Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.12.2021 23:45
Martina.F.

XXX.XXX.27.216

Ahoj všem,
ráda bych se zeptala jak je to s přenosem francouzského pelichání mezi dospělými jedinci?
Dva roky zpět k nám přiletěl andulák, zdravý pouze zesláblí. Dnes jsme si přivezli páreček andulek, kterých se dotyčný potřebovali zbavit...
Sameček nemá letky a při mlácení o klec (lekl se kočky) křídla lehce krvácela. Proto sem usoudila že se jedná asi o francouzské pelichání, ale nenašla jsem nikde info o tom zda je to přenosné mezi dospělými jedinci.
Množit je v plánu nemáme, chceme aby klidně dožili.
Díky za odpovědi.

31.12.2021 06:00
exotchov

XXX.XXX.168.151

Martina.F. napsal(a):
Ahoj všem,
ráda bych se zeptala jak je to s přenosem francouzského pelichání mezi dospělými jedinci?
Dva roky zpět k nám přiletěl andulák, zdravý pouze zesláblí. Dnes jsme si přivezli páreček andulek, kterých se dotyčný potřebovali zbavit...
Sameček nemá letky a při mlácení o klec (lekl se kočky) křídla lehce krvácela. Proto sem usoudila že se jedná asi o francouzské pelichání, ale nenašla jsem nikde info o tom zda je to přenosné mezi dospělými jedinci.
Díky za odpovědi.

Gugluj a do vecera o zabavu postarano.

31.12.2021 16:38
Martina.F.

XXX.XXX.25.39

Googlení mám za sebou, informace protichůdné, proto jsem hledala info mezi chovateli, kteří by po x létech chování papoušků mohli mít osobní zkušenost...

31.12.2021 17:00
petajz

XXX.XXX.141.138

Martina.F. napsal(a):
Ahoj všem,
Díky za odpovědi.

Dovezla jste si pěkné svinstvo.Jediná dobře míněná rada je okamžitě vrátit.Dospělý pták se nemusí nakazit,ale bude přenašeč viru..Ten kdo se andulek zbavil dobře věděl proč to dělá.

31.12.2021 17:36
exotchov

XXX.XXX.168.151

Martina.F. napsal(a):
Googlení mám za sebou, informace protichůdné, proto jsem hledala info mezi chovateli, kteří by po x létech chování papoušků mohli mít osobní zkušenost...

Osobni skusenost,nic s tim nejde udelat-pouze utratit.

1.1.2022 00:47
mirous

XXX.XXX.203.71

Dobrý den pro upřesnění dejte fotku ať se jen nedohadujeme.

1.1.2022 10:55
kubanec

XXX.XXX.152.248

No že jsou nemocní to asi víte že jste si je vzali na dožití vaše volba nechcete odchovavat to je rozumný klec jste si zaneradily víry to vám taky muselo dojít tak proč ten dotaz? Ale proboha odkud se ty nemocný andulky furt berou když ti chovatelé jsou tak zodpovědní aspoň podle těch příspěvků tady.....

1.1.2022 13:41
exotchov

XXX.XXX.168.151

kubanec napsal(a):
No že jsou nemocní to asi víte že jste si je vzali na dožití vaše volba nechcete odchovavat to je rozumný klec jste si zaneradily víry to vám taky muselo dojít tak proč ten dotaz? Ale proboha odkud se ty nemocný andulky furt berou když ti chovatelé jsou tak zodpovědní aspoň podle těch příspěvků tady.....

Tak jako v zivote to chodi,nikdo pravdu nerekne. Zalezi na vas jestli jim verite.

1.1.2022 14:44
Martina.F.

XXX.XXX.27.216

Mám 4 kočičky z depozitu a útulku, všechny sme nechali vykastrovat. Kocourka nám někdo pohodil na verandu asi měsíc zpátky. Králíka který už původní majitelku přestal bavit. První papoušek k nám přiletěl úplně vysílený na podzim 2020 a tyhle dva sme si brali bez ohledu na to z jakých podmínek šli, jelikož je chtěli vypustit do přírody po úmrtí původního majitele. Až po srovnání obou samečků sem si všimla, že ten nový má křídla jiná a začala lustrovat net. Nejsem znalec ani zkušený chovatel, ale rozhodně nevyhodím zvíře protože zjistím, že je nemocné. Všechny máme, aby u nás spokojeně dožili bez ohledu na věk nemoc nebo vzhled.

1.1.2022 14:49
Martina.F.

XXX.XXX.27.216

exotchov napsal(a):
Osobni skusenost,nic s tim nejde udelat-pouze utratit.

Jsou schopni dožít bez vážných zdravotních komplikací? Když budou mít kvalitní stravu a dostatek prostoru ? Jestli je to neomezuje krom toho že sou přenašeči, což je problém jen v případě rozmnožování, tak není důvod je utratit.

1.1.2022 15:10
Martina.F.

XXX.XXX.27.216

mirous napsal(a):
Dobrý den pro upřesnění dejte fotku ať se jen nedohadujeme.

Líp to vyfotit nešlo, není zvyklí aby ho někdo bral na ruku

1.1.2022 15:39
kubanec

XXX.XXX.152.248

No je to ono témat a fotek je tu hodně stačilo dát na diskuzi francouzský pelichani prezijou a budou žít a na normální stravě nemusí být top

1.1.2022 17:04
exotchov

XXX.XXX.168.151

Martina.F. napsal(a):
Jsou schopni dožít bez vážných zdravotních komplikací? Když budou mít kvalitní stravu a dostatek prostoru ? Jestli je to neomezuje krom toho že sou přenašeči, což je problém jen v případě rozmnožování, tak není důvod je utratit.

A prave proto se toho nikdy nezbavime.

2.1.2022 22:47
eli22

XXX.XXX.58.55

Martina.F. napsal(a):
Mám 4 kočičky z depozitu a útulku, všechny sme nechali vykastrovat. Kocourka nám někdo pohodil na verandu asi měsíc zpátky. Králíka který už původní majitelku přestal bavit. První papoušek k nám přiletěl úplně vysílený na podzim 2020 a tyhle dva sme si brali bez ohledu na to z jakých podmínek šli, jelikož je chtěli vypustit do přírody po úmrtí původního majitele. Až po srovnání obou samečků sem si všimla, že ten nový má křídla jiná a začala lustrovat net. Nejsem znalec ani zkušený chovatel, ale rozhodně nevyhodím zvíře protože zjistím, že je nemocné. Všechny máme, aby u nás spokojeně dožili bez ohledu na věk nemoc nebo vzhled.

Tam ale nejde jen o vás. Kamkoli přijdete, tak si nesete na sobě viry, co andulky vylučují a můžete je předávat dál.

3.1.2022 18:00
L.

XXX.XXX.184.165

je asi 3 dny zpátky co nabízel Pán na bazoši mládata andulek ,čerstvě vylétlá z budky ,vhodná k ochočení za 100Kč. Andulata neměli ani ocasky ani letky v křídlech. Jsem pánovy napsal k inzerátu jako hodnocení že to má nemocné. Druhý den ráno inzerát Pán smazal. Pán byl z Liberce- akorád čekám kdy je zase bude Pán inzerovat :( nebo je někomu vnutí zadarmo a nemoc se bude dál šířit !

3.1.2022 19:05
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

eli22 napsal(a):
Tam ale nejde jen o vás. Kamkoli přijdete, tak si nesete na sobě viry, co andulky vylučují a můžete je předávat dál.

eli22 má pravdu.
O této virové nemoci už byly napsány stohy textů. Máte li doma takového tzv skokana, nikdy mu letky nedorostou, ale mnohý bude žít roky, jako přenašeč. Něco podobného se řeší dnes s Covidem. Ale jestli umře člověk nebo nějaký papoušek je rozdíl.
Když někdo prodá takové jedince z neznalosti, omluvím ho, ale ten, co ví o co se jedná a i ta stovka za prodej mu je dobrá je neomluvitelné. Ale v dnešní době maximální dostupnosti informací si takový kupec zaslouží to potrestání nepoctivcem. Za tu větu mě neodsuzujte.
Citát výše s přenosem viru na obuvi a oblečení má pravdu, ale nezveličoval bych toto riziko. A co burzy? Hlava na hlavě, ptáci z půl Evropy, naprostá anonymita. Přenos jedinců z jedné přepravky mnohdy pokálené do druhé, puštění doma bez karantény, ale zatím to jde a těch pár stovek úhynů jsou proti finančnímu zisku nebo dobré koupi jako nic.

Domnívám se, že tato exotářská diskuze přes drobné nedostatky má stále určitou úroveň a přeji
iFauně do dalšího roku jen dobré zprávy.
Otakar Německý

3.1.2022 22:50
eli22

XXX.XXX.58.55

Moudivláček napsal(a):
eli22 má pravdu.
O této virové nemoci už byly napsány stohy textů. Máte li doma takového tzv skokana, nikdy mu letky nedorostou, ale mnohý bude žít roky, jako přenašeč. Něco podobného se řeší dnes s Covidem. Ale jestli umře člověk nebo nějaký papoušek je rozdíl.
Když někdo prodá takové jedince z neznalosti, omluvím ho, ale ten, co ví o co se jedná a i ta stovka za prodej mu je dobrá je neomluvitelné. Ale v dnešní době maximální dostupnosti informací si takový kupec zaslouží to potrestání nepoctivcem. Za tu větu mě neodsuzujte.
Citát výše s přenosem viru na obuvi a oblečení má pravdu, ale nezveličoval bych toto riziko. A co burzy? Hlava na hlavě, ptáci z půl Evropy, naprostá anonymita. Přenos jedinců z jedné přepravky mnohdy pokálené do druhé, puštění doma bez karantény, ale zatím to jde a těch pár stovek úhynů jsou proti finančnímu zisku nebo dobré koupi jako nic.

Domnívám se, že tato exotářská diskuze přes drobné nedostatky má stále určitou úroveň a přeji
iFauně do dalšího roku jen dobré zprávy.
Otakar Německý

Někdy jsem někde četla, že chovatel měl v chovu francouzské pelichání a druhý chovatel, který měl ubikace cca o 50 m dále vzdušnou čarou to od něj "chytil", tedy jeho ptáci, protože se mu to tam dostalo větrem. Jestli je to pravda, těžko říct.

Poiuzt

4.1.2022 15:10
Poiuzt

XXX.XXX.39.246

Dobrý den, radost Vám neudělám, ale co už. Ptáka utraťte. Dokážu pochopit Váš postoj, ale musím souhlasit s kolegy. Občas se mi stalo, že jsem našel už v hnízdě mládě, které nemělo letky a ocas. Většinou se jednalo o jedno mládě v početném hnízdě. Někde na netu je rada veterinářky, že by mohlo stačit přerušit hnízdění, nechat páru odpočinout a začít třeba až další rok. Vždycky jsem mládě utratil, páru odstavil a sledoval a další snůška byla bez problémů. Zvířata máte ráda, tak se na to podívejte z jejich pohledu. Rostou vám letky (vlasy), ale okamžitě Vám vypadají. Nemůžete létat (chodit, běhat) jako ptáci (lidé) kolem Vás, skáčete po dně klece a nikdy se nebudete rozmnožovat, nevzlétnete, ztrácíte smysl života. Dožíváte. Chcete to? Ten pták si říct nemůže, ale nadšený není. Nevím, odkud jste, ale klidně Vám daruji pár mladých, až letos budou. Netrapte to zvíře, které je u Vás. A to nemluvím o tom, co psali kolegové - roznášení do okolí apod. V přírodě mrzáky zabije predátor, je to přirozené. Už jsme zapomněli, že stejně to měli lidé. Až posledních pár desítek let umíme "zázraky" a zachraňujeme životy. Dříve byly války a víc lidí umřelo na různé průjmy apod. než na válečná zranění. Kdyby měl zlomené křídlo, tak ani nepíšu. Ale tohle je nevyléčitelná nemoc, navíc přenosná. Kvalitní život mu nezajistíte a další můžete nakazit.

4.1.2022 16:13
Eva 1234

XXX.XXX.127.80

Poiuzt napsal(a):
Dobrý den, radost Vám neudělám, ale co už. Ptáka utraťte. Dokážu pochopit Váš postoj, ale musím souhlasit s kolegy. Občas se mi stalo, že jsem našel už v hnízdě mládě, které nemělo letky a ocas. Většinou se jednalo o jedno mládě v početném hnízdě. Někde na netu je rada veterinářky, že by mohlo stačit přerušit hnízdění, nechat páru odpočinout a začít třeba až další rok. Vždycky jsem mládě utratil, páru odstavil a sledoval a další snůška byla bez problémů. Zvířata máte ráda, tak se na to podívejte z jejich pohledu. Rostou vám letky (vlasy), ale okamžitě Vám vypadají. Nemůžete létat (chodit, běhat) jako ptáci (lidé) kolem Vás, skáčete po dně klece a nikdy se nebudete rozmnožovat, nevzlétnete, ztrácíte smysl života. Dožíváte. Chcete to? Ten pták si říct nemůže, ale nadšený není. Nevím, odkud jste, ale klidně Vám daruji pár mladých, až letos budou. Netrapte to zvíře, které je u Vás. A to nemluvím o tom, co psali kolegové - roznášení do okolí apod. V přírodě mrzáky zabije predátor, je to přirozené. Už jsme zapomněli, že stejně to měli lidé. Až posledních pár desítek let umíme "zázraky" a zachraňujeme životy. Dříve byly války a víc lidí umřelo na různé průjmy apod. než na válečná zranění. Kdyby měl zlomené křídlo, tak ani nepíšu. Ale tohle je nevyléčitelná nemoc, navíc přenosná. Kvalitní život mu nezajistíte a další můžete nakazit.

Příspěvek od opravdového člověka a opravdového chovatele. Děkuji.

4.1.2022 16:21
kubanec

XXX.XXX.152.248

Na ararauna. Cz je teď krásný článek o nemocech

4.1.2022 16:33
kubanec

XXX.XXX.152.248

No a když jste v hnízdě našel mládě co bylo skokan tak to znamená že rodiče byli bacilonosiči snad ne?

Poiuzt

4.1.2022 17:57
Poiuzt

XXX.XXX.39.246

kubanec napsal(a):
No a když jste v hnízdě našel mládě co bylo skokan tak to znamená že rodiče byli bacilonosiči snad ne?

Zřejmě ano, nicméně proto jsem zmiňoval tento názor veterinářky. Je to o tom, že mláďata uhynou, ale dospělí si časem vytvoří protilátky. Přikládám odkaz
https://zverolekarka.com/polyomaviroza/

4.1.2022 18:04
petajz

XXX.XXX.141.138

Eva 1234 napsal(a):
Příspěvek od opravdového člověka a opravdového chovatele. Děkuji.

Cítím z vaší reakce ironii.Jenže tohle je velice závažné a nebezpečné onemocnění a její úmyslné rozšiřování je dokonce trestné.U nás se to asi moc nepostihuje což je velká chyba.To by si na burzách kontrolní orgány smlsly.Bohužel ani vet.dozory na burzách v tomto ohledu vůbec nefungují.Škoda.

Poiuzt

4.1.2022 18:12
Poiuzt

XXX.XXX.39.246

kubanec napsal(a):

Pro mě je to jeden z nejsrozumitelněji napsaných článků na toto téma. Domnívám se, že pokud se v jednom hnízdě objevil 1 a více skokanů, ale v dalších už ne, tak to byl slabý jedinec, čemuž odpovídá právě větší počet mláďat v hnízdě. Samozřejmě oddělit, dezinfikovat a podle vlastní úvahy chovnou páru - co? Utratit, někdo to hodí do výkupu, pustit do přírody? Tady babo raď, ale je to "jen andulka". Věřím, že drtivá většina z nás chová ptáky s láskou, ale někdy je každé řešení na prd:-)
Je super chovat větší ptáky, ale když andulky jsou tak vděčné - barevně, chováním, třeba i možností zkusit si "vytvořit" nějakou mutaci, ověřit Mendělejeva:-)
Jednou jsem si pořídil (i od renomovaných chovatelů) výstavní andulky. Ceny vyšší. Já hloupý amatér jsem je chtěl dát do voliéry. Bez karantény, od více chovatelů - zaděláno na průšvih. Bez odchovů, vápenka... už nikdy. Pak jsem na pár let přerušil chov exotů.

Petajz - snad ne:-)

4.1.2022 18:21
kubanec

XXX.XXX.152.248

Jo máte pravdu zajímavý článek a tato nemoc tu bude furt ty velkochovy andulek pro výkup to je nekonečný příběh..... Co nevezme výkup se pak nutí lidem kteří o tom nemají páru...

alfonzo

4.1.2022 19:06
alfonzo

XXX.XXX.0.243

Poiuzt
Mendělejev-periodická tabulka prvků.Jinak nic proti.

Poiuzt

4.1.2022 19:19
Poiuzt

XXX.XXX.39.246

alfonzo napsal(a):
Poiuzt
Mendělejev-periodická tabulka prvků.Jinak nic proti.

Proto tam byl ten smajlík...Mendel jsem myslel... Ne, máte pravdu, spletl jsem se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík