Dobrý den.
Pořídil jsem si 1.1 papoušky zpěvavé. Líbili se mi barevně, tak jsem k sobě dal dva ptáky. Kdysi jsem měl v chovu pouze pár 1.1 přírodní. Když se ale začítám do mutací, tak zjišťuji, že jednak mi prodejce chybně sdělil název mutace u samce (prý lutino oranž) a jednak, že samice k němu nebude asi barevně vhodná.
Dle obrázků mutačních ptáků, které jsem dohledal na internetu bych řekl, že samec je oranž opalin. Rád bych odchoval strakatá nebo oranž strakatá mláďata. Čili abych toho dosáhl, bude správné dokoupit oranž strakatého samce a dát ho ke strakaté samici?
Pak budou v odchovu strakatá mláďata štěpitelná na oranž? Jakou samici bych ale měl spárovat s tímto samcem, abych docílil obdobně barevných ptáků? Opalinku nebo rubino?
A jak tyto ptáky zadat do gencalc?
Moc děkuji zkušenějším za rady.
Zdravím.
Ano samec je oranž opalín. Samice (na fotkách to není moc dobře vidět), podle křídla a zdá se mi, že na hlavě jsou slabě červená peříčka, by byla opalínová recesivní straka.
Zadání do gen. kalkulačky přikládám jako obrázky (přírodní zbarvení se do kalkulačky nijak nezadává). První obrázek pokud samice není opalínová.
U obou ptáků by bylo dobré vědět, jestli na něco štěpí - tedy alespoň jací jsou rodiče. Další štěpitelnost se projevit může v odchovu (neštěpitelní ptáci jsou už v podstatě výjimkou).
Pokud samec štěpí na rec. straku, tak i od tohoto páru byste odchoval i přírodní rec. straky. Pokud by navíc samice štěpila na oranž, tak byste mohl odchovat i oranž rec. straky. Ale pokud tuhle informaci nemáte, tak by to byla spíš jen zkouška.
Pokud k samici dáte oranž strakatého samce (pozor - u recesivních strak se pohlaví ne vždycky dá určit podle vzhledu), pak můžete odchovat recesivní straky. Pokud je samice náhodou štěpačka na oranž, pak i oranž recesivní straky.
Pokud po samci chcete odchovat oranž opalínové, tak tak mu dejte samici oranž opalínovou nebo alespoň opalínovou štěpačku na oranž. Jestliže vám chovatel řekl, že tento samec je oranž lutino, pak možná na lutino štěpí. Takže s oranž opalínovou samicí by mohl mít samičky oranž rubino.
Pokud na lutino neštěpí a dáte mu samici oranž rubino nebo rubino/oranž, tak odchováte samce i oranž opalíny všechny štěpitelné na ino.
Děkuji za obsáhlou odpověď. Ptáci byli sice zakoupeni přímo u chovatelů, ale informace o rodičích bohužel nemám a nevím na co štěpili. Co se týče chovatelky od které byl zakoupen samec bych spíše odhadl, že se v mutacích také (jako já) až tak dalece neorientovala, ale nerad bych někomu křivdil. Samici jsem chytil a vkládám ještě tři fotografie. Vzadu na hlavě a na krku má červená pírka. Samec měl sourozence, ale strakaté mládě v hnízdě nebylo. A co se týče samice, tak si zase nevybavuji, že by na fotkách mezi jejími sourozenci bylo některé mládě oranžové.
Ano, takže jde o opalínovou recesivní straku.
Pokud jí dáte samce oranž strakatého, tak v odchovu budou recesivní straky, všechny mladé štěpící na oranž, samci štěpící na opalín.
Pokud je samice štěpačka na oranž (což může být, přestože žádný sourozenec oranžový nebyl - pokud by štěpil jen jeden z rodičů, tak by žádné oranžové mládě být nemohlo, ale štěpit by po rodiči klidně mohli), pak by tam mohly být i oranžové straky.
Pokud ne, tak byste se k nim mohl dostat až v další sezóně (2023).