízdili i rodiče z minulého roku.
Letos odlétli velice brzy. Za 6 let se mně podařilo založit minikolonii v budkách - 4 hnízdící páry a houf 20 ks poletujících.
Jen dodám, že předražené budky nabízené v inzerci nejsou ty nejvhodnější. Mnohdy jsou příliš velké, vlet musí být těsně u podlahy a ne uprostřed.

Já si myslím, že už tu taky nejsou, odpoledne se tam zajdu podívat. A co se týče budky, když vidím, kde hnízdí a jakým mini otvorem tam lezou, tak je to asi tak, jak píšete.

3.8.2022 11:49
loskutakruda

XXX.XXX.96.231

Moudivláček napsal(a):

Dobrý den, tak teď jste mě docela dostal , většinou každý večer koukám na oblohu a pozoruji jejich letecké akrobacie a poslouchám jejich hvízdot . Jelikož jsem teď 2 dny jezdil se ženou po doktorech jsem si ani nevšimnul že jsou mojí oblíbenci pryč, obloha nad barákem uplně vymydlená , přilétají jako poslední a odlétají jako první

Neregistrovaný uživatel

3.8.2022 17:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Včera poslední tři podle letu trénovali-dnes prázdná obloha.

5.8.2022 20:31
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Včera poslední tři podle letu trénovali-dnes prázdná obloha.

Děkuji za pozorování.
Těm rorýsům se věnuji jenom 7 roků. Letos odlétli asi o 14 dní dřív, nevím, co to bude znamenat.Ten rorýs byl pták , kterého jsem vnímal jako každíého jiného. A nyní na sklonku života vidím tento druh jako něco naprosto neprozkoumaného

Neregistrovaný uživatel

5.8.2022 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118

Moudivláček napsal(a):
Děkuji za pozorování.
Těm rorýsům se věnuji jenom 7 roků. Letos odlétli asi o 14 dní dřív, nevím, co to bude znamenat.Ten rorýs byl pták , kterého jsem vnímal jako každíého jiného. A nyní na sklonku života vidím tento druh jako něco naprosto neprozkoumaného

Myslil jsem,že se rorýsům podle Vašich znalostí věnujete déle,to co jste zvládl za těch 7 let je obdivuhodné.Podle mých záznamů okr.KM jejich pobyt končil vždy max. do 10 srpna.Přeji do dalších let hodně poznatků.JT

6.8.2022 21:56
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Myslil jsem,že se rorýsům podle Vašich znalostí věnujete déle,to co jste zvládl za těch 7 let je obdivuhodné.Podle mých záznamů okr.KM jejich pobyt končil vždy max. do 10 srpna.Přeji do dalších let hodně poznatků.JT

Děkuji za Vaši reakci a velice si jí vážím.
Ono to s tou nejen ornitologií není tak jednoduché. Krátkodfobá zkušenost, něco napsat a hned činit závěry je mnohdy zavádějící. Snažím se abych tak nečinil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík