Krotké ručne dokrmené amazonky 2025

Prodám Amazónka bělobřichého - Ponukam na rezerváciu mladé , krotké ,ručne...
Zdravím,
vlastním pár amazonků bělobřichých. Samec leden 2021, samice červen 2021.
Samici jsem si přivezla před pár dny, samec se k ní chová více méně hezky, ze začátku to vypadalo, že lehce žárlí, ale to už je v pohodě. Nicméně mi přijde, že se s ni snaží spářit, nasedá na ni zezadu a přichytává si ji drápky. Samička se na to moc netváří a utíká před ním. Ale když ho vidí, že ulítne pryč, tak za ním letí. Když se samec snaží na ni naskočit a ona odmítá klove ji do hlavy a do zobáku. Což vypadá docela drasticky, přece jenom je větší a má převahu. (Klec mají každý svou.)
Jsou to moji první papoušci, tak si nejsem jistá jestli je toto chování v pořádku, když jsou tak mladí? V knížce jsem se dočetla, že pohlavně dospívají později.
Nadpis berte s nadsázkou, ale bohužel už nevím jak zaujmout dlouholeté chovatele. A když vidím, že všichni raději komentují diskuzi "sprchuji se s papouškem", zkusila jsem tuto cestu
Moc děkuji za případné reakce :)
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Dobrý den,amazonci jsou velice hraví mezi sebou,měl jsem kdysi černotemenné.Toto je docela normální jev.Určitě nebude pedofil,amazonci se nepáří na sobě,veškerá Amerika se páří křížem,oba pří tom sedějí na bidle.
alfonzo
napsal(a):
Dobrý den,amazonci jsou velice hraví mezi sebou,měl jsem kdysi černotemenné.Toto je docela normální jev.Určitě nebude pedofil,amazonci se nepáří na sobě,veškerá Amerika se páří křížem,oba pří tom sedějí na bidle.
Já nevím, připadalo mi to tak, seděli mi oba na ruce a nebylo moc místo pro to, aby si pohodlně sedli vedle sebe, tak si nejsem jistá :D zkusím přiložit video, ať víte, co jsem přesně myslela.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Tak podle videa to vypadá,že sameček má choutky,to nevymyslíte,dospívají sice až po druhém roce života.Krom velkých papoušků chovám i andulky,mezi odstavenými mláďaty mám jednoho dvouměsíčního ještě nepřepeřeného samce,oblejzá ve voliéře všechny,jak samice,tak i samce.
Nechal bych tomu volný průběh.
alfonzo
napsal(a):
Tak podle videa to vypadá,že sameček má choutky,to nevymyslíte,dospívají sice až po druhém roce života.Krom velkých papoušků chovám i andulky,mezi odstavenými mláďaty mám jednoho dvouměsíčního ještě nepřepeřeného samce,oblejzá ve voliéře všechny,jak samice,tak i samce.
Nechal bych tomu volný průběh.
Super, děkuji moc za reakci. Ještě jsem se vás chtěla zeptat, kdy poprvé se přepeřují? Všimla jsem si, že samec má na břichu pár vypadaných pírek a když se čistí, lítá nebo, když si hraje občas nějaké vypadne a v místě většinou už raší pírko nové, stejně to tak má na hlavě. Je možné, že už se přepeřuje?
terii_
napsal(a):
Já nevím, připadalo mi to tak, seděli mi oba na ruce a nebylo moc místo pro to, aby si pohodlně sedli vedle sebe, tak si nejsem jistá :D zkusím přiložit video, ať víte, co jsem přesně myslela.
Jsou to mláďátka, ale jak se píše, amazonci se páří často jaksi sportovně aniž by zahnízdili. Že by to odkoukali od lidí ?
Odchovávám pouze černotemenné.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
terii_
Dobrý den,každý pták přepeřuje jinak,podle prostředí,jak vidím,máte je v bytě,tam to bude jinak než venku.Ten samec se možná trošku škube,jakou máte vlhkost v prostoru?
Ale je zde něco,co nebudete chtít asi vědět,podle všeho,jak si zpětně pouštím video a prohlížím fotku,je sice v přítmí.Samec je dle mého názoru amazónek černotemenný.Má tmavý zobák,vysoko nasazenou bílou na prsou včetně kresby na hlavě,prostě černotemenný,nikoli bělobřichý.Přidejte pár fotek na denním světle.
alfonzo
napsal(a):
terii_
Dobrý den,každý pták přepeřuje jinak,podle prostředí,jak vidím,máte je v bytě,tam to bude jinak než venku.Ten samec se možná trošku škube,jakou máte vlhkost v prostoru?
Ale je zde něco,co nebudete chtít asi vědět,podle všeho,jak si zpětně pouštím video a prohlížím fotku,je sice v přítmí.Samec je dle mého názoru amazónek černotemenný.Má tmavý zobák,vysoko nasazenou bílou na prsou včetně kresby na hlavě,prostě černotemenný,nikoli bělobřichý.Přidejte pár fotek na denním světle.
Dobrý den,
Ano, jsou v domě a chodí i ven na vodítku, když je pěkné počasí a svítí sluníčko. Papouškům nabízím vodu v plytké misce a o víkendu sprchu ve vaně. Před rozprašovačem prchá. Časem mám v plánu vybudovat venkovní voliéru na využití v teplých dnech.
Je to zvláštní, taky jsem si toho všimla, že je tmavší a tmavší. Nicméně jak přepeřuje, tak na hlavě mu rostou nové pírka oranžové barvy. Ale přitom kůže kolem očí a na nožkách je tmavší.
Video jak jí je jedno z prvních, kdy jsem si ho dovezla, duben 2021. Tehdy působil, že je mnohem světlejší, než dnes.
Fotka na klavíru je z 24.5. Také mi přijde světlejší o dost než dnes. Jinak data jsou u popisků fotek.
Nemůže být zbarvení ovlivněno nedostatkem nějakého vitamínu, nebo naopak přebytek něčeho?
Co se týče škubání, nějak se mi to nezdá. Nevšimla jsem si ničeho takového, sleduji je i na kameře z práce a i při moji nepřítomnosti jsem si ničeho takového nevšimla. Jediné co mi přijde, že je opravdu velmi aktivní a tak mě napadá mechanické poškození. Na rozdíl od samičky, která je velmi klidná a sedí si na bidýlku a pozoruje okolí a něco ozobává.
alfonzo
napsal(a):
terii_
Přidávám ještě jedno video na denním světle z 1.6.2021
Zdravím, tak k těm pokusům o páření - není to nic nového ani zvláštního ani nenormálního! Tomu nechte volní průběh a když budete chtít, tak budku dejte, když jim budou min. 2roky. Jinak se jedná o Amaz. bělobřiché... jen s trochou tmavší genetikou po předcích. Prostě v nějaké generaci nebyl čistý pár, ale byl bělobřichý x černotemenný! Jistě si někteří starší chovatelé na to vzpomenou a i na "chovatele", kteří to dělali úmyslně stejně jako např. u Cites kroužků, že měli víc párů, ale jen jeden chovný a aby se prodali mladé jako nepříbuzné, tak se rozepsali i na ty nechovné páry! Ale to jsem odbočil a teda jedna rada - kupovat mladé co s nejmíň černou na hlavě, čím míň tím lépe! Kdo tvrdí, že takový nejsou, tak o tom nemá ani páru! Ano ono se jim to ztratí, ale proč bych měl čekat a riskovat, že nebudou na 100% a nebo až za pár let?!
S pozdravem Zappe
z jarda
napsal(a):
Zdravím, tak k těm pokusům o páření - není to nic nového ani zvláštního ani nenormálního! Tomu nechte volní průběh a když budete chtít, tak budku dejte, když jim budou min. 2roky. Jinak se jedná o Amaz. bělobřiché... jen s trochou tmavší genetikou po předcích. Prostě v nějaké generaci nebyl čistý pár, ale byl bělobřichý x černotemenný! Jistě si někteří starší chovatelé na to vzpomenou a i na "chovatele", kteří to dělali úmyslně stejně jako např. u Cites kroužků, že měli víc párů, ale jen jeden chovný a aby se prodali mladé jako nepříbuzné, tak se rozepsali i na ty nechovné páry! Ale to jsem odbočil a teda jedna rada - kupovat mladé co s nejmíň černou na hlavě, čím míň tím lépe! Kdo tvrdí, že takový nejsou, tak o tom nemá ani páru! Ano ono se jim to ztratí, ale proč bych měl čekat a riskovat, že nebudou na 100% a nebo až za pár let?!
S pozdravem Zappe
Dobrý den, děkuji za vaši reakci. Samec Oskárek byl můj první papoušek vůbec, takže jsem netušila, jak to přesně s těmi barvami je a že může být i tmavší jedinec, děkuji za upřesnění.
Dnes jsem byla na veterině v Brně a bylo mi řečeno, že oškubání si pravděpodobně způsobuje sám. Takže mechanicky.
Dále mi bylo řečeno, že máme úplně vysadit vaječnou směs, to by mohlo způsobit tu horší kvalitu peří a zároveň to způsobuje to, že se snaží neustále naskakovat na samičku. A co mi bylo teda ještě doporučeno tak koupat každý den.
terii_
napsal(a):
Dnes jsem byla na veterině v Brně a bylo mi řečeno, že oškubání si pravděpodobně způsobuje sám. Takže mechanicky.
Dále mi bylo řečeno, že máme úplně vysadit vaječnou směs, to by mohlo způsobit tu horší kvalitu peří a zároveň to způsobuje to, že se snaží neustále naskakovat na samičku. A co mi bylo teda ještě doporučeno tak koupat každý den.
Určitě si to způsobuje sám, protože se chce pářit a samička o to nestojí. Tou vaječnou směsí to podporujete. Vaječná směs tak jednou za měsíc lžičku nebo pak těsně před vylíhnutím mladých. Krmte jen suchým zrním, žádné máčené, klíčené,...
eli22
napsal(a):
Určitě si to způsobuje sám, protože se chce pářit a samička o to nestojí. Tou vaječnou směsí to podporujete. Vaječná směs tak jednou za měsíc lžičku nebo pak těsně před vylíhnutím mladých. Krmte jen suchým zrním, žádné máčené, klíčené,...
Hm, krmit amazonky jen suchým krmením, to už chce mít fištróna:-)))
eli22
napsal(a):
Sleduji je.. i na kameře a je abnormálně aktivní oproti samičce, hodně si hraje a ničí si tak křídla o pletivo klece. Neškube se, ale prostě jak mlátí křídlama kolem sebe, tak je má podřené. Taky se hodně rád tře o větve atd.
Krmen je především zeleninou a ovocem, zrním a barevnými granulkami. Vajecnou směs jsem tedy vysadila, ale o klíčené mi veterinář nic neříkal, to by údajně nemělo vadit.
terii_
napsal(a):
Sleduji je.. i na kameře a je abnormálně aktivní oproti samičce, hodně si hraje a ničí si tak křídla o pletivo klece. Neškube se, ale prostě jak mlátí křídlama kolem sebe, tak je má podřené. Taky se hodně rád tře o větve atd.
Krmen je především zeleninou a ovocem, zrním a barevnými granulkami. Vajecnou směs jsem tedy vysadila, ale o klíčené mi veterinář nic neříkal, to by údajně nemělo vadit.
No ale klíčené podporuje pohlavní pud a to vy právě nechcete.Ale teď až jsem si všimla věku samečka, je moc mladý, takže to bude spíš puberta. Dávala bych více zeleniny než ovoce, tu vaječinu určitě ne, zrní s minimálním množstvím slunečnice,..... Na fotce ta hruď opravdu vypadá na škubání.
Dobře, klíčené také teda nebude, ale určitě s ním mlátí puberta, to říkali i na veterině.. i vzhledem k věku.
Vypadá to tak, že se škube, ale hodně se tře, chytne se drápama třeba ručníku a jezdí břichem tam a zpět a pak sem tam z toho vypadne peří. Navíc na těch volných místech, kde je peří vypadané roste peří nové. Spíš mě to trápí na křídlech, konkrétně jednom, tam to spíš vypadá opravdu jako poškození než vlivem přepeřování.
Nicméně děkuji za reakci :)
terii_
napsal(a):
Dobře, klíčené také teda nebude, ale určitě s ním mlátí puberta, to říkali i na veterině.. i vzhledem k věku.
Vypadá to tak, že se škube, ale hodně se tře, chytne se drápama třeba ručníku a jezdí břichem tam a zpět a pak sem tam z toho vypadne peří. Navíc na těch volných místech, kde je peří vypadané roste peří nové. Spíš mě to trápí na křídlech, konkrétně jednom, tam to spíš vypadá opravdu jako poškození než vlivem přepeřování.
Nicméně děkuji za reakci :)
Tak ho může něco svědět. Parazity jste vyloučili?
eli22
napsal(a):
Ptala jsem se proto, že u jedné pyrury z mého chovu se u nových majitelů projevila alergie na kšíry, byl to nějaký čínský šmejd něčím napuštěný.
Aha, takto, tak to ne. Kšíry mám od paní Majky Štorkové, co je šije na míru. Používá je spousta lidí, takže pochybuji, že by byly závadné.
eli22
napsal(a):
Tak to ne, tohle fakt byla čína jak vyšitá.
Nicméně paní doktorka na veterině mi doporučila vysadit tu vajecnou směs, a více koupat. Koupila jsem mu sůl do vody na koupání, kterou budu davat tak jednou za tři dny a zároveň takový sprej, který se neomývá, přidávám do fotek. Máte s tím zkušenosti? Zároveň mám i od stejné značky vitamín do vody, který je vhodný v období přepeřování.