Obsadily budku pro sovy, blátem si ji upravily a v ní vyvedli mladé.
Starší mláďata jsou již samostatná.
Pepa
corvuscorax
napsal(a):
asi byla dokrmená ručně a neviděla rodiče jak vypadá a jak upravují průběžně hnízdo. Známý kdysi měl tako v paneláku straku. Nejdříve se vracela na balkon a pak si našla partnera a hnízdili u chodníku v plechovém odpadkovém koši. Proč jim tam nedáte pár větví místo té staré židle?
Běžně straky sedají na lampy, střechy, konstrukce atd. Nikdo je nenutí sedat na větve. Jinak těch mají ve voliéře, včetně stromků nad hlavu. Když chci ale dát pár mláďat pryč a zájemce si přijde večer, tak je nebudu lovit v zarostlé voliéře a kontrolovat čísla kroužků čelovkou. Lehce bych na nějakou šlápl nebo bych vyrušil sousední páry, co mají vejce nebo mladé a o ty bych přišel. I puštík, nebo kuna lehce zabije ptáka, co bude vystrašeně sedět na pletivu. To k vaší poznámce. Jinak klasické hnízdo umí špičkově postavit. Tam jsem kvalitní odchov neudělal, protože straky jsou nevyzpytatelné a při vyrušení mladé nebo vejce odstraní. Spíše myslím, že to dělá samec. Protože samice byla taky těžce zraněná. Asi bránila čerstvé mladé. Málem přišla o oko a nemohla létat, i nohu měla silně zraňenou. Byl jsem překvapený, když náhradní snůška byla komplet oplozená. Mám sousedy a petardy skoro každý víkend až do půl noci. Protože jsou domek na domku a já mám prostor, tak mi to střílejí nad voliéry. Pokaždé někdo jiný. Když jsem to tu kupoval, byl jsem tu sám. V zadním krytém prostoru mají ale klid, tak jim záměrně nedávám moc stavebního materiálu abych je omezil ve stavbě klasického hnízda v keřích co mají ve voliéře ale taky zároveň v noci světlice a peterdy přímo nad hlavou. Přitom kavkám to nevadí, protože hnízdí taky v budkách a tím pádem mají klid. Dal jsem to sem jako raritní příspěvek a myslel jsem, že se ozvou chovatelé, jaké mají zkušenosti s odchovem, což u strak je složité a každá pára je svým chováním originální. Pepa
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pepa_FM
napsal(a):
Běžně straky sedají na lampy, střechy, konstrukce atd. Nikdo je nenutí sedat na větve. Jinak těch mají ve voliéře, včetně stromků nad hlavu. Když chci ale dát pár mláďat pryč a zájemce si přijde večer, tak je nebudu lovit v zarostlé voliéře a kontrolovat čísla kroužků čelovkou. Lehce bych na nějakou šlápl nebo bych vyrušil sousední páry, co mají vejce nebo mladé a o ty bych přišel. I puštík, nebo kuna lehce zabije ptáka, co bude vystrašeně sedět na pletivu. To k vaší poznámce. Jinak klasické hnízdo umí špičkově postavit. Tam jsem kvalitní odchov neudělal, protože straky jsou nevyzpytatelné a při vyrušení mladé nebo vejce odstraní. Spíše myslím, že to dělá samec. Protože samice byla taky těžce zraněná. Asi bránila čerstvé mladé. Málem přišla o oko a nemohla létat, i nohu měla silně zraňenou. Byl jsem překvapený, když náhradní snůška byla komplet oplozená. Mám sousedy a petardy skoro každý víkend až do půl noci. Protože jsou domek na domku a já mám prostor, tak mi to střílejí nad voliéry. Pokaždé někdo jiný. Když jsem to tu kupoval, byl jsem tu sám. V zadním krytém prostoru mají ale klid, tak jim záměrně nedávám moc stavebního materiálu abych je omezil ve stavbě klasického hnízda v keřích co mají ve voliéře ale taky zároveň v noci světlice a peterdy přímo nad hlavou. Přitom kavkám to nevadí, protože hnízdí taky v budkách a tím pádem mají klid. Dal jsem to sem jako raritní příspěvek a myslel jsem, že se ozvou chovatelé, jaké mají zkušenosti s odchovem, což u strak je složité a každá pára je svým chováním originální. Pepa
S těmi ohňostroji je to k vzteku. Nechápu, že je poslední dobou dělají hlučnější a hlučnější. 😏 Škoda, že nemáte vyhlášku, která to koriguje. U nás v obci bylo povolené střílet už jen 31.12. a 1.1., kdy obec dělala na fotbalovém hřišti sama ohňostroj (pro nás ob ulici, vždy jsme byli kvůli papouškům na trní) A letos už přišli s tím, že už ho dělat nebudou. 👍
Jinak super podívaná. 👍 To hnízdo vidím poprvé, že používají i hlínu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tato Vovo
napsal(a):
Straka normálne hniezdnu kotlinu vyspravý hlinou! Tí čo sme strávili mladosť pri pasení kráv, hús a pod., vieme svoje
Fakt? My je mívali u našich ve smrku a tam měli právě hnízdo z větví. Tak mě to bláto překvapilo. 🤔
Posílám i pár odlišných hnízd jen z hlíny. Před pár roky. Straky jen košík vymazaly hlínou. Po vyhnízdění ho komplet rozbily a na další snůšku postavily úplně nový. Pepa
molousek
napsal(a):
Zdravím
Prosím vás,jak velkou voliéru pro chov a hnízdění strak ?
Díky za odpověď . Chovu zdar .
Taky zdravím, přece podle místa a financí. Důležité je, aby měly slunce, stín, závětří i se proletěly. Já mám zhruba přes 5 m délky a 2,60 m šířky a výška hodně přes 2 m a když otevřu dvířka tak získají 12 m navíc na délku k proletu. Když jsem ale jeden rok něco předělával, tak stejně zahnízdily i v minimální voliéře. Velikost až tak není nutná. Ptáci se musí cítit v bezpečí a mít výše uvedené podmínky. Pepa
Pepa_FM
napsal(a):
Taky zdravím, přece podle místa a financí. Důležité je, aby měly slunce, stín, závětří i se proletěly. Já mám zhruba přes 5 m délky a 2,60 m šířky a výška hodně přes 2 m a když otevřu dvířka tak získají 12 m navíc na délku k proletu. Když jsem ale jeden rok něco předělával, tak stejně zahnízdily i v minimální voliéře. Velikost až tak není nutná. Ptáci se musí cítit v bezpečí a mít výše uvedené podmínky. Pepa
Ďakujem že ste sa podelil so skúsenosťami aj tu na if. Už sme spolu komunikovali na fb. Vaša vskusenost by určite zapôsobila aj v skupine na fb o krkavcovitych. Spomenul ste aj kavky. To by bolo tiež určite veľmi zaujímavé 🤔 čítanie...
Jen, pár foto voliéry pro straky. větví a zeleně mají až moc. i hmyzu tam nalétavá. když otevřu zadní dvířka, tak používají obslužnou chodbu k dlouhému proletu a navštěvují jiné otevřené voliéry. Jinak je chovám a odchovávám dosti dlouho. Jsou velmi zvídavé i ostražité a neustále v pohybu a svou krásou mne učarovaly.
hopi
napsal(a):
Zdravím Pepu FM,zajisté Vy mi poradíte,jak poznat samce od samičky? Jsou takřka stejní,ale určitě nějaké detajly mezi nimi budou,jak v kresbě,tak v hlase??? Díky za nápovědu. Třeba i na e-mail mirek.pavlicek@centrum.cz
Zdravím, když to chci přesně, nebo u velmi malých tak DNA. Jinak u dospělých je samec o hodně větší.
hopi
napsal(a):
Hledám zda je povinná egistace k chovu staky obecné a nenacházím přesné znění!!!
Příloha č.4 k vyhlášce č.166/2005 Sb.
SEZNAM DRUHŮ PTÁKŮ, NA JEJICHŽ DRŽENÍ, PRODEJ, PŘEPRAVU ZA ÚČELEM PRODEJE, DRŽENÍ A CHOV ZA ÚČELEM PRODEJE A NABÍZENÍ ZA ÚČELEM PRODEJE SE NEVZTAHUJE § 5A ODST.1 PÍSM. E) A ODST.2 ZÁKONA
kachna divoká Anas platyrhynchos
bažant obecný Phasianus colchicus
holub hřivnáč Columba palumbus.