Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2021 13:06
Onlykk

XXX.XXX.168.140

Zdravím, mohu poprosit zkušené o určení mutace dvou mladých neofém?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2021 14:06

S mutací bohužel nepomůžu. Ale zaujalo mě, že je máte s kanárky. Vycházejí spolu v pohodě?

12.7.2021 14:14
Onlykk

XXX.XXX.168.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
S mutací bohužel nepomůžu. Ale zaujalo mě, že je máte s kanárky. Vycházejí spolu v pohodě?

Celkově máme ve voliéře pár neofém, zebřiček a jindy i holoubků diamantových + dva staré kanáry (samce) a nikdy jsme problém s žádnými z nich neměli.

12.7.2021 14:36

Onlykk napsal(a):
Celkově máme ve voliéře pár neofém, zebřiček a jindy i holoubků diamantových + dva staré kanáry (samce) a nikdy jsme problém s žádnými z nich neměli.

Díky.

Já mám v plánu dát neofémy do voliéry k páru horských (ti jsou pohodáři, už byli v průběhu let s andulkami, korelami a pap. zpěvavými a vše ok) a zebřičkami. A uvažuju tak právě ještě pustit 2 samce kanárků.

14.7.2021 07:41
Uda

XXX.XXX.121.168

Onlykk napsal(a):
Zdravím, mohu poprosit zkušené o určení mutace dvou mladých neofém?

Dobrý den máte zelené opalíny červenobřiché u té první fotky je vidět jen břicho načervenalé chtělo by to vidět hlavně záda ptáka. U té druhé fotky není třeba roztahovat křídla ty jsou stejná v barvě jako u přírodních ale na zádech je vidět jako by strakatosti a to je právě znak opalín. Nejlépe poslat fotky jen zad když pták sedí na bidle.
U té druhé fotky se zdá samec. Jací jsou prosím rodiče protože opalina je vázaná na pohlaví a tudíž by jste měl mít dle mně pár kde je již matka opalína a otec minimálně štepitelný. Protože jinak by vám nemohl vyjít opalínový samec.
Chovu zdar.

14.7.2021 07:42
Uda

XXX.XXX.121.168

Dobrý den máte zelené opalíny červenobřiché u té první fotky je vidět jen břicho načervenalé chtělo by to vidět hlavně záda ptáka. U té druhé fotky není třeba roztahovat křídla ty jsou stejná v barvě jako u přírodních ale na zádech je vidět jako by strakatosti a to je právě znak opalín. Nejlépe poslat fotky jen zad když pták sedí na bidle.
U té druhé fotky se zdá samec. Jací jsou prosím rodiče protože opalina je vázaná na pohlaví a tudíž by jste měl mít dle mně pár kde je již matka opalína a otec minimálně štepitelný. Protože jinak by vám nemohl vyjít opalínový samec.
Chovu zdar.

alfonzo

14.7.2021 12:26
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Uda
Dobrý den,ve své podstatě máte pravdu,ale jak určujete samce na druhé foce?

14.7.2021 15:10
Uda

XXX.XXX.121.168

Jasně nemusí to být samec ale i může dle intenzity zrcadílka. Proto píšu ze bych rad viděl rodiče. Jistě mohou to být jen dvě samice s různým faktorem červené.
Já chovám jen opalíny že žlutým břichem a pták z červeným nádechem ke mně nesmí 😄 a u těchto se projevuje zrcadílka jako u přírodních jen pár pírek v mládí a v roce a později plné zrcadlo. Ale u těchto červeno břichých je vidět již mladí samozřejmě nemluvě o červenoprsých ty jsou jasněji červené a je problém rozeznat samce od samice 😉

alfonzo

14.7.2021 15:41
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Uda
U opalínů pohlaví podle zrcátka neurčíte,mohou ho mít ,jak samec,tak samice,nebo u samců naprosto chybí u samic taktéž.Pohlaví poznáte podle postavy,chování,intenzity modré v křídle a na hlavě.Těch vodítek k určení pohlaví je více,někdy to bývá problém,hlavně u kombinací mutací.
Pokud má tazatel přírodní pár,potom samec štěpí na opalino a ta mláďata na fotkách ve zbarvení opalino jsou 100%samičky,další samičky přírodní,část samců přírodní a někteří ze samců štěpějí po otci na opalino,což zjistíte pouze kontrolním odchovem.

14.7.2021 15:57
Onlykk

XXX.XXX.168.140

Na první fotografii mladý ze zadní strany, u budky sedí samec (otec) a kde jsou všichni je samec + mladí (na pravé straně je druhý strakatý, nešel vyfotit samostatně - má jen o něco červenější křídla), samice (matka) sedí na vejcích takže jsem ji nefotila, ta je klasická zelená jako dva z těch mladých

14.7.2021 18:59
Uda

XXX.XXX.121.168

alfonzo napsal(a):
Uda
U opalínů pohlaví podle zrcátka neurčíte,mohou ho mít ,jak samec,tak samice,nebo u samců naprosto chybí u samic taktéž.Pohlaví poznáte podle postavy,chování,intenzity modré v křídle a na hlavě.Těch vodítek k určení pohlaví je více,někdy to bývá problém,hlavně u kombinací mutací.
Pokud má tazatel přírodní pár,potom samec štěpí na opalino a ta mláďata na fotkách ve zbarvení opalino jsou 100%samičky,další samičky přírodní,část samců přírodní a někteří ze samců štěpějí po otci na opalino,což zjistíte pouze kontrolním odchovem.

