Ara ararauna

Prodám Aru araraunu - Predám aru araraunu -samičku narodenú 27.5.20204 ručn...
Dobrý den,
mám 5 měsíční samičku. Mívá často po boku krků jakoby vzdušný vak. Někdy to má, někdy ne.
Jí, pije, vypadá zdravě. Na veterině jsem byl, dostala ant - bezezměny.
Dokrmuji ji ještě jednou denně. Někde jsem četl, že to někteří papoušci dělají. Stravu má pestrou, dávám imunoglukan.
Objednám se ještě k Raškovi/Ostrava,tak uvidím ale moc se mi ji nechce uspávat, dělat rentgen atd....
Proto se ptám Vás odborníků, zda se s tím setkali??
Děkuji
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Dobrý den,popište to blíže,vzdušný vak je uzavřený prostor se vzduchem,nafukuje se jí na krku blána pod peřím?
Dobry den. Ma to nafouknute porad. Je to pod perim jako by blana plna vzduchu. Mohu to promackavat prsty. Jako bych prirovnal nafouknuty balonek. Jidlo travi normalne. Trus ma taky ok, i vysetreni. Zadny vytok z nosu. Jeste pred cca tremi tydny mela obe strany. Ted uz ma pouze jednu nafouklou. Jednou pri protahovani ji vysel s pusy vzduch a vak byl pryc. Druhy den opet vzduchovy vak
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JakubMuller86
napsal(a):
Dobry den. Ma to nafouknute porad. Je to pod perim jako by blana plna vzduchu. Mohu to promackavat prsty. Jako bych prirovnal nafouknuty balonek. Jidlo travi normalne. Trus ma taky ok, i vysetreni. Zadny vytok z nosu. Jeste pred cca tremi tydny mela obe strany. Ted uz ma pouze jednu nafouklou. Jednou pri protahovani ji vysel s pusy vzduch a vak byl pryc. Druhy den opet vzduchovy vak
To vypadá na přicpanou průdušnici,toto jsem několikráte zažil s ptáky po zápalech plic,kteří měli i výtok z nosních otvorů,někde něco zaschne,přilepí se a nastává tento problém,nikdy jsem to nečistil výplachem,jen pomocí stříkačky s gumičou odsál hlen z jedné,pak druhé nosní dírky,při odsávání musíte tu druhou ucpat prstem,chytá to falešný vzduch a podtlak nemá dostatečný výkon k odsátí.
Ara však výtok nemá,po zánětu tam mohlo zůstat zúžené místo,je vidět,jak píšete,že je to průchodné,ale samo se to nevyprazdňuje.
Než ji stresovat veterinou bych raději doporučil zvýšit vzdušnou vlhkost a inhalaci bylinami.Do větší klece,tam nádobu s teplým silným čajem,třeba heřmánkovým,lépe mátovým,nebo směs obojího,aby páry vdechovala,pozor na opaření od nádoby,to musíte prostě vymyslet,neznám vaše podmínky.Třeba igelit přes klec a vedle hrnec s horkým vývarem a igelit přetáhnout i přes něj,aby to šlo vše do klece s Arou.Sliznice potřebují k regeneraci něco léčivého a zčištění vlhkost,,aby se usazeniny rozpustily.
alfonzo
napsal(a):
Dobrý den,popište to blíže,vzdušný vak je uzavřený prostor se vzduchem,nafukuje se jí na krku blána pod peřím?
No na tohle jsem zvědav. Ozvěte se odborníci, ať se poučíme. Omlouvám se postiženému, protože jemu jde o papouška a mně o diagnozu něčeho s čímž jsem se nesetkal.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Moudivláček
Není tomu dlouho jsem léčil a vyléčil papouška,kterému se plnily spojivkové vaky,vzniklo to na základě zánětu dýchacích cest,ucpaly se nosní otvory a pod očima boule plné hnisu,zánět vyléčen antibiotiky a doléčeno inhalací.
Po takovéto léčbě je dobré nějaký čas podávat promotor,posílí celkově organizmus.Jak uvádí tazatel Imunoglukan,toho bych se raději vyvaroval,organizmus si rychle zvyká a dokáže doslova vypnout přirozený imunitní systém,proto s tímto přípravkem opatrně,dobře ho znám a mám i praktickou zkušenost spoustu let.Někdy se však použít musí,ale to už je na jiné téma než ucpané vzdušné vaky.
alfonzo
napsal(a):
Moudivláček
Není tomu dlouho jsem léčil a vyléčil papouška,kterému se plnily spojivkové vaky,vzniklo to na základě zánětu dýchacích cest,ucpaly se nosní otvory a pod očima boule plné hnisu,zánět vyléčen antibiotiky a doléčeno inhalací.
Po takovéto léčbě je dobré nějaký čas podávat promotor,posílí celkově organizmus.Jak uvádí tazatel Imunoglukan,toho bych se raději vyvaroval,organizmus si rychle zvyká a dokáže doslova vypnout přirozený imunitní systém,proto s tímto přípravkem opatrně,dobře ho znám a mám i praktickou zkušenost spoustu let.Někdy se však použít musí,ale to už je na jiné téma než ucpané vzdušné vaky.
Tak z tohoto příspěvku jsem zase jelen.
Spojivkové vaky, zánět dýchaciích cest, ucpání nosních otvorů a hnis - boule pod očima, jaksi mně to co znám nebere. Spojivky a dýchací cesty, nevím jakou mají souvislost, ale asi jsem ze studií už vše zapomněl, není divu, jsem starý jako náš prezident. Tak musím trochu problematiku znovu studovat.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Ani tolik nejde o spojitost,ale tyto orgány jsou blízko sebe,výtok z nosní dírky se snadno dostane do oka a roznese nákazu,oko je velice vnímavé na cokoli včtetně virů,takže i vakcinace se provádí kápnutím do nosní dírky,nebo spojivkového vaku,běžně holubáři znají, vakcíny na pseudomor se takto aplikují.Takto se vakcína dostane do celého těla zvířete,
Koupil jsem zvlhcovac vzduchu. Mam do vody koupit nejake kapky? Hermankovy caj mohu podavat, to neni problem.
Jestli prodelala zapal nedokazu rict. U me doma urcite ne. Je pravda, ze kdyz dycha tak je slyset piskavy zvuk / ne porad.
Imunoglukan zrusim.
Zvedl jsem teplotu, zvlhcuji vzduch, budu podavat bylinné caje ale vic uz nedokazu asi.
Ary maji svuj pokoj s balkonem.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JakubMuller86
napsal(a):
Napadlo me,ze bych udelal vyvar z bylinek a dal ho do zvlhcovace? To by mohlo zabrat nemyslite? Nebo koupit nejaky tea tree olej…
Dobrý den,tak koukám,že jste pro Arouška vybudoval pěkné bydlení.
Ty byliny je potřeba inhalovat,takže dost teplé,aby to pářilo.Jak tak koukám,třeba se pletu,ale bude v prostoru nízká vzdušná vlhkost,to některým papouškům vadí.
Zvlhčovač je dobrý nápad,kupte i kvalitní vlhkoměr,né to barevné kolečko v obchodních řetězcích ,vedl jsem diskuzi v jednom Tescu s prodavačkou,měla jich několik těch magnetických u kasy na regálu,na každém jiná hodnota,opravdu kvalita dnešní doby,hlupáci to koupějí,protože si to neporovnají,že je něco špatně.Podobně kupuji teploměry,přeberu celou krabici.
Jinak mě napadla jedna věc,tabletku Panthenolu rozpustit do vody,Panthenol je přírodní všelék,hlavně na dýchací cesty,je to velice starý produkt,dnes lékaři opomíjen,pomohl jsem mnohokráte sobě při těžkém nachlazení a po zápalu plic,dalším členům rodiny i známým s dýchacími potíži po těžkých chřipkách a angínách.Nebudu se rozepisovat,zkuste zadat do vyhledávače a uvidíte,doslova všelék ,nejen na dýchací cesty,srst,vlasy,vše po něm regeneruje.
Hlavně nekupujte nějaké terarijní smrady ,je to jen komerční tah,kamaráda mám teraristu profíka a zvířatům by to nepoužil,není nad přírodní produkt.
Jak píšete,že byste dal vývar do zvlhčovače,nevím jaký máte,pokud je tam tryska,tak se to ucpe,dává se tam destilovaná voda,nebo přímo určená tekutina pro zvlhčovače,osobně bych to přefiltroval,vím jak,prošel jsem leboratořemi ve výzkumáku.Pokud je tam jen ta piezo elektronická destička,která rezonuje na vysoké frekvenci a tím rozptýlí vodu na vodní páru,tak toho bych se nebál,neucpe se.
Z těch bylin můžete dát Aře odvar i k pití místo vody,dělám to běžně všem ptákům po různých nemocech,vždy jiný čaj,podle druhu postižení.
Nejlépe kupte čaj na průdušky v lékárně,né chemické granule,ale sušené byliny,ptáci to pijí bez problému a já s nimi,některé jsou utrejch,ale mě to nevadí.Působí to na krásu i mozek,jsem hezkej a chytrej.
Veterinu bych řešil,kdyby se situace prudce zhoršila,toto vypadá,že je potřeba nějaký čas na úpravu ,po infekční stránce vyléčených dýchacích cest doplňkovými přípravky.
JakubMuller86
napsal(a):
Veterinář i chovatel.
Zdravím, no ještě by bylo zajímavé kolik jste tomu odborníkovi zaplatil, ale to už nebudeme řešit! Já mám svůj názor a bohužel i zkušenost na veterináře a nikdo mě nepřesvědčí o opaku! A bohužel nejsem sám!
No a když tady čtu rady typu - hned okamžitě k veterináři - tak to mě šíleně zvedá ze židle!
Jinak se držte rad od "alfonsa"... a ten vývar z bylin(heřmánek, máta, cibule a česnek) klidně dejte do zvlhčovače(prevence)👍, ale teď pár dní bych to udělal dle návodu popsaného už výše 👍, jen místo igelitu bych asi použil prostěradlo nebo deku. Hodně štěstí, Zappe
PS: ubikace super, ale bude tam SUCHÝ vzduch a to není dobré a taky je nutné poskytnout koupání a nebo sprchování ve sprše nebo rozprašovačem na kytky (nový).
Děkuji moc za rady. koupat Ary ještě nechci. Samec má 3,5 měsíce, samička 5 měsíců.
udělám vše proto aby to bylo tak jak píšete ale nevím, jak umístit horký odvar do klece. Jsou ještě mladí a docela v kleci řádí. napadlo mě to dát vedle klece na skříňku.
Ten zvlhčovač je na bází mlhy. Moc se v tom nevyznám. Uvažoval jsem právě, že udělám odvar,přecedím a naliju do zvlhčovače.
Suchý vzduch - proto jsem koupil ten zvlhčovač, tak snad pomůže.
jinak na veterině dostala Convenia , B - Veyx, B12 inj - takže proléčena bude.
Bylinky koupím dnes. mohu ten odvar dávat i přes malou stříkačku?
koupil jsem i grepový sirup, který dávám do vody.
Teď mě napadlo, mohu vlastně horký hrnec s odvarem dát pod rošť v kleci
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Ještě taková důležitá maličkost,nevím jak je to se sluncem,vidím,že voliérka má kolečka,přemístit k oknu ve slunečných dnech,vitamín D3 je důležitý,nebo přidat do vody Kombisol AD3 a trošku kalcia,takto mladá Ara stále roste a potřebuje vápník k pevnosti a růstu kostí,přidejte do vody i trošku glukopuru,ono jí to celou posílí a nastartuje celkový organizmus.
Vápníkový přípravel používám leta Calcium liqid pro psy,tam D3,přidávám trošku i do dokrmovací směsi pro velké papoušky včetně Arů.Hlavně dodržte dávkování,sám vše rozvažuji na laboratorní váze,nebo na stále podávané přípravky mám udělané měrky,nic nepřehnat,někdy to neuškodí,ale nemá cenu do zdravých zvířat mimo růst něco cpát,nejlepší jsou přírodní produkty,slunce,zelené krmivo,hlína,jíl,písek,okus dřeva,základ vlákniny pro posuv potravy ve střevech.Je toho na knihu,ale kdo by jí pomatenci jako jsem já vydal.
