Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Anonym__262

14.10.2021 14:03
Anonym__262

XXX.XXX.180.82

Dobrý den,
moje andulka, která má asi 4 roky ztrácí ocasní pera, na konci nejsou od krve, ale pořád nemůžeme zjistit o co jde. Trvá to možná 2 týdny a co den najdeme další, prosím o radu, co by andulce mohlo být?

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.10.2021 14:27

Anonym__262 napsal(a):
Dobrý den,
moje andulka, která má asi 4 roky ztrácí ocasní pera, na konci nejsou od krve, ale pořád nemůžeme zjistit o co jde. Trvá to možná 2 týdny a co den najdeme další, prosím o radu, co by andulce mohlo být?

Těch možností je víc, nejčastěji:

Cirkoviróza papoušků, též PBFD z anglického Parrot Beak and Feather Disease, nemoc zobáku a peří papoušků, je častá, silně nakažlivá nemoc všech druhů papoušků. Nejnápadnější je její chronická forma, která je charakteristická vleklými, s každým pelicháním zhoršujícími se vadami opeření, které končí ztrátou peří. Nebezpečí nemoci ale spočívá především v tom, že napadá a ničí imunitní systém papouška. Příčinou úhynu je imunosuprese a sekundární infekce. Proto je nemoc připodobňována k AIDS.

- léčba bohužel neexistuje, mohou se pouze separovat nemocní papoušci

zdroj a více infa: https://zverolekarka.com/cirkoviroza-papousku/

NEBO

Polyomaviróza, "nemoc výletků andulek", BFD, je vysoce nakažlivé onemocnění ptáků, především papoušků, ale také pěnkavovitých, kanárů, dravců.

U dospělých andulek probíhá infekce bez příznaků, ale mláďata v budkách hynou a u těch ostatních se objeví poruchy opeření, francouzské pelichání. Mladým andulkám chybí ocasní pera nebo letky nebo jsou zkrácené, lámavé a ptáci nejsou schopni letu. Proto se jim říká "skokani".

Polyomavirózu nelze spolehlivě léčit. Pokud se nemoc objeví u papoušků jiných než andulky, nezbývá než počkat, která nakažená zvířata onemocní - ve chvíli prvního úhynu už jsou nakažená všechna. Mláďata na prodej by se měla otestovat metodou PCR a prodat až když jsou negativní, aby se nemoc dále nešířila.

zdroj a více: https://zverolekarka.com/polyomaviroza/#Lecba_polyomavirozy

14.10.2021 18:24
JoPe

XXX.XXX.82.6

"Andulka má asi 4 roky",ale také může být starší že? Poslední dobou mi připadá, že jak vypadne někomu z anduly "brko", tak hned každý vidí ty nejhorší scénáře. Nikdo z nás neviděl ani foto,ale je jisté,že v nejlepší kondici nebude, když takto intenzivně ztrácí peří. Nemusí být však postižena výše uvedenými chorobami. Dejte sem několik fotografií k posouzení, protože jinak vám nikdo nedá ani tip, zda to jde řešit.

14.10.2021 20:55

JoPe napsal(a):
"Andulka má asi 4 roky",ale také může být starší že? Poslední dobou mi připadá, že jak vypadne někomu z anduly "brko", tak hned každý vidí ty nejhorší scénáře. Nikdo z nás neviděl ani foto,ale je jisté,že v nejlepší kondici nebude, když takto intenzivně ztrácí peří. Nemusí být však postižena výše uvedenými chorobami. Dejte sem několik fotografií k posouzení, protože jinak vám nikdo nedá ani tip, zda to jde řešit.

Tak zadavatelka píše, že už andulce padá
z ocasu peří 14 dní. Vy jste takhle dlouhé padání zažil u zdravého ptáka? 🤔

15.10.2021 16:47
atobajus

XXX.XXX.195.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak zadavatelka píše, že už andulce padá
z ocasu peří 14 dní. Vy jste takhle dlouhé padání zažil u zdravého ptáka? 🤔

Já ano a není to neobvyklé a pokud následně roste nové kvalitní brko tak není důvod se znepokojovat. Pokud pták přepeřuje celkově tak to trvá cca měsíc.

15.10.2021 17:54
kubanec

XXX.XXX.103.242

Mě amazoňan pelichaji už asi měsíc ocasní péra. Peří z křídel a řešit nějaký pelichani bez fotek to je legrace zase tady

Přidejte reakci

Přidat smajlík