Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Začátečnice

5.8.2021 14:51
Začátečnice

XXX.XXX.142.53

Ahoj.
Pořizuju si papouška, ale nikde jsem nenašla co všechno by nemělo být v místnosti kde ho budu občas vypouštět. Proto bych se vás chtěla zeptat jaké věci papouškovi škodí nebo jaké by mohl sníst a tak podobně prosím.
Předem děkuji za odpověď. Hezký den.

5.8.2021 17:18
Pepa123

XXX.XXX.68.69

Dobrý den. Určitě bych ho nedával do kuchyně , výpary z vaření by mu asi nedělali dobře. Hlavně si dávejte pozor aby nepřišel do styku z tefloovim nádobím. Ten je jak známo pro papoušky jedovatý. Teď mně nic zásadního nenapadá. Třeba mě tu ještě někdo doplní.

5.8.2021 20:33
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Už jsem to tu psal, ale opakování matka moudrosti.

Malý přehled jedovatých rostlin
Jako toxické jsou uváděny tyto rostliny: avokádo, bršlice kozí noha, trnovník akát, druh vodní sinice, skočec plamének, diefenbachie, kolokasie, námel, konvalinka, kozinec, kolopejka, klejicha, lilek druhy, oleandr, petržel, filodendron, pryšec nádherný, líčidlo americké, azalka, tabák, loubinec, tis prostřední, vlčí bob.
Z pokojových rostlin jsou nebezpečné, kromě výše zmiňovaných, tyto druhy: paprika roční (list), brčál růžový, klívie, pryšec (vánoční hvězda), krkokvět, amarylis, šťavel, kroton, břečťan, azalka, durman, katarantus, hyacint, barvínek menší, všechny lilkovité rostliny, sukulenty z rodu Pachypodium, narcis, plody Ardisia crispa, stapélie, plody asparágu, tenura třísvazečná (tchýnin jazyk), monstera, aglaonema, pozor na kaktusy (kvůli trnům).

5.8.2021 20:55
krabatka

XXX.XXX.27.223

Na oknech by měly být záclony, závěsy nebo žaluzie.

5.8.2021 21:59
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Horák lutino napsal(a):

Jako toxické jsou uváděny tyto rostliny: avokádo, bršlice kozí noha, trnovník akát, druh vodní sinice, skočec plamének, diefenbachie, kolokasie, námel, konvalinka, kozinec, kolopejka, klejicha, lilek druhy, oleandr, petržel, filodendron, pryšec nádherný, líčidlo americké, azalka, tabák, loubinec, tis prostřední, vlčí bob.
Z pokojových rostlin jsou nebezpečné, kromě výše zmiňovaných, tyto druhy: paprika roční (list), brčál růžový, klívie, pryšec (vánoční hvězda), krkokvět, amarylis, šťavel, kroton, břečťan, azalka, durman, katarantus, hyacint, barvínek menší, všechny lilkovité rostliny, sukulenty z rodu Pachypodium, narcis, plody Ardisia crispa, stapélie, plody asparágu, tenura třísvazečná (tchýnin jazyk), monstera, aglaonema, pozor na kaktusy (kvůli trnům).

Tak s tím vaším seznamem souhlasím, jen bych vyjmul bršlici. Nevím, jak se do některých seznamů dostala. Sám jsem ji roky nikdy exotům nepodával z důvodu podobných informací. Dnes mám jiný názor.
Tento obtížný plevel je zdrojem vitamímu C a dalších léčivých látek i pro lidi. Nesmí se podávání přehánět, ale to platí o všem.
Bartl uvádí ve své knize Žako bršlici též jako rostlinu nevhodnou, ale toxicitu píše není upřesněno. Prombergerová ji doporučuje, viz článek ifauna. Třeba skočec je jedovatý. Je to již 40 let, kdy jsem jím měl prorostou voliéru s mníšky šedými. Žili tak několik let a hnízdili. Tehdy žádný internet nebyl a tak jsem hledal poznatky jen v časopisech a literatuře. Že je jedovatý jsem se dověděl mnohem později.
Oni autoři raději zařadí do jedovatých více rostlin a jsou kryti.
Ono dělat experimenty s drahými papoušky se nevyplácí. Ale konkrétních zkušenosí použití v chovu je publikováno mizivě. S neúspěchy se málokdo chlubí.

6.8.2021 11:27
V.N.

XXX.XXX.62.2

Horák lutino napsal(a):

Dobrý den. jen doplněk k Akatu ......Akat i Bez černý je toxický,ale používám je asi tak 45 ldet jako bidla...ptaci okusují tím si zabrušuji zobak a take obrušuji drapky...samozřejmě je nutne odstranit trny z Akatu..

6.8.2021 12:09
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Také používám Bez černý na bydla a je to super. Ptáci ho mají nejraději.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2021 12:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horák lutino napsal(a):

Bršlice a petržel je tam omylem. Ty jsou obě ok. Samozřejmě jako u všeho, podávat s mírou.

Obojí běžně dávám morčatům, která bydlí pod papoušky a ti často slétávají zelené probrat a nepohrdnou jimi. 😉

Jinak ještě pozor na svíčky, aroma lampy, apod. Plus různé malé předměty, které může papoušek sezobnout.

Začátečnice

16.8.2021 08:31
Začátečnice

XXX.XXX.142.53

Moc vám všem děkuji za odpovědi. Pomohli jste mi, protože je mi 12 a ještě nejsem zrovna zkušená. DĚKUJI.

Přidejte reakci

Přidat smajlík