Na sprchování rozprašovačem nejsou už malý a navíc je nemáte venku! A čajové odvary (heřmánek,černý čaj)se dávají i k pití normálně a bez problémů! Když jsem ručně dokrmoval nebo se mi něco nezdálo nebo při karanténě. Můžete stříkačkou nebo lžičkou...jde jen o to, aby jste si byl jistý, že je to v nich. Takže jestli jsem to správně pochopil, tak do dnešní doby jste vlhkost vůbec neřešil a neměřil...a jaká je tam teplota? Zappe
slunce do pokoje jde dobře. Je pravda, že mám klec na druhé straně oken. na léto mají zasiťovaný balkon. Vápník přidávám do jídla. Jídlo mají pestré, až moc si myslím. Veškeré zelené, všechny druhy ořechů, palmových olejů, granulí atd. Všechno mají. koukám na ně přes kameru nonstop. + přidávám ještě grepový sirup.
samce dvakrát denně ještě dokrmuji a samici jednou denně.
desinfekci používám F10
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Ten průduškový čaj dejte místo vody do misky k celodennímu pití,klidně týden v kuse,pak vysaďte na pár dnů,toto není problém na týden.
V zimě jsem donesl domů oranžovokřídlého se zápalem plic,podobný vak se mu udělal pod zobákem nad voletem,trvalo několik měsíců než se to zčistilo a zatáhlo zpět,vytahá se tkáň ,podobně,jako tlustým lidem po zhubnutí to také trvá než se kůže stáhne do normálu.S tímto samcem jsem měl dost nahnáno,musel jsem ho čtrnáct dnů krmit,ležel na břiše,nemohl se zvednout,dnes lítá venku jako by ho nikdy nic nepostihlo.Nikdy není pozdě,ale důležité je trefit léky,velké teplo 35 stupňů,vlhkost,vydatně nakrmit častěji po malých dávkách.Zachránil jsem stovky papoušků nejen sobě,byli zralí doslova do popelnice,mleli z posledního.Někdy se to však nepovede,nejhorší je vnitřní krvácení,to je konec.Jde vyléčit i podle veterinářů nevyléčitelné infekční nemoce,ale než na to člověk přijde uplyne skoro půl století.
Základem je zkušenosti vlasní,vyslechnuté,odborné knihy,herbáře.Před pár lety jsem narazil na ruský od bylinářů,to je bomba.Jediné co tam není,byliny na čaj "magorák",ale ten já nepotřebuji,mám dáno od přírody.
Ten průduškový čaj dejte místo vody do misky k celodennímu pití - jak to myslíte? dám jim to normálně do pití co mají na celý den. Otázka je, může to pít i ten druhý zdravý papoušek?
Jak mám střídat ty bylinky? průduškový, heřmánek - smíchat? dávat ob den? dvě misky na vodu?
Děkuji moc za krásné a stručné informace
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Kupte průduškový v lékárně,je to směs bylin.Uvařte množství na plnou misku do voliéry dávejte místo vody k celodennímu pití,samotnou vodu jim nedávejte,pět dnů,pak na tři dny vysadit a pak zase bylinkový čaj,postupně ho dělejte slabší koncentaci bylin.Jak jsem uvedl výše,není to problém na týden.Po zlepšení léčebnou kůru nevysadit,mohlo by se to vrátit-recidiva,je nutné to dotáhnout do zdárného konce.
Byliny,pokud člověk ví co podat,kolikráte pomohou lépe než léky,hlavně na zažívací trakt,nelikvidují přirozenou mikrofloru,neodvápňují.
Děkuji. zajedu do bylinkáře pro čaje. Snad mi poradí i postup dávkování. Nevím, jak to je u papoušků. Lžička, dvě, tři na deci vody atd....Ať to není moc silné.... Takovou léčbu jsem nikdy nedával. Ale rád se učím.
Misku na vodu mám na cca 6 dcl. Kolik lžiček na bylinek na těch 6dcl?
Děkuji
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Dejte dvě vrchovaté polévkové lžíce na těch 0,6 litru.Pít mohou oba,jen jim to prospěje.Omlovám se,nemohu hned odepsat,nejsem registrovaný a také musím udělat jiné věci.Ptejte se,průběžně se budu snažit pomoci.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
JakubMuller86
napsal(a):
Dve lzice s hermanku a maty mam dat i na to luhovani do klece?
Můžete,budou inhalovat výpary,hlavně pozor na opaření.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Dobrý den,pokožku ,jestli je suchá těžko posoudíte,na nohách je suchá,lícnice mají Ary měkké,tudíž více vlhké.
S tím ývarem bych osobně hrnec postavil na malý vařič a stačí půl hodiny,aby to pářilo.Záleží na vašich možnostech,když učiníte ráno a večer,bude to lepší.
Ještě jsem si vzpoměl na již zesnulého kamaráda v práci,senzibil,našel stovky studní přesně,měl i léčitelskou energii,zabýval se i bylinami.V mládí měl úraz,přeražené nosní přepážky,zúžené dýchací cesty a stále se mu to tam přicpávalo.Chodil na hlavní budovu,byly tam květináče s Aloe.Uřízl list,lehnul na ponk a vymačkával šťávu z listů do nosních dírek,my z toho měli srandu,jenže jemu se ulevilo,Aloe pročišťuje a léčí dýchací cesty.
To by chtělo sehnat a pomocí stříkačky,nebo kapátka do nosní dírky,jde to snadno,kápnete na nosní dirku,druhou při tom ucpáváte a pták to okamžitě nasaje,podobně to funguje při vakcinacích,vakcina je hned v dutinách.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Supinky papoušci pod peřím na kůži mají,každý druh různé množství,pokud to není opravdu moc,neřešit.
Hlavně to s vlhkostí nepřežeňte,pak je vysoký předpoklad plísní a mykotoxiny dělají opět problém,papoušci hodně na plísně trpějí,mnohokráte jsem na ně narazil při pitvě v plicích uhynulých ptáků,ale uhynuly na něco jiného,ty plísně tam prostě čas od času jsou v menčím množství,ale jsou nežádoucí.Proto vždy vytvořit optimální podmínky,aby bylo zabránění jejich tvorbě.S dezinfekcí klece to příliš nepřehánějte každý živý organizmus potřebuje určité mikroklima a mikroflorou,takže pokud tam nemáte nějakou nemoc,která by se řešila,potom ano.Stříkám voliéry jednou za rok Savem postřikovačem na stromky,prevence.A vysvěcuji horským sluncem i s ptáky,nevadí jim to,pozor však pokud máte v prostoru květiny,ty horské slunce zabíjí,zabíjí i plísně,hlavně viry,které hynou při ozáření během tří vteřin,to je právě důvod,že ani člověk se na slunci nenakazí od infikovaného nějakým virem,pokud tedy nedojde k líbačce.
Řešil jsem dezinfekci veškerého chovatelského zařízení asi pětkráte za život po nákazách,které jsem si přivezl od druhých nezodpovědných,nechci psát chovatelů,ten název jim nepřísluší.Vždy po léčbě vše vystříkáno,vysvíceno horským sluncem a opět OK,jen voliéry byly skoro prázdné velký úhyn,také šedesát papoušků během deseti dnů.Opět jsem se zvedl a pokračoval dále,jinak to bláznům přes papoušky udělat nejde.Přitom jsem hodně opatrný,ale i návštěva chovatele může přinést fatální následky,mám to za sebou s kamarádem výkupákem,jen jsme vlezli do voliér,od to měl na oděvu a já velký průšvih,nijak jsem ho nikdy neobviňoval,naše oboustranná neznalost byla chybou a ztrátami v mém chovu.Od té doby návštěvy pouze ven k výletům,dovnitř pouze kámoši nechovatelé.Dávejte velký pozor při nákupu krmiv,zverimexy jsou nemocemi prolezlé,přinesete to na něčem a je průšvih,krmivo by se nemělo skladovat kde jsou zvířata kvůli kontaminaci,proto jsou všechny profi skladováky zabezpečeny proti divokému ptactvu,nejhorší roznašeči jsou hrdličky,holubi a kachny.
alfonzo
XXX.XXX.0.243
Děkuji za zprávu.I to se stává,ale proč se tam ten vzduch hromadí,neodejde sám,jen s pomocí vaší?Spíš se podobný problém stává na voleti,nějaké polknuté ostré těleso propíchne jednu z dvojitých stěn volete,otvorem se do mezistěny dostane troška stravy a začne se kazit,plynovat,rychle přijde zánět a pokud není včas řešeno,následek je fatální.
Jestli máte lékařskou zprávu ,napište prosím přesnou diagnózu.