Jak redukujete počet ptáčat v hnízdě?

Andulka vlnkovaná
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2021 20:54
ZBzH

XXX.XXX.189.3

Redukujete počet ptáčat v hnízdě? Pokud ano, na jaký počet a jak?

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2021 21:48

Přiznám se, že jsme to dosud nedělali. U velkých druhů se nám zatím povedlo vždy jen 1-3 mladí. U menších druhů (andulky, korely) běžné míváme 3-5 mladých. Výjimečně jich je více a pokud je tam větší rozdíl velikosti, obvykle si příroda poradí sama. Nicméně moc časté to není. Ale měla jsem i pár andulek, který měl běžně 6-8 mladých - páru pomáhali mladé krmit 2 bratři (měla jsem a mívám dál x samečků navíc).

4.5.2021 21:54
ZBzH

XXX.XXX.189.3

Moc děkuji za odpověď. Tohle rád slyším. Já teď prožívám první chovnou sezónu, mám tři hnízda andulek a zasedla roselka. Dvě andulky mají 2-4 ptáčata a jedna jich má 6. Velikostní rozdíly tam jsou značné, tak mě dnes napadl tento dotaz. Rozhodně se mi do žádné redukce nechce a rád slyším, že to necháváte na přírodě. U těch andulek necháváte hnízdit vícekrát? Kdy dáváte budky pryč?

4.5.2021 22:11

ZBzH napsal(a):
Moc děkuji za odpověď. Tohle rád slyším. Já teď prožívám první chovnou sezónu, mám tři hnízda andulek a zasedla roselka. Dvě andulky mají 2-4 ptáčata a jedna jich má 6. Velikostní rozdíly tam jsou značné, tak mě dnes napadl tento dotaz. Rozhodně se mi do žádné redukce nechce a rád slyším, že to necháváte na přírodě. U těch andulek necháváte hnízdit vícekrát? Kdy dáváte budky pryč?

Někdo i mladé podkládá jiným rodičům, ale osobně s tím zkušenost nemám.

Nechávám hnízdit ideálně 2x, pokud neměli větší počet mladých (do 3 kusů) nebo třeba z prvního hnízda nic nebylo, tak nechávám zasednout 3x. Pak budky beru. Většinou ale musím odebírat postupně páry - všichni nesedí úplně na stejno. Jo a snažím se to zkorigovat tak, aby poslední mláďata šla z budek max. září (budky dávám březen/duben - dle počasí). Nyní mi tak 2 samice ještě sedí, zbylé 4 samice už mají mláďata (4-5 kusů co budka, prvnička tam má jedináčka, většinu už mám okroužkovanou).

5.5.2021 08:22
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

nejlepší je nechat to na přírodě a pořád nelézt do budky a kontrolovat je. Jak vás vůbec napadla otázka jak omezit počet mláďat? Spíš by vás mělo napadnout, jak zajistit dostatek různorodé potravy, aby měli čím krmit. Proč chcete měnit přírodní zákony? Nechápu ani ty co odebírají vajíčka a dávají sádrové podkladky, aby se ptáci líhli zároveň. Asi to má nějaký důvod, že např rozely snáší obden a pak se líhnou i mláďata ve stejném pořadí. Určitě je náročnější nakrmit např 7 mladých stejné velikosti pár dnů před opuštěním budky, než 7mladých různé velikosti.

5.5.2021 13:37
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Někdo i mladé podkládá jiným rodičům, ale osobně s tím zkušenost nemám.

Nechávám hnízdit ideálně 2x, pokud neměli větší počet mladých (do 3 kusů) nebo třeba z prvního hnízda nic nebylo, tak nechávám zasednout 3x. Pak budky beru. Většinou ale musím odebírat postupně páry - všichni nesedí úplně na stejno. Jo a snažím se to zkorigovat tak, aby poslední mláďata šla z budek max. září (budky dávám březen/duben - dle počasí). Nyní mi tak 2 samice ještě sedí, zbylé 4 samice už mají mláďata (4-5 kusů co budka, prvnička tam má jedináčka, většinu už mám okroužkovanou).

Moc děkuji za odpověď, vy mi vždycky poradíte.

5.5.2021 13:43
ZBzH

XXX.XXX.8.172

corvuscorax napsal(a):
nejlepší je nechat to na přírodě a pořád nelézt do budky a kontrolovat je. Jak vás vůbec napadla otázka jak omezit počet mláďat? Spíš by vás mělo napadnout, jak zajistit dostatek různorodé potravy, aby měli čím krmit. Proč chcete měnit přírodní zákony? Nechápu ani ty co odebírají vajíčka a dávají sádrové podkladky, aby se ptáci líhli zároveň. Asi to má nějaký důvod, že např rozely snáší obden a pak se líhnou i mláďata ve stejném pořadí. Určitě je náročnější nakrmit např 7 mladých stejné velikosti pár dnů před opuštěním budky, než 7mladých různé velikosti.

Děkuji za odpověď. Jsem začátečník a nyní zažívám poprvé radost z narozených ptáčat. Snažím se čerpat informace z knížek i z internetu a právě na netu jsem našel i pár extrémních názorů (kolikrát i anonymních), tak jsem se šel zeptat sem. Zde na ifauně mi již v mnohém zkušení chovatelé poradili s mými začátečnickými otázkami. Konkrétně tento dotaz mě napadl, když jsem objevil v hnízdě šestou maličkou andulku, která je mrňavoučká oproti ostatním. Vaše odpověď mi přijde logická a fundovaná, rozhodně mi dává logiku, jak píšete, že pořadí líhnutí není náhodné a pomáhá rozmělnit péči rodičů. Děkuji.

kutil.sro

5.5.2021 15:11
kutil.sro

XXX.XXX.120.2

Niekedy si značím vajíčka nezmývateľnou fixkou číslami (1, 2, 3 ...) Počet nikdy "neregulujem", ale ak by som to mienil robiť, tak by som ponechal tie najstaršie a posledné by som "vyradil", aby nebol medzi mláďatkami veľký rozdiel.
(Alebo pri presvietení???)

5.5.2021 17:42
eli22

XXX.XXX.58.43

Sourozenci z jednoho hnízda. Druhá fotka nejstarší versus nejmladší.A absolutně žádný problém.

kutil.sro

5.5.2021 19:36
kutil.sro

XXX.XXX.120.2

Niekedy sa mi stalo že ten najmenší nepredýchal tlačenicu, ale "žiaden problém".
Ak mám na niečo dosah, tak vždy rešpektujem logiku.
A nech si urobí ZBzH ako chce, ja jej nič neprikazujem.

5.5.2021 20:01
ZBzH

XXX.XXX.217.155

eli22 napsal(a):
Sourozenci z jednoho hnízda. Druhá fotka nejstarší versus nejmladší.A absolutně žádný problém.

Fotka je všeříkající. Děkuji za příspěvek. Co to je za papoušky? Ať se daří, fešáci.

5.5.2021 20:24
eli22

XXX.XXX.58.43

ZBzH napsal(a):
Fotka je všeříkající. Děkuji za příspěvek. Co to je za papoušky? Ať se daří, fešáci.

Děkuji- Pyrura zelenolící. Bylo ještě jedno vajíčko, ale prázdné. Rozdíl mezi prvním a posledním mládětem byl min 15 dní. Když jsem je kontrolovala, věčně jsem malého lovila pod staršíma, ale úplně v pohodě. Vždycky maximálně nakrmené.

Přidejte reakci

Přidat smajlík