neofema modrohlavá, zebřičky, kanárci, holoubek diamantový, holub zelenokřídlý, holub chocholatý, některé timálie - bulbuly - kardinály, latam vlaštovčí, a další druhy, u prvních třech je však důležité je mít od chovatele, který je rovněž chová venku, já si je před lety od takového pořídil, je důležité volieru alespoň z části (u těch větších) ji zajistit proti větru a vlhku, také považuji za nutnost část nebo celou nasvítit aby se prodloužil den a zejména drobotina mohla déle přijímat potravu
Luboš Jedlinský
napsal(a):
neofema modrohlavá, zebřičky, kanárci, holoubek diamantový, holub zelenokřídlý, holub chocholatý, některé timálie - bulbuly - kardinály, latam vlaštovčí, a další druhy, u prvních třech je však důležité je mít od chovatele, který je rovněž chová venku, já si je před lety od takového pořídil, je důležité volieru alespoň z části (u těch větších) ji zajistit proti větru a vlhku, také považuji za nutnost část nebo celou nasvítit aby se prodloužil den a zejména drobotina mohla déle přijímat potravu
Pane, myslíte to dobře, ale laik z toho bude mít guláš. N. modrohlavé a zebnřičky je rozdíl nároků
na teplo. Neoféma spí na větvi, zebřička v hnízdě. Myslíte, že je jim stejně v dlouhé zimní noci teplo. Zkuste to sám. A zase záleží jak dlouho vydrží plné volátko do příštího nakrmení.
Napíšu to jak pro děti.
V kolik v létě snídáte, obědváte a večeříte? Člověk se neřídí délkou astronomického dne. Představte si, že se navečeříte v 16 hod. už je skoro tma a snídat budete nejdřív v 8 hod.
16 hod půstu není tak zlé. Ale vy jsre v teple domova a ne v mrazu.
Dotkl jsem se jen jednoho problému přezimování. Další kapitolu tvoří vydatnost krmení a další
podmínky zimování.
Moudivláček
napsal(a):
Pane, myslíte to dobře, ale laik z toho bude mít guláš. N. modrohlavé a zebnřičky je rozdíl nároků
na teplo. Neoféma spí na větvi, zebřička v hnízdě. Myslíte, že je jim stejně v dlouhé zimní noci teplo. Zkuste to sám. A zase záleží jak dlouho vydrží plné volátko do příštího nakrmení.
Napíšu to jak pro děti.
V kolik v létě snídáte, obědváte a večeříte? Člověk se neřídí délkou astronomického dne. Představte si, že se navečeříte v 16 hod. už je skoro tma a snídat budete nejdřív v 8 hod.
16 hod půstu není tak zlé. Ale vy jsre v teple domova a ne v mrazu.
Dotkl jsem se jen jednoho problému přezimování. Další kapitolu tvoří vydatnost krmení a další
podmínky zimování.
jak jsem výše uvedl je nutné jim přisvěcovat aby se prodloužil den a mohli tak lépe žrát, vše potřebné jsem shrnul do takové kostky, že se za určitých podmínek tyto druhy dají chovat venku, potom už je výběr druhu na chovateli a ten se samozřejmě musí dále zajímat o podrobnější podmínky daného druhu, osobně mám zkušenost s chovem neofem modrohlavých, zebřiček, kanárků a holoubků diamantových venku, vždy jsem byl ochotný se o zkušenosti podělit a odpovědět na dané otázky, jen po špatné zkušenosti s vykradením voliery nepouštím nikoho domů, ale i to byla zkušenost k dobru a alespoň mě to donutilo nainstalovat několik bezpečnostních kamer kolem celého domu. ještě podotknu že kromě zajištění voliery před větrem a vlhkem je u neofem velmi důležité použít silná bidla aby si nohy schovali do peří.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
jak jsem výše uvedl je nutné jim přisvěcovat aby se prodloužil den a mohli tak lépe žrát, vše potřebné jsem shrnul do takové kostky, že se za určitých podmínek tyto druhy dají chovat venku, potom už je výběr druhu na chovateli a ten se samozřejmě musí dále zajímat o podrobnější podmínky daného druhu, osobně mám zkušenost s chovem neofem modrohlavých, zebřiček, kanárků a holoubků diamantových venku, vždy jsem byl ochotný se o zkušenosti podělit a odpovědět na dané otázky, jen po špatné zkušenosti s vykradením voliery nepouštím nikoho domů, ale i to byla zkušenost k dobru a alespoň mě to donutilo nainstalovat několik bezpečnostních kamer kolem celého domu. ještě podotknu že kromě zajištění voliery před větrem a vlhkem je u neofem velmi důležité použít silná bidla aby si nohy schovali do peří.
Máte pravdu, jen ta zmínka vykradení je mimo diskutovaný problém.
Vše se mění. Kdybyste před 40. ti lety napsal. o zimování holoubků diamantových, mohl bych citovat tehdejší text, asi bystesi chovatelé ťukali na hlavu. Já jen z vlastní zkušenosti mohu říct, že se odchov dá pořídit za mimořádných podmínek, odlišných od přírody, ale nejsem si jistý, že to bude trvat alespoń 10 let.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Těmi latami jste si jistý?Já je nechovám,ale nezdá se mi to.
Kosta7
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat nebo možná poradit, které papoušky mužů chovat celoročně venku?
Mám totiž jednu volieru (š-d-v) 180-300-200cm volnou, tak bych rad do ni dal něco jiného než rosely pestre, mám 3 páry.
Předem dekuji za rady.
Do takto velkej voliery by som dal andulky s korelami + papagaj horsky alebo zebričky.
Ale zalezi to od vasho vkusu. Exotov co vydžia zimu je celkom dosť. Netreba podcenit zateplenie voliery proti vetru ( ja pouzivam lexan). Aj to prisvecovanie je dobrý napad. Chovu zdar
Mám jednu z voliér společnou d5,š3,v2m kde jsou 2,2 nádherní, 2,2 královští, 1,1 červenokřídlí a 1,1 horští.
Dvě strany jsou pevné z osb desek mezi nimiž je 10 cm polystyrén, střecha 3m pevná a 2m polykarbonát 10 mm, takže průhledná. Zbylé dvě strany d5 a š3m jsou obloženy osmi deskami 2x1m polykarbonátu síly10 mm. Tím je celá voliéra uzavřená a přes den dle počasí odejmu jednu, dvě nebo tři desky, aby se voliéra provětrala a ptáci měli čerstvý vzduch ( aby nevznikal skleníkový efekt ). Ráno, když se rozední, tak provedu úklid a nakrmím ( tři plata 50x50 cm, aby se nemačkali na jednom krmném místě). V poledne dostanou ovoce, zeleninu a zelené. V tuto dobu (konec listopadu) v 15.oo h. uklidím zbytky ovoce a zeleniny, vyměním krmné plata za čisté a nasypu krmení. Neprodlužuji uměle den, ptáci po 16.00 h. zasednou na nocoviště. Mám to dlouhodobě odzkoušené a vše je OK.
Jimu
napsal(a):
Mám jednu z voliér společnou d5,š3,v2m kde jsou 2,2 nádherní, 2,2 královští, 1,1 červenokřídlí a 1,1 horští.
Dvě strany jsou pevné z osb desek mezi nimiž je 10 cm polystyrén, střecha 3m pevná a 2m polykarbonát 10 mm, takže průhledná. Zbylé dvě strany d5 a š3m jsou obloženy osmi deskami 2x1m polykarbonátu síly10 mm. Tím je celá voliéra uzavřená a přes den dle počasí odejmu jednu, dvě nebo tři desky, aby se voliéra provětrala a ptáci měli čerstvý vzduch ( aby nevznikal skleníkový efekt ). Ráno, když se rozední, tak provedu úklid a nakrmím ( tři plata 50x50 cm, aby se nemačkali na jednom krmném místě). V poledne dostanou ovoce, zeleninu a zelené. V tuto dobu (konec listopadu) v 15.oo h. uklidím zbytky ovoce a zeleniny, vyměním krmné plata za čisté a nasypu krmení. Neprodlužuji uměle den, ptáci po 16.00 h. zasednou na nocoviště. Mám to dlouhodobě odzkoušené a vše je OK.
Vždy se mi líbí vaše fotky z příjemné voliéry a krásní ptáci. Dekorace voliéry je velmi zdařilá. Dotazy: králováky máte v páru? Vypadá to na samice nebo mladé, samci ještě nevybarvení. A druhý dotaz: ta šikmá budka (kmen, mimochodem moc pěkný) tam je umístěna celoročně?
Pro ZBzH
Jsou to mladí králováci 2,2 nepříbuzní, aby vytvořili přírozeně páry, protože králováci jsou při párováni dost vybíraví, proto jsem pořídil alespoň 2,2 kde je větší šance na vytvoření páru, než u 1,1
Mám ještě 1,0 tříletý a 0,1 dvouletá, kteří snad budou hnízdit až příští rok. Uvidím jestli si sednou nebo to bude trvat delší čas, než zahnízdí.
Kmenové budky ve společné voliéře mám tři a nechávám je tam celoročně, ale mají uzavřeny vletové otvory ( foto je z léta, tak nejsou uzavřeny ). Mají větší váhu a manipulace s nimi je náročnější, než s budkami z desek. Ptáci na nich rádi sedávají, hlavně v zimě. Deskové budky po ukončeném hnízdění z voliéry odstraňuji.
alfonzo

XXX.XXX.0.243
petajz
Zdravím příteli.Oni se latamové dají chovat i v mrazech venku,ale je to u nich podobně jako u červenokřídlých,jak se vyplaší a zůstanou na pletivu ,tak omrznou,často se to kamarádům stalo,sám je nechovám,jsou to nádherní ptáci.Asi mají masitější nožky náchylné na omrznutí,lépe je chovat ve voliérách s temperovaným záletem,omrzliny jsou drasťák,konce bývají fatální.
Ostatní australští omrzají výjimečně,neofémy spějí na vyklopeném plechovém okně v minus dvaceti,přitom mohou do záletu,královák mě také spí venku na pletivu pod střechou a to tady bylo sedmadvacet pod nulou,samice nocuje uvnitř na bidle.
Kosta7
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat nebo možná poradit, které papoušky mužů chovat celoročně venku?
Mám totiž jednu volieru (š-d-v) 180-300-200cm volnou, tak bych rad do ni dal něco jiného než rosely pestre, mám 3 páry.
Předem dekuji za rady.
Dobrý den,
chci vás varovat před papoušky červenokřídlými a královskými.
Červenokřídlí se do venkovní voliery nehodí vůbec- totálně jim v zimě omrznou nohy a u králováků se mi dvě sezony po sobě stalo že samci omrzl přední prst což není u jiných ptáků celkem nic vážného, ale ti mí kralováci si to tak dlouho okusovali a nenechali ránu aby se zatáhla až vykrváceli- oba druhy vlastní zkušenost.
Do vaší voliery bych vám doporučil číňany. Jsou to nádherní a neskutečně tvrdí ptáci. V té volieře by jste mohl mít klidně dva až tři páry. S Pozdravem Mirek
mirek 61
napsal(a):
Dobrý den,
Červenokřídlí se do venkovní voliery nehodí vůbec- totálně jim v zimě omrznou nohy a u králováků se mi dvě sezony po sobě stalo že samci omrzl přední prst což není u jiných ptáků celkem nic vážného, ale ti mí kralováci si to tak dlouho okusovali a nenechali ránu aby se zatáhla až vykrváceli- oba druhy vlastní zkušenost.
Do vaší voliery bych vám doporučil číňany. Jsou to nádherní a neskutečně tvrdí ptáci. V té volieře by jste mohl mít klidně dva až tři páry. S Pozdravem Mirek
Dobrý den,
několik mých přátel chová oba zmiňované druhy dlouhá léta a nyní i žluté a nemají s tím žádné problémy. Podle mě to chce než zajistit,aby ptáci nespali na pletivu,dát silná bidla, vytvořit závětří, pořádně krmit a napájet.
Pro Mirka,
To, že jsou číňané krásní a velmi tvrdí ptáci s vámi naprosto souhlasím, ale dát do 3m voliéry 3 páry, tak to si asi děláte legraci. Voliéra udávaných rozměrů je tak na hraně pro jeden pár. S těmi červenokřidlými a králováky s vámi nemohu souhlasit. Jak uvádím výše pokud voliéru patřične upravíte na zimní období, tak bez sebemenších problémů. To noční přisvícení ( ale velmi mírné, jen aby nebyla neprostá tma ) je potřebné. V mém případě to dostatečně zajišťuje pouliční osvětlení, takže OK.
Jimu
napsal(a):
Pro Mirka,
To, že jsou číňané krásní a velmi tvrdí ptáci s vámi naprosto souhlasím, ale dát do 3m voliéry 3 páry, tak to si asi děláte legraci. Voliéra udávaných rozměrů je tak na hraně pro jeden pár. S těmi červenokřidlými a králováky s vámi nemohu souhlasit. Jak uvádím výše pokud voliéru patřične upravíte na zimní období, tak bez sebemenších problémů. To noční přisvícení ( ale velmi mírné, jen aby nebyla neprostá tma ) je potřebné. V mém případě to dostatečně zajišťuje pouliční osvětlení, takže OK.
Mám voliéru 3x3 vyška 2-m.3-páre činanov už 10 rokov a bez problém každo ročne 7-10 mladé.
alfonzo
napsal(a):
petajz
Zdravím příteli.Oni se latamové dají chovat i v mrazech venku,ale je to u nich podobně jako u červenokřídlých,jak se vyplaší a zůstanou na pletivu ,tak omrznou,často se to kamarádům stalo,sám je nechovám,jsou to nádherní ptáci.Asi mají masitější nožky náchylné na omrznutí,lépe je chovat ve voliérách s temperovaným záletem,omrzliny jsou drasťák,konce bývají fatální.
Ostatní australští omrzají výjimečně,neofémy spějí na vyklopeném plechovém okně v minus dvaceti,přitom mohou do záletu,královák mě také spí venku na pletivu pod střechou a to tady bylo sedmadvacet pod nulou,samice nocuje uvnitř na bidle.
Děkuji za odpověď.Nikdy jsem latamy nechoval,ale vždy jsem je považoval za choulostivnější ptáky,Možná to bylo proto že většina známých kteří je odchovávali chovali celoročně v klecích ve vnitřních ubikacích.Tady je vidět že i na stará kolena se mám pořád co učit.
Já mám celoroční voliéry bez vytápění ale s krytým záletem. Ptáci se naučili spát v záletech a v období zimního času je zavírám kolem 16h a otevírám kolem 8h. Svítím jim od 16h do 19h na prodloužení dne kvůli krmení, přeci jen v zimě by byli bez jídla i více než 16h a to je moc (16h-8h).
Takto chovám andulky, horáky, p. nádherné, rosely pestré a p. královské. Nejotužilejší mi přijdou rosely, které se i v zimě v mrazech skoro každý den koupají. Ještě jsem měl neofémy modrohlavé, které jsem dal od listopadu do března do klece domů, ale ani tak jsem s nimi neměl úspěch. Jsou holt to choulostivější ptáčci. Samozřejmostí jsou na zimu silná bidla, aby si ptáci mohli schovat nožky do peří a v zimním období zvyšuji podíl slunečnice kvůli tuku.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Luboši,
prozradíte mi jaký druh bulbulů, může být celoročně ve venkovní volieře? Pokud to tedy máte skutečně odzkoušeno...
Děkuji RN
Uživatel s deaktivovaným účtem

mirek 61
napsal(a):
Dobrý den,
Také nemůžu souhlasit. Měli jsme oba druhy (nyní už jen královské) a nikdy žádný problém. Stačí mít chytře řešený zálet. ;) Nám nocují v záletech všichni - austrálie (od andulek po královské) i alexandři (čínští, velcí a vousatí, dříve i černohlaví).
A co se týče počtu - do takhle velké voliéry jen 1 pár větších papoušků! Rozhodně ne 3 páry, jak tu radíte.

Pro představu naše voliéry.
Všichni mají řešené zálety tak, aby tam měli klid a krom horkých letních dnů nikdo nespí venku.
raduz
napsal(a):
Luboši,
prozradíte mi jaký druh bulbulů, může být celoročně ve venkovní volieře? Pokud to tedy máte skutečně odzkoušeno...
Děkuji RN
odzkoušené mám holoubky diamantové, až do letoška jsem je měl několik let celoročně venku, kupoval jsem je od chovatele, který je rovněž choval venku, což si myslím že je rozhodující, volieru je ale nutné zajistit proti větru a alespoň část proti dešti. příští rok bych si chtěl pořídit zelenokřídlé nebo chocholaté
Luboš Jedlinský
napsal(a):
odzkoušené mám holoubky diamantové, až do letoška jsem je měl několik let celoročně venku, kupoval jsem je od chovatele, který je rovněž choval venku, což si myslím že je rozhodující, volieru je ale nutné zajistit proti větru a alespoň část proti dešti. příští rok bych si chtěl pořídit zelenokřídlé nebo chocholaté
Až sa jedá o holubovité.cez zimu mám odzkoušené.chochlaté,bronzovokrdlé velké aj malé,gvinejské,bielokrdlé,olivo,vonga,metalika,zelenokrdlé,kukučky,chrdličky senegál,činské,vinivičervené,černouhé,karolín,africké tmavé,orientál.menšé som dával na zimu do suteréna.
vegh
napsal(a):
Až sa jedá o holubovité.cez zimu mám odzkoušené.chochlaté,bronzovokrdlé velké aj malé,gvinejské,bielokrdlé,olivo,vonga,metalika,zelenokrdlé,kukučky,chrdličky senegál,činské,vinivičervené,černouhé,karolín,africké tmavé,orientál.menšé som dával na zimu do suteréna.
Možeťe pozreť tu na tému, Exotičtí holoubci v celoročních volierách.
Austrálie celoročně venku....
Voliera u garáže se zaletem- pár horských, pár zpevavych, ryzovnici a dole krepelky...
Uprostřed bez zaletu kralovaci,
Přes zimu mají přepážku z makrolonu.
Krajní největší latamove, nádherni, korely a andulky plus 1 ks neofemy. Na zemi krepelky. Z boku makrolon pres zimu.
Az na kralovaky u všech odchovy.
Část stropu zakryta makrolonem.
Kaka
Ka-ka
napsal(a):
Austrálie celoročně venku....
Voliera u garáže se zaletem- pár horských, pár zpevavych, ryzovnici a dole krepelky...
Uprostřed bez zaletu kralovaci,
Přes zimu mají přepážku z makrolonu.
Krajní největší latamove, nádherni, korely a andulky plus 1 ks neofemy. Na zemi krepelky. Z boku makrolon pres zimu.
Az na kralovaky u všech odchovy.
Část stropu zakryta makrolonem.
Kaka
V takovych prepichovych volierach bych choval uz neco jineho.Mate to super.
Děkuji,
začali jsme v pokročilém věku a cca před 8 lety, kdy jsme dali pletivo na konstrukci foliáku a část zakryli makrolonem.
V roce 2020 jsme to udělali takto, ať se mají papouchové dobře a my máme co pozorovat.
Také si dovedu představit i jiné druhy, ale jsme v zástavbě, tak nechceme provokovat.
Stačí, když jsme nakazili dvoje sousedy, kteří mají také austrálii :-))
kaka
pár fotek z mého chovu, v současnosti stavím volieru 2x9m pro 5 párů přírodních andulek, z jara začnu s výstavbou voliery 3.3x5m pro hejno přírodních amadin gouldové, na zemi budou křepelky čínské a suchozemské želvy
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Luboši,
zajímali mne bulbulové ne holubi.
Díky RN
Werter

XXX.XXX.39.246
Dobrý den, zkoušel někdo topný kabel nebo něco podobného, díky?
alfonzo

XXX.XXX.0.243
Werter
Topný kabel se dá použít na cokoli,od omotání trubek proti zámrzu až po vytápění prostor.Nikdy bych nevytápěl bidla,ptáci jen zchoulostivějí a při vyplašení jim nohy na mrazu tuplem omrznou.Osobně mám zkušeností s topnými kabely spoustu,jen jste nenapsal k čemu ho chcete použít.
Werter

XXX.XXX.39.246
alfonzo
napsal(a):
Werter
Topný kabel se dá použít na cokoli,od omotání trubek proti zámrzu až po vytápění prostor.Nikdy bych nevytápěl bidla,ptáci jen zchoulostivějí a při vyplašení jim nohy na mrazu tuplem omrznou.Osobně mám zkušeností s topnými kabely spoustu,jen jste nenapsal k čemu ho chcete použít.
V souvislosti s dotazem, vytápění prostoru. Ve venkovní voliére to asi nemá moc smysl. Mám podobný problém, jde mně o cervenokridle, bohužel bez možnosti umístění v záletu. Takže velká krytá voliéra. V minulosti jsem měl 3 páry a neměli problémy,ale byla tam možnost schovat se v nevytápěných záletech. Takže +/- stejně.
Werter
napsal(a):
V souvislosti s dotazem, vytápění prostoru. Ve venkovní voliére to asi nemá moc smysl. Mám podobný problém, jde mně o cervenokridle, bohužel bez možnosti umístění v záletu. Takže velká krytá voliéra. V minulosti jsem měl 3 páry a neměli problémy,ale byla tam možnost schovat se v nevytápěných záletech. Takže +/- stejně.
Dobrý den,
někdy před pětadvaceti lety jsem řešil stejný problém jak uchránit červenokřídlé v nevytápěných volierách.
Vyřešil jsem to tak že jsem pod bidlo kde ptáci nocovali namontoval čtyřicetiwatovou žárovku natřenou černou barvou. Žárovka byla na 24 voltů (kdyby ptáci překousali kábl) a termostat mi ji zapnul asi při mínus pěti stupních.
Od té doby by ptáci nespali jinde než nad zdrojem tepla a bez omrzlin.
Ovšem dnešní ledkové žárovky se na toto nehodí.
S pozdravem Špunda

Luboš Jedlinský
napsal(a):
jak je to s agresivitou červenokřídlých při hnízdění, mám 5 párů přírodních andulek a chtěl bych k nim ještě něco, voliera je 2m široká a 9m dlouhá
Za mě to bude hodně o ptácích samotných. Ideálně bych volila mláďata, aby spolu s andulkami vyrostla. Při této velikosti voliéry by to mělo být ok. :)
Luboš Jedlinský
napsal(a):
jak je to s agresivitou červenokřídlých při hnízdění, mám 5 párů přírodních andulek a chtěl bych k nim ještě něco, voliera je 2m široká a 9m dlouhá
Ja bysom Vám radil nedávajťe ku andulkám nič.su to horšé ako velké vtáky.ked vyleťia mladé večé vtáky tak amdulky im sedia na zádá a šklubu im hlavi.ked už máťe také velké volieru dajťe tam červenokridlé,princesky,rozel žlutolícé,a borky.každého pár.nazem prepelice čínské,možu ešťe aj rižovníky 3-4 pár.
vegh
napsal(a):
Ja bysom Vám radil nedávajťe ku andulkám nič.su to horšé ako velké vtáky.ked vyleťia mladé večé vtáky tak amdulky im sedia na zádá a šklubu im hlavi.ked už máťe také velké volieru dajťe tam červenokridlé,princesky,rozel žlutolícé,a borky.každého pár.nazem prepelice čínské,možu ešťe aj rižovníky 3-4 pár.
nesetkal jsem se s takovou agresivitou ze strany andulek, měl jsem je v jiné volieře o 1,5m širší, kde s nimi hnízdili korely, zebřičky, holoubci, kanárci, neofemy a žádný útok na mladé nebo dospělé nebyl. tyto andulky jsou základním druhem, pro který jsem volieru postavil, jsou to geneticky čisté přírodní andulky a tím pro mě velmi ceněné. mutace se mi u ptactva většinou nelíbí proto jsem za tyto andulky rád a když to jde, kupuji přírodně zbarvené jedince u všech druhů. červenokřídlí se mi líbí už od dětství ale nikdy jsem je neměl, nepořídil jsem si je protože jsem jim nemohl poskytnout odpovídající prolet, teď tu možnost mám, tak sháním informace a rady od těch co s nimi mají bohatou zkušenost.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
nesetkal jsem se s takovou agresivitou ze strany andulek, měl jsem je v jiné volieře o 1,5m širší, kde s nimi hnízdili korely, zebřičky, holoubci, kanárci, neofemy a žádný útok na mladé nebo dospělé nebyl. tyto andulky jsou základním druhem, pro který jsem volieru postavil, jsou to geneticky čisté přírodní andulky a tím pro mě velmi ceněné. mutace se mi u ptactva většinou nelíbí proto jsem za tyto andulky rád a když to jde, kupuji přírodně zbarvené jedince u všech druhů. červenokřídlí se mi líbí už od dětství ale nikdy jsem je neměl, nepořídil jsem si je protože jsem jim nemohl poskytnout odpovídající prolet, teď tu možnost mám, tak sháním informace a rady od těch co s nimi mají bohatou zkušenost.
Andulky jsem nechával několik let hnízdit po jednom páru vždy společně s párem penantů. Měl jsem tak pohromadě vždy několik voliér a ve většině případů byly odchovány bezproblémově mladé od obou druhů. Některý andulák je v době hnízdění trochu drzý, ale většina penantů to nebere příliš vážně. Jen několik zkušeností, které jsem získal a to, že je potřeba dávat k sobě různé druhy už na podzim, aby si na sebe řádně zvykli, dostatek větví v různých výškách, délka voliéry alespoň 3m, velikost otvoru v budce takový, aby prolezla než andulka a zavěšení budky pro andulky o něco níž, než výška pro větší ptáky. Mám to vyzkoušeno opakovaně i s červenotemennými, barnardy límcovými i s roselami pestrými,ale u rosel se to příliš neosvědčilo. Ještě přidám jednu zajímavost, kdy před pár lety ode mě bral kamarád penanty a nevěřil, že to může dělat dobrotu. Vyzkoušel to a andulky mu v té sezóně v samostatných klecích 3 páry nevyvedly nic a ve společné s penanty prý 23 mladých za sezónu. Slyšel jsem však o případech kdy došlo k zabití, nebo poškození, ale mě se to nikdy nestalo. Kdo na to nemá dostatek času k pozorování, ať raději nezkouší. Je zapotřebí vždy při takovém chovu hlídat dění ve voliérách jako oko v hlavě, zejména na jaře, ale mimo sezónu celkem nebezpečí nehrozí. Mám pohromadě mimo jarní sezónu i nyní v 8x3m voliéře již několik let více barnardů,penantů,rosel, korel, mnohobarvých a hejno andulek.Kdo u mě byl na návštěvě, tak to může potvrdit.

vegh
napsal(a):
To jste měl asi nějaké agresory. 🤔 My mívali společně pár papoušků horských, pár andulek, 2 páry korel a 1 pár papoušků zpěvavých a všichni bez problémů odchovávali.
U mne ve voliéře 5x3x2 dxšxv má vnuk dva páry andulek s mými 1,1 červenokřídlí 2,2 nádherni 1,1 horští a 2,2 královští. Ptáci si andulek nevšímají, jen králováci je odeženou, když andulky se domáhají jejich mrkve, nebo jablka. Soužití všech je bezproblémové již několik let. O červenokřídlých se píše, že jsou hlavně v době hnízdění agresívni vůči ostatním ptákům. Já osobně tuto zkušenost nemám, jsou spíše plaší a nedůvěřiví. Nebál bych se je umístit k hejnu andulek, může to vypadat pěkně.

Náš chov zimě, natočeno v neděli, kdy bylo fakt hezky.
https://youtu.be/S8kdq1Np9l0
alfonzo

XXX.XXX.0.243
ZBzH
Dobrý den,pěkně shrnuto do krátkého videa.Co bych vytkl,máte hodně hladká bidla,některé samice se hůře drží při páření a může nastat špatná oplozenost vajec,bidla by měla být z hrubého dřeva,aby se pták drápky do něj zasekl a pevně stál.Druhá věc je použití konopného lana,je to nevhodné,časem ho papoušci začnou ve vaší nepřítomnosti rozplétat,papoušek si vlákno může namotat okolo krku,nebo jen na nohu a je malér.Mnohokráte jsem tyto problémy řešil u kamarádů,někdy pták přišel o nohu,ale také o život.
Vlastnil jsem Araraunu samici,která měla po zamotání do lana amputované dva prsty a bylo nutno kvůli otoku při úrazu uštípnout kroužek,stalo se to u předešlého majitele,když Ararauny byly ještě na registraci,kvůli sejmutí kroužku a dodatečnému očipování u veterináře musel být úřední zápis přiložen k registračnímu listu.Možná to ještě někde mám.
To jen taková malá rada pro bezpečnost vašich chovanců.
alfonzo
napsal(a):
ZBzH
Dobrý den,pěkně shrnuto do krátkého videa.Co bych vytkl,máte hodně hladká bidla,některé samice se hůře drží při páření a může nastat špatná oplozenost vajec,bidla by měla být z hrubého dřeva,aby se pták drápky do něj zasekl a pevně stál.Druhá věc je použití konopného lana,je to nevhodné,časem ho papoušci začnou ve vaší nepřítomnosti rozplétat,papoušek si vlákno může namotat okolo krku,nebo jen na nohu a je malér.Mnohokráte jsem tyto problémy řešil u kamarádů,někdy pták přišel o nohu,ale také o život.
Vlastnil jsem Araraunu samici,která měla po zamotání do lana amputované dva prsty a bylo nutno kvůli otoku při úrazu uštípnout kroužek,stalo se to u předešlého majitele,když Ararauny byly ještě na registraci,kvůli sejmutí kroužku a dodatečnému očipování u veterináře musel být úřední zápis přiložen k registračnímu listu.Možná to ještě někde mám.
To jen taková malá rada pro bezpečnost vašich chovanců.
Moc děkuji za užitečný komentář. Jsem začátečník a každá rada od zkušeného chovatele mě obohacuje. Bidla z břízy jsou opravdu hladká a nechám max jedno na voliéru. Bukové nebo vrbové bude drsnější a méně klouzavé. Lano mají rádi hlavně andulky, ale i rosely a králováci. Nejvíc ho ničí rosely v místě omotání přes bidlo, tam mám pocit, že nechybí moc a za chvíli ho rozklovou a provaz spadne. Fatální následky způsobené lanem bych řešit nechtěl.