Dobrý den, jsme úplní začátečníci.
Pořídili jsme si pár holoubku. Po cca 3 dnech nám zemřela samička. Najednou byla jen na zemi, byla nacepirena a pak umřela.
Od stejného chovatele jsme pořídili další samičku.
Tentokrát ale po pár dnech, kdy se zdál v pořádku ( lital kolem samičky, pil, jedl) tentokrát ten sameček, začal furt spát, pak už byl jen na zemi, jako by kulhal,přepadával na stranu a také zemřel.
Hned jsme vzali tu novou samičku na veterinu.
Tam se zjistilo, že má průjem a dostala injekci s výživou a injekci širokospektrálních antibiotik.
Antibiotika ji dáváme 2x denně kapku do zobáčku.
Tato samička ale taky přestala létat, je čiperná, ji a pije ale pohybuje se jen po zemi.
Mám strach, co s ní je a zajímal by mě váš názor.
Může to být proto, že je smutná, že zůstala sama?
Nebo by to mohlo být něco s křídly, když dostala injekci do prsního svalů?
Nebo jak ji chytáme 2x denně na ATB, tak ji může něco bolet?
Nebo máme počítat s tím, že umře, když nechce létat?
U ní se nemoc před návštěvou veterináře neprojevila, ale toto se nám nelíbí...
Zatím se nám zdá čilá, ale už máme strach.
Děkuji za vaše názory a postrehy.
Margot
napsal(a):
Pořídili jsme si pár holoubku. Po cca 3 dnech nám zemřela samička. Najednou byla jen na zemi, byla nacepirena a pak umřela.
Tentokrát ale po pár dnech, kdy se zdál v pořádku ( lital kolem samičky, pil, jedl) tentokrát ten sameček, začal furt spát, pak už byl jen na zemi, jako by kulhal,přepadával na stranu a také zemřel.
Tam se zjistilo, že má průjem a dostala injekci s výživou a injekci širokospektrálních antibiotik.
Tato samička ale taky přestala létat, je čiperná, ji a pije ale pohybuje se jen po zemi.
čím krmiťe?u chovaťela bol vonku alebo vnutri?veterina nepomože.
Holoubky měl chovatel venku.
My jim daly koupenou směs určenou pro holuby ( ze zverimexu)
Taky jsem přidala lněné semínko a vločky. Před chvílí dostala mák - to jsem vyčetla na internetu.
Když umřela ta první, tak chovatel říkal, že se to stává, že ji mohl při odchytu zmáčknout...
Ale, že už dva...a tenhle začal být taky divný...
No, modlím se,aby přežila....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.118
Tady modlení nepomůže-měl by pomoci chovatel ve vlastním zájmu.Třikrát špatně to není normální.
Margot
napsal(a):
Zajímavý dotaz. Holoubci jsou tak nenaroční ptáci, že jim stačí trochu prosa, nahého ovsa a rozdrobený rohlík. Mohou být i v mrazu. Grit - tj rozdrcené skořápky z vajec, říční písek a vápencový grit. Hypokalcemie tj. nedostatek vápníku může mít projev křečí, že se může válet, ale za chvíli se zvedne a chová se normálně. Trpí tím kardináli a někdy žakové. U holoubků jsem se s tím nesetkal.
Příčina není žádný smutek ani chytání, pokud ji chovatel nezpůsobil zranění při chytání.
Ten průjem jaksi nehovoří pro zdravý chov prodávajícího, pokud jste ho nezavinili nevhodnou potravou Vy.
Nejsme si vědomi, že bychom udělali nějakou chybu v potravě.
Dostali směs pro holuby ze zverimexu, lnene semínko. Teď jsme přidali ještě vločky, jemné rozdrcenou skořápku a mák....
Tady jsem se dozvěděla, že smutek to není...
Tedy už si říkám, že jsou jen dvě možné příčiny..
Přestal létat, protože ho může bolet křídlo ( jak dostal injekci do prsního svalů)
Anebo jsou od chovatele nemocní ( když dva umřeli a třetí bere ATB kvůli průjmu)
Ale říkám si, jakto, že u chovatele venkovní voliéře žili?
No, pravda je, že by nám samozřejmě neřekl, že má v chovu nějaký problem
Posílám foto klece. Topení je jen zavlažene, protože vedle jsou potkani a nemají rádi teplo.
Holoubci nebyli v teple od začátku. Měli jsme je v kocarkarne ( nevytapena)
Dostali směs pro holuby ze zverimexu,
???? jestli je to pro holuba domácího (hrách, ječmen, kukuřice, pšenice) ????? to by si roztrhli zobáky
tak to neznají a padají hlady
tu 3B klec dejte do rohu , takhle "nebezpečí" ze všech stran
krmte všechny druhy prosa, lesknici a i trochu lnu a máku
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co im davate jest? vidim v krmitku slnecnicu a nieco velke ako gula loja pre sykorky! to vyhodte to oni nejedia, dajte im proso a drobne semiacka. Nakonec kapu od hladu lebo ste im daval ozaj zradlo pre holuby, ale postove.
Chybami se každý učí, když kupuji nový druh je nezbytné se podívat čím dotyčný krmí a pokud to jde vezmu trochu zrní abych měl přehled. Potom je dobré dát podobné podmínky co měli ptáci u chovatele (venkovní, vnitřní).
Holoubci jsou opravdu jednoduchý druh, za mě ptáci padají hladem.
JP
Já kupují pro hrdličky chechtave směs zrní pro malé papousky, kilo za 30kč. Občas, není vždy, trochu bohatší směs pro malé papouška za 34kč. Občas vajíčko, ale jen kousek a občas. Od jara do podzimu trávu. Totéž i andulkám, kromě detailů. Už léta. A uhyn jen stářím. Mohlo by fungovat i u vás.
Lotr00009

XXX.XXX.200.59
Docela by mne zajímalo jak můžou padat hladem. Dle seznamu co slečna posílala jim nemůže nic chybět.
Jasně koule je tam zbytečná, ale ničemu neškodí. Prostě visí.
Vodu tam taky vidím. Mák, obilí atd tam taky mají.
Jak tedy můžou chcipat hlady?
Složení krmné směsi - vločky,drcený burský oříšek,rozinky, proso.
Dále mají lněné semínko, mák a rozemleté skořápky.
Od hladu neumírají určitě.
Ale děkuji za postřehy, ikdyz tentokrát trochu mimo mísu.
A co mají k jídlu jsem psala dříve.
A opět, koule se ani nedotkli.
A mimochodem ,všichni normálně žrali...
Lotr00009

XXX.XXX.200.59
Takže tři věci z šesti co tam mají nežerou.
Takže tři věci žerou.
Pořád nějak nechápu tu teorii o hladovění.
Dobře, chápu ironií v příspěvku.
Ale proč by se nenajedla třeba lněného semínka, máku...když by měla hlad?
Proč se její stav horší, když dostala výživu u veterináře, a proč by měla z hladu zelený průjem?
Taky se začala klepat. To je taky z hladu?
A pokud má v kleci lněné semínko a mák...proč by nejedla?
Nehledě na to, že jsme ji viděli zobat a jíst.
Změna prostředí je pro každého živočicha velkým stresem. Když k tomu přidáte drastický rozdíl teplot, venku a uvnitř - kolem 20 st. C, nevhodně umístěné krmítko ve výšce na stěně a změnu obvyklé potravy navíc za naprosto nevhodnou, je malér na světě.
Holoubci diamantoví jsou ve stravování poměrně konzervativní. Když jim přesunete misku se zrním na jiné místo, trvá poměrně dlouho, než ji objeví. Proto je dobré jim ze začátku nasypat trochu zrní přímo na podlahu. Základem jejich krmení je především proso!!!. Mák a len je příliš tučný a proto mají zažívací potíže. Pro dobré trávení je také vhodné jim poskytnout říční písek. Ještě je třeba dávat pozor na průvan, u radiátoru na podlaze pod oknem se míchá teplý a studený vzduch, tak pozor na to. Dle mne vám v tomto vláknu nejlépe radí lupus4,
Lesk...
Děkuji za reakci.
V té směsi proso je.
Hned ráno běžím koupit jiné směsi,nebo přimo proso,ten písek a sépiovou kost.
Osobně si myslím, že hlady neumřeli,ale velmi ráda se poucim a nedostatky napravím.
Hledali jsme informace, bohužel mám pocit, že na netu se opakují články a nic moc tam toho není.
Hlavně jsou všude informace, že je to nenáročný ptáček a hodí se i pro začátečníky.
Předpokládám že ,,Lupus,, má mnoho zkušeností a znalostí, ona jen ta forma ( jako by sežral Šalamounovo hovno) není příliš šťastná...
Dobrý den
Já si myslím,že ta voliérka není vhodná pro holoubky.(rádi se proletí).
Krmím proso (čtyř barev), proso klasy ,strouhanku a namočený rohlík ( v malém množství).
Mák,směs pro astrildy(je tam hodně semínek na výběr).
A hlavně písek ( ten jemný co prodávají ve zverimexu).
Voda každý den.
Přeju hodně úspěchů v chovu.
Hlavně zdraví .Chovu zdar.
Tak včera byla hodně letargická a klepala se.
Vzala jsem ji do dlaně a zahřívala. Přestala se klepat. V jeden moment se vysmekla a uletěla po pokoji.
Pak jsem opět zahřívala, vypadala,že je bystrá. Už nebyla letargická.
Pak jsme ji ve stříkačce dávali vodu s cukrem.
Když jsme ji vrátili do klece, tak začala vesele zobat a dokonce vzlétla na druhé bydylko.
Tam i spala.
Dnes je zda se v pohode
Já běžím do zverimexu dokoupit vše potřebné.
Děkuji za rady a postrehy
molousek
napsal(a):
Dobrý den.
Ještě by to chtělo kamaráda,ať není osamotě.
Já je chovám ve společné voliéře (4 páry )+ kanáři ,pásovníci a střbrozobky.
Zimují ve sklepě RD.
Venkovní voliéra 6 x 2 X2 m.
Jen pro okrasu a potěšení.
Mějte se,chovu zdar.
Dobrý den, samozřejmě, zítra jedeme pro kluka..
Nejdřív ale bude v karanténě...pro jistotu
Moudivláček
napsal(a):
Zajímavý dotaz. Holoubci jsou tak nenaroční ptáci, že jim stačí trochu prosa, nahého ovsa a rozdrobený rohlík. Mohou být i v mrazu. Grit - tj rozdrcené skořápky z vajec, říční písek a vápencový grit. Hypokalcemie tj. nedostatek vápníku může mít projev křečí, že se může válet, ale za chvíli se zvedne a chová se normálně. Trpí tím kardináli a někdy žakové. U holoubků jsem se s tím nesetkal.
Příčina není žádný smutek ani chytání, pokud ji chovatel nezpůsobil zranění při chytání.
Ten průjem jaksi nehovoří pro zdravý chov prodávajícího, pokud jste ho nezavinili nevhodnou potravou Vy.
K mé odpovědi dodám. Do té stojate klece dejte andulku nebo pár kanárů. Holoubkům nevyhovuje, ikdyž v ní mohou žít. Udělejte ležatou bedýnku na dno misku s vodou, prosem a bude po problému. Holoubek snese teplotu trochu nad nulou, ale dopřál bych mu asi 10 stupňů.
Nejlepší koupit z jiného chovu. Nedělejte léčení, které převyšuje cenu jedince a pak z něj stejně nic nebude. Mluvím ze zkušenosti s papoušky za pár tisíc. Vyhozené peníze a trápení jedince.
To se do mně útlocitní pustí. Ale, až budou chovat exoty 50 let, dospějí ke stejnému názoru.
Jeden můj známý mě před dvaceti lety řekl. Já ptáky neléčím. Nemocného utratím. Pak měl jistě zdravý chov. Ale měl jedince v ceně do 200 Kč. Pakliže se jedná o tisíce i více, tak se léčí. Papoušek za 10 nebo 20 tisíc není nemocná slepice za stovku. A nakonec je to vše o penězích a ten náš chovatelský koníček se za poslední desítiletí jaksi zvrhnul někam jinam. Rád bych se mýlil.
Dobrý den, také se mohlo jednat o pozdní mláďata. Chovám holoubky již několik let ve venkovní voliéře, v několika mutacích. Letos bylo poměrně dlouho teplo, takže měli do listopadu odchovy, bohužel si snášejí kde chtějí. Po prvních tvrdších mrazech se mi také 3 kousky nacepirili, a byli malatni, takže hned domu a do tepla, když říkám do tepla tak 20 a víc. Ptáci mají rychlý metabolismus, za 3 dny byli O.K. mám smyšené voliéry , takže si zobnou vše co jim chutná. Smes pro kanáry , malého papouška a drobný exot. Také rádi vaječnou směs a mák, ale to bych doporučila až se dají do kupy , a nebo přidat rozdrcene dřevěné uhlí.Bohužel ty co mám doma už do jara nepůjdou ven, ale je to tak tichý opeřenec že o nich ani nevím. Je to elegantní a nedoceněný chovanec voliér. Přeji ať se dají dokupy. Jana J
jana1150
napsal(a):
Dobrý den, také se mohlo jednat o pozdní mláďata. Chovám holoubky již několik let ve venkovní voliéře, v několika mutacích. Letos bylo poměrně dlouho teplo, takže měli do listopadu odchovy, bohužel si snášejí kde chtějí. Po prvních tvrdších mrazech se mi také 3 kousky nacepirili, a byli malatni, takže hned domu a do tepla, když říkám do tepla tak 20 a víc. Ptáci mají rychlý metabolismus, za 3 dny byli O.K. mám smyšené voliéry , takže si zobnou vše co jim chutná. Smes pro kanáry , malého papouška a drobný exot. Také rádi vaječnou směs a mák, ale to bych doporučila až se dají do kupy , a nebo přidat rozdrcene dřevěné uhlí.Bohužel ty co mám doma už do jara nepůjdou ven, ale je to tak tichý opeřenec že o nich ani nevím. Je to elegantní a nedoceněný chovanec voliér. Přeji ať se dají dokupy. Jana J
Děkuji.
Pravdou je, že jsme Betynu ( tak se jmenuje) zahřívali v dlaních a pak dali vodu s cukrem.
Vykřesal se z toho po cca 3-5 dnech.
Pořídili jsme ji samečka z jiného chovu. Tady bylo vše v pořádku.
Ještě pořádně nevíme jestli je to opravdu páreček.
Ale Betyna je o dost menší, skoro nevrka...ten druhý občasné vrka. Ale nějak se k sobě nemají...
Zatím se mají dobře a snad to tak zustane
Dobrý den, u holoubku vrkáji víceméně oba, ale holoubek se v toku uklání a roztahuje ocasní pera. Holubici láká na hnízdo a u toho houká a poklepává kridli. Holubice zase zadoni o krmeni. Okruží u dospělého jedince je červené, mláďata mají okruží spíše do šeda. Je možné že nemáte dospělého jedince. Velikost okruží je spíše zavádějící znak, jsou samozřejmě jedinci, kteří mají okruží jak uvádějí knihy, ale pak jsou samozřejmě vijimky. Potom si zamenite 3 letou Holubici s ročním holoubkem, když nebudou mít kroužek. Dejte jim čas. Jestli budou vedle sebe sedět jako pecky, tak se jedná o dvě holubice. Jana J.