Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2021 13:43
Tomáš80

XXX.XXX.235.65

Dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale jak poznám nesoulad samce se samicí. Mám starší pár, oba 12 let a více.

11.8.2021 14:21
ZBzH

XXX.XXX.8.172

Dlouhodobě nemají mladé. To je asi ten nejhmatatelnější důkaz. Když pominu fyzickou likvidaci navzájem. Pak samozřejmě ladící pár sedává na bidle vedle sebe, lítají si spolu atd. Ale toto není úplně pravda, protože já mám pár papoušků nádherných (samec 1,5 roku a samice 4 roky), spolu jsou od září 2020 a vůbec se k sobě neměli a nakonec z toho je jeden mladý. Sice samice škubala, ale to je jiný příběh.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.8.2021 12:57

Nejčastěji je to zrovna u kakadu, co vím, napadání samice samcem. Bohužel ne vždy je to na první pohled znát - papoušek to často neudělá přímo před chovatelem. Vím o chovateli, kterému zlikvidoval kakadu růžový "na tajno" 2 samice než tu třetí přijal.

Obecně u velkých papoušků platí, že je nejlepší složit pár z mláďat, která spolu vyrůstají a nebývají problémy. I když i tak se samozřejmě najdou výjimky.

Pak je to také absence mladých - problém může být v tom, že samec samici nepojímá nebo k sobě prostě nesedí geneticky a tak se mláďata buď nevylíhnou nebo se líhnou slabá a hynou.

Většina harmonizujících párů sedá kousek od sebe na bidle. Sem tam si vzájemně probírají peří. U krmení se nijak nehadrkují. V době toku samec samici často krmí, namlouvá si ji s pozitivní odezvou samice.

Co se týče pojímání - přiznám se, že u velké austrálie jsem to za 5 let chovu viděla jen 2x u horských a to, když nevěděli, že jsem přišla. A mladí jsou. :) Korely jsem taky moc často neviděla. Andulky naopak ostýchavé nebývají. Alexandři čínští a velcí se zase nemají problém pojímat i před námi.

12.8.2021 13:16
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Tomáš80 napsal(a):
Dobrý den, omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale jak poznám nesoulad samce se samicí. Mám starší pár, oba 12 let a více.

Dotaz není hloupý, ale chybí podstatný údaj : Druh papouška. Jak již zde mapsali, někde je dominantní samice eklektus, alexandr čínský...., jinde většinou samec.. Mně zahnízdili papoušci patagonští po 6. letech a amazoňané oranžovokřídlí po 8. letech chovu. Možná jsou to vyjímky, ale i to se může stát.
Takže vždy uvést druh.

12.8.2021 13:48

Moudivláček napsal(a):
Dotaz není hloupý, ale chybí podstatný údaj : Druh papouška. Jak již zde mapsali, někde je dominantní samice eklektus, alexandr čínský...., jinde většinou samec.. Mně zahnízdili papoušci patagonští po 6. letech a amazoňané oranžovokřídlí po 8. letech chovu. Možná jsou to vyjímky, ale i to se může stát.
Takže vždy uvést druh.

Je to hned pod nadpisem dotazu - kakadu růžový.

14.8.2021 18:54
lavice

XXX.XXX.90.150

ZBzH napsal(a):
Dlouhodobě nemají mladé. To je asi ten nejhmatatelnější důkaz. Když pominu fyzickou likvidaci navzájem. Pak samozřejmě ladící pár sedává na bidle vedle sebe, lítají si spolu atd. Ale toto není úplně pravda, protože já mám pár papoušků nádherných (samec 1,5 roku a samice 4 roky), spolu jsou od září 2020 a vůbec se k sobě neměli a nakonec z toho je jeden mladý. Sice samice škubala, ale to je jiný příběh.

Kakadu růžový a pap nádherný je sto a jedno. To se nedá srovnat ani omylem.

14.8.2021 19:30
ZBzH

XXX.XXX.189.13

lavice napsal(a):
Kakadu růžový a pap nádherný je sto a jedno. To se nedá srovnat ani omylem.

Odpovídal jsem obecně na téma "nesoulad v páru".

Přidejte reakci

Přidat smajlík