A tak to se zase trochu budu hádat jelikož já právě chovám klasické opalíny bez červeného faktoru, který je dnes tak v módě, čili jen žlutobřiché. A u těch mých to prostě poznám protože prochází selekcí právě opačným směrem kdy nechci prostě ani červenobřiché ani červenoprsé. Více kombinací které ovlivňují zrcátko u samců není. A ano štěpí pouze samci. Proto jsem psal zadavatelce že by nebylo špatné vidět rodiče protože samička může být úplně klidně opalína. A přece jsem ji neviděl. Taky mně napadlo napsat že jse jedná o 100% samice ale byla by to blbost pokud nevidím prostě rodiče ☝️Ale ano u rudoprsých opalínů jsou již obě pohlaví zcela červená i na zádech tam je třeba mít pozorovací talent dle postavy a tvarů hlavy a také dle chování. Ostatně výše vložená fotka mého samce hnědý opalín měl již po opuštění budky červená pírka a je dvouletý a samice u mně je prostě nemají. Teď mají bohužel jen dvě mladé a včera jsem krožkoval. A jsem plný očekávání jestli tam bude samec.
Bohužel před sezónou jsem přišel o dva samce a mám tak plonkovní dvě samičky ale vím že to co bych chtěl já jako protějšky zde neseženu protože se zde chovají hlavně červené. Mám dvě možnosti buď cizina nebo se opřít o přírodní a přeštěpit ale zase momentálně je volný samec nedosažitelný. 😉

14.7.2021 19:20
Uda

XXX.XXX.121.168

A ještě jedna poznámka
Jestli má zadavatelka zelenou opalínovou samičku, kterou jsem zatím neviděl. Ale samozřejmě muže být jen normální.
Tak stejně ze spojení samec dilute rudoprsý /opalíny × zelená opalína vyjdou i klasické zelené u samců /dilute +opalín
A u samic zelených pouze do dilute + u obou ještě stepitelnist na rudoprsé.
Ale jasně může být opravdu jen přírodní buď rudobřichá nebo jen štepitelná do rpr faktoru. To by ovlivnilo i zbarvení možných samiček že jedna může být v budoucnu víc červená i na zádech. Ale opravdu pokud jsem neviděl samičku platí že jse může jednat úplně klidně o mladého samečka 😉

14.7.2021 19:34
atobajus

XXX.XXX.195.189

Uda napsal(a):
A ještě jedna poznámka
Jestli má zadavatelka zelenou opalínovou samičku, kterou jsem zatím neviděl. Ale samozřejmě muže být jen normální.
Tak stejně ze spojení samec dilute rudoprsý /opalíny × zelená opalína vyjdou i klasické zelené u samců /dilute +opalín
A u samic zelených pouze do dilute + u obou ještě stepitelnist na rudoprsé.
Ale jasně může být opravdu jen přírodní buď rudobřichá nebo jen štepitelná do rpr faktoru. To by ovlivnilo i zbarvení možných samiček že jedna může být v budoucnu víc červená i na zádech. Ale opravdu pokud jsem neviděl samičku platí že jse může jednat úplně klidně o mladého samečka 😉

Já bych si dovolil drobnou opravu. Rudoprsá je v podstatě to samé co červenobřichá, mutace vzniklá selekcí a tudíž není možno odchovat na tuto mutaci štěpáky, Tzn. buď tam ta červená je nebo není a to kolik jí je ovlivňuje výběr chovných párů.

Jinak zadavatelka píše, že chovná samice je přírodní, takže odchovaní opalini jsou samice.

alfonzo

14.7.2021 21:20
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Uda
Z jaké praktické studie vycházíte,myslím počet odchovaných mláďat?Zrovna žlutobřiché jsem choval před pár desítkami let,jednalo se o jedny z prvních v republice.Vytvořil jsem za leta z jednoho opalinového samce chovný kmen čítající několik desítek párů.odchoval pár set mláďat,takže vím o čem píšu,mám to odzkoušeno a prověřeno po praktické stránce.
Jinak jsem nikde nenapsal,že zrcátko se mění s kombinacemi mutací.
doufám,že jsem tazateli napsal dost,sice nevidím matku ptáků,ale důvěřuji mu.že to tak je,potom jsou doufám moje informace poměrně dostačující.

14.7.2021 23:46
Uda

XXX.XXX.121.168

alfonzo napsal(a):
Uda
Z jaké praktické studie vycházíte,myslím počet odchovaných mláďat?Zrovna žlutobřiché jsem choval před pár desítkami let,jednalo se o jedny z prvních v republice.Vytvořil jsem za leta z jednoho opalinového samce chovný kmen čítající několik desítek párů.odchoval pár set mláďat,takže vím o čem píšu,mám to odzkoušeno a prověřeno po praktické stránce.
Jinak jsem nikde nenapsal,že zrcátko se mění s kombinacemi mutací.
doufám,že jsem tazateli napsal dost,sice nevidím matku ptáků,ale důvěřuji mu.že to tak je,potom jsou doufám moje informace poměrně dostačující.

😆😆😆

18.7.2021 15:56
Onlykk

XXX.XXX.168.140

Sice už se to netýká přímo hlavního tématu, ale jak tu bylo psáno o soužití více druhů, dnes jsme zjistili, že samec neofémy nám zároveň s vlastními rodiči dokrmuje mladé zebřičky.. plus máme o jedem pár zebřiček více a stále naprosto bez komplikací. Tak jen tak dodávám poměrně zajímavý jev 😄

vlaštovička

18.7.2021 20:38
vlaštovička

XXX.XXX.220.64

Přidejte reakci

Přidat smajlík