Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2021 13:19
aramiss

XXX.XXX.159.65

Dobrý den,
rád bych se zeptal chovatelů amazoňana modročelého na denní krmnou dávku. Je chovaný doma, váha 300 gramů.
Jaký procentuální poměr volíte u sušeného, zeleniny a ovoce? Dáváte ovoce každý den?
Krmíte např.ráno pouze zeleninou a odpoledne až sušené?
Děkuji.

2.9.2021 21:53
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

aramiss napsal(a):
Dobrý den,
rád bych se zeptal chovatelů amazoňana modročelého na denní krmnou dávku. Je chovaný doma, váha 300 gramů.
Jaký procentuální poměr volíte u sušeného, zeleniny a ovoce? Dáváte ovoce každý den?
Krmíte např.ráno pouze zeleninou a odpoledne až sušené?
Děkuji.

Nikdo Vám neodpovídá a proto reaguji, ikdyž jsem si řekl, že už se zde ozývat nebudu, protože všeho moc škodí, tzn do všeho kecat není přínosné. Nevydržel jsem.
Řeknu to natvrdo. Vykašlete se na ta uváděná procenta. Berte to jen jako orientační normu denní dávky. Prostor, teplota, délka dne, doba odchovu nebo zimní klid. Jestli se krmí jen slunečnicí, kardi, semencem, trochou ovsa a prosa, vezme jablko, mrkve, řepy a pampelišky si nevšimne a vše ostatní nechá, je to špatně.
Pokud vidíte, že bere jen něco, den dva to vynechte a uvidíte. Amazoňan je schopúbný i 3 dny hladovět a pak se pustí do toho, co ignoroval.To není otázka 14 dní.Je -li " tlustý" pohmatem, uberte tuku. A u jedince pro potěšení není krmení žádná věda. noste mu vše, co dozrává v přírodě.

4.9.2021 16:54
aramiss

XXX.XXX.159.65

Mnohokrát děkuji za odpověď.Mám doma už rok amazoňanku a ta byla jako malá chybně dokrmována a my to poměrně dlouho,vlastně doposud,řešili.Má nasazenou poměrně silnou dietu kvůli játrům a opravdu jsme v jednu dobu museli odvažovat každý gram a hlídat,co smí a nesmí.Nyní máme 3-měsíčního samce,který je prozatím zvyklý na sušené,kde převažuje právě slunečnice a pak na mrkev a jablko.On je nicméně velmi učenlivý a nenáročný-co mu dám,to prostě žere a nevybírá si.Ráno oba dostávají misku zeleniny a misku sušeného.Někdo mi radil,že je jednodušší jim dát ráno misku se zeleninou a až dorazím odpoledne z práce,tak jim dát misku sušeného.Nicméně nemám moc rád nějaké experimentování a proto jsem vznesl dotaz i tady.

4.9.2021 18:13
lavice

XXX.XXX.211.99

aramiss napsal(a):
Mnohokrát děkuji za odpověď.Mám doma už rok amazoňanku a ta byla jako malá chybně dokrmována a my to poměrně dlouho,vlastně doposud,řešili.Má nasazenou poměrně silnou dietu kvůli játrům a opravdu jsme v jednu dobu museli odvažovat každý gram a hlídat,co smí a nesmí.Nyní máme 3-měsíčního samce,který je prozatím zvyklý na sušené,kde převažuje právě slunečnice a pak na mrkev a jablko.On je nicméně velmi učenlivý a nenáročný-co mu dám,to prostě žere a nevybírá si.Ráno oba dostávají misku zeleniny a misku sušeného.Někdo mi radil,že je jednodušší jim dát ráno misku se zeleninou a až dorazím odpoledne z práce,tak jim dát misku sušeného.Nicméně nemám moc rád nějaké experimentování a proto jsem vznesl dotaz i tady.

Amazońany krmit suchou dietou od jakékoli firmy. Slunečnici skoro nebo ůplně vysadit z dávky. Nahradit kardim. Krmím leta dietní Avicentrou kakady ružové, několik párů amazońanů a jsem spokojen.

4.9.2021 18:30
exotchov

XXX.XXX.168.151

Presne tak,jak pisete krmim i ja a jsem spokojen ,zadna veda a to krmim obden az vse vyzerou .No abych nezapomel samozrejme nejake to ovoce a zelenina.

4.9.2021 19:21
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

lavice napsal(a):
Amazońany krmit suchou dietou od jakékoli firmy. Slunečnici skoro nebo ůplně vysadit z dávky. Nahradit kardim. Krmím leta dietní Avicentrou kakady ružové, několik párů amazońanů a jsem spokojen.

Pane , máte pravdu, ale jak jsem výše psal, záleží to na těch pdmínkách chovu. Mám dojem a nejen já, že kakadu, amazonek a amazoňan je trochu odlišné složení semen. Ale není z toho třeba dělat vědu. I ten amazoňan s nedoporučovaným podílem slunečnice bude odchovávat. Kdysi je skoro ničím jiným nekrmili a odchovávali. Jak dlouho to vydrželi se už nedovíme.
A slunečnice a kardi není z hlediska tučnosti tak odlišná.
Ikdyž to nesouvisí s druhem. Před výletem amazonků černotemenných z budky jsem silně omezil slunečnici. Mladí byli nenakrmení. Začal jse dávat slunečnici nadměrně oproti všem doporučením. mladí nakrmení, vše do výletu v pohodě a pak " babo raď."
Bylo by zajímavé rozvinout dizkuzi slunečnice - semenec. Poměr tuků a doporučení. To konopí podle mého názoru není zlé, ale na rozdíl od slunečnice drahé. Ale kdo má čas, vše si najde a ověří a reklamy pustí k vodě.

5.9.2021 13:20
aramiss

XXX.XXX.159.65

Ještě se zeptám,jaký máte názor na granule?Např.Dr.Harrison?

5.9.2021 18:37
exotchov

XXX.XXX.168.151

aramiss napsal(a):
Ještě se zeptám,jaký máte názor na granule?Např.Dr.Harrison?

Muj nazor na granule jako vseobecne je takovy ze je pro lenochy a k pohodli chovatele.nechtel bych se dozit toho abych musel byt na granulych jako dnesni zvirectvo.

5.9.2021 18:56
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

aramiss napsal(a):

Pane, za desetiletí chovu - zájmováho chovu jsem přečetl stovky doporučení a zkusil desítky praktik. Jak říká bajka Osel a pes od A. M. Pro poučení oslat příštích, jak to dopadlo je internetu, nebudu rozvádět.
Vůbes Vám neporadím. Tito ptáci vyžadují bšhem dne, aby je člověk viděl. A vše ostatní je teorie a krmit ptáky jednou za dva dny je lepšíé je nemít. Za mů dlouhý život mohu říct. Je rozdíl choval pro potěšení, chov mazlíčkářů, kterým moc nefandím a komerční chov. A komu to nedochází, musí se poučit. Někdy za velké peníze. Zdravím staré i mladé chovatele srdcaře.

.

6.9.2021 10:47
aramiss

XXX.XXX.104.90

To jste si spletl....já nepíšu,že chci krmit jednou za dva dny.To zde vkládal někdo jiný.Navíc bych tady rád všem důrazně zmínil,že tak,jak se mají moji amazoňani a jak se jim věnuji,tak to asi nedělá nikdo.Jsem na nich skoro závislý.I díky samičce,která prostě měla špatná játra a musím se jí v rámci stravy opravdu věnovat.Oboum se snažím vytvářet prostředí,které co nejvíce vyhovuje jejich potřebám-rozhodně ne mým.
A také bych rád řekl,že vždycky,ale vždycky pokud se čistě prakticky na něco člověk zeptá v jakékoliv skupině,tak vždycky se najdou lidé,kteří místo ,aby poradili nebo pomohli,tak jsou "velcí a letití chovatelé a neumí normálně člověku odpovědět.
Každopádně i název tady"diskuze" je snad o diskutování.
Pokud je někdo,kdo například již řešil nějaké složitější stravování,pak nevím,proč by nemohl poradit.Stejně tak to dělám já.
Děkuji tedy všem za vaše odpovědi-další již nejsou potřeba.

6.9.2021 14:29
Ina1

XXX.XXX.39.215

Dobrý den,
mám doma amazoňana modročelého, váha cca 310g, 8 let. Každé ráno dostává vrchovatou polévkovou lžíci směsi zrní pro amazoňany od Versele-Laga + cca 10granulek NutriBird P15. K tomu zeleninu a ovoce, minimálně 4 druhy, asi 4-5 nakrájených kousků od druhu. Banán má každý den, ten miluje, zbytek obměňuji, co dá zahrada nebo obchod :). Mezi jeho top patří borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, angrešt. Jinak dostává jablka, mrkev, kedluben, granátové jablko, ledový salát apod. Přes den dostává jako odměnu kousek mandle nebo burák. Přeji hodně radosti s papoušky.

6.9.2021 18:56
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Ina1 napsal(a):
Dobrý den,
mám doma amazoňana modročelého, váha cca 310g, 8 let. Každé ráno dostává vrchovatou polévkovou lžíci směsi zrní pro amazoňany od Versele-Laga + cca 10granulek NutriBird P15. K tomu zeleninu a ovoce, minimálně 4 druhy, asi 4-5 nakrájených kousků od druhu. Banán má každý den, ten miluje, zbytek obměňuji, co dá zahrada nebo obchod :). Mezi jeho top patří borůvky, ostružiny, maliny, rybíz, angrešt. Jinak dostává jablka, mrkev, kedluben, granátové jablko, ledový salát apod. Přes den dostává jako odměnu kousek mandle nebo burák. Přeji hodně radosti s papoušky.

Napsala jste to velice pěkně, ale mám dojem, že se zde v diskuzi plete výživa mazlíčků a chovných párů. Tam je obrovský rozdíl. My, kteří ptáky chováme desetiletí víme, že to není o odměřování lžiček. Je to jako u lidí. Příjem a výdej energie, odchov, druh papouška. To vám nikdo na váš chov nenapíše.
Zde se pletou dotazy na krmení různých druhů, doporučují se firmy a jaksi se vytrácí zdravý a informovaný chovatelský úsudek.A málo se hovoří o zamoření voiéír myšmi. Kdo nemá voliéry sterilně uzavřené, je to katastrofa. Bojuji s tím roky. Nedevedu si představit chov, krmený obden.

6.9.2021 19:05
aramiss

XXX.XXX.159.65

Ina1 napsal(a):
Dobrý den,

Dobrý večer,děkuji za konkrétní odpověď.

6.9.2021 19:07
aramiss

XXX.XXX.159.65

Moudivláček napsal(a):
Napsala jste to velice pěkně, ale mám dojem, že se zde v diskuzi plete výživa mazlíčků a chovných párů. Tam je obrovský rozdíl. My, kteří ptáky chováme desetiletí víme, že to není o odměřování lžiček. Je to jako u lidí. Příjem a výdej energie, odchov, druh papouška. To vám nikdo na váš chov nenapíše.
Zde se pletou dotazy na krmení různých druhů, doporučují se firmy a jaksi se vytrácí zdravý a informovaný chovatelský úsudek.A málo se hovoří o zamoření voiéír myšmi. Kdo nemá voliéry sterilně uzavřené, je to katastrofa. Bojuji s tím roky. Nedevedu si představit chov, krmený obden.

Nicméně já jasně uvádím,že je chovám doma.Jsou to domácí mazlíčci.Je mi naprosto jasné,že v podmínkách chovu,venku,atd....bude rozhodně rozdíl oproti papouškům v obýváku.Proto jsem se zde i ptal.Navíc-vůbec nechápu,jak by mohl někdo krmit obden.Díky

6.9.2021 19:52
exotchov

XXX.XXX.168.151

aramiss napsal(a):
Nicméně já jasně uvádím,že je chovám doma.Jsou to domácí mazlíčci.Je mi naprosto jasné,že v podmínkách chovu,venku,atd....bude rozhodně rozdíl oproti papouškům v obýváku.Proto jsem se zde i ptal.Navíc-vůbec nechápu,jak by mohl někdo krmit obden.Díky

Kdyz nechapete tak se prijedte podivat,nikomu nic nevnucuji a navsteva je vitana.Ano jiz desetileti krmim obden. Ty co mene chapou,nasypu plne misky mam odmerku vystaci v pohode na dva dny a obcas se stane ze stejne vse nesezerou,nevadi. To je suche zrno, vodu denne,a ovoce a zeleninu tez obden. Neco jineho je v dobe odchovu tam krmim chovne pary denne. Jinak u ptaku jsem denne nekolik hodin,jinou zabavu nemam. Mam 25 paru strednich papousku a odchov dobry,jsem spokojen.

7.9.2021 14:01
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

exotchov napsal(a):
Kdyz nechapete tak se prijedte podivat,nikomu nic nevnucuji a navsteva je vitana.Ano jiz desetileti krmim obden. Ty co mene chapou,nasypu plne misky mam odmerku vystaci v pohode na dva dny a obcas se stane ze stejne vse nesezerou,nevadi. To je suche zrno, vodu denne,a ovoce a zeleninu tez obden. Neco jineho je v dobe odchovu tam krmim chovne pary denne. Jinak u ptaku jsem denne nekolik hodin,jinou zabavu nemam. Mam 25 paru strednich papousku a odchov dobry,jsem spokojen.

Pane, já s tím krmením obden mám též kritiku. Mám ty ptáky skoro 50 let. Kdo to má venku, ví, co jsou myši. Vnitřní a bytové chovy klidně krmit automatická krmítka, což neuznávám, leda pro proso nebo jeden druh krmiva a nic víc. Venku můžete dělat cokoliv a myši to ovládnou. Leda, kd\ž bude pletivo mít oka skoro jalo to "mušíů. Malé myšky, člověk by řekl, že to samo nežere se protáhnou neuvěřitelnou škvírou. vylížou zbytek slupky slunečnice jako nejlepší čiStička. TAKŽE TO KRMENÍ OBDEN ANO, ZÁLEŽÍ VŠAK KDE.

7.9.2021 19:50
exotchov

XXX.XXX.168.151

Souhlasim s vami,mysi jsou previti. Proto jsem musel voliery obednit do jedne tretiny polykarbonatem,podlaha je dlazba. Kvalitni jed,ne ten kupovany v obchode,a popr poridit kvalitni plasice na hlodavce.

7.9.2021 20:37
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

Graule
Do toho krmení jsem se zapojil až příliš, ale přesto ještě.
Myslím si, že jako u psů a koček, tak granule a směsi pro slepice a pod. budou v budoucnu nejen základ krmné dávky zaručující optimální složení živin i minerálů. Není o tom co polemizovat, že pro mnohé ptáky včetně papoušků je vrozené loupat semena a granule to neumožňují je skutečnost, se kterou se musí chovatel vyrovnat náhradní potravou nebo okusem větviček.
Já používám tradiční krmiva, suchá a naklíčená semena, vajíčka, tvaroh, opomíjené namočené rohlíky ve vodě s kalciem, D3 a doplňky z přírody. Papouškům náročnějším na A vitamin, protože mrkev asi nestačí namažu dětský piškot palmovým olejem, někdy i kokosovým, kápnu kalciový sirup pro lidi.
Kdo nermá teoretické ani praktické znalosti, bude používat granule s úspěchem. Jak se píše, není dobré přidávat "vylepšovat" granule a namíchané směsi podle vlastního rozumu. Tam je vyvážený poměr živin a přilepšováním to pokazíme.
A já osobně ty granule používám jen občas během roku, podle vlastního uvážení.
Vodítkem mně není chuť papoušků je brát, ale jejich výživný stav, nakrmenost mláďat a celková životaschopnost, ale to musí ten chovatel na těch ptácích sám vidět.

8.9.2021 13:34
frodik

XXX.XXX.2.250

aramiss napsal(a):

Dobrý den,
otázka výživy je strašně složitá a jednoznačné odpovědi nenajdete, chovám papoušky přes 20 let a pořád zkouším něco nového. Samozřejmě je lepší krmit dvakrát a to ráno a večer, když jim dáte ráno např. zrniny i ovoce tak vám sežere co mu chutná a zbytek vyhází z misek (papoušci jsou strašně marnotratní) na zem a až dostane večer hlad tak to sežere i z té země a už v tom můžou být bakterie plísně apod. Otázkou taky je dávat suché nebo klíčené ráno a ovoce zeleninu večer nebo naopak, na tuto otázku je více názorů jedni říkaj lepší ráno ovoce a zrniny večer neboť zrniny déle tráví a nemá v noci hlad, druzí říkají snídaně je základ a má mít více živin a večer je lepší ovoce nebo zeleniny protože papoušek v noci spí a nevydá tolik energie a mohli by tučnět těžko posoudit to záleží na osobním přístupu. Další věc je krmení, hodně chovatelů se bije v prsa že mají v krmení i přes 15 druhů zrnin a že mají stravu strašně kvalitní a bohatou apod., ale hlavní je mít stravu né bohatou na druhy zrnin ale vyváženou to je to o co jde strava musí být vyvážená (proto je nejlepší koupit už namíchanou směs pro určitý druh) to samé u ovoce a zeleniny. Pan Špalek a to je chovatel píše, že dává papouškům jen to co vypěstuje doma na zahrádce mrkev jablka apod. né cizokrajné ovoce z Teska apod. a papoušci prospívají. Před půl rokem jsem četl článek jednoho německého chovatele na jméno si už nevzpomenu, že papoušci jižní ameriky se živí také různými květy a tito papoušci potřebují nektar a další potřebné prvky z květů a on osobně do ovoce přimíchává instatntní nektar pro lorie, tak jsem na nic nečekal a začal jim dávat nektar pro lori také a kvalita opeření šla opravdu nahoru a papoušci to milují to samé praktikuji i u granulí rozmíchám nektar vmíchám do granulí nechám chvilku uležet a papoušci je začalí brát jako nikdy před tím. A teď k věci osobně dávám ráno zrniny, papoušek když je správně krmen by měl okamžitě přilétnout do misky a zajímat se o krmení a měla by jste vypozorovat kolik zrní spotřebuje do půl hodiny a takovou dávku podávat nadále, odpoledne ovoce zelenina a třeba namočte nebo nakličte luštěniny a přidejte do krmení (můžete rozmíchat s medem líp to bude přijímat) a zase nechte v misce hodinu a odstranit a příště budete vědět jakou přibližně dávku podávat dle spotřebovaného množství. Granule mu můžete dávat třeba dva dny v týdnu, můžete je namočit do vody s medem nebo smíchat s lori nektarem.

9.9.2021 12:25
aramiss

XXX.XXX.63.176

frodik napsal(a):
Dobrý den,
otázka výživy je strašně složitá a jednoznačné odpovědi nenajdete, chovám papoušky přes 20 let a pořád zkouším něco nového. Samozřejmě je lepší krmit dvakrát a to ráno a večer, když jim dáte ráno např. zrniny i ovoce tak vám sežere co mu chutná a zbytek vyhází z misek (papoušci jsou strašně marnotratní) na zem a až dostane večer hlad tak to sežere i z té země a už v tom můžou být bakterie plísně apod. Otázkou taky je dávat suché nebo klíčené ráno a ovoce zeleninu večer nebo naopak, na tuto otázku je více názorů jedni říkaj lepší ráno ovoce a zrniny večer neboť zrniny déle tráví a nemá v noci hlad, druzí říkají snídaně je základ a má mít více živin a večer je lepší ovoce nebo zeleniny protože papoušek v noci spí a nevydá tolik energie a mohli by tučnět těžko posoudit to záleží na osobním přístupu. Další věc je krmení, hodně chovatelů se bije v prsa že mají v krmení i přes 15 druhů zrnin a že mají stravu strašně kvalitní a bohatou apod., ale hlavní je mít stravu né bohatou na druhy zrnin ale vyváženou to je to o co jde strava musí být vyvážená (proto je nejlepší koupit už namíchanou směs pro určitý druh) to samé u ovoce a zeleniny. Pan Špalek a to je chovatel píše, že dává papouškům jen to co vypěstuje doma na zahrádce mrkev jablka apod. né cizokrajné ovoce z Teska apod. a papoušci prospívají. Před půl rokem jsem četl článek jednoho německého chovatele na jméno si už nevzpomenu, že papoušci jižní ameriky se živí také různými květy a tito papoušci potřebují nektar a další potřebné prvky z květů a on osobně do ovoce přimíchává instatntní nektar pro lorie, tak jsem na nic nečekal a začal jim dávat nektar pro lori také a kvalita opeření šla opravdu nahoru a papoušci to milují to samé praktikuji i u granulí rozmíchám nektar vmíchám do granulí nechám chvilku uležet a papoušci je začalí brát jako nikdy před tím. A teď k věci osobně dávám ráno zrniny, papoušek když je správně krmen by měl okamžitě přilétnout do misky a zajímat se o krmení a měla by jste vypozorovat kolik zrní spotřebuje do půl hodiny a takovou dávku podávat nadále, odpoledne ovoce zelenina a třeba namočte nebo nakličte luštěniny a přidejte do krmení (můžete rozmíchat s medem líp to bude přijímat) a zase nechte v misce hodinu a odstranit a příště budete vědět jakou přibližně dávku podávat dle spotřebovaného množství. Granule mu můžete dávat třeba dva dny v týdnu, můžete je namočit do vody s medem nebo smíchat s lori nektarem.

Moc Vám děkuji-výborná odpověď a pomoc.
Ještě se zeptám na ten nektar-máte od jaké firmy?Děkuji R.

9.9.2021 12:51
frodik

XXX.XXX.2.250

aramiss napsal(a):
Moc Vám děkuji-výborná odpověď a pomoc.
Ještě se zeptám na ten nektar-máte od jaké firmy?Děkuji R.

Teď momentálně orlux lori, ale myslím že na značce až tak moc nezáleží, složením si jsou dost podobné